Ничие ли е междублоковото пространство

Градинка пред ж.к Бонония, Видин
Снимка: Радио Видин
За междублоковите пространства трябва да има цялостна концепция в съответния град и воля тя да се реализира. Трябват усилия и цялостна визия, за да добият кварталите наистина европейски облик. Нещо, което в повечето квартали в градовете от Северозапада е на светлинни години от модерната инфраструктура, с която са свикнали европейците. Междублоковото пространство не е ничие, а принадлежи на всички, затова и отговорността е на всички. Облагородяването на пейзажа пред блоковете е също важна част от културата на поколенията.

Ако имаше конкурс за най-красива градинка в междублоково пространство тази, за която разказваме, може би щеше да е сред претендентите за първото място. Градинката е създадена съвсем наскоро във видинския квартал "Бонония". Уникална е с това, че има изкуствено езерце, обособени са алеи от бели и червени камъчета и дървен чипс, пейка и масичка предлагат възможност да се насладиш на красивата градинка, докато си почиваш. Пъстри есенни цветя радват окото, а дървената оградка някак естествено отделя идиличната картина от скучните панелни блокове наоколо.Градинка пред ж.к. Бонония, Видин Инициатор и изпълнител на идеята за създаването на привлекателното местенце е младеж от блока в съседство. Той, обаче е прекалено скромен, за да ни разкаже сам за работата си, с идеята, че градинката е сама по себе си достатъчно красноречива.

Съседки от блока разказват как е изглеждало мястото преди да бъде преобразено:

"Мястото беше обрасло с трева, боклуци, а сега е толкова приветливо с пейката и борчетата. Момчето, което направи градинската се казва Преслав- висшист, бил е и в чужбина. Видял е как живеят хората там и колко им е красиво и подредено, и се възмущаваше колко е мизерно тук. Поде самоинициатива, с баща си оградка направиха, сега иска райграс и рози да насади.  Дано да си го запазим така красиво и да не ни открадне някой оградката",
казват хората.

СнимкаДруг добър пример от Видин е от пространството пред един от високите блокове в квартал "Васил Левски". Преди десетина години една от обитателките на апартамент там- Таня Иванова проявява самоинициатива и без ничия помощ и подкрепа, се захваща да облагороди пространството покрай блока. Сама е направила две градинки, в които са играли децата ѝ, а сега отдъхва с приятелки:

"Тук има много жени, но нито една не иска да помага. Но аз се реших, и действах, защото децата нямаше къде да играят. Преди 10 години започнах да оправям тук, градинката зад блока пак сама съм я направила. Но ми крадат цветята, пак от високия блок са хората, знам ги, ама какво да правя... Няма ли самоинициатива между нас и елементарно възпитание и култура, нищо не става", категорична е работливата жена.

СнимкаАнгел Минин е домоуправител на съседния блок. Също сам се грижи за градинките, които е направил. Важна е самоинициативата и добрата междусъседска воля, допълни разказа на съседката си - градинарка:

"Направих градинката, за да се засрамят отгоре да хвърлят фасове и хартии. Но пак, през два-три дни оборка правя, но не ми пречи, пенсионер съм. Масичка, пейка, да ни е приятно мястото да се събираме. Разрешиха ми от Общината да взема бракувани. Обаче ми крадат цветята..."

Пример отново от  Видинско, където обаче разчитат на помощ от Общината, за да подобрят облика на населеното си място. Село Градец е на километри от Видин и е най-голямото в общината. По общинската програма "Местни инициативи" там са избрали да доизградят една детска площадка и да подновят една от спирките за градския транспорт.

"Сумата от 2000 лева, която Общината отпуска на проект е разделена. За детската площадка, част от която вече е била готова отпреди, се заделят 1500, а за автобусната спирка останалите 500 лева. Миналата година направихме другата спирка, която е в центъра, оградихме и друга детска площадка"
, обясни кметът на селото Илия Томов.

СнимкаПример и от Враца, където работливи граждани от блок 70 в квартал "Сениче" сами с подръчни материали, труд и много любов са изградили кътче за отдих, разказва тяхната съседка Виолета Илиева.

Ако пред вашия блок виждате бурени и боклуци, може би не е невъзможно да превърнете пущинака в пространство за отмора, а историите, които ви показахме го доказва. Друг вариант е да проявите безразличие към гледката, да си купите плътни пердета, да пишете до общинската администрация и да чакате... нещо да се случи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Трябва да спортуваме повече, но има ли къде в Северозапада

Едва около 10 процента от населението у нас, или 1 от всеки 10 българи, спортува активно поне два часа в седмицата, показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания. Средният показател за Европейския съюз е около 40 процента, или 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската..

публикувано на 22.03.18 в 12:22

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно..

публикувано на 21.03.18 в 12:23

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49