Ничие ли е междублоковото пространство

Градинка пред ж.к Бонония, Видин
Снимка: Радио Видин
За междублоковите пространства трябва да има цялостна концепция в съответния град и воля тя да се реализира. Трябват усилия и цялостна визия, за да добият кварталите наистина европейски облик. Нещо, което в повечето квартали в градовете от Северозапада е на светлинни години от модерната инфраструктура, с която са свикнали европейците. Междублоковото пространство не е ничие, а принадлежи на всички, затова и отговорността е на всички. Облагородяването на пейзажа пред блоковете е също важна част от културата на поколенията.

Ако имаше конкурс за най-красива градинка в междублоково пространство тази, за която разказваме, може би щеше да е сред претендентите за първото място. Градинката е създадена съвсем наскоро във видинския квартал "Бонония". Уникална е с това, че има изкуствено езерце, обособени са алеи от бели и червени камъчета и дървен чипс, пейка и масичка предлагат възможност да се насладиш на красивата градинка, докато си почиваш. Пъстри есенни цветя радват окото, а дървената оградка някак естествено отделя идиличната картина от скучните панелни блокове наоколо.Градинка пред ж.к. Бонония, Видин Инициатор и изпълнител на идеята за създаването на привлекателното местенце е младеж от блока в съседство. Той, обаче е прекалено скромен, за да ни разкаже сам за работата си, с идеята, че градинката е сама по себе си достатъчно красноречива.

Съседки от блока разказват как е изглеждало мястото преди да бъде преобразено:

"Мястото беше обрасло с трева, боклуци, а сега е толкова приветливо с пейката и борчетата. Момчето, което направи градинската се казва Преслав- висшист, бил е и в чужбина. Видял е как живеят хората там и колко им е красиво и подредено, и се възмущаваше колко е мизерно тук. Поде самоинициатива, с баща си оградка направиха, сега иска райграс и рози да насади.  Дано да си го запазим така красиво и да не ни открадне някой оградката",
казват хората.

СнимкаДруг добър пример от Видин е от пространството пред един от високите блокове в квартал "Васил Левски". Преди десетина години една от обитателките на апартамент там- Таня Иванова проявява самоинициатива и без ничия помощ и подкрепа, се захваща да облагороди пространството покрай блока. Сама е направила две градинки, в които са играли децата ѝ, а сега отдъхва с приятелки:

"Тук има много жени, но нито една не иска да помага. Но аз се реших, и действах, защото децата нямаше къде да играят. Преди 10 години започнах да оправям тук, градинката зад блока пак сама съм я направила. Но ми крадат цветята, пак от високия блок са хората, знам ги, ама какво да правя... Няма ли самоинициатива между нас и елементарно възпитание и култура, нищо не става", категорична е работливата жена.

СнимкаАнгел Минин е домоуправител на съседния блок. Също сам се грижи за градинките, които е направил. Важна е самоинициативата и добрата междусъседска воля, допълни разказа на съседката си - градинарка:

"Направих градинката, за да се засрамят отгоре да хвърлят фасове и хартии. Но пак, през два-три дни оборка правя, но не ми пречи, пенсионер съм. Масичка, пейка, да ни е приятно мястото да се събираме. Разрешиха ми от Общината да взема бракувани. Обаче ми крадат цветята..."

Пример отново от  Видинско, където обаче разчитат на помощ от Общината, за да подобрят облика на населеното си място. Село Градец е на километри от Видин и е най-голямото в общината. По общинската програма "Местни инициативи" там са избрали да доизградят една детска площадка и да подновят една от спирките за градския транспорт.

"Сумата от 2000 лева, която Общината отпуска на проект е разделена. За детската площадка, част от която вече е била готова отпреди, се заделят 1500, а за автобусната спирка останалите 500 лева. Миналата година направихме другата спирка, която е в центъра, оградихме и друга детска площадка"
, обясни кметът на селото Илия Томов.

СнимкаПример и от Враца, където работливи граждани от блок 70 в квартал "Сениче" сами с подръчни материали, труд и много любов са изградили кътче за отдих, разказва тяхната съседка Виолета Илиева.

Ако пред вашия блок виждате бурени и боклуци, може би не е невъзможно да превърнете пущинака в пространство за отмора, а историите, които ви показахме го доказва. Друг вариант е да проявите безразличие към гледката, да си купите плътни пердета, да пишете до общинската администрация и да чакате... нещо да се случи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Генади Събков, кмет на Мездра: "Изпращаме една успешна година"

В "Посоките на делника" гостуваме на Мездра с изнесено студио на Радио ВИДИН. Срещнахме се с ръководството на общината и проверихме какво е мнението на местните жители за живота в "железничарския" град. Кои са основните проблеми за решаване според мездренчани, проверихме в анкета: " Има много, което би могло да се желае, но жалкото е , че не стигат..

публикувано на 15.12.17 в 14:16

Тревожни тенденции при нарушенията на пътя (видео)

Мерките, които взима Пътна полиция, дават положителен резултат. Това отчете по време на работен семинар с журналисти началникът на отдел "Пътна полиция" в Главната дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски . Той представи данни за пътнотранспортните произшествия от първите 10 месеца на тази и миналата година. П рез ноември станаха..

публикувано на 14.12.17 в 13:47

Станаха ли по-щедри работодателите

Българската търговско-промишлена палата проведе анкета сред членовете си за работния режим около коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването беше извършено в края на ноември с участие на представители на бизнеса. Резултатите от проучването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще..

публикувано на 13.12.17 в 11:54

Кои са демотивираните българи?!

И защо над 300 000 души в трудоспособна възраст не си търсят работа? В "Посоките на делника" гост в студиото е социологът Любен Добрев . Темата коментират и Николай Иванов , народен представител и член на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, и писателят и публицист Мартен Калеев . "Преброяване“ на демотивираните българи...

публикувано на 12.12.17 в 16:57

Защо градски хора сменят дома си с къща на село

20 646 души са се изселили от градовете в селата през 2016 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за вътрешната миграция на населението. 23 696-ма са избрали да сменят селото с града, а 9 073-ма- едно село с друго. Според статистиката 30 570 души през миналата година са се изселили от страната. В градовете живеят 5 204..

публикувано на 11.12.17 в 16:30

За трудолюбивите и борбени хора в село Вълчек

Днес ви представяме малкото и закътано видинско село Вълчек , близо до общинския център Макреш. Толкова закътано, че и табелата при отклонението от главния път към населеното място едва се вижда, обрасла в храстите на банкета. До 1966 г. се е наричало Вълчак. През селището минава река Видбол. Днес жителите там не са много, застаряващо население, но с..

публикувано на 08.12.17 в 12:07