Ничие ли е междублоковото пространство

Градинка пред ж.к Бонония, Видин
Снимка: Радио Видин
За междублоковите пространства трябва да има цялостна концепция в съответния град и воля тя да се реализира. Трябват усилия и цялостна визия, за да добият кварталите наистина европейски облик. Нещо, което в повечето квартали в градовете от Северозапада е на светлинни години от модерната инфраструктура, с която са свикнали европейците. Междублоковото пространство не е ничие, а принадлежи на всички, затова и отговорността е на всички. Облагородяването на пейзажа пред блоковете е също важна част от културата на поколенията.

Ако имаше конкурс за най-красива градинка в междублоково пространство тази, за която разказваме, може би щеше да е сред претендентите за първото място. Градинката е създадена съвсем наскоро във видинския квартал "Бонония". Уникална е с това, че има изкуствено езерце, обособени са алеи от бели и червени камъчета и дървен чипс, пейка и масичка предлагат възможност да се насладиш на красивата градинка, докато си почиваш. Пъстри есенни цветя радват окото, а дървената оградка някак естествено отделя идиличната картина от скучните панелни блокове наоколо.Градинка пред ж.к. Бонония, Видин Инициатор и изпълнител на идеята за създаването на привлекателното местенце е младеж от блока в съседство. Той, обаче е прекалено скромен, за да ни разкаже сам за работата си, с идеята, че градинката е сама по себе си достатъчно красноречива.

Съседки от блока разказват как е изглеждало мястото преди да бъде преобразено:

"Мястото беше обрасло с трева, боклуци, а сега е толкова приветливо с пейката и борчетата. Момчето, което направи градинската се казва Преслав- висшист, бил е и в чужбина. Видял е как живеят хората там и колко им е красиво и подредено, и се възмущаваше колко е мизерно тук. Поде самоинициатива, с баща си оградка направиха, сега иска райграс и рози да насади.  Дано да си го запазим така красиво и да не ни открадне някой оградката",
казват хората.

СнимкаДруг добър пример от Видин е от пространството пред един от високите блокове в квартал "Васил Левски". Преди десетина години една от обитателките на апартамент там- Таня Иванова проявява самоинициатива и без ничия помощ и подкрепа, се захваща да облагороди пространството покрай блока. Сама е направила две градинки, в които са играли децата ѝ, а сега отдъхва с приятелки:

"Тук има много жени, но нито една не иска да помага. Но аз се реших, и действах, защото децата нямаше къде да играят. Преди 10 години започнах да оправям тук, градинката зад блока пак сама съм я направила. Но ми крадат цветята, пак от високия блок са хората, знам ги, ама какво да правя... Няма ли самоинициатива между нас и елементарно възпитание и култура, нищо не става", категорична е работливата жена.

СнимкаАнгел Минин е домоуправител на съседния блок. Също сам се грижи за градинките, които е направил. Важна е самоинициативата и добрата междусъседска воля, допълни разказа на съседката си - градинарка:

"Направих градинката, за да се засрамят отгоре да хвърлят фасове и хартии. Но пак, през два-три дни оборка правя, но не ми пречи, пенсионер съм. Масичка, пейка, да ни е приятно мястото да се събираме. Разрешиха ми от Общината да взема бракувани. Обаче ми крадат цветята..."

Пример отново от  Видинско, където обаче разчитат на помощ от Общината, за да подобрят облика на населеното си място. Село Градец е на километри от Видин и е най-голямото в общината. По общинската програма "Местни инициативи" там са избрали да доизградят една детска площадка и да подновят една от спирките за градския транспорт.

"Сумата от 2000 лева, която Общината отпуска на проект е разделена. За детската площадка, част от която вече е била готова отпреди, се заделят 1500, а за автобусната спирка останалите 500 лева. Миналата година направихме другата спирка, която е в центъра, оградихме и друга детска площадка"
, обясни кметът на селото Илия Томов.

СнимкаПример и от Враца, където работливи граждани от блок 70 в квартал "Сениче" сами с подръчни материали, труд и много любов са изградили кътче за отдих, разказва тяхната съседка Виолета Илиева.

Ако пред вашия блок виждате бурени и боклуци, може би не е невъзможно да превърнете пущинака в пространство за отмора, а историите, които ви показахме го доказва. Друг вариант е да проявите безразличие към гледката, да си купите плътни пердета, да пишете до общинската администрация и да чакате... нещо да се случи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Жителите на Княжева махала събират дарения за параклис

Княжева махала е село от северозападната община Брусарци. Разположено е на десния бряг на река Лом. Покрай него минава удобна ж.п. връзка с областния град Монтана. Не е тайна, че почти половината от населението е от малцинството. Това създава грижа на кмета заради това, че са безработни и понякога посягат към имуществото на другите. Иначе, хората..

публикувано на 20.10.17 в 13:33

Неизлечимо ли е общинското здравеопазване

19 октомври се отбелязва като Ден на българския лекар - чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците свети Иван Рилски. Редица проблеми обаче съпътстват българското здравеопазване. В последно време все по-често се заговори за фалит на големи болници. На този фон още по-ярко изпъкват проблемите в общинското..

публикувано на 19.10.17 в 13:54
Крайдунавската алея във Видин

Видин- безпътният кръстопът (част 2)

В "Посоките на делника" ви представихме втората част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион . Има ли вина за състоянието на региона местното ръководство или всичко се диктува от централната власт? Потърсихме кметове, общински съветници и депутати от видинския район през годините на прехода.   През 90-те години на миналия..

публикувано на 18.10.17 в 11:10

Недоволството на пенсионерите

В "Посоките на делника" говорим за недоволството на пенсионерите- кога и защо излизат на протест. Гледната точка е на председателите на областния и общинския съвет на Съюза на пенсионерите 2004 във Видин, Малинка Башлийска и Надежда Гъжева , и на Витко Виденов , председател на пенсионерски клуб "Бързица" в Димово. Защо е необходим закон за..

публикувано на 17.10.17 в 16:18

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Подмяна на водопровода искат в Киреево

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му..

публикувано на 13.10.17 в 12:23