Ничие ли е междублоковото пространство

Градинка пред ж.к Бонония, Видин
Снимка: Радио Видин
За междублоковите пространства трябва да има цялостна концепция в съответния град и воля тя да се реализира. Трябват усилия и цялостна визия, за да добият кварталите наистина европейски облик. Нещо, което в повечето квартали в градовете от Северозапада е на светлинни години от модерната инфраструктура, с която са свикнали европейците. Междублоковото пространство не е ничие, а принадлежи на всички, затова и отговорността е на всички. Облагородяването на пейзажа пред блоковете е също важна част от културата на поколенията.

Ако имаше конкурс за най-красива градинка в междублоково пространство тази, за която разказваме, може би щеше да е сред претендентите за първото място. Градинката е създадена съвсем наскоро във видинския квартал "Бонония". Уникална е с това, че има изкуствено езерце, обособени са алеи от бели и червени камъчета и дървен чипс, пейка и масичка предлагат възможност да се насладиш на красивата градинка, докато си почиваш. Пъстри есенни цветя радват окото, а дървената оградка някак естествено отделя идиличната картина от скучните панелни блокове наоколо.Градинка пред ж.к. Бонония, Видин Инициатор и изпълнител на идеята за създаването на привлекателното местенце е младеж от блока в съседство. Той, обаче е прекалено скромен, за да ни разкаже сам за работата си, с идеята, че градинката е сама по себе си достатъчно красноречива.

Съседки от блока разказват как е изглеждало мястото преди да бъде преобразено:

"Мястото беше обрасло с трева, боклуци, а сега е толкова приветливо с пейката и борчетата. Момчето, което направи градинската се казва Преслав- висшист, бил е и в чужбина. Видял е как живеят хората там и колко им е красиво и подредено, и се възмущаваше колко е мизерно тук. Поде самоинициатива, с баща си оградка направиха, сега иска райграс и рози да насади.  Дано да си го запазим така красиво и да не ни открадне някой оградката",
казват хората.

СнимкаДруг добър пример от Видин е от пространството пред един от високите блокове в квартал "Васил Левски". Преди десетина години една от обитателките на апартамент там- Таня Иванова проявява самоинициатива и без ничия помощ и подкрепа, се захваща да облагороди пространството покрай блока. Сама е направила две градинки, в които са играли децата ѝ, а сега отдъхва с приятелки:

"Тук има много жени, но нито една не иска да помага. Но аз се реших, и действах, защото децата нямаше къде да играят. Преди 10 години започнах да оправям тук, градинката зад блока пак сама съм я направила. Но ми крадат цветята, пак от високия блок са хората, знам ги, ама какво да правя... Няма ли самоинициатива между нас и елементарно възпитание и култура, нищо не става", категорична е работливата жена.

СнимкаАнгел Минин е домоуправител на съседния блок. Също сам се грижи за градинките, които е направил. Важна е самоинициативата и добрата междусъседска воля, допълни разказа на съседката си - градинарка:

"Направих градинката, за да се засрамят отгоре да хвърлят фасове и хартии. Но пак, през два-три дни оборка правя, но не ми пречи, пенсионер съм. Масичка, пейка, да ни е приятно мястото да се събираме. Разрешиха ми от Общината да взема бракувани. Обаче ми крадат цветята..."

Пример отново от  Видинско, където обаче разчитат на помощ от Общината, за да подобрят облика на населеното си място. Село Градец е на километри от Видин и е най-голямото в общината. По общинската програма "Местни инициативи" там са избрали да доизградят една детска площадка и да подновят една от спирките за градския транспорт.

"Сумата от 2000 лева, която Общината отпуска на проект е разделена. За детската площадка, част от която вече е била готова отпреди, се заделят 1500, а за автобусната спирка останалите 500 лева. Миналата година направихме другата спирка, която е в центъра, оградихме и друга детска площадка"
, обясни кметът на селото Илия Томов.

СнимкаПример и от Враца, където работливи граждани от блок 70 в квартал "Сениче" сами с подръчни материали, труд и много любов са изградили кътче за отдих, разказва тяхната съседка Виолета Илиева.

Ако пред вашия блок виждате бурени и боклуци, може би не е невъзможно да превърнете пущинака в пространство за отмора, а историите, които ви показахме го доказва. Друг вариант е да проявите безразличие към гледката, да си купите плътни пердета, да пишете до общинската администрация и да чакате... нещо да се случи.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Тополовец- селото на кръстопът и без път

Село Тополовец е едно от десетте съставни села на община Ружинци в област Видин. Намира се на кръстопът- на разклона за Видин, Лом, Белоградчик и Монтана. Жителите на Тополовец са 165. Магазин има, лекарства си купуват от аптеката в съседното село Чорлево. Личният лекар е в другото близко село- Дреновец, на около 3 километра. Безработицата е най-..

публикувано на 20.07.18 в 14:24

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са малка част от мащабно социологическо..

публикувано на 19.07.18 в 13:38
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18