Редно ли е да има роднински връзки във властта?!

В "Посоките на делника" говорят кметът на Белоградчик Борис Николов, бившият народен представител Вили Лилков и журналистката Мариана Асенова.


Какво се случва във властта? Как може да се премахне порочният модел на срастване на централна и местна власт? Може ли нещо в тази държава да се промени към добро? И какво може да се очаква от народ, който се е примирил с шуробаджанащината? На тези и други въпроси със събеседниците търсехме отговорите.


"От законова гледна точка все пак тези неща са регламентирани. Имаме закон за конфликт на интереси, закон за държавния служител, кодекс на труда и т.н. От морален аспект и разбира се, ако работодател извършва такива нарушения и не спазва тази нормативна база, трябва да има отговорности. И трябва да има наказуемост- един голям дефицит в нашата държава. От морален аспект това тормози обществото. При всички положения трябва да има цедка, трябва да има мярка. Не можеш да се възползваш с лекота и да използваш своите властови възможности, за да реализираш приятелски, роднински и други връзки в управлението. Лично аз не го одобрявам! За щастие или не, при мен не са се случвали никога такива неща. Винаги съм гледал близките да ги държа по-далече от мен като работодател. Това е въпрос на морал и на ценностна система! Не виждам и енергия в обществото, която да принуждава политическата класа да се заеме с болезнените проблеми в държавата. Въпросът с роднинските връзки във властта си остава и ще го има много, много дълго време", коментира Борис Николов.


По думите на Вили Лилков, въпросът за шуробаджанащината не се е появил в последните седмици, а стои трайно в българското общество като начин на употреба на властта от една страна и начин на уреждане живота на хората от друга страна. 


"Този модел на използването на връзки е за абсолютно всичко, не само за назначения. Проблемът е, че всяка една власт, която идва, налага този модел по определен начин. Няма нищо лошо един роднина, съученик или какъвто и да било близък на някой политик да започне работа в държавно учреждение, но задължително при спазване на правилата. За съжаление на много места тези правила се прескачат, конкурсите се правят формално. Да не говорим за обществените поръчки, които се правят непрекъснато в угода на определени кръгове, които стоят около политическите партии. Това явление е придобило вече уродливи форми и е много хубаво, че започва този разговор, но той не трябва да се води персонално с цел очерняне на един или на друг политик. Този модел вече не носи само характеристиките на една или друга политическа сила. Всяка една партия, която идва на власт започва да го доусъвършенства по някакъв начин. От друга страна той се води от журналистите с една особена настървеност, при положение, че нашата журналистика изцяло пък се е превърнала в поръчкова. Когато говорим за шуробаджанащина, трябва да имаме предвид, че цялото общество и медиите са включени в този модел. В момента на всички нива в нашето общество, от парламента до низините, виждаме байганьовци, които с лакти разбутват абсолютно всичко. Интелигентните хора стоят отстрани, коментират и нищо не се променя."Според журналистката Мариана Асенова думи като "почтеност", "справедливост", "морал", "личен пример" и "отговорност" отдавна са изчезнали от ежедневието ни. 


"Властта е такава, каквато ние като общество позволяваме да бъде. Фалшът е нещото, което обезсърчава хората, липсата на модел, който е публично достъпен. От някъде трябва да се започне и това някъде за мен е училището. Крайно време е да се поема и отговорност. Не е редно роднинските връзки да са водещият принцип на назначения където и да било- и във властта, и в най-малкото предприятие. За съжаление, в нашето общество преобладават примерите за липса на морал и почтеност."

А хората обичайно избират с вяра и надежда. Освен в случаите, когато зависят, слугуват или се продават!

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена..

публикувано на 16.10.17 в 12:57

Подмяна на водопровода искат в Киреево

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му..

публикувано на 13.10.17 в 12:23

Интермодален терминал- начало на индустриализацията на Видин?

В столицата се състоя национална среща на фирмите от автомобилния бранш. Събитието се проведе под патронажа на бившия президент Росен Плевнелиев. По време на форума между Аутомотив Клъстер България и крупна австрийска компания бе подписан меморандум за сътрудничество за изграждане на интермодален терминал във Видин. Проектът е част от по-голямата..

публикувано на 12.10.17 в 14:16
Проект училища

Мащабни ремонти очакват две видински училища

Миналата седмица от Община Видин съобщиха, че кметът Огнян Ценков е подписал в Министерство на регионалното развитие и благоустройството договор за безвъзмездна финансова помощ, с която ще бъде извършена дейност по проект "Подобряване на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин" , включващ две инвестиционни предложения. Първото е..

публикувано на 11.10.17 в 12:31
Градинка пред ж.к Бонония, Видин

Ничие ли е междублоковото пространство

За междублоковите пространства трябва да има цялостна концепция в съответния град и воля тя да се реализира. Трябват усилия и цялостна визия, за да добият кварталите наистина европейски облик. Нещо, което в повечето квартали в градовете от Северозапада е на светлинни години от модерната инфраструктура, с която са свикнали европейците. Междублоковото..

публикувано на 09.10.17 в 12:47

На гости на Раковица

Раковица е  най-голямото село във  видинската община Макреш. То е предбалканско селце, почти на границата ни със Сърбия, в близост до връх Черноглав.  Днес населеното място е поопустяло, населението се е стопило пет пъти, разказа ни дългогодишният кмет Николай Ненчев . Постоянните жители са около 440. Заварваме улиците на селото почти..

публикувано на 06.10.17 в 12:12