Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редно ли е да има роднински връзки във властта?!

В "Посоките на делника" говорят кметът на Белоградчик Борис Николов, бившият народен представител Вили Лилков и журналистката Мариана Асенова.


Какво се случва във властта? Как може да се премахне порочният модел на срастване на централна и местна власт? Може ли нещо в тази държава да се промени към добро? И какво може да се очаква от народ, който се е примирил с шуробаджанащината? На тези и други въпроси със събеседниците търсехме отговорите.


"От законова гледна точка все пак тези неща са регламентирани. Имаме закон за конфликт на интереси, закон за държавния служител, кодекс на труда и т.н. От морален аспект и разбира се, ако работодател извършва такива нарушения и не спазва тази нормативна база, трябва да има отговорности. И трябва да има наказуемост- един голям дефицит в нашата държава. От морален аспект това тормози обществото. При всички положения трябва да има цедка, трябва да има мярка. Не можеш да се възползваш с лекота и да използваш своите властови възможности, за да реализираш приятелски, роднински и други връзки в управлението. Лично аз не го одобрявам! За щастие или не, при мен не са се случвали никога такива неща. Винаги съм гледал близките да ги държа по-далече от мен като работодател. Това е въпрос на морал и на ценностна система! Не виждам и енергия в обществото, която да принуждава политическата класа да се заеме с болезнените проблеми в държавата. Въпросът с роднинските връзки във властта си остава и ще го има много, много дълго време", коментира Борис Николов.


По думите на Вили Лилков, въпросът за шуробаджанащината не се е появил в последните седмици, а стои трайно в българското общество като начин на употреба на властта от една страна и начин на уреждане живота на хората от друга страна. 


"Този модел на използването на връзки е за абсолютно всичко, не само за назначения. Проблемът е, че всяка една власт, която идва, налага този модел по определен начин. Няма нищо лошо един роднина, съученик или какъвто и да било близък на някой политик да започне работа в държавно учреждение, но задължително при спазване на правилата. За съжаление на много места тези правила се прескачат, конкурсите се правят формално. Да не говорим за обществените поръчки, които се правят непрекъснато в угода на определени кръгове, които стоят около политическите партии. Това явление е придобило вече уродливи форми и е много хубаво, че започва този разговор, но той не трябва да се води персонално с цел очерняне на един или на друг политик. Този модел вече не носи само характеристиките на една или друга политическа сила. Всяка една партия, която идва на власт започва да го доусъвършенства по някакъв начин. От друга страна той се води от журналистите с една особена настървеност, при положение, че нашата журналистика изцяло пък се е превърнала в поръчкова. Когато говорим за шуробаджанащина, трябва да имаме предвид, че цялото общество и медиите са включени в този модел. В момента на всички нива в нашето общество, от парламента до низините, виждаме байганьовци, които с лакти разбутват абсолютно всичко. Интелигентните хора стоят отстрани, коментират и нищо не се променя."



Според журналистката Мариана Асенова думи като "почтеност", "справедливост", "морал", "личен пример" и "отговорност" отдавна са изчезнали от ежедневието ни. 


"Властта е такава, каквато ние като общество позволяваме да бъде. Фалшът е нещото, което обезсърчава хората, липсата на модел, който е публично достъпен. От някъде трябва да се започне и това някъде за мен е училището. Крайно време е да се поема и отговорност. Не е редно роднинските връзки да са водещият принцип на назначения където и да било- и във властта, и в най-малкото предприятие. За съжаление, в нашето общество преобладават примерите за липса на морал и почтеност."

А хората обичайно избират с вяра и надежда. Освен в случаите, когато зависят, слугуват или се продават!

Още по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00