Самодейци от България и чужбина идват в Селановци за "Кукурузени усмивки"

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Селановци посреща самодейци от България и чужбина на 13 и 14 октомври. Дванайстото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" ще се проведе в петък и събота в оряховското село. Председателят на Народно читалище "Самообразование 1894" в Селановци Петя Русинова разказа какво да очаква публиката през фестивалните дни. Културното средище и кметството в селото са организатори на форума.

"Към момента (вчера- бел. авт.) имаме 64 колективни и индивидуални участия заявени от 43 населени места и към този момент са около 700 души. Най-радващото е, че не пада броят с всеки фестивал, напротив- увеличава се", посочи Петя Русинова. Един състав от отсрещния на Оряхово град в Румъния- Бекет ще участва във форума, а два танцови колектива идват от Украйна.

"Тази година пристигат и една група деца, които се занимават с декоративно-художествено изрязване на хартия. Те пристигат със своя ръководител. Идеята е да се организира майсторски клас за подготовка и на нашите деца."

Участници от Видинско, Монтанско и Вачанско ще представят фолклора на Северозапада.

"Атомната централа ни направи голям жест, освен да ни закупи външната сцена, която никак не е евтина, заедно с осветление и озвучаване, да ни подсигурят участие на професионален танцов състав, който е на много високо ниво... Малките населени места за пореден път участват и аз много исках да споделя със слушателите, че когато преди 12 години се роди идеята за "Кукурузени усмивки", беше за да се даде възможност на танцови и певчески групи от района, които нямат средства да пътуват надалече, клубове на пенсионера, детски колективи, да имат сцена и изява и да бъдат видени от по-широка публика."

Председателят на читалището в село Селановци разказва и какво ще представят танцьорите и певците на сцената:

"Те ще представят обработен и автентичен фолклор. Това, което сме поставили като изискване в статута е поне едно от изпълненията да бъде свързано или с плодородието, или с темата за хумора и усмивката, да има хумористичен характер, тоест да се върнем към заглавието на фестивала "Кукурузени усмивки." 

Дефилир на участниците ще открие "Кукурузени усмивки" в петък. Каква ще бъде програмата на двудневния форум- чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Празник на хляба се състоя във Видин

Изложба с ритуални хлябове беше подредена пред Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев " във Видин. Експозицията е част от програмата за духовния празник на Видин- Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври.  Гости на изложбата бяха второкласници от училище "Иван Вазов" , след като разгледаха..

публикувано на 17.10.17 в 13:34

Време е за ваксини срещу грип

Навън времето все още е топло и слънчево, но вече сме си месец октомври, по средата на есента и трябва да се замислим за имунитета си през зимата. В този сезон ни нападат най- различни остри респираторни заболявания и грип. Как можем да се предпазим от тях или поне да намалим времето на боледуване, това попитахме директора на Отдел "Надзор на..

обновено на 17.10.17 в 13:08

"Хранене и здраве" в детската градина

Да се изкорени глада и да се пести храната , като се консумира умерено, и най-важното - да не се изхвърля . Лекция по повод Световния ден на прехраната изнесоха представители на Регионалната здравна инспекция във Видин пред деца от две групи от детска градина "Славейче" . Първо урок имаше при най-големите от подготвителната група "Калинки" ,..

публикувано на 16.10.17 в 15:30

В "Музикална зона" днес слушаме горещи латино хитове

Добре дошли в горещата музикална латино зона. Най-голямата компания за испаноезична музика, представи компилацията Top Latino Hits, включваща 17 хита, които превърнаха латино музиката в най-желания саундтрак на годината. Ще ги слушаме в „Музикална зона“ днес. Латино хитовете са начело на много класации за сингли тази година, което носи огромна популярност..

публикувано на 16.10.17 в 09:31

"Малките звездички" от 15.10.2017 година

Веселим се в неделя по никое време , енергия си имаме, няма да се спи, време е за игри . Живот като на сън. С коментаторите ни днес се впускаме в необятния свят на сънищата , свят на тишината , която казват, че е по-мелодична от всяка песен , затова както се пее в едно дуетно парче: " Разкажи ми своя сън". Мир и разбирателство да има, тава е..

публикувано на 15.10.17 в 14:05

"Неделник" от 15 октомври 2017 година

Новият "Неделник" брой 176 вече е на сайта. За начало отново разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Гост след това ни е Владислав Вълчев от Видин който тази година стана вицешампион по фидер риболов и се стяга с националният ни отбор за Световното първенство в Италия до година...

публикувано на 15.10.17 в 13:40