Самодейци от България и чужбина идват в Селановци за "Кукурузени усмивки"

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Селановци посреща самодейци от България и чужбина на 13 и 14 октомври. Дванайстото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" ще се проведе в петък и събота в оряховското село. Председателят на Народно читалище "Самообразование 1894" в Селановци Петя Русинова разказа какво да очаква публиката през фестивалните дни. Културното средище и кметството в селото са организатори на форума.

"Към момента (вчера- бел. авт.) имаме 64 колективни и индивидуални участия заявени от 43 населени места и към този момент са около 700 души. Най-радващото е, че не пада броят с всеки фестивал, напротив- увеличава се", посочи Петя Русинова. Един състав от отсрещния на Оряхово град в Румъния- Бекет ще участва във форума, а два танцови колектива идват от Украйна.

"Тази година пристигат и една група деца, които се занимават с декоративно-художествено изрязване на хартия. Те пристигат със своя ръководител. Идеята е да се организира майсторски клас за подготовка и на нашите деца."

Участници от Видинско, Монтанско и Вачанско ще представят фолклора на Северозапада.

"Атомната централа ни направи голям жест, освен да ни закупи външната сцена, която никак не е евтина, заедно с осветление и озвучаване, да ни подсигурят участие на професионален танцов състав, който е на много високо ниво... Малките населени места за пореден път участват и аз много исках да споделя със слушателите, че когато преди 12 години се роди идеята за "Кукурузени усмивки", беше за да се даде възможност на танцови и певчески групи от района, които нямат средства да пътуват надалече, клубове на пенсионера, детски колективи, да имат сцена и изява и да бъдат видени от по-широка публика."

Председателят на читалището в село Селановци разказва и какво ще представят танцьорите и певците на сцената:

"Те ще представят обработен и автентичен фолклор. Това, което сме поставили като изискване в статута е поне едно от изпълненията да бъде свързано или с плодородието, или с темата за хумора и усмивката, да има хумористичен характер, тоест да се върнем към заглавието на фестивала "Кукурузени усмивки." 

Дефилир на участниците ще открие "Кукурузени усмивки" в петък. Каква ще бъде програмата на двудневния форум- чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Новоселско лято

Не знам на кого пречат повече дъждовете – на децата, които искат да се къпят или на арендаторите, които бързат да приберат зърното. По данни на Общинската служба по земеделие във видинското село  Ново село вече е прибран ечемикът в цялата община, който тази година е заемал 3 700 дка. Седем арендатори осигуряват хляба на хората в общината. И не само..

публикувано на 22.06.18 в 11:28

Наближава Еньовден- празникът на билките

Екологични прояви през месец юни организира видинското туристическо дружество "Бонония". Те са посветени на Българското европредседателство. Началото беше дадено на 1 юни с фотоизложба с номер 1278 на видинския фотограф и еколог Богомил Петров. Друго от събитията бе почистване на реката в град Дунавци. "За всичко това сме изпратили писмо до..

публикувано на 21.06.18 в 16:11

В "Музикална зона" на 21 юни 2018 слушаме Йохан Кристоф Фридрих Бах

На днешния 21 юни се навършват 286 г. от рождението на немския композитор Йохан Кристоф Фридрих Бах. Йохан Себастиан Бах има четирима сина, които продължават семейната музикална традиция на фамилията Бах - Вилхелм Фридеман, Карл Филип Емануел, Йохан Кристиан и Йохан Кристоф Фридрих. Всички те са изключително плодовити композитори, като..

публикувано на 21.06.18 в 09:00

Започна кандидатстването за гимназиите

От днес до 26 юни седмокласниците, които са кандидатствали за прием в профилирани и професионални паралелки могат да подават документи в кариерния център до "Кръстатата казарма" във   Видин . Приемът е започнал нормално, каза началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова:   „В осем часа започна записването..

публикувано на 20.06.18 в 17:15

Пазители на "Живите човешки съкровища" в Северозапада получиха награди

Читалищата в Хърлец, Чипровци, Антимово и Гъмзово получиха грамоти от Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Поводът е 10 години от създаването на Националната система "Живи човешки съкровища” , чиято цел е да съхрани музиката, танците, обредите и традиционните занаяти в България...

обновено на 20.06.18 в 13:44
Носителите на наградата

"Сребърна лира" за музиканти от видинския Ансамбъл "Дунав"

Оркестранти от видинския Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" са наградени от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения. С наградата "Сребърна лира" са отличени гайдарят Николай Найденов и контрабасистът Иван Рангелов . Двамата са част от Ансамбъла от дълги години, затова смятат, че наградите..

публикувано на 20.06.18 в 09:15