Самодейци от България и чужбина идват в Селановци за "Кукурузени усмивки"

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Селановци посреща самодейци от България и чужбина на 13 и 14 октомври. Дванайстото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" ще се проведе в петък и събота в оряховското село. Председателят на Народно читалище "Самообразование 1894" в Селановци Петя Русинова разказа какво да очаква публиката през фестивалните дни. Културното средище и кметството в селото са организатори на форума.

"Към момента (вчера- бел. авт.) имаме 64 колективни и индивидуални участия заявени от 43 населени места и към този момент са около 700 души. Най-радващото е, че не пада броят с всеки фестивал, напротив- увеличава се", посочи Петя Русинова. Един състав от отсрещния на Оряхово град в Румъния- Бекет ще участва във форума, а два танцови колектива идват от Украйна.

"Тази година пристигат и една група деца, които се занимават с декоративно-художествено изрязване на хартия. Те пристигат със своя ръководител. Идеята е да се организира майсторски клас за подготовка и на нашите деца."

Участници от Видинско, Монтанско и Вачанско ще представят фолклора на Северозапада.

"Атомната централа ни направи голям жест, освен да ни закупи външната сцена, която никак не е евтина, заедно с осветление и озвучаване, да ни подсигурят участие на професионален танцов състав, който е на много високо ниво... Малките населени места за пореден път участват и аз много исках да споделя със слушателите, че когато преди 12 години се роди идеята за "Кукурузени усмивки", беше за да се даде възможност на танцови и певчески групи от района, които нямат средства да пътуват надалече, клубове на пенсионера, детски колективи, да имат сцена и изява и да бъдат видени от по-широка публика."

Председателят на читалището в село Селановци разказва и какво ще представят танцьорите и певците на сцената:

"Те ще представят обработен и автентичен фолклор. Това, което сме поставили като изискване в статута е поне едно от изпълненията да бъде свързано или с плодородието, или с темата за хумора и усмивката, да има хумористичен характер, тоест да се върнем към заглавието на фестивала "Кукурузени усмивки." 

Дефилир на участниците ще открие "Кукурузени усмивки" в петък. Каква ще бъде програмата на двудневния форум- чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Драго от "Тоника СВ" - северозападната нота в групата

В днешното издание на Калейдоскоп   ви срещаме с един човек на изкуството, музикант и по-точно много известен певец, когото познаваме като част от  любима българска група. Това е Драгомир Димитров от "Тоника СВ" или както го знаем Драго.  Той е земен, човечен, приемащ нещата в живота спокойно, притежава младежки дух и ентусиазъм,  гледа на..

публикувано на 11.12.17 в 18:44

Александър Димитров: Плуване и йога пазят децата от гръбначни изкривявания

Гръбначните изкривявания в детска възраст могат да бъдат предизвикани от плоскостъпие, от носене на тежка чанта, както и от неправилна стойка при работа с таблет или компютър. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН рехабилитаторът от МБАЛ "Св. Петка" - Видин Александър Димитров. Той обясни, че в началото гръбначните..

публикувано на 11.12.17 в 17:41
Десислава Иванова, директор РБ Михалаки Георгиев, Видин

Директори на библиотеки се срещнаха с народни представители

Директорите на регионалните библиотеки в страната, представители на фондация "Глобални библиотеки- България" и Българската библиотечно-информационна асоциация посетиха Народното събрание в края на миналата седмица. Те се срещнаха с членове на комисиите по финанси, култура и образование. Поканата бе отправена от бившата директорката на..

публикувано на 11.12.17 в 13:05

В „Музикална зона“ в Световния ден на тангото: Две напред, една назад…

Тангото е силно емоционален танц, дори и да не се спазят точните стъпки – две напред една назад като за начало ;)  С подходящия партньор може да се превърне във възпламеняващо преживяване, защото изисква плътен и непрестанен контакт, синхронизация и импровизация в движенията и не на последно място, носи страстта на музиката, родена в една от най-горещите..

публикувано на 11.12.17 в 09:30

"Малките звездички" от 10.12.2017 година

Вълшебства ще има днес за всички! С подготвителна група "Мечо пух" на детската градина "Зорница" във Видин избираме най-хубавия подарък , гадаем си какво прави коледната магия и къде се крие едно вълшебство . А на Коледа наистина стават чудеса ! Повярвай в това!

публикувано на 10.12.17 в 14:05

"Неделник" от 10 декември 2017 година

Поредния "Неделник" вече е на сайта. Брой 184 отново ви гарантира 3 часа интересни гости и истории. За начало отново ще разлистим старите вестници от далечни години в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Преди дни на 6 декември опашка за рибена чорба се изви в центъра на Монтана. По традиция..

публикувано на 10.12.17 в 13:25