Самодейци от България и чужбина идват в Селановци за "Кукурузени усмивки"

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Селановци посреща самодейци от България и чужбина на 13 и 14 октомври. Дванайстото издание на Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" ще се проведе в петък и събота в оряховското село. Председателят на Народно читалище "Самообразование 1894" в Селановци Петя Русинова разказа какво да очаква публиката през фестивалните дни. Културното средище и кметството в селото са организатори на форума.

"Към момента (вчера- бел. авт.) имаме 64 колективни и индивидуални участия заявени от 43 населени места и към този момент са около 700 души. Най-радващото е, че не пада броят с всеки фестивал, напротив- увеличава се", посочи Петя Русинова. Един състав от отсрещния на Оряхово град в Румъния- Бекет ще участва във форума, а два танцови колектива идват от Украйна.

"Тази година пристигат и една група деца, които се занимават с декоративно-художествено изрязване на хартия. Те пристигат със своя ръководител. Идеята е да се организира майсторски клас за подготовка и на нашите деца."

Участници от Видинско, Монтанско и Вачанско ще представят фолклора на Северозапада.

"Атомната централа ни направи голям жест, освен да ни закупи външната сцена, която никак не е евтина, заедно с осветление и озвучаване, да ни подсигурят участие на професионален танцов състав, който е на много високо ниво... Малките населени места за пореден път участват и аз много исках да споделя със слушателите, че когато преди 12 години се роди идеята за "Кукурузени усмивки", беше за да се даде възможност на танцови и певчески групи от района, които нямат средства да пътуват надалече, клубове на пенсионера, детски колективи, да имат сцена и изява и да бъдат видени от по-широка публика."

Председателят на читалището в село Селановци разказва и какво ще представят танцьорите и певците на сцената:

"Те ще представят обработен и автентичен фолклор. Това, което сме поставили като изискване в статута е поне едно от изпълненията да бъде свързано или с плодородието, или с темата за хумора и усмивката, да има хумористичен характер, тоест да се върнем към заглавието на фестивала "Кукурузени усмивки." 

Дефилир на участниците ще открие "Кукурузени усмивки" в петък. Каква ще бъде програмата на двудневния форум- чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Рибари в Монтана излизат на протест срещу бракониерите

От година насам рибари  и членове на ловно-рибарското дружество в Монтана се опитват сами да упражняват контрол срещу бракониерството. Причината е, че не достигат инспектори от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Ловно-рибарското дружество прави съвместни акции с инспекторите от Агенцията и полицията в Монтана, като наблюдава..

публикувано на 23.02.18 в 17:17

Да помогнем на Цветина от Враца пак да кара колело

Млада жена от Враца има нужда от нашата помощ. Цветина Цекова, на 22 години, има нужда от финансова подкрепа, за да си закупи велосипед триколка за хора с двигателни проблеми. До сега тя е ползвала такава, но колелото е било детско и вече не може да го кара. Семейството на Цветина за първи път се обръща с молба за помощ в отглеждането на детето си,..

публикувано на 23.02.18 в 16:02

За социалните функции на пенсионерските клубове

Когато на годишното събрание на пенсионерския клуб „Просънъц“ във видинското село Ново село прочетоха името на Цонка Бибанова като активен участник в негово мероприятие, мнозина останаха учудени. Знае се, че леля Цонка, любимата готвачка на стотици деца, преминали детската градина, е прикована на инвалидна количка поне от три години. Но..

публикувано на 23.02.18 в 09:55

Антарктида през погледа на видинския лекар Цветан Василев

Д-р Цветан Василев е хирург във видинската болница. Преди дни се завърна от участие в 26-ата експедиция до Антарктида. За първи път стъпва на ледения континент през 2011 година, когато е 20-ата юбилейна експедиция, следващото му участие е през 2015 година, третата му експедиция започна през ноември 2017 година. " Всеки път е различно, всеки път..

публикувано на 22.02.18 в 16:58

Народни танци или фитнес за ума в школата на Ансамбъл "Дунав" във Видин

Адвокати, търговци, медицински работници и представители на различни други професии преоткриват магията на българския фолклор в Школата за народни танци към Ансамбъл "Дунав" във Видин . Уроците са подновени от началото на февруари и вече се посещават от над 20 любители танцьори :  "Тук ме доведе желанието да науча българските хора, да се науча..

публикувано на 22.02.18 в 11:33

Белоградчик ще отбележи 140 години от освобождението си

Т ържеството по повод 140 г. от освобождението на Белоградчик от османската власт  ще започне в неделя, 25 февруари, с  панихида, отслужена от Негово Вискоблагоговейство свещеноиконом Рафаил – архиерейстки наместник на Белоградчишка духовна околия . Богослужението ще започне в 10.30 часа пред паметника на загиналите герои - площад..

публикувано на 22.02.18 в 11:11