Янка Такева: "Над 250 000 българчета са с родителите си в чужбина, а 12 % от българските ученици живеят с баби и дядовци"

Данните са от официално проучване на Синдиката на българските учители, които изнесе в "Другата истина" председателят му, Янка Такева:

"В България няма статистика колко деца живеят в чужбина със своите родители и колко деца са тук без родители, поради това че те са на гурбет в чужбина. Но преди 5 години Синдикатът на българските учители си направи свое проучване. 12% от нашите ученици живеят сами или с бабите и дядовците си, защото техните родители са на гурбет. А над 250 000 са децата, които са напуснали страната ни и живеят в чужбина или са родени там.

СнимкаСиндикатът на българските учители подкрепя изграждането и финансирането на всички тези 300 съботно-неделни училища в цял свят, където нашите сънародници извозват децата си на стотици километри до областния град в събота и неделя, за да изучават български език, което е изключително важно. Синдикатът поддържа и много добри отношения с Асоциацията на българските училища в чужбина. Ние сме им отделили специална рубрика във вестник "Учителско дело". Отразяваме техни изяви, а те участват в наши мероприятия. Участват и в нашия национален клуб "Родолюбие", който съществува вече 26 години. В момента аз съм му председател и сме в Снимкатечение на всички техни проблеми. Помагаме им при осигуряването на учебници и учебни помагала, въпреки че Министерството на образованието и науката има изключително положителна нагласа в тази посока. При встъпването си в длъжност, министър Красимир Вълчев създаде специална дирекция, която се занимава с училищата в чужбина. Омбудсманът ни, Мая Манолова, се срещна в Лондон с представители на училищата ни в чужбина, защото се подготвя една петиция, която трябва да бъде гласувана от Европейския парламент. Целта е да бъде признат българският език, за да могат децата от съботно-неделните ни училища в Европейския съюз да могат да държат матури и когато се върнат в България, да им бъдат признати при кандидатстване в нашите университети. Хубаво е и това, че само преди седмица бе открито още едно училище в Истанбул. Много са училищата ни Снимкав Одеса- Украйна, както и в Молдова.

А що се отнася до децата ни, оставени тук, ние ги наричаме "скайп деца". Те контактуват с родителите си само по скайп, защото ги няма. Мога да дам пример от Видин. Госпожа Манджукова има в своята професионална гимназия такива деца и казва, че ако те не ги нахранят, не се погрижат за тяхното отопление, ако не се погрижат и за това, да бъдат едни отговорни деца пред себе си и пред родителите си, сигурно доста от тези деца няма да прекрачат дори прага на училището... Ето защо българското училище се опита да бъде най-голямото приемно семейство. Ние се опитахме за заместим майките и бащите, защото според националната статистика, около 51% от децата са в непълни семейства..."   


Цялото интервю с председателя на Синдиката на българските учители, Янка Такева, както и отговори на въпроси, сред които- кои са основните проблеми за решаване пред българските училища по света и ще има ли онлайн обучение по български език на българчета в чужбина, може да чуете в звуковия файл. Приложените снимки са на училище "Св.Св.Кирил и Методий"- Барселона.
Вижте още

"Малките звездички" от 22.10.2017 година

Винаги усмихнати, с медени гласчета, проницателни, с бистър ум - с тях, група "Калинки" на Детска градина "Славейче" във Видин , вдигаме днес шум. И си говорим за парите ...., разкриваме и специален магически фокус, за да дойдат бързичко те при нас, тутакси и завчас.

публикувано на 22.10.17 в 14:05

"Неделник" от 22 октомври 2017 година

Пригответе се за "Неделник" брой 177. Отново за начало разлистваме старите вестници в съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". А след това можете да разберете за един проект на двама видински фотографи Емилиян Евдокимов и Любомир Витков които направиха календар "Планините на България ". В календара са включени..

публикувано на 22.10.17 в 14:03

Смирението е най-силното духовно оръжие, което ни дарява преуспяване във всичко

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към една сцена от живота на Господ Иисус Христос, която ни дава познанието, че смирението е най-силното оръжие против злото, дявола. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, и го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 22.10.17 в 08:00

Избират "Мис и Мистър Северозападна България- 2017" във Видин

На 22 октомври, неделя в Общински драматичен театър - Видин ще се проведе конкурса "Мис и Мистър Северозапад 2017 година" , който е част от веригата "Мис България 2017". "Проявата е част от празничната програма по повод Димитровден, духовния празник на града" , каза за радио Видин Ивайло Йосфов организатор на събитието: "Входа е..

публикувано на 21.10.17 в 16:55

"Незабравки" в "Пица на парче" ;)

  Привет от Нора и Гери ;) Чак когато изкачихме и последното стъпало, се сетихме, че сме забравили кучето долу. Добре, че не работим на Айфеловата кула ;) Това се случва с всекиго от нас. Бързаме, закъсняваме за някъде, а тичаме като луди из къщи, опитвайки се да си намерим незнайно къде изчезналите ключове, за да заключим след себе си. А..

публикувано на 21.10.17 в 12:53

Четене на нови автори ще се състои във Видин

Утре, 21 октомври, в търговския център на Видин ще се проведе инициативата "Чуйте първи новите автори на България" . Цвети-Слава Асенова ще прочете откъси от произведения на писатели, които до сега не са публикували своите произведения на книжен носител, а са писали в социалните мрежи.  Цвети-Слава Асенова е родом от Лом, но живее във Враца. Тя..

публикувано на 20.10.17 в 15:23