Янка Такева: "Над 250 000 българчета са с родителите си в чужбина, а 12 % от българските ученици живеят с баби и дядовци"

Данните са от официално проучване на Синдиката на българските учители, които изнесе в "Другата истина" председателят му, Янка Такева:

"В България няма статистика колко деца живеят в чужбина със своите родители и колко деца са тук без родители, поради това че те са на гурбет в чужбина. Но преди 5 години Синдикатът на българските учители си направи свое проучване. 12% от нашите ученици живеят сами или с бабите и дядовците си, защото техните родители са на гурбет. А над 250 000 са децата, които са напуснали страната ни и живеят в чужбина или са родени там.

СнимкаСиндикатът на българските учители подкрепя изграждането и финансирането на всички тези 300 съботно-неделни училища в цял свят, където нашите сънародници извозват децата си на стотици километри до областния град в събота и неделя, за да изучават български език, което е изключително важно. Синдикатът поддържа и много добри отношения с Асоциацията на българските училища в чужбина. Ние сме им отделили специална рубрика във вестник "Учителско дело". Отразяваме техни изяви, а те участват в наши мероприятия. Участват и в нашия национален клуб "Родолюбие", който съществува вече 26 години. В момента аз съм му председател и сме в Снимкатечение на всички техни проблеми. Помагаме им при осигуряването на учебници и учебни помагала, въпреки че Министерството на образованието и науката има изключително положителна нагласа в тази посока. При встъпването си в длъжност, министър Красимир Вълчев създаде специална дирекция, която се занимава с училищата в чужбина. Омбудсманът ни, Мая Манолова, се срещна в Лондон с представители на училищата ни в чужбина, защото се подготвя една петиция, която трябва да бъде гласувана от Европейския парламент. Целта е да бъде признат българският език, за да могат децата от съботно-неделните ни училища в Европейския съюз да могат да държат матури и когато се върнат в България, да им бъдат признати при кандидатстване в нашите университети. Хубаво е и това, че само преди седмица бе открито още едно училище в Истанбул. Много са училищата ни Снимкав Одеса- Украйна, както и в Молдова.

А що се отнася до децата ни, оставени тук, ние ги наричаме "скайп деца". Те контактуват с родителите си само по скайп, защото ги няма. Мога да дам пример от Видин. Госпожа Манджукова има в своята професионална гимназия такива деца и казва, че ако те не ги нахранят, не се погрижат за тяхното отопление, ако не се погрижат и за това, да бъдат едни отговорни деца пред себе си и пред родителите си, сигурно доста от тези деца няма да прекрачат дори прага на училището... Ето защо българското училище се опита да бъде най-голямото приемно семейство. Ние се опитахме за заместим майките и бащите, защото според националната статистика, около 51% от децата са в непълни семейства..."   


Цялото интервю с председателя на Синдиката на българските учители, Янка Такева, както и отговори на въпроси, сред които- кои са основните проблеми за решаване пред българските училища по света и ще има ли онлайн обучение по български език на българчета в чужбина, може да чуете в звуковия файл. Приложените снимки са на училище "Св.Св.Кирил и Методий"- Барселона.
Вижте още

Наближава Еньовден- празникът на билките

Екологични прояви през месец юни организира видинското туристическо дружество "Бонония". Те са посветени на Българското европредседателство. Началото беше дадено на 1 юни с фотоизложба с номер 1278 на видинския фотограф и еколог Богомил Петров. Друго от събитията бе почистване на реката в град Дунавци. "За всичко това сме изпратили писмо до..

публикувано на 21.06.18 в 16:11

В "Музикална зона" на 21 юни 2018 слушаме Йохан Кристоф Фридрих Бах

На днешния 21 юни се навършват 286 г. от рождението на немския композитор Йохан Кристоф Фридрих Бах. Йохан Себастиан Бах има четирима сина, които продължават семейната музикална традиция на фамилията Бах - Вилхелм Фридеман, Карл Филип Емануел, Йохан Кристиан и Йохан Кристоф Фридрих. Всички те са изключително плодовити композитори, като..

публикувано на 21.06.18 в 09:00

Започна кандидатстването за гимназиите

От днес до 26 юни седмокласниците, които са кандидатствали за прием в профилирани и професионални паралелки могат да подават документи в кариерния център до "Кръстатата казарма" във   Видин . Приемът е започнал нормално, каза началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова:   „В осем часа започна записването..

публикувано на 20.06.18 в 17:15

Пазители на "Живите човешки съкровища" в Северозапада получиха награди

Читалищата в Хърлец, Чипровци, Антимово и Гъмзово получиха грамоти от Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство. Поводът е 10 години от създаването на Националната система "Живи човешки съкровища” , чиято цел е да съхрани музиката, танците, обредите и традиционните занаяти в България...

обновено на 20.06.18 в 13:44
Носителите на наградата

"Сребърна лира" за музиканти от видинския Ансамбъл "Дунав"

Оркестранти от видинския Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав" са наградени от Съюза на българските музикални и танцови дейци за високи художествено-творчески постижения. С наградата "Сребърна лира" са отличени гайдарят Николай Найденов и контрабасистът Иван Рангелов . Двамата са част от Ансамбъла от дълги години, затова смятат, че наградите..

публикувано на 20.06.18 в 09:15

Тихомир Иванов: "Пътят е самотно занимание, изисква посвещаване"

В "Калейдоскоп" този път разказваме интересната история на Тихомир Иванов – един търсещ и   деен млад човек. За своите 33 години той е намерил някои от отговорите на многото въпроси, които си задава, и продължава да работи върху личностното си развитие и върху това да променя себе си. Тихомир Иванов е роден в Чирпан през 1985 година, но..

публикувано на 19.06.18 в 17:10