Янка Такева: "Над 250 000 българчета са с родителите си в чужбина, а 12 % от българските ученици живеят с баби и дядовци"

Данните са от официално проучване на Синдиката на българските учители, които изнесе в "Другата истина" председателят му, Янка Такева:

"В България няма статистика колко деца живеят в чужбина със своите родители и колко деца са тук без родители, поради това че те са на гурбет в чужбина. Но преди 5 години Синдикатът на българските учители си направи свое проучване. 12% от нашите ученици живеят сами или с бабите и дядовците си, защото техните родители са на гурбет. А над 250 000 са децата, които са напуснали страната ни и живеят в чужбина или са родени там.

СнимкаСиндикатът на българските учители подкрепя изграждането и финансирането на всички тези 300 съботно-неделни училища в цял свят, където нашите сънародници извозват децата си на стотици километри до областния град в събота и неделя, за да изучават български език, което е изключително важно. Синдикатът поддържа и много добри отношения с Асоциацията на българските училища в чужбина. Ние сме им отделили специална рубрика във вестник "Учителско дело". Отразяваме техни изяви, а те участват в наши мероприятия. Участват и в нашия национален клуб "Родолюбие", който съществува вече 26 години. В момента аз съм му председател и сме в Снимкатечение на всички техни проблеми. Помагаме им при осигуряването на учебници и учебни помагала, въпреки че Министерството на образованието и науката има изключително положителна нагласа в тази посока. При встъпването си в длъжност, министър Красимир Вълчев създаде специална дирекция, която се занимава с училищата в чужбина. Омбудсманът ни, Мая Манолова, се срещна в Лондон с представители на училищата ни в чужбина, защото се подготвя една петиция, която трябва да бъде гласувана от Европейския парламент. Целта е да бъде признат българският език, за да могат децата от съботно-неделните ни училища в Европейския съюз да могат да държат матури и когато се върнат в България, да им бъдат признати при кандидатстване в нашите университети. Хубаво е и това, че само преди седмица бе открито още едно училище в Истанбул. Много са училищата ни Снимкав Одеса- Украйна, както и в Молдова.

А що се отнася до децата ни, оставени тук, ние ги наричаме "скайп деца". Те контактуват с родителите си само по скайп, защото ги няма. Мога да дам пример от Видин. Госпожа Манджукова има в своята професионална гимназия такива деца и казва, че ако те не ги нахранят, не се погрижат за тяхното отопление, ако не се погрижат и за това, да бъдат едни отговорни деца пред себе си и пред родителите си, сигурно доста от тези деца няма да прекрачат дори прага на училището... Ето защо българското училище се опита да бъде най-голямото приемно семейство. Ние се опитахме за заместим майките и бащите, защото според националната статистика, около 51% от децата са в непълни семейства..."   


Цялото интервю с председателя на Синдиката на българските учители, Янка Такева, както и отговори на въпроси, сред които- кои са основните проблеми за решаване пред българските училища по света и ще има ли онлайн обучение по български език на българчета в чужбина, може да чуете в звуковия файл. Приложените снимки са на училище "Св.Св.Кирил и Методий"- Барселона.
Вижте още

Как да предпазим ценностите от бабината ракла?

Какво да направим, ако съхраняваме ценни предмети, с историческа стойност, и искаме те да си останат семейна собственост? Търсенето на отговор на този въпрос започна с обаждане на наш слушател, който след акция на полицията по подаден сигнал е подсъдим за незаконно притежание на културни ценности. "Хванаха ме тука с десет изгнили железа и пет..

публикувано на 19.02.18 в 17:45

Ученичка от Видин мери сили в състезание за шофьори

В началото на този месец Съюзът на българските автомобилисти започна кампанията "Най- добър млад шофьор на България". Млада дама от Видин е сред първите, които решават да кандидатстват. Теодосия Микова е ученичка от Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин. Когато разбира за кампанията, решава да се включи и да провери своите..

публикувано на 19.02.18 в 15:21

По време на Великденския пост яжте по малко, но често, съветва специалист

По своята същност Великденският пост е вегетарианско хранене и при него не се консумират никакви храни от животински произход, тоест ограничават се месото, яйцата, рибата. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН доц. д-р Лалка Рангелова от Националния център за обществено здраве и анализи. Тя обясни, че постите не са за всички и..

публикувано на 19.02.18 в 15:13

В «Музикална зона» днес: Животът е по- лесен с любовен филм и нежна песен

Днес ще бъдем на тема: любов, музика и филми ;) Най- добрите песни от най- добрите любовни филми на едно място. Защото има толкова много филми за любов; герои, истории, жанрове  и най- вече песни- въобще любовта е най- голямото вдъхновение не само в живота, но и в изкуството. Песни от романтични филми ще слушаме, ще се чувстваме…малко като..

публикувано на 19.02.18 в 09:46

"Неделник" от 18 февруари 2018 година

Простете ми и бъдете простени! Господ да прощава на всички ни! Е, "Неделник" брой 195-ти вече е на сайта. Какво ви предлагам днес: Връщаме се години на зад за да проверим какво пишат старите вестници съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". В рамките на петнайсет дни от 20 февруари до 6 март почитателите на..

публикувано на 18.02.18 в 14:08

Днес да простим прегрешенията на хората, за да ни бъде простено и на нас от Бога

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. Денят преди Великия пост е широко известен като "неделя на всеопрощението". На този ден се четат Христовите думи : "Ако не простите на..

публикувано на 18.02.18 в 08:00