Янка Такева: "Над 250 000 българчета са с родителите си в чужбина, а 12 % от българските ученици живеят с баби и дядовци"

Данните са от официално проучване на Синдиката на българските учители, които изнесе в "Другата истина" председателят му, Янка Такева:

"В България няма статистика колко деца живеят в чужбина със своите родители и колко деца са тук без родители, поради това че те са на гурбет в чужбина. Но преди 5 години Синдикатът на българските учители си направи свое проучване. 12% от нашите ученици живеят сами или с бабите и дядовците си, защото техните родители са на гурбет. А над 250 000 са децата, които са напуснали страната ни и живеят в чужбина или са родени там.

СнимкаСиндикатът на българските учители подкрепя изграждането и финансирането на всички тези 300 съботно-неделни училища в цял свят, където нашите сънародници извозват децата си на стотици километри до областния град в събота и неделя, за да изучават български език, което е изключително важно. Синдикатът поддържа и много добри отношения с Асоциацията на българските училища в чужбина. Ние сме им отделили специална рубрика във вестник "Учителско дело". Отразяваме техни изяви, а те участват в наши мероприятия. Участват и в нашия национален клуб "Родолюбие", който съществува вече 26 години. В момента аз съм му председател и сме в Снимкатечение на всички техни проблеми. Помагаме им при осигуряването на учебници и учебни помагала, въпреки че Министерството на образованието и науката има изключително положителна нагласа в тази посока. При встъпването си в длъжност, министър Красимир Вълчев създаде специална дирекция, която се занимава с училищата в чужбина. Омбудсманът ни, Мая Манолова, се срещна в Лондон с представители на училищата ни в чужбина, защото се подготвя една петиция, която трябва да бъде гласувана от Европейския парламент. Целта е да бъде признат българският език, за да могат децата от съботно-неделните ни училища в Европейския съюз да могат да държат матури и когато се върнат в България, да им бъдат признати при кандидатстване в нашите университети. Хубаво е и това, че само преди седмица бе открито още едно училище в Истанбул. Много са училищата ни Снимкав Одеса- Украйна, както и в Молдова.

А що се отнася до децата ни, оставени тук, ние ги наричаме "скайп деца". Те контактуват с родителите си само по скайп, защото ги няма. Мога да дам пример от Видин. Госпожа Манджукова има в своята професионална гимназия такива деца и казва, че ако те не ги нахранят, не се погрижат за тяхното отопление, ако не се погрижат и за това, да бъдат едни отговорни деца пред себе си и пред родителите си, сигурно доста от тези деца няма да прекрачат дори прага на училището... Ето защо българското училище се опита да бъде най-голямото приемно семейство. Ние се опитахме за заместим майките и бащите, защото според националната статистика, около 51% от децата са в непълни семейства..."   


Цялото интервю с председателя на Синдиката на българските учители, Янка Такева, както и отговори на въпроси, сред които- кои са основните проблеми за решаване пред българските училища по света и ще има ли онлайн обучение по български език на българчета в чужбина, може да чуете в звуковия файл. Приложените снимки са на училище "Св.Св.Кирил и Методий"- Барселона.
Вижте още

В Зона за руска музика на 13.12.2017 слушаме песни от албума "Перезагрузка“ на Ирина Алегрова

Ирина Алегрова е на сцената повече от три десетилетия. През това време тя успя да спечели сърцата на милиони слушатели, получи многобройни награди и титли, пя в най-престижните концертни зали в различни страни. Нейното творчество - това е живота и изповедта на една жена, която знае как се обича, която умее да прощава предателство и подлост...

публикувано на 13.12.17 в 10:00

"Деца помагат на деца" в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

Коледен благотворителен базар под наслов "Деца помагат на деца" организира Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Той ще се проведе по традиция в навечерието на най-светлите празници, на 19 декември от 11:30 ч. на първия етаж на училищната сграда, до учебния ресторант. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати социално..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

ОУ "Иван Вазов" Видин ще подреди коледен базар

Традиционен коледен базар ще се проведе в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Той ще продължи три дни- на 13,14 и 15 декември. Основната част от събраната сума всяка година училището дарява за благотворителната инициатива "Българската Коледа", а останалите средства остават за подпомагане на класовете, каза началният учител Вили Миладинова :..

публикувано на 12.12.17 в 16:37

Ваньо Бечев: "Всеки часовник е специфичен за себе си"

На 12 декември Църквата почита паметта на свети Спиридон . Смята се, че каквото е времето през 12-те дни след свети Спиридон, такова ще е през съответните месеци през следващата година. На първия ден съответства януари, на втория - февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24..

обновено на 12.12.17 в 16:33

Спомен за Невена Коканова

На днешния ден през 1938 година е родена голямата българска актриса Невена Коканова , наричана "първата дама на българското кино". Актрисата е позната на поколения българи с ролите си на Ирина от "Тютюн", Лиза от "Крадецът на праскови", Тинка от "Момчето си отива" и Невена от "Спомен за близначката". Има и повече от 50 роли в театъра. Невена..

публикувано на 12.12.17 в 16:29

Драго от "Тоника СВ" - северозападната нота в групата

В днешното издание на Калейдоскоп   ви срещаме с един човек на изкуството, музикант и по-точно много известен певец, когото познаваме като част от  любима българска група. Това е Драгомир Димитров от "Тоника СВ" или както го знаем Драго.  Той е земен, човечен, приемащ нещата в живота спокойно, притежава младежки дух и ентусиазъм,  гледа на..

публикувано на 11.12.17 в 18:44