Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 октомври 2017 година

Снимка: Десислава Андреева

Занимания с лего робот проведоха в детския отдел на видинската библиотека в рамките на Европейската седмица на програмирането. Две групи конструираха лего робота и му зададоха базови команди за изпълнение. Деца от 3-то училище в Монтана научиха робот Финч да се движи, да сменя цвета си, и да се движи. 

Налице са условия за изграждане на интермодален терминал във Видин съвместно с една от големите австрийски фирми в тази сфера, обяви Любомир Станиславов - изпълнителен директор на "Автомобилен клъстър България". Проектът ще бъде част от по-голямата идея за индустриализацията на Видин и ще стартира в тестови режим, което означава, че още до края на тази календарна годна ще могат да тръгнат три товарни влака седмично.

В салона на читалище „Развитие-1893“ в Белоградчик се проведе първото за област Видин информационно събитие, съгласно приетата от Министерския съвет, Работна програма за 2017 година на Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз (ЕС)
. Проявата беше организирана от областна администрация Видин.

Повече от 250 000 българчета са с родителите си в чужбина, а 12 % от българските ученици живеят с баби и дядовци тук. Данните са от официално проучване на Синдиката на българските учители, които изнесе в "Другата истина" председателят му, Янка Такева.

Оформяне на околното пространство и нов физкултурен салон ще бъдат направени по проект в Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим" I във Видин
. Оформяне на прилежащото околното пространство, пристройка и надстройка на физкултурен салон ще бъдат направени и в Средно училище "Цар Симеон Велики". Проектът е на обща стойност 16 919 000 лв. Преди седмица кметът Огнян Ценков подписа в Министерство на регионалното развитие и благоустройството договор за безвъзмездната финансова помощ, с която ще бъде извършена дейността.

Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от населеното място по настоящ адрес, ще могат да получат средства за покриване на разходи за наем на жилище, такси за детска ясла и градина, интернет, предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта, който беше одобрен от Правителството. За да се възползват, безработните трябва да имат трудов договор, да са насочени към новото работно място от бюро по труда и да сменят настоящия или постоянния си адрес в населеното място, в което са намерили работа. Средствата ще се изплащат за не повече от 12 месеца, а размерът ще се определя всяка година в Националния план за действие по заетостта, като за 2017 г. е предвидено да е до 200 лв. на месец. Средствата ще се получават въз основа на документи за направени разходи.

Протестиращите пред болницата във Враца се хванаха на хоро. Традиционно и днес беше блокиран възловият булевард „Втори юни“, а трафикът на коли беше преустановен. Бяха пропускани само линейки, които се наложи да излизат между 12 и 13 часа по време на блокадата. Автопоход в подкрепа на болницата премина по централните улици.

Служители на Звено „Инспекторат“ и екип на Районно полицейско управление – Враца съставиха три акта за нарушаване на Наредбата за поддържане и опазване на чистотата и управление на отпадъците на територията на община Враца. Актовете са съставени, заради изхвърляне на битови и строителни отпадъци на не обособено място в местността „Орешака“, на входно-изходната артерия на Враца, посока Монтана. В рамките само на една седмица, това са поредните заловени от служителите на Звено „Инспекторат“ и полицията нарушители, които замърсяват този терен. Съвместните проверки, свързани с изпълнението на общинските наредби продължават.

Мащабно демонстративно пожаро-тактическо учение се проведе днес в Мездра. Целта му бе да се извърши проверка на степента на подготовка и повишаване на готовността за реагиране на силите и средствата на органите на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и подобряване на взаимодействието и координацията между основните и съставните части на Единната спасителна система в област Враца при ликвидиране на инцидент, подобен на станалия през миналата година на ЖП гара Хитрино. 

Патриотичен клуб "Бдинци" изпрати предложение до община Видин за възстановяване на войнишкия паметник Чеган чешма, който се е намирал зад банята в градската градина на Видин. От други клубове ще помагат с парични средства за възстановяването на паметника, но от патриотичнен клуб "Бдинци" запазват в тайна имената на желаещите да финансират идеята.


В Кула откриват новия творчески сезон в местното читалище „Просвета“. През тази година ще има фолклорни състави и хор за народни песни, както и групи за спортни танци. Първото събитие ще е международен пленер с участието на творци и от съседна Сърбия. 

Градското читалище в Мездра навърши 92 години. Въпреки трудностите напоследък и чиновническото отношение към читалищата, секретарят Валентина Цекова се надява, че то ще пребъде, като продължи да изпълнява будителска дейност.

Възпитаниците на Центъра за личностно развитие в Мездра посетиха Дома за стари хора в града. Вокалната група с ръководител Анета Петкова и Танцовата формация на Цветелина Цинцарска огласиха социалното заведение със своите песни и забавляваха възрастните хора с танци. Това е поредното гостуване на самодейни колективи от града и общината в Дома.

Започна втората учебна година за петокласниците- доброволци от пет училища в област Видин по програмата Детско полицейско управление. В обучителния процес ще се включат инспектори от детска педагогическа стая, служители от охранителна, криминална и пътна полиция. Акцент в заниманията (лекции и беседи) през тази година ще бъде поставен върху придобиване на нови социални умения – работа в екип и толерантност в човешките отношения. За учениците са планирани и нови запознанства с други служители от териториалните структури на МВР в региона – огнеборци и граничари. Съдът също ще отвори врати за децата- доброволци, те ще имат възможността да посетят съдебна зала, да се запознаят с магистрати и да разберат защо са нужни законите и какви са правата и задълженията им като граждани. Детски полицейски управления има изградени в СУ ”Любен Каравелов”– Видин, ОУ ”Св. Климент Охридски”- Видин, СУ ”Св. Св. Кирил и Методий”- Брегово, ОУ ”Васил Левски”- Белоградчик и СУ ”Васил Левски”- Кула.

В подножието на връх Връшка чука ще бъде открит паметник в чест на загиналите войници от 6-а пехотна Бдинска дивизия по време на Първата световна война. Средствата са събрани от дарения. Очаква се паметникът да бъде поткрит на 21 октомври.

Около 700 души са заявили участие към момента в Международния фолклорен фестивал "Кукурузени усмивки" в оряховското село Селановци
. Форумът ще се проведе на 13 и 14 октомври. 

Танцов ансамбъл „Младост” при Общински младежки дом взе участие във фолклорен фестивал в Брецлав, Чехия в началото на октомври. Този път концертната група на ансамбъла включваше малките танцьори на Стоян и Геновева Стоянови. За тях това бе и първа изява извън пределите на България. Фолклорният фестивал бе посветен на празника на чешкия град. 

От  днес до 27.10.2017 г. във Враца ще бъде затворен участъкът за движение на пътни превозни средства по улица „Георги Бенковски” от кръстовището с булевард „Христо Ботев” до кръстовището с улиците „Петропавловска”, „Здравец” и „Свети Иван Рилски”, заради строително-ремонтни работи по проекта за водния цикъл на града, информират от общината
. Алтернативният маршрут за движение от и за улица „Петропавловска” и булевард „Христо Ботев” е по улица „Иван Вазов”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39

БЧК започна раздаването на хранителни помощи в Кула

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз в община Кула. Ще бъдат подпомогнати 450 души от уязвимите групи в общината.   Пунктът е открит в град Кула, в сградата на Младежкия дом и ще работи от 9 часа до 14 часа, обясни председателят на на БЧК-Кула Веселка Иванова. Всички..

публикувано на 24.04.24 в 13:00

Ученици дариха пари на приюта за бездомни животни в Мездра

Ученици от Седмо СУ "Свети Седмочисленици" град София посетиха приюта за бездомни животни в Мездра и дариха сумата от 3 400 лева. Инициативата е на Мая Тошева, която от няколко години, заедно с учениците си се включват в Коледния базар, организиран от Сдружението, което се грижи за кучетата от приюта в Долна Кремена.  Парите от изработените..

публикувано на 24.04.24 в 12:30