Ретроспективна изложба открива художничката Анета Дръгушану

Автор:
Снимка: СБХ
Видинската художничка Анета Дръгушану е подредила ретроспективна изложба в столицата. Поводът е 80-годишнината ѝ. Експозицията се открива утре, 12 октомври.

Родена е на 29.10.1937 г. в Румъния. През 1963 г. завършва Художествената академия в Букурещ. Неин професор е известният художник Корнелиу Баба. Понастоящем живее и работи във Видин. Организирала е редица самостоятелни изложби в България, Румъния, бившата Югославия, Сирия, както и участия в колективни експозиции. Носител е на орден “Кирил и Методий” - II степен, отличието “Златен век” на Министерството на културата, награди от Съюза на българските художници.

Художничката наблюдава привидно незначителното ежедневие и го интерпретира, долавяйки непреходното, вечното. Неин обект на размисъл и вдъхновение е най-вече селската жена, нейният постоянен труд и миговете на почивка - така описват творческите търсения на Анета Дръгушану от Съюза на българските художници.

"Творбите, които сме подредили в изложбата са 100 и представят моето творчество от 1964 година до днес. Повечето неща са фигурални композиции, свързани с живота и бита на едно село до Видин - Покрайна, което е селото на моя съпруг. Има картини от циклите "Градината на човека",  "Завръщането на човека", "Посрещането на човека" и "Роди се човек". Повечето са платна с маслени бои, има и рисунки, графика", разказва художничката.

До 28 октомври ще остане подредена изложбата на Анета Дръгушану в София, в изложбената зала на Съюза на художниците в България на емблематичния адрес "Шипка" 6.


Вижте още

Кавалджията Живко Василев: Носим в нас българското и то живее най-добре в България

Един от популярните кавалджии у нас - Живко Василев , проведе уъркшоп с участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин. Младият музикант представи възможностите на традиционния български инструмент и обясни, че той по нищо не отстъпва на тези, които са популярни на Запад. За да потвърди думите си, Живко Василев изпълни българска..

публикувано на 18.07.18 в 16:42

Най-дългата картина на река Дунав показват във Видин

Картина на река Дунав , дълга около километър, ще бъде показана във Видин . Представянето ѝ ще се състои в рамките на Седмото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" , който ще се проведе в последната седмица на юли, обясни Силвана Сюлейман , главен експерт "Култура и изкуство“ в Община Видин: "Това е картина на художничката Анна Тудор,..

публикувано на 18.07.18 в 14:28
Иконата с вградената частица от мощите на свети Герман.

Видин прие частица от мощите на свети Герман, Чудотворец на цяла Америка

Частица от мощите на свети Герман Аляскински , Чудотворец на цяла Америка, беше посрещната тържествено тази сутрин в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин . Дарението е от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид, който лично донесе светинята. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил прие светинята, вградена..

публикувано на 18.07.18 в 14:00

Фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка" започва край Враца

Коване на монети, приготвяне на храни и напитки по рецепти от древността са част от новите моменти в програмата на Фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка" . Петото издание на единственото по рода си у нас събитие започва утре, 19 юли, край археологическия обект в местността "Валога" при врачанското село Оходен , обясни директорът на..

публикувано на 18.07.18 в 13:53

Готова е програмата за панаира в Кула

Община Кула се подготвя за отбелязването на 102-рия традиционен панаир , който ще се проведе от 13 до 19 август тази година. Готова е културната програма, която включва много събития, забавления и тържества. Панаирът официално ще се открие в 20 часа на 13 август, понеделник, с  концерт, в който ще вземат участие съставите за народни и спортни..

публикувано на 18.07.18 в 11:04

Късометражен филм правят участници в "The Bridge"

Продължава деветото издание на младежкия фестивал по изкуствата "The Bridge", който се провежда във Видин. Лагерът на участниците е разположен до крепостта "Баба Вида", а заниманията се провеждат в Математическата гимназия. Обстановката в работилниците е освен работна, и много приятна. В това се убедих вчера, когато посетих кино-ателието, което е..

публикувано на 17.07.18 в 16:20