Ретроспективна изложба открива художничката Анета Дръгушану

Автор:
Снимка: СБХ
Видинската художничка Анета Дръгушану е подредила ретроспективна изложба в столицата. Поводът е 80-годишнината ѝ. Експозицията се открива утре, 12 октомври.

Родена е на 29.10.1937 г. в Румъния. През 1963 г. завършва Художествената академия в Букурещ. Неин професор е известният художник Корнелиу Баба. Понастоящем живее и работи във Видин. Организирала е редица самостоятелни изложби в България, Румъния, бившата Югославия, Сирия, както и участия в колективни експозиции. Носител е на орден “Кирил и Методий” - II степен, отличието “Златен век” на Министерството на културата, награди от Съюза на българските художници.

Художничката наблюдава привидно незначителното ежедневие и го интерпретира, долавяйки непреходното, вечното. Неин обект на размисъл и вдъхновение е най-вече селската жена, нейният постоянен труд и миговете на почивка - така описват творческите търсения на Анета Дръгушану от Съюза на българските художници.

"Творбите, които сме подредили в изложбата са 100 и представят моето творчество от 1964 година до днес. Повечето неща са фигурални композиции, свързани с живота и бита на едно село до Видин - Покрайна, което е селото на моя съпруг. Има картини от циклите "Градината на човека",  "Завръщането на човека", "Посрещането на човека" и "Роди се човек". Повечето са платна с маслени бои, има и рисунки, графика", разказва художничката.

До 28 октомври ще остане подредена изложбата на Анета Дръгушану в София, в изложбената зала на Съюза на художниците в България на емблематичния адрес "Шипка" 6.


Вижте още

Празниците идват и в Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин

Фондация "Подкрепа за реализация" и Центърът за социална рехабилитация и интеграция организираха к оледен базар  в търговския център във Видин. На първият етаж се намира щандът с ръчно изработени празнични украси и сувенири. Какво може да си изберете обяснява Нора Станкова , която отговаря за коледния базар: "Изложили сме неща, които са..

публикувано на 15.12.17 в 14:23

Ново село се включи в Националната седмица на четенето

С коледна приказка гостува читалищната библиотека в училището във видинското село Ново село . Културното средище се включи в Националната седмица на четенето , която се провежда от 11 до 15 декември, с гостуване при децата от групите за целодневна форма на обучение в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Първо бе прочетена новата коледна приказка..

публикувано на 15.12.17 в 09:42

Димитър Димитров: Най-хубавите ми дни са в оперетата в Лом

В "Думата имат старейшините" този четвъртък ви срещаме с оперетния певец от Лом Димитър Димитров . Музикалното му дарование проличава още в ученическите години. Дълго време остава верен на акордеона. След това в младежките години прибавя и спорта. Надделява обаче музиката.  В днешно време оперетен театър в Лом няма. Но пък Димитър Димитров си спомня..

публикувано на 14.12.17 в 17:35

Бъдещ лекар от Вършец с престижно отличие от състезание по синтетична биология

Студенти от Биологическия факултет на Софийския университет и трима студенти от Медицинския университет в София представиха България на най-престижното студентско състезание по синтетична биология в света. То се проведе в Бостън и в него участваха 310 отбора от 44 страни. В българския екип, спечелил сребърното отличие, е Петър Бонев от Вършец...

публикувано на 14.12.17 в 16:25

Иновативни услуги в монтанската библиотека

Иновативни библиотечни услуги предлага монтанската библиотека "Гео Милев" . По този начин продължава да осигурява на хората от Монтанска област свободен и открит достъп до информация и образование, съобщи Сибил Бойчев , програмист на сайта на монтанската библиотека:  "Ако притежавате смартфон или таблет, в библиотеката вече можете да използвате..

публикувано на 14.12.17 в 15:57

Старши комисар Янко Янколов: Пресичането на наркоразпространението ни е приоритет

53-ма души са задържани за престъпления, свързани с наркотици от началото на годината във Видинска област . Разкриваемостта на този вид престъпна дейност е 60%, каза директорът на Областна дирекция на МВР-Видин старши комисар Янко Янколов . Той обясни този резултат с активността на полицейските служители: "Наркопрестъпността спада към..

публикувано на 14.12.17 в 15:35