Ученици стават мениджъри за един ден

| обновено на 12.10.17 в 10:53
Снимка: Архив

26 организации от Северозапада се включват в инициативата на Джуниър Ачийвмънт "Мениджър за един ден", която ще се проведе днес, 12 октомври. Те са обявили 75 позиции (29 във Видин, 25 във Враца, 21 в Монтана) за 143 ученици или студенти. Сред обявените места има за директор на училище и детска градина, учител, кмет, управител на хипермаркет, маркетинг директор на футболен клуб, началник на отдел.

Ученик в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин става мениджър за един ден и сяда на ръководно място в общинската администрация. Иво Андреев ще се запознае с работния процес на заместник-кмет:

"Смятам, че ще бъде много интересно и ще придобия опит. Не съм много наясно, но смятам, че ще придобия знания."

Системен администратор във Видинската библиотека днес ще бъде ученичката от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Теодора Стефанова:

"Професията, за която кандидатствам няма нищо общо с обучението ми, но обичам книгите и искам да знам как толкова много книги се подреждат и се намират толкова лесно."

Радио ВИДИН също се включва в инициативата. Осем ученици ще имат възможност да се запознаят с реалната работа в медията- като редактори и звукорежисьори. Единадесетокласничката Даниела Маркова заема едно от местата на музикалните ни редактори:
"Смятам, че музиката прави живота на хората по-добър и ми е интересно как в сферата на журналистиката тя може да помогне и как взаимодейства с работата ви."
"Искаме да наблюдаваме работния процес и да проследим стъпките при създаването на готов продукт в медията", казаха избраните за редактори Нора Ванкова, Роксана Димитрова и Мартин Георгиев.

Младите мениджъри ще получат и сертификати от приемащата организация. Към момента 103 от учениците от региона успешно са намерили своето място в рамките на инициативата.

По време на "Мениджър за един ден" утвърдени професионалисти от всички сфери на бизнеса и обществения живот дават възможност на младежите да се запознаят с работата на съответната организация. Реализирайки на практика своята социална отговорност, домакините потапят своите "мениджъри за един ден" в работното си ежедневие, показват им отвътре как работи техният сектор и ги вдъхновяват да открият своето професионално призвание.


Вижте още

Монтана кани малки художници да рисуват духови оркестри

Община Монтана обявява  международния конкурс за детска рисунка „Тъпан бие, хоро се вие”, съобщават от местната управа.  В него могат да участват ученици от начален и прогимназиален етап. Участниците ще се съревновават в  две възрастови групи  – между 7 и 11 години и 12 и 15 години. Децата трябва да творят по тема “Музиката и танците на моя..

публикувано на 17.10.17 в 14:11

Веселка Асенова е новият началник на РУО Видин

Веселка Асенова е новият началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Видин. Тя спечели конкурса за мястото, обявен от Министерството на образованието и науката преди около месец. Само двама кандидати подадоха документи за овакантения пост. Веселка Асенова e дългогодишен преподавател по "Физика", преди назначението в РУО преподаваше в..

публикувано на 17.10.17 в 12:53

Камион удари каруца в Монтанско, пострада жена

Жена пострада вчера вечерта  при пътен инцидент между камион и каруца в Монтанско. Катастрофата е станала на пътя между  с. Златия към гр. Вълчедръм . Пострадалата, която се е возела в каруцата, е настанена в болница без опасност за живота, с фрактура на таза. Товарният автомобил, който се е движил с несъобразена скорост, удря отзад каруцата, която е..

публикувано на 17.10.17 в 10:51

Делегираните бюджети са пагубни за малките училища, алармират учители от Видин

Новият закон за образованието доведе до хаос в системата. Това каза след срещата си с учители от област Видин народният представител от БСП Ирена Анастасова : "Големият проблем е, че с всичките тези образователни стандарти и с новия закон, бюрократичната тежест за учителя стана вече нечовешка. Вместо да има време да работи с децата, българският учител..

публикувано на 17.10.17 в 08:52

С Празник на хляба във Видин започват инициативите, посветени на Димитровден

С "Празник на хляба" от днес започват инициативите (виж по-долу), посветени на духовния празник на Видин- Димитровден . Събитието ще се проведе в Центъра за обучение, изкуство и култура към Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"- бившата Турска поща, от 11 часа. "Стартираме с "Празник на хляба", който ще включва изложба на обредни хлябове и..

публикувано на 17.10.17 в 08:22

Затварят пътен участък във Враца заради ремонт

Важен пътен участък във Враца ще бъде затворен от днес, 17 октомври, съобщиха от общинската управа. Заради планирани строително-ремонтни дейности на бул. „Мито Орозов“ по възстановяване на пътните настилки, до 27 октомври ще бъде затворен участъкът от кръстовището на бул. „Христо Ботев“ и бул. „Мито Орозов“, т.е. светофарите на пл. „Руски“ до..

публикувано на 17.10.17 в 08:07