Документална изложба показва историята на Видинската община

Снимка: Красимир Каменов

На 15-ия етаж в сградата на общинската администрация във Видин по повод Деня на българската община беше открита документалната изложба, свързана с историята и развитието на Видинската община. Експозицията е уредена съвместно от държавния архив и музея в града. Повече за изложбата разказа главният експерт в архива Мария Новакова:
"Най-старият показан документ е една част от Цариградски вестник, възрожденското издание, което през 1861 година помества дописка от Видин, подписана от Видинската община- най-ранното споменаване на Видинската община, за което ми е известно. Следва едно писмо до екзарх Антим Първи, което е подписано отново от Видинската община и в което се коментира писмо, получено от Цариградскта патриаршия. Показан е и първият Устав на Видинската община от 1873 година. И тъй като тук присъстват млади хора, искам да напомня целта на Видинската община, записана в този Устав- "Целта на членовете на Видинската община е задружно да се трудят и размишляват за всичките обществени, църковни, поучителни и манастирски дела за по-доброто им нареждание и преуспевание."
Във връзка с празника до 16 часа в Общината е обявен Ден на отворените врати. Всички желаещи могат да посетят в това време администрацията и да разгледат документалната изложба. 

Вижте още
Живата мартеница под формата на сърце на 1 март 2017 година на площада във Видин

Крепостта „Баба Вида“ ще оживее в мартеница на видинския площад

Община Видин започна подготовката за отбелязване на Първи март , като продължава инициативата „Най-голямата жива мартеница“, съобщават от местната управа. За пета поредна година видински ученици ще облекат бели и червени фланелки и този път ще „изрисуват“ на площад „Бдинци“ средновековната крепост „Баба Вида“. Идеята живата мартеница да покаже..

публикувано на 20.02.18 в 13:10

Младеж падна от третия етаж на комплекс за деца с увреждания в Роман

Младеж е бил докаран от Роман в тежко състояние във врачанската болница, където лекарите се борят за живота му. 17-годишният Асен Маринов е възпитаник на комплекса за социални услуги за деца с увреждания в града край Искъра. П ри падането на земята, той е получил тежки наранявания. Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във..

публикувано на 20.02.18 в 12:55

Общинският съвет в Белоградчик ще гласува годишни планове и отчети

Редовно заседание на Общински съвет – Белоградчик ще се проведе утре , 21 февруари , от 14.30 часа. Общинските съветници ще гласуват решение за състоянието на престъпността и обществения ред на територията на общината, Общинския план за младежта, План за действие на община Белоградчик в изпълнение на Областната стратегия за интегриране на..

публикувано на 20.02.18 в 11:15

Кола удари пешеходка в Козлодуй

Жена на 63 години е блъсната от автомобил в Козлодуй . Инцидентът е станал вчера, 19 февруари, около 18:30 часа. Автомобилът, управляван от 38-годишен жител на града е ударил жената на пешеходна пътека. Пострадалата е транспортирана в болница. Пробата за алкохол на шофьора е отрицателна.  Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 20.02.18 в 10:46

Малката Габриела от Берковица получи дарение от Младежкия общински съвет

От Младежки общински съвет в Берковица помогнаха на тригодишно момиченце с церебрална парализа. „3-годишното дете страда от тежка форма на детска церебрална парализа и новата инвалидна количка бе единствения шанс на детето да бъде сред останалите “ – казаха за Радио Видин младежи от организацията. Парите са събрани на Коледен..

публикувано на 20.02.18 в 08:51
В памет на Апостола, Видин

Снимката на 19 февруари 2018 година

На 19 февруари почетохме паметта на Апостола . Видин отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски. В катедралния храм "Св. Димитър Солунски" бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола на българската свобода. Рецитал, посветен на Васил Левски, представиха деца от едноименната детска градина. Церемонията, по повод почитане паметта на великия..

публикувано на 19.02.18 в 18:00