Документална изложба показва историята на Видинската община

Снимка: Красимир Каменов

На 15-ия етаж в сградата на общинската администрация във Видин по повод Деня на българската община беше открита документалната изложба, свързана с историята и развитието на Видинската община. Експозицията е уредена съвместно от държавния архив и музея в града. Повече за изложбата разказа главният експерт в архива Мария Новакова:
"Най-старият показан документ е една част от Цариградски вестник, възрожденското издание, което през 1861 година помества дописка от Видин, подписана от Видинската община- най-ранното споменаване на Видинската община, за което ми е известно. Следва едно писмо до екзарх Антим Първи, което е подписано отново от Видинската община и в което се коментира писмо, получено от Цариградскта патриаршия. Показан е и първият Устав на Видинската община от 1873 година. И тъй като тук присъстват млади хора, искам да напомня целта на Видинската община, записана в този Устав- "Целта на членовете на Видинската община е задружно да се трудят и размишляват за всичките обществени, църковни, поучителни и манастирски дела за по-доброто им нареждание и преуспевание."
Във връзка с празника до 16 часа в Общината е обявен Ден на отворените врати. Всички желаещи могат да посетят в това време администрацията и да разгледат документалната изложба. 

Вижте още

Над 30 гайдари дадоха началото на Северняшката сватба

Под звуците на гайди бе дадено началото на пресъздаването на автентична Северняшка сватба, част от третото издание на Национален фолклорен събор "Леденика".  Бурни аплодисменти от хилядите гости, съпровождаха 32-та гайдари, които преминаха около подредените редици с 45 метрови месали.  Колоната бе водена от  народната певица Валя Балканска и гайдарят..

публикувано на 24.06.18 в 16:22
Снимка: Община Мездра

Най-много безработни в Мездра и Роман са със средно образование, отчитата от Бюрото по труда

Бюрото по труда в Мездра обяви нивото на безработица в края на месец май в общините Мездра и Роман. В община Мездра броят на регистрираните безработни лица е 799, с един повече от предходния месец, което прави 8.43 на сто. Отново най-много са регистрираните безработни над 12 месеца - 325 лица, следвани от тези над 6 месеца - 303. От тях 388..

публикувано на 24.06.18 в 16:00

Над 60 специалитета оценяваха на рибен фестивал в Козлодуй

Фестивал на  рибата се проведе в Козлодуй днес. Имаше кулинарна надпревара за най-вкусно приготвено и най-добре украсено рибно ястие. Повече от 60 бяха блюдата, които бяха оценени от компетентно жури. За най-нестандартно рибно ястие награда получи скумрия с марината на „Турлашка махала“ от Козлодуй. В категория „Най-естетично оформено ястие“..

публикувано на 24.06.18 в 14:50

Новоселският ансамбъл "Гъмза“ се представи с автентични песни на фолклорния събор "Леденика“

Най-трудното бе да пееш след сестрите Ива и Велислава Костадинови, които вдигнаха на крак всички сърцати посетители в едно огромно хоро. Но такъв бе жребият на новоселския ансамбъл... Певческата група с ръководител Борислав Йотов се представи с две автентични новоселски песни - "Давай, майко, давай“ и "Айде, докье Станко“. Детският танцов състав..

публикувано на 24.06.18 в 14:00

Най-добър рибар отличиха на фестивала на рибата в Козлодуй

Фестивал на  рибата се провежда в Козлодуй днес. Фестът започна в ранни зори с наблюдение на птиците на брега на река Дунав и състезание по риболов. 23-ма участника се включиха в надпреварата за най-много уловена риба. Победител с най-голям улов от 2 кг 390 гр стана Валентин Иванов, а най-малкият участник беше 6-годишен. Отличилите се бяха..

публикувано на 24.06.18 в 12:51

Нова награда за мездрански певици

Женски народен хор при Народно читалище "Просвета 1925 Мездра" с художествен ръководител маестро Юлиана Антимова, участва за трети път в Националния фолклорен събор "Пъстра шевица", който се проведе в Червен бряг. Певческите колективи се състезаваха в два раздела - обработен и необработен фолклор. Изпълненията се оценяваха от..

публикувано на 24.06.18 в 12:00