Документална изложба показва историята на Видинската община

Снимка: Красимир Каменов

На 15-ия етаж в сградата на общинската администрация във Видин по повод Деня на българската община беше открита документалната изложба, свързана с историята и развитието на Видинската община. Експозицията е уредена съвместно от държавния архив и музея в града. Повече за изложбата разказа главният експерт в архива Мария Новакова:
"Най-старият показан документ е една част от Цариградски вестник, възрожденското издание, което през 1861 година помества дописка от Видин, подписана от Видинската община- най-ранното споменаване на Видинската община, за което ми е известно. Следва едно писмо до екзарх Антим Първи, което е подписано отново от Видинската община и в което се коментира писмо, получено от Цариградскта патриаршия. Показан е и първият Устав на Видинската община от 1873 година. И тъй като тук присъстват млади хора, искам да напомня целта на Видинската община, записана в този Устав- "Целта на членовете на Видинската община е задружно да се трудят и размишляват за всичките обществени, църковни, поучителни и манастирски дела за по-доброто им нареждание и преуспевание."
Във връзка с празника до 16 часа в Общината е обявен Ден на отворените врати. Всички желаещи могат да посетят в това време администрацията и да разгледат документалната изложба. 

Вижте още

Връчиха приза "Изборът на българите" за крепостта "Баба Вида"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи специалния приз „Изборът на българите” на тържествената церемония, на която бяха обявени Годишните награди в туризма. Наградата спечели музей-крепост „Баба Вида” – Видин и беше получена от кмета на Видин Огнян Ценков , съобщават от парламента . Председателят на Народното..

публикувано на 13.12.17 в 11:48

Криминално проявен видинчанин влезе в ареста за грабеж

Криминално проявен и осъждан 36-годишен видинчанин е задържан снощи в полицейския арест за грабеж на вещи, съобщават от полицията. Към 21.30 часа местна жителка сигнализирала на тел.112 за задържано от граждани неизвестно лице, извършило кражба от лек автомобил в близост до жилищен блок в к-с ”Гео Милев” . Пристигналите на мястото полицейски..

публикувано на 13.12.17 в 11:05

Отново напрежение във врачанската болница

Членовете на медицинския съвет към МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца разпространиха отворено писмо  до премиера Бойко Борисов, до Министерски съвет, постоянната комисия по здравеопазване в парламента, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и депутатите от Врачанско, в което работещите в най-голямото лечебно заведение настояват за спешна среща с..

публикувано на 13.12.17 в 09:34

В Чипровци са готови за сняг

Земеделци ще чистят пътищата през зимата в община Чипровци. Договорите са сключени, съобщи кметът Пламен Петков . И миналата година пътищата в планинската община са чистили земеделци и проблеми не е имало. "Готови сме. Пуснахме процедура за зимно почистване, обществена поръчка. Не се явиха фирми, затова ние, така процедираме вече две години, наехме..

публикувано на 13.12.17 в 08:10

Катастрофа затвори за час Е-79

Катастрофа затвори движението по международен път Е79 между Мездра и Ботевград, за час. Тежкото произшествие е станало малко преди 18 часа в местността "Копяновец", край Ботевград, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ударът е между "Форд" с видинска регистрация и камион с пазарджишки номера, в лентата за движение в посока към Враца. Има..

публикувано на 12.12.17 в 19:31

Снимката на 12 декември 2017

Още улици ще бъдат асфалтирани до края на годината във Враца, съобщават от Общината.   В момента се извършват подготвителни дейности за асфалтиране на улиците, компрометирани от Водния цикъл – Етап 1 и Етап 2 -  „Борис I“, „Георги Апостолов“,  „Подбалканска“, както и ул. „Свети Мина“ в жилищен комплекс „Дъбника“ и ул. „Герена“ в кв. Кулата...

публикувано на 12.12.17 в 17:41