Документална изложба показва историята на Видинската община

Снимка: Красимир Каменов

На 15-ия етаж в сградата на общинската администрация във Видин по повод Деня на българската община беше открита документалната изложба, свързана с историята и развитието на Видинската община. Експозицията е уредена съвместно от държавния архив и музея в града. Повече за изложбата разказа главният експерт в архива Мария Новакова:
"Най-старият показан документ е една част от Цариградски вестник, възрожденското издание, което през 1861 година помества дописка от Видин, подписана от Видинската община- най-ранното споменаване на Видинската община, за което ми е известно. Следва едно писмо до екзарх Антим Първи, което е подписано отново от Видинската община и в което се коментира писмо, получено от Цариградскта патриаршия. Показан е и първият Устав на Видинската община от 1873 година. И тъй като тук присъстват млади хора, искам да напомня целта на Видинската община, записана в този Устав- "Целта на членовете на Видинската община е задружно да се трудят и размишляват за всичките обществени, църковни, поучителни и манастирски дела за по-доброто им нареждание и преуспевание."
Във връзка с празника до 16 часа в Общината е обявен Ден на отворените врати. Всички желаещи могат да посетят в това време администрацията и да разгледат документалната изложба. 

Вижте още

Ще ремонтират сградата на Община Ружинци

Приключват ремонтите със средствата за капиталови разходи в община Ружинци. 248 хиляди лева е целевата субсидия от държавата за тази година. Към тях са добавени и осигурените в края на миналата година 500 хиляди лева. Предстои ремонт на сградата на общинската администрация в Ружинци, каза кметът Александър Александров . "Завършваме сградата на детската..

публикувано на 22.10.17 в 15:36
Отец Иван Нови хан

Наградиха отец Иван

Отец Иван от монтанското село Якимово стана носител на Международната награда "Родолюбие" на българската социална мрежа "Паметта на българите" за тази година. Свещеникът от години купува къщи в региона и в тях настанява нуждаещи се хора. От години, наградата "Родолюбие" се присъжда на личности, поели отговорността за развитието на българската кауза и..

публикувано на 22.10.17 в 14:18

Кръстиха 27 деца от Врачанско в християнската вяра

Градът под Околчица стана един от 10-те в България, в който беше извършен празничният ритуал "Свето Кръщение". Ритуалът беше финалната поанта от кампанията на Движение за национална кауза, което е насочено към насърчаване на раждаемостта. 1 000 бебета на възраст под 1 годинка влязоха в лоното на християнството в акцията, която беше подкрепена и от..

публикувано на 22.10.17 в 14:10

Враца се включва в днешното Национално кръщение

Днес в православните храмове на 10 български града, сред които и Враца, Движението за национална кауза провежда най-мащабното Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България- Националното кръщене. Инициативата е под патронажа на Патриарх Неофит и Българската православна църква, които освобождават участниците в кръщенето от..

публикувано на 22.10.17 в 09:37

Ще ремонтират училища и детски градини в община Лом

Пет училища и две детски градини ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани в Лом. Ремонтът е на стойност 11 795 862 лв. и се финансира по Оперативната програма “Региони в растеж” 2014 - 2020 г. За основен вътрешен ремонт и оборудване на ПГ “Найден Геров” са определени 1 799 987 лв. Малко над 1 милион лева ще струва ремонтът на малката сграда на..

публикувано на 22.10.17 в 08:56

Ремонтираха читалището във видинското село Неговановци

Завършен е ремонтът на две зали на Народно читалище "Светлина 1928" във видинското село Неговановци. Средствата са от бюджета на Община Ново село и са за ремонт на двете зали, както и ремонт на санитарните възли на детската градина. Това каза Мариана Димитрова от читалището в Неговановци. "Бяха ремонтирани две зали в сградата- ритуалната и..

публикувано на 22.10.17 в 08:42