Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подмяна на водопровода искат в Киреево

7
Снимка: Радио Видин

Киреево е малко, китно, полупланинско село, в което са останали малко над стотина работливи хорица. Правят впечатление подреденият център и спретната църква. Освен няколкото обичайни посетители на кафенето, хората, които срещаме са забързани - да вземат хляба и да продължат по пътя си, улисани в ежедневието. Някога селото било оживено, жителите му наброявали над 1500. Имали училище, хората се трудели и в селското стопанство, и в промишлеността, тъй като наоколо функционирали множество фабрики и цехове. Картината днес е коренно различна- население от едва 120 жители, повечето пенсионери. Тези, които все още ги държат краката и ги слушат ръцете все още се занимават с отглеждане на животни. Обичайните обитатели на селските дворове са няколко щастливи кокошки и куче-пазач. Рядкост са хората като бабата, която срещаме на центъра, повела козичката си нанякъде. Казва, че все още има сила да се грижи за нея, дава и мляко, и няколко козлета всяка година. Но, основна грижа сега за жената е идващата зима. Защото все още не се е снабдила с дърва за огрев. 

СнимкаСелото се управлява от жена, амбициозна и работлива, решена да направи много, докато е на стола на кмета. Тя ще настоява за ремонта на 7-километрова отсечка от пътя за граничния пункт Връшка чука до селото, който не е ремонтиран отдавна, само частично- на отбивката.

"Преди година правиха кърпежи на пътя, но трябва изцяло да се оправи, в лошо състояние е, така е и от Киреево до Раковица. Не знам дали ще заделят скоро средства за ремонта, но ще настоявам", заканва се кметицата Маргарита Георгиева.

Наскоро в кметството в Киреево е извършен ремонт за 50 000 лв. През лятото е сменена дограмата, пребоядисано е отвътре и отвън, сменен е и покривът на читалището, който бил в много лошо състояние, похвали се Маргарита Георгиева. Казва, че не се страхува от работата, ако трябва, сама ще обгрижва и самотните хора, тъй като липсват хора по програмите за временна заетост, които иначе ѝ помагат.

Киреево, войнишки паметникГоворим и за уредените градинки в центъра и приветливия площад, за открития войнишки паметник в двора на църквата.
 
"Миналата година през декември открихме нов войнишки паметник в двора на църквата, руският посланик беше тук за откриването. Много хубав паметник..."


Кметицата разказва и за нещата, които би трябвало да се случат- като подмяната на стария водопровод, от който авариите са почти ежедневни.  

"Водопроводът, това е работа и на ВиК-то, не само на общината. Много е стар, трябва да се сменят тези тръби. През ден имаме аварии, добре че от ВиК-то в Кула идват хората, оправят веднага, но нали все се спира водата, неприятно е", обяснява Маргарита Георгиева.

СнимкаНякогашното училище на името на "Христо Ботев" датира в селото от 1884 г., първите учители са били Алексей Бенчев от Долни Лом и Панто Дилов от село Калугер. Затворено от години, селското школо е вече история.

На финала на нашия разказ за Киреево стигаме до интересната история на селището, наречено на капитан Николай  Киреев - руски офицер, герой от Сръбско-турската война от 1876 г.

"Той е от дворянски род... Оставя писмо на майка си и баща си, че не може да гледа как един братски славянски народ е угнетен и потиснат от турците и се записва доброволец, защото иска да освободи България. Идва в България, дават му отряд, но загива край раковишката мелница. Погребан е на манастира", разказва Тони Йотов, жител на селото.

Иначе, в Киреево, оказа се, знаят и как да се веселят, защото празнуват няколко пъти в годината, а не както другите села- само на събор. Селският празник, или съборът, е на 24 май, после е празникът на Киреев на 6 юли, на 28 август пък правят курбан и скара на площада.

Още за делника и празника в село Киреево може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40