Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение заради приемно дете във видинска детска градина

Има ли агресия и приемаме ли различните

Снимка: Радио Видин
Във видинска детска градина родители не приемат дете от приемно семейство в групата на децата им. Казват, че проявява агресия към другите. Според приемната майка, реакцията на родителите е заради произхода на детето. Настоява, че случаят не е изолиран. За него се разбра от съобщение на Националната агенция за приемна грижа, а темата беше представена преди дни в "Минутите на редактора"   по Радио Видин. Препоръката на директора на детската градина е детето да премине на индивидуална форма на организация, с което приемната майка категорично не е съгласна. За решаването на проблема са проведени срещи в общината и Дирекция "Социално подпомагане", но до сега все още няма развитие.

Напрежението е от преди малко повече от седмица. От Националната асоциация за приемна грижа описаха разказа на приемната майка, която се грижи за дете от ромски произход. Изразено е притеснение от поредния, както е посочено, случай на лошо отношение на учители и персонал на детски градини към такива деца.

"Нямам конфликт с родителите. Конфликтът ни(моят и на детето, чиито права и интереси защитавам) произлезе от личното отношение на две от учителките и директорката в детската градина. Това е втори случай на такова отношение в тази група към дете от приемна грижа от такъв произход. Реших, че ще запазя добър тон между нас и че е по-професионално да напиша жалба до директорката на детската градина. В жалбата се оплаквам от лично отношение към детето, на мен започна да ми се оказва натиск да преместя детето от тази група. Редно беше директорката да събере двете учителки, мен и социални работници, ако се налага, и да решим случая. А нейната реакция беше да събере родителите и да ги настрои срещу детето", казва приемната майка Ванина Бойчева- Николова, която е и координатор към неправителствена организация за приемна грижа.

Категорично не сме съгласни с позицията, която приемната майка е изложила в жалбата, опонира директорът на детската градина Васка Здравкова:

"Не правим разлика между децата по какъвто и да е признак, още по-малко по етнически белег. В момента в детската градина има 11 деца от ромски произход и 5- от други националности. За нас всички деца са еднакви. Още от записването си обаче, детето на приемната майка ни направи впечатление с това, че има трудно поведение, изразяващо се в агресия към деца и възрастни. Майката е уведомявана многократно. тормозът стана ежедневен, никакви методи от страна на учителите не променят ситуацията. Реших, че е най-правилно да проведем родителска среща", обясни директорът. Според нея най-подходяща за детето е самостоятелната форма на организация, за да се обучава в семейна среда, която му е липсвала до сега. Такова становище са изразили и учители, които са направили оценка за входното ниво на децата в градината.
 
Майка на две деца в детската градина, каза, че е провокирана да говори, заради конкретна случка, на която станала свидетел. Говори за разказа на Националната асоциация за приемна грижа в социалната мрежа, според който учителка казала, че децата не желаят да празнуват рождения ден на момченцето в групата. Според приеманата майка, това е бил първият рожден ден на детето извън дома за сираци и за пръв път е щяло да има торта и свещички. Обяснява, че след този случай на нея и е казано, че трябва да премести детето от групата. Жената, която твърди, че е свидетел на станалото, пък обяснява, че не е имала желание да говори, но сега смята, че е важно да го направи. Подчертава, че нейното момиченце от групата на приемното дете, е сред тези, които го харесват. Според нея подходът на учителката е възпитателен и не е израз на лошо отношение.

В края на миналата седмица, когато разговаряхме, момченцето от приемно семейство не беше в детската градина. Единствено решение според приемната майка Ванина  Бойчева- Николова, е обществото да приеме децата като него.

"Решението е учителите да не си пренасят личното отношение там, където работят, защото не е професионално. Детето трябва да бъде прието, да не бъде отхвърляно и да остане в среда с деца. Тези деца са като всички останали, но се нуждаят от много повече любов, обич и подкрепа!"  
 
За случая приемната майка е уведомила Държавната агенция за закрила на детето и Националната асоциация за приемна грижа. Директорката на детската градина пък е изпратила докладна до община. Случаят е разискван в Регионалното управление на образованието и Дирекция "Социално подпомагане".

Всички гледни точки по случая чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30