Време е за ваксини срещу грип

| обновено на 17.10.17 в 13:08
Снимка: БГНЕС

Навън времето все още е топло и слънчево, но вече сме си месец октомври, по средата на есента и трябва да се замислим за имунитета си през зимата. В този сезон ни нападат най- различни остри респираторни заболявания и грип. Как можем да се предпазим от тях или поне да намалим времето на боледуване, това попитахме директора на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция- Видин д-р Пепа Цветанова.

"През последните две седмици се наблюдава леко повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания. За последната седмица заболеваемостта е 90 на 10 000, малко над средната за страната сме. Сега е сезонът и моментът за поставяне на противогрипна ваксина. От момента на поставянето на ваксината до изграждането на имунитета, т.е. защита на организма трябва да минат от 2 до 3 седмици. Така че, от края на септември, целия месец октомври, дори и първата седмица на ноември спокойно може да се постави ваксина против грип, която ще има време да изгради имунитет", обясни д-р Пепа Цветанова.

Ежегодно Световната здравна организация изготвя препоръки към фирмите- производителки на противогрипни ваксини, за това какви щамове се очаква да преобладават и точно тези щамове да бъдат включени в състава на лекарствата. За сезон 2017/2018 година препоръчаните щамове са два тип "А" и един тип "Б", докато в другата ваксина, която е на друга фирма са включени два щама тип "Б". Важно е на ваксините да пише сезон 2017/2018.

От грип всяка зима се разболява поне един на 10 души, като част от контактуващите с него си изграждат имунитет срещу конкретния щам. Очаква се през студените месеци на тази и следващата година да ни атакуват разновидности на грипа с имена "Мичиган", "Бризбейн", "Хонконг" и "Пукет", срещу които се разработват и ваксините за сезона.
Вижте още

"Неделник" от 17 ноември 2019 година

И така. "Неделникът" е ваш. Очаква ви много настроение, интересни истории и хубаво вино. За начало преглеждаме старите вестници от Видин. Макети на български къщи изработва Цветанка Георгиева . Тя прави това от 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните..

публикувано на 17.11.19 в 19:58

Северозападът с над 20 предложения в "Изборът на българите"

25 са туристическите обекти от Северозапада, предложени за гласуване в годишните награди за туризъм на министерството на туризма. Претендентите са обявени на сайта tourismawards.bg. Това е четвъртото издание на наградите, които се утвърдиха като признание за прилаганите добри практики и усилена работа. И тази година надпреварата се провежда в 16..

публикувано на 14.11.19 в 16:15

Северозападът се бори за награди в туризма

Стартира онлайн гласуването, което ще определи победителите в четвъртото издание на Годишните награди в туризма . Белоградчик кандидатства с летния фестивал " Опера на върховете " в категория " Туристическо събитие " и с пещера Магурата в категория " Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестиция ". Първо място в миналогодишното издание..

публикувано на 11.11.19 в 12:21

"Неделник" от 10 ноември 2019 година

"Неделник" брой 282-ри е тук. Старите вестници разтваряме за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев". На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години. Аз и приятели бяхме в..

публикувано на 10.11.19 в 14:37

Пето зарибяване на язовир Кула

Пето зарибяване на язовир Кула направиха местните любители рибари. Средствата се събират от сдружение "Риболовен свят"- Кула от няколко месеца. С 500 лева се включва фирма в Кула, която превежда сумата по сметката на сдружението. Други 500 лева са събрани от видински риболовци, 180 лева са от кутията за дарения в магазина до автогарата във Видин,..

публикувано на 07.11.19 в 17:33

Туристическа обиколка из забележителности от Видин и Монтана

Туристическа опознавателна обиколка по маршрути в областите Видин и Монтана и Долж в Румъния проведе Сдружение "Регионални партньорства за устойчиво развитие - Видин". В групата участваха български и румънски журналсти и туроператори, сред които беше сътрудникът ни от Ново село Светла Бондова. Обиколката започна със забележителностите на Видин и..

публикувано на 07.11.19 в 16:59

Стартира кампания за купуване на предаватели за лешояди

Нови 10 лешояда от Врачанска планина ще бъдат екипирани с GSM/GPS предаватели, за да продължат екоорганизациите да следят и откриват своевременно дали има отровени птици. Цената на един GPS/GSM крилен предавател е 1000 евро. Това е най- ниската цена за подобен предавател, с включени софтуерна поддръжка и мобилни услуги за една година. От..

публикувано на 07.11.19 в 16:42