Време е за ваксини срещу грип

| обновено на 17.10.17 в 13:08
Автор:
Снимка: БГНЕС

Навън времето все още е топло и слънчево, но вече сме си месец октомври, по средата на есента и трябва да се замислим за имунитета си през зимата. В този сезон ни нападат най- различни остри респираторни заболявания и грип. Как можем да се предпазим от тях или поне да намалим времето на боледуване, това попитахме директора на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция- Видин д-р Пепа Цветанова.

"През последните две седмици се наблюдава леко повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания. За последната седмица заболеваемостта е 90 на 10 000, малко над средната за страната сме. Сега е сезонът и моментът за поставяне на противогрипна ваксина. От момента на поставянето на ваксината до изграждането на имунитета, т.е. защита на организма трябва да минат от 2 до 3 седмици. Така че, от края на септември, целия месец октомври, дори и първата седмица на ноември спокойно може да се постави ваксина против грип, която ще има време да изгради имунитет", обясни д-р Пепа Цветанова.

Ежегодно Световната здравна организация изготвя препоръки към фирмите- производителки на противогрипни ваксини, за това какви щамове се очаква да преобладават и точно тези щамове да бъдат включени в състава на лекарствата. За сезон 2017/2018 година препоръчаните щамове са два тип "А" и един тип "Б", докато в другата ваксина, която е на друга фирма са включени два щама тип "Б". Важно е на ваксините да пише сезон 2017/2018.

От грип всяка зима се разболява поне един на 10 души, като част от контактуващите с него си изграждат имунитет срещу конкретния щам. Очаква се през студените месеци на тази и следващата година да ни атакуват разновидности на грипа с имена "Мичиган", "Бризбейн", "Хонконг" и "Пукет", срещу които се разработват и ваксините за сезона.
Вижте още

В "Музикална зона" на 21 март 2019 слушаме Панчо Владигеров – 2 част

Не случайно Панчо Владигеров е наречен "баща на българската музика". Възпитава цяло поколение млади композитори, полага основите на българския симфонизъм, негови работи за пръв път представят България извън границите на родината. Произведенията му носят не само национален дух, но са с общочовешко значение. Носител е на редица престижни награди..

публикувано на 21.03.19 в 08:00

Търсят се 350 души за разкопки по трасето на газопровода "Турски поток" край Видин

60 свободни работни места предложиха представителите на 30 местни работодатели, по време на проведената Трудова борса във Видин. Борсата е организирана от Бюро по труда Видин. Близо 100 човека търсещи работа посетиха форума и се запознаха с обявените свободни места и изискванията на фирмите към бъдещите работници. Работодателите предложиха свободни..

публикувано на 20.03.19 в 15:20

В Студено буче мечтаят за автобус

Село Студено буче, община Монтана се намира на 4 км от областния център. Въпреки близостта си до големия град, до селото обществен транспорт липсва. Причината за това е лошото състояние на пътя. Най-краткото трасе между Видин и Монтана- по 50-километровия третокласен път Добри дол- Тополовец- Смирненски-Славотин- Доктор Йосифово- Монтана,..

публикувано на 18.03.19 в 18:10

В "Музикална зона": Шер- 10 от 10 по холивудски

Тя е една от най-обичаните певици и актриси на всички времена. Тя е музикална и модна икона. С една дума – Шер. На 20 май тази година Шер ще стане на цели 73 години. Но годините за нея нямат никакво значение. Певицата, чието име е известно на няколко поколения, е една от най-прочутите американски звезди. Тя придобива своята популярност през 1965 година..

публикувано на 18.03.19 в 09:45

"Неделник" от 17 март 2019 година

"Неделник" брой 249- и ви очаква на сайта. За начало разлистваме старите вестници, а след това ще направим един скок във времето. Всеки видинчанин знае къде е бившата модна къща "Валентина" . Емблематично място в центъра на Видин. Някога самата сграда не е изглеждала така. Били са 4 къщи, които после са преструктурирани в една голяма..

публикувано на 17.03.19 в 13:31

Днес отбелязваме Неделя Православна

Първата неделя на Великия пост , която отбелязваме днес, е посветена на светото Православие. Тя е наречена Неделя Православна. "Друго наименование на Първата неделя на Великия пост е "Тържество на Православието". Свързано е със спомена за победата на Вселенската църква над иконоборската ерес. Това е станало на  19..

публикувано на 17.03.19 в 08:00

Млади хора ще благоустрояват парка в Кула

В община Кула стартира кампанията "Северозапазване". Целта й е възстановяване на парка в града, който от години не е във вида, в който жителите биха искали да бъде. Идеята е на Лора Мартинова и среща подкрепа от местните институции, частни фирми и граждани.    "Доста е изоставен не се поддържа, няма инициативи и проекти. Последните 2-3 години има..

публикувано на 15.03.19 в 18:14