Време е за ваксини срещу грип

| обновено на 17.10.17 в 13:08
Автор:
Снимка: БГНЕС

Навън времето все още е топло и слънчево, но вече сме си месец октомври, по средата на есента и трябва да се замислим за имунитета си през зимата. В този сезон ни нападат най- различни остри респираторни заболявания и грип. Как можем да се предпазим от тях или поне да намалим времето на боледуване, това попитахме директора на Отдел "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция- Видин д-р Пепа Цветанова.

"През последните две седмици се наблюдава леко повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания. За последната седмица заболеваемостта е 90 на 10 000, малко над средната за страната сме. Сега е сезонът и моментът за поставяне на противогрипна ваксина. От момента на поставянето на ваксината до изграждането на имунитета, т.е. защита на организма трябва да минат от 2 до 3 седмици. Така че, от края на септември, целия месец октомври, дори и първата седмица на ноември спокойно може да се постави ваксина против грип, която ще има време да изгради имунитет", обясни д-р Пепа Цветанова.

Ежегодно Световната здравна организация изготвя препоръки към фирмите- производителки на противогрипни ваксини, за това какви щамове се очаква да преобладават и точно тези щамове да бъдат включени в състава на лекарствата. За сезон 2017/2018 година препоръчаните щамове са два тип "А" и един тип "Б", докато в другата ваксина, която е на друга фирма са включени два щама тип "Б". Важно е на ваксините да пише сезон 2017/2018.

От грип всяка зима се разболява поне един на 10 души, като част от контактуващите с него си изграждат имунитет срещу конкретния щам. Очаква се през студените месеци на тази и следващата година да ни атакуват разновидности на грипа с имена "Мичиган", "Бризбейн", "Хонконг" и "Пукет", срещу които се разработват и ваксините за сезона.
Вижте още

Юбилеен концерт на НЧ "Земеделец-187" в Ново село

145 години навършва новоселското огнище на култура и на просвета за възрастните. Създадено от будни новоселяни  в годините на турското владичество, то се превръща в пазител на българския дух, в продължител на народните традиции, в място за просвещение. Празникът започна в 17.30 ч. на 23 май с полагане на венци пред паметника на читалищните дейци, върху..

публикувано на 24.05.19 в 11:36

"Желязното цвете" представя новата си книга във Враца

Новата си книга " Оскар " ще представи утре, 25-ти май, в Регионалната библиотека "Христо Ботев" във Враца писателят Ангалот Енминас . Зад този псевдоним е Цветан Мирчев , художник по образование и професия, родом от Враца, но живеещ в Русе. Ексцентричното му творчество, изразено в две книги, е вдъхновено от магическия реализъм . Първата „ Гириз..

публикувано на 24.05.19 в 11:00

Доцент Илияна Гаравалова, БАН: Оптимист съм за грамотността на българчетата

В навечерието сме на най-светлия български празник 24 май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Денят на Светите братя Кирил и Методий се чества от най-дълго време в близката ни история. Кирил и Методий създават глаголицата, която е първата българска и славянска азбука, след което техните ученици създават кирилицата и..

публикувано на 23.05.19 в 18:06

Видински ученици спечелиха екоконкурс с иновативна идея

Екип от четирима осмокласници от ПГ "Проф д-р Асен Златаров" във Видин спечели първо място в конкурс на сдружение "Екосистем Юръп" на тема "Защо е ценна природата за нашия град - кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите й и какво е нашето решение?". "От 16 предложения, получени от цялата страна, отбор "S.P.A.S" е на първо място с..

публикувано на 23.05.19 в 14:20

Сидония Атанасова - гравьорско майсторство от европейски висини

Художничката Сидония Атанасова е едно от знаковите имена в българската графика. Нейното изкуство се родее с големите европейски образци на гравьорското майсторство, казва за нея академик Светлин Русев . Цялостната картина на творчеството на талантливата българка, чуждо на мимолетните артистични увлечения, обхваща времето от 1937-ма до 1988-ва..

публикувано на 22.05.19 в 11:51

Ще пребори ли Северозападът нашествието на комари това лято?

В началото на лятото сме - 1 юни чука на вратата, приближавайки се към нас все по-бързо. Това означава, че започва и сезонът на комарите - онези дребни, вредни и неприятни насекоми, с които хората от северозападна България, живеещи край река Дунав или друг воден обект, са най-добре запознати.  Крайдунавските общини трябва да преборят кръвосмучещите..

обновено на 21.05.19 в 18:11

Ломска поетеса представя свои стихове във Видин

Поетесата Мария-Розалия Владимирова живее и твори в град Лом. Своите две стихосбирки "Интроспективно" и "Интроспективно 2" ще представи днес от 17:30 часа в залата за изяви на отдел "Заемна за възрастни" в регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. В първата поетична книга намират място стихове, писани в продължение на 30 години. Във..

публикувано на 21.05.19 в 17:05