Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Александров: "Европа трябва да сложи край на "двете скорости" при земеделците"

Снимка: Радио ВИДИН


Каква бе стопанската 2016/2017 година и как започва новата стопанска година? Какви са добивите и качеството на зърното и как върви пазарът? Какви са вижданията на Националната асоциация за бъдещето на ОСП? Ще доведат ли до ред в поземлените отношения предлаганите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи?
Отговорите търсим от председателя на Видинския съюз на зърнопроизводителите Алекскандър Александров:

"Стопанската година все още не е приключила, защото голяма част от това, което е прибрано от полето, е в складовете на земеделските стопани. Иначе, по отношение на добивите- реколтата е много добра. Като цяло в страната почти се доближихме до 6 милиона тона произведена пшеница- това не е постигано от години. Факторите са много- благоприятен климат, повишена култура на земеделие- то е на едно европейско ниво. Добри са добивите и от ечемик и рапица, за разлика от това, което е добито от пролетните култури. Цяла Северозападна България беше засегната от липсата на валежи, което доведе до редуцирани добиви, в сравнение с миналата година. Ниските добиви, съчетани с ниски цени, няма как да удовлетворят земеделските стопани."


СнимкаЛипсата на напоителни системи и реализацията на продукцията са сред основните проблеми при земеделските производители. Отдалечеността от черноморските пристанища, от които се изнася зърното, води до оскъпяване, каза още Александър Александров:

"Трудно е човек да приеме, че се намираме до река Дунав и не можем да я ползваме пълноценно- нито за превоз, нито за напояване...."


Колкото до есенната кампания - тя върви с нормални темпове, а времето благоприятства всички мероприятия на полето. По-рано засятата рапица е поникнала и в момента се третира. До Димитровден се очаква окончателно да бъде прибрана и царевицата.

Вижданията на Асоциацията за бъдещето на Общата селскостопанска политика:

"Дебатът тече усилено от пролетта на 2017 година, идеята е да използваме председателството на ЕС, за да сложим нещата на масата.... Опитваме се, заедно с различните съсловни организации, да ангажираме колегите от Вишеградската четворка, защото доста време говорим за "две скорости" по отношение на страните-членки. Крайно време е плащанията за земеделските стопани- в Германия, Франция, Източна или Централна Европа, да бъдат уеднаквени. Ще е трудно, на фона на излизането на Великобритания от ЕС, но въпреки това, трябва да се отчете, че земеделието и у нас, и в Европа, има изключително социални функции. Затова и основната програма, която финансира тези дейности, се казва "Програма за развитие на селските райони". В този смисъл- директните плащания, заедно със средствата по проекти, би трябвало да спомагат за развитието на селските райони, за да можем да се борим срещу обезлюдяването на районите, срещу младежката безработица, защото това е един сериозен проблем. Ние сме за запазване на директните плащания, защото това е един вариант, достъпен и за най-малкия фермер. Достъпът до средства от Втори стълб- проектите и програмите, е затруднен, заради големите изисквания, и рядко средствата достигат до дребните производители. А идеята е този финансов ресурс на Европейския съюз, заедно с националното съфинансиране, да достигне до максимален брой земеделски стопани."

Ще доведат ли до ред в поземлените отношения предлаганите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи?

Три законопроекта са внесени в НС, а според становището на Националната асоциация на зърнопроизводителите промените ще обслужат най-вече недобросъвестни собственици и недобросъвестни пренаематели- а тези, които обработват, ще бъдат натоварени с още повече адмиинстративна тежест, заради необходимостта от препотвърждаване на договори и предоставяне на скици при сключване на сделките. Според Александър Александров единственият начин да се уреди собствеността и ползването на земеделската земя е Общ закон за земята, който да регламентира всички поземлени отношения:

"На този етап законодателството ни не е на нужното ниво, особено в посока наемните договори- там има вратички, от които се възползват недобросъвестни ползватели на земята. Три законопроекта са внесени в НС, но едва ли ще решат проблема, но в същото време ще доведат до сериозни затруднения на "редовните" ползватели на земеделска земя. Заради обезлюдяването, заради многото наследници, голяма част от които са в чужбина, няма нормален процес на сключване на договори. Земите на тези собственици ще останат като"бели петна". Съгласно закона, те се заплащат по извънбюджетни сметки, но не е ясно какво ще се случи с тези пари, които не се потърсят в определения срок. А това са изключително сериозни суми... 

"Преходът" вече ни показа къде са пробойните в законодателната база. Ние ги виждаме и ги знаем. И е крайно време да не се "закърпват", да не се работи на парче, а да се изработи Общ закон за земята или Кодекс, с който ще се урегулират поземлените отношения на ниво, което да отговаря на съвременните изисквания, така че, земеделските производители да имат време да произвеждат качествена храна, а не да се занимават със законотворчество и неща, които не са им присъщи."

Повече по темата чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50