Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Иванчев: "Видин е бил привлекателен град. Боли ме от настоящето му"

Георги Иванчев след удостояването му със званието Почетен гражданин на Видин на тържественото заседание на Общинския съвет по случай празника на града- Димитровден.
Снимка: Стефка Павлова

Днес е Димитровден, духовният празник на Видин. На тържествено заседание Общинският съвет обяви новите почетни граждани.

С почетното звание бе удостоен посмъртно Видинският митрополит Неофит. Той е начело на Видинската епархия 57 години, до смъртта си на 26 февруари 1971 година. Негова е заслугата за създаване на епархийски фондове за подпомагане на бедни, построяване на сиропиталище и професионално училище, както и за изграждането на мавзолея на първия български екзарх Антим. Отделял е и много лични средства за дарителство и е помагал за обучението на духовниците.

Видинският митрополит Неофит бе награден посмъртно и от Организацията на евреите в България "Шалом", защото участва активно в защитата на българските евреи през Втората световна война.

Със званието Почетен гражданин на Видин бе удостоен и Георги Иванчев- учител по математика, дългогодишен директор на Математическата гимназия, активен общественик и родолюбец.

"Не вярвам някой човек да не се поласкае от това нещо, но ме удовлетвори повече, че може би съм първият учител. Това ме изпълва с гордост. За себе си мога да кажа, че съм пето поколение видинлия. Радва ме и това внимание, което ми оказа Училищното настоятелство на гимназията, което събра много съществени мнения на известни хора и авторитети, даже последният подпис, който постави дядо Дометиан в болницата в София, беше с препоръката към мен. Помага и това, че от тези 70 години, на които съм, всичките съм ги прекарал във Видин, освен петте години, през които съм учил в Санкт Петербург и година и половина- казарма. Може би обществената ми работа, може би многото ми ученици допринесе да ме предложат и после всички единодушно да го одобрят. За мен това е чест, едно уважение."

СнимкаЕдва ли някой във Видин не познава Георги Иванчев. 70-годишният учител бе 28 години директор на елитната Математическа гимназия. Известен със своята откровеност и прямота. Най-новият почетен гражданин на Видин говори с искрена любов за родния си град, но и с болка за неговото нелеко настояще. Огорчен е от пренебрежителното отношение към старопрестолния Видин, реагирал остро, след като разбрал, че градът на "Баба Вида" не е включен в Законопроекта за старите столици на България.

"Мечтата ми е най-после Математическата гимназия да има свой физкултурен салон. В цял свят няма училище, което да няма физкултурен салон и актова зала, където да се изявяват децата. Ако това стане, ще съм много удовлетворен. Боли ме за Видин. Видин е бил привлекателен град. Моят баща е от Варна. В Морската градина във Варна има един огромен войнишки паметник, на който най-отгоре пише: "Майор Христо Иванчев", това е моят дядо. Неговият прякор е бил "Спасителят на Варна". През 1916 година 5-а погранична дружина, на която той е командир, идва и изгонва руските и румънски войски, които се опитали да превземат града. Но баща ми идва във Видин. Моят дядо Георги Данчев по майчина линия идва от Свищов. Той пък е братовчед на Иваница Данчев- един от най-големите спомоществователи на Априлското въстание. Моята съпруга, Бог да я прости, идва от Санкт Петербург тук. Но сега? Моите дъщери вече не са тук- едната е в Лондон, другата- в София. Цял живот като директор и учител казвах на учениците "Тук трябва да останете", но нали трябва не само да оцеляват физически, а и да се развиват, трябват средства, за да има удовлетворение. Така че много млади хора просто напускат. Сега, като тръгнем из града- само пенсионери. Искам да има деца, деца, деца, много деца! Това ми е болката. Никога не съм съжалявал, че съм роден тук, Видин е един достолепен град, но нещо е станало... По принцип всички гранични градове в цял свят са развити, но при нас не е така. Това ме боли и винаги ще го казвам. Зададох въпроса пред всички на вицепрезидента Илияна Йотова, която бе във Видин по моя покана, за Закона за старите столици. Що за отношение?! Що за отношение е решението линията от Солун да мине през Варна? Този прекрасен мост сега какво да го правим тук? Миналата година чествахме 200 години на Антим I, но Видин не получи това, което заслужаваше. Патриархът дойде, но председателят на Народното събрание не дойде, а тя беше патрон на честванията. Антим I е първият държавник в България. И за това за Видин ми се иска да се чува повече. Където и да отида, аз говоря за Видин!"

СнимкаВрачанският митрополит Григорий, който е наместник на видинската епархия, оглави тържествената света литургия в катедралния храм “Св. Димитър Солунски”.

"Скъпи жители на старопрестолния град Видин, в днешния ден църковният календар отбелязва празника на един от най-дивните светци на църквата ни- Светия мъченик Димитрий Солунски Чудотворец. Радвай се, мъченико Христов, и чрез пламенната си молитва измоли от нашия Господ благоденствието на този град, изпепели страданията, лошотата и завистта, дай на жителите на град Видин успехи във всички техни начинания, радостно бъдеще и силна вяра, изпроси небесна обич за тях и благополучие в бъднините им, покрий с мъдрост и сила управляващите, дай търпение на учителите и наставниците, умения на лекарите и учените! Дай на този град със славна история и героично минало светло мирно бъдеще, увенчано с любовта на Господа Исуса Христа! На многая и благая лета!", благослови митрополит Григорий.

СнимкаДимитровден се чества като духовен празник на Видин от 1993 година по предложение на починалия преди 40 дни Видински митрополит Дометиан. Новост тази година е тържествената заря-проверка, с която ще приключи днешният ден.

"За да бъдем успешни и изпълнени с оптимизъм днес, са ни нужни силата и могъществото на хилядолетната ни история и непреклонният дух на хората, съграждали Видин столетия след столетия. Имаме с какво да се гордеем и нека самочувствието, че живеем в един от най-хубавите кътове на България, ни зарежда с прекрасната си енергия. Отправям своите най-сърдечни пожелания към всички видинчани, където и да се намират по света, нека заедно да изпратим молитвите си към закрилника на старопрестолния Видин Свети Димитър Солунски Чудотворец за здраве, разбирателство, благоденствие и дълголетие на родния ни дом. Да посрещнем с усмивка и надежда идните дни, да се грижим, да се грижим и милеем за града си, като за истински дом. Честит Димитровден", пожела на видинчани кметът на Община Видин Огнян Ценков.

Отдел "Краезнание" на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" е мястото, където можем да потърсим информация за родния Видин. Какво се съхранява там, можете да чуете в прикачения звуков файл от уредника Галина Стоянова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00