Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоселски неволи

Снимка: Радио ВИДИН Архив

Селските неволи в дъждовните дни. Или по-точно новоселските.
Някога нашите деди измислили кокилите, за да ходят през локвите, защото как се ходи с цървули в студеното дъждовно време на есента. Дойде време и ние да се чудим как да стигнем до площада на селото.
На септемврийската сесия общинската съветничка от Винарово Благуна Николова постави въпроса за ремонт на ул. „Първа“ в своето село. Около една от уличните шахти се бе образувал малък каньон с размери 10 на 15 м и дълбочина 3 м. И това по време на гроздобера. Общината реагира много  бързо, защото цяла една махала оставаше затворена за автомобили и селскостопанска техника. Огледът показа, че няма незаконни зауствания на отпадни води от съседните дворове, а дъждовете са намерили недобре уплътнена шахта при подмяната на водопровода във Винарово. При леката почва и наклонения терен постепенно са отворили дупка и са създали реална опасност от ПТП. 
Три КАМАЗ-а с инертни материали са били необходими, за да се запълни пукнатината.След уплътняването с валяк, мястото бе асфалтирано и шахтата леко задигната. Последните дъждове показаха, че ремонтът е извършен добре и хората от района са доволни.
Сега е ред на общинските съветници от Ново село да внесат проблема за дупките. Най-натоварената улица „Чавдар“, която се използва като най-пряка до площада от пешеходци, велосипедисти и автомобили, включително зареждащите търговски обекти, вече наподобява лунен пейзаж. Когато завали, началото ѝ се превръща в малко езеро, което прелива и по тротоарите. Най-големи са дупките на двата завоя, а най-много -  точно преди площада. Там е и най-опасно вечер, защото липсва лампа от уличното осветление. Някои от живеещите на тази улица се опитаха да действат на принципа „Помогни си сам, за да ти помогне и Господ“ като засипаха дупките пред домовете си с пясък, довлечен от дъждовете или с отпадъци от строителни материали. Но това е временно решение, както и насипването им с трошен камък без замазка преди година. 
Капиталовите разходи на Общината сигурно не достигат за всяка болезнена точка, но ул. „Чавдар“ е най-оживената и използвана отсечка от вътрешната пътна мрежа на Ново село. 
И както често се случва, хората не гледат големите придобивки, които ползват веднъж годишно, а правят изводи от малките недогледани неща, с които се сблъскват всеки ден. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50