Минималната работна заплата- ускорител или спирачка на растежа е?

Снимка: БГНЕС
Рекорден ръст на минималната заплата се предвижда догодина! Бюджетът за 2018 година ще преразпредели над 37 % от брутния вътрешен продукт. Ще доведе ли това до по-ефективно разходване на средствата и икономически растеж и ще подобри ли работата на публичния сектор?

"По принцип ние не подкрепяме планирането на дефицит и изпълнението с излишък или неконтролируемо и от НС харчене на пари в края на годината, особено при липсата на измерители, които да показват ефективността на изразходваните средства. Що се отнася до този административен силов подход при определяне на МРЗ или на осигурителните прагова, това пречи на едно допълнително увеличаване на БВП и на възможността да има повече заетост и за хората с ниска квалификация. Като конструктивна опозиция, не можем да подкрепим такива политики и пропорции, заложени в проектобюджета за следващата година, които пречат на България да има по-висок БВП и да подпомага малкия и средния бизнес, да подпомага и предприемчивите хора в страната... Мнението на повечето е, че бюджетът не предполага никакви реформи, това е бюджет, свързан с една инерция, в която сякаш единствено увеличението на средства за учителските заплати- нещо, което Реформаторският блок инициира преди повече от година. Освен увеличението на средствата, обаче, трябва да има и по-ясни измерители за качествено образование, а особено за нашия край /б.ред. Северозападния край/, е важно да се подпомогне професионалното обучение... Сериозно обезпокоени сме и от факта, че в бюджета не са включени около 560 млн. лева, предназначени за 51 слабо развити общини в страната, какво се случи и с Целенасочената инвестиционна програма за развитието на Северозападна България и другите слабо развити райони в страната... Колкото до минималната работна заплата- би трябвало правителството да се откаже от едно силово определяне на числени стойности, а да има договаряне със социалните партньори и работодателите- тези, които реално движат икономиката и на които се крепи икономическият ръст на страната... Ще се борим да направим повече и за професионалното образование в Северозападна България- това ще задържи повече млади хора...."- коментира доц. Борислав Великов, бивш народен представител и член на националното ръководство на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Темата коментира и общинският съветник- финансистът Павел Паунов:

"Административното вдигане на МРЗ води до негативни ефекти. Най-много ще пострада не едрият бизнес, а малкият и средният, защото работи с по-неквалифицирани работници и младежката безработица ще скочи рязко, защото всеки старт на един младеж на трудовия пазар започва от по-ниски доходи, с идеята работодателят да оцени неговите качества, след което да се върви към нормална заплата. Колкото до доходите- проблемът не е в минималната работна заплата, а в номиналната заплата. Номиналната заплата е на база производство. Бизнесът формира МРЗ, а правителството, под натиска на синдикатите, се опитва да регулира този пазар. Това според нас може да доведе до негативни ефекти, единият от които е, че част от работодателите ще отидат в сивия сектор..."

Според кмета на община Белоградчик Борис Николов, административното повишаване на минималната работна заплата е крачка в правилната посока:

"Нормално беше приходите на хората да нарастват пропорционално и постепенно, за да може да се достигне средното европейско ниво. За съжаление, вече почти 30 години, в ултралибералната икономика и управление на нашата държава, привикнахме почти нищо да не се случва по отношение на развитието на икономиката и на социалните придобивки и сякаш се демотивирахме да вдигнем глава и поглед малко по-напред и по-високо. Виждаме каква е апатията след населението, хората загубиха вяра, виждаме и как стремглаво нараства потокът от работна сила навън. Това трябва да бъде спряно, единият начин е с това повишаване на МРЗ. Виждам го и като стимулатор на икономиката- след като не може по естествените, конкурентни пазарни принципи това да се случва, трябва да се намеси държавата и по административен път да предизвика и да накара работодателите да работят по този въпрос... Иска ми се това да е една постоянна, регламентирана и планово заложена мярка- например, на всеки шест месеца да се знае, че ще се увеличава минималната работна заплата..."
 
Как ще се отрази повишаването на минималната работна заплата на пазара на труда, спрямо нискоквалифицираните работници и младежите? Ще се отрази ли на работещите в бюджетната сфера? Дошло ли е времето и в България да се въведе минимална часова ставка, вместо минимална месечна работна заплата?
Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

В Белотинци: И сега земята е плодородна, но хората ги няма...

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за село Белотинци . На мястото на сегашното село е имало селище през последните 500-600 години. Огромният брой от десетина населени места през 4 век говори за значителна популация през този период преди готските нашествия. В началото на века в района на селото, е намерен единият (от два известни)печата на цар..

публикувано на 22.06.18 в 14:18

"Другите са виновни за катастрофите"

Превишаването на позволената скорост , определяно като "неволно", е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на възраст между 18 и 75 г., показва първото издание на изследователския проект Индекс за безопасно шофиране . 71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година...

публикувано на 21.06.18 в 12:36

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23