Готов ли е автомобилът ни за зимния сезон

СБА Видин: Шофьорите стават все по-стриктни при подготовката за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Автомобилите ни са част от нашето ежедневие. За съжаление, подготовката им за зимния сезон все още не се приема от всички водачи като сериозно задължение и първият сняг често ни изненадва. Всяка година още с първите снежинки, проблемите по магистралите и шосетата започват. От една страна, заради стопаните на пътищата, които не ги поддържат. А от друга - заради водачите на леки и тежкотоварни автомобили, които до последно карат с летни гуми, пързалят се, катастрофират и задръстват важни пътни артерии, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА) в България. За да избягат от подобен кошмар, шофьорите, които още не са подготвили колата си за зимата, е добре да го направят веднага. Още повече, че от тази неделя в цялата страна вървят масови хайки на КАТ в рамките на акция "Зима". Униформените проверяват интензивно автомобилите за изправни гуми, чистачки и светлини. От Пътна полиция заявиха, че нарушителите ще бъдат глобявани за най-малката нередност, а за по-сериозни технически неизправности возилата ще се спират временно от движение. Най-важното е водачите да разберат, че добре подготвената кола е в интерес на тяхната собствена сигурност. 

Готови ли са видинчани или по стара традиция ще чакаме последния срок и ще позволим на зимата да ни изненада? 

"Готов съм и вече смених гумите си ... Все още не съм, но съм запознат с новите изисквания и ще се постарая да се подготвя" - казаха шофьори от Видин. 

"Съветваме всички водачи да обърнат сериозно внимание на своя автомобил и да проверят гумите, спирачната система и течностите. През зимния период, от 15 ноември до 1 март, ще бъдат извършвани масови проверки от контролните органи. Видинчани са все по-стриктни напоследък и търсят помощта на нашите пунктове. До 15 ноември напълно безплатно можем да проверим системите по автомобилите и съветвам водачите да ни потърсят по места в страната. Сътрудничим си прекрасно с колегите от цялата страна" - каза Николай Николов, председател на СБА Видин.


15 ноември е крайният срок, до който трябва да сме готови с подготовката на автомобила ни за зимата. След тази дата служителите на сектор "Пътна полиция" ще ни глобяват. 

Прегледът на състоянието на маслото в двигателя на автомобила също е препоръчителна мярка преди началото на зимния сезон. Голяма част от водачите, обаче пренебрегват това свое задължение. Когато маслото е старо, то се сгъстява, вследствие на което се влошават и неговите качества, особено при ниските зимни температури, това каза Никола Жеков, който работи в магазин, предлагащ автомобилни масла и аксесоари.

Не трябва да икономисваме пари от подготовката на нашия автомобил за зимния сезон, каза за радио Видин Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка. 

"Хората не са запознати с новите промени. Те не познават в детайли закона за движение, тъй като той се променя над 70 пъти досега. Охладителната и отоплителната системи са много важни за нормалното шофиране през зимния сезон" - допълни Йонко Иванов. Според Ани Ванков, автомобилен състезател и собственик на автосервиз във Видин, видинчани са станали по- съвестни и тази година има сериозен наплив от желаещи за смяна на летните със зимни гуми в сервизите. Той посъветва шофьорите да потърсят помощ от компетентни автомеханици при подготовката на автомобилите за зимния сезон.

Таксиметровите шофьори ежедневно прекарват по- голямата част от времето си зад волана. В повечето случаи те са потърпевши от разбитите улични настилки или непочистени от сняг пътни участъци. Според анкетираните шофьори, те са запознати с новите промени в Закона за движение по пътищата и са подготвили автомобилите си за движение при зимни условия. Промените в Закона за движение по пътищата са само поредното отбиване на номера, категорични са Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка в България и е крайно време този закон да бъде променен изцяло. 

 Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

В Бутан мечтаят да ги посети европейска делегация

Бутан е част от община Козлодуй. Голямо село, чисто и поддържано, такова впечатление прави на новодошлите. Макар, че е оживено, а жителите му са над 3000, казват, че живеят тихо и спокойно. Това, което не достига са парите и възможностите за развитие на младите хора. Получихме разнопосочни мнения- и оптимистични, и по-негативни. Заедно с Красимир..

публикувано на 23.02.18 в 14:07

Черната страница, наречена "Народен съд"

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили..

обновено на 22.02.18 в 16:52

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03