Готов ли е автомобилът ни за зимния сезон

СБА Видин: Шофьорите стават все по-стриктни при подготовката за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Автомобилите ни са част от нашето ежедневие. За съжаление, подготовката им за зимния сезон все още не се приема от всички водачи като сериозно задължение и първият сняг често ни изненадва. Всяка година още с първите снежинки, проблемите по магистралите и шосетата започват. От една страна, заради стопаните на пътищата, които не ги поддържат. А от друга - заради водачите на леки и тежкотоварни автомобили, които до последно карат с летни гуми, пързалят се, катастрофират и задръстват важни пътни артерии, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА) в България. За да избягат от подобен кошмар, шофьорите, които още не са подготвили колата си за зимата, е добре да го направят веднага. Още повече, че от тази неделя в цялата страна вървят масови хайки на КАТ в рамките на акция "Зима". Униформените проверяват интензивно автомобилите за изправни гуми, чистачки и светлини. От Пътна полиция заявиха, че нарушителите ще бъдат глобявани за най-малката нередност, а за по-сериозни технически неизправности возилата ще се спират временно от движение. Най-важното е водачите да разберат, че добре подготвената кола е в интерес на тяхната собствена сигурност. 

Готови ли са видинчани или по стара традиция ще чакаме последния срок и ще позволим на зимата да ни изненада? 

"Готов съм и вече смених гумите си ... Все още не съм, но съм запознат с новите изисквания и ще се постарая да се подготвя" - казаха шофьори от Видин. 

"Съветваме всички водачи да обърнат сериозно внимание на своя автомобил и да проверят гумите, спирачната система и течностите. През зимния период, от 15 ноември до 1 март, ще бъдат извършвани масови проверки от контролните органи. Видинчани са все по-стриктни напоследък и търсят помощта на нашите пунктове. До 15 ноември напълно безплатно можем да проверим системите по автомобилите и съветвам водачите да ни потърсят по места в страната. Сътрудничим си прекрасно с колегите от цялата страна" - каза Николай Николов, председател на СБА Видин.


15 ноември е крайният срок, до който трябва да сме готови с подготовката на автомобила ни за зимата. След тази дата служителите на сектор "Пътна полиция" ще ни глобяват. 

Прегледът на състоянието на маслото в двигателя на автомобила също е препоръчителна мярка преди началото на зимния сезон. Голяма част от водачите, обаче пренебрегват това свое задължение. Когато маслото е старо, то се сгъстява, вследствие на което се влошават и неговите качества, особено при ниските зимни температури, това каза Никола Жеков, който работи в магазин, предлагащ автомобилни масла и аксесоари.

Не трябва да икономисваме пари от подготовката на нашия автомобил за зимния сезон, каза за радио Видин Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка. 

"Хората не са запознати с новите промени. Те не познават в детайли закона за движение, тъй като той се променя над 70 пъти досега. Охладителната и отоплителната системи са много важни за нормалното шофиране през зимния сезон" - допълни Йонко Иванов. Според Ани Ванков, автомобилен състезател и собственик на автосервиз във Видин, видинчани са станали по- съвестни и тази година има сериозен наплив от желаещи за смяна на летните със зимни гуми в сервизите. Той посъветва шофьорите да потърсят помощ от компетентни автомеханици при подготовката на автомобилите за зимния сезон.

Таксиметровите шофьори ежедневно прекарват по- голямата част от времето си зад волана. В повечето случаи те са потърпевши от разбитите улични настилки или непочистени от сняг пътни участъци. Според анкетираните шофьори, те са запознати с новите промени в Закона за движение по пътищата и са подготвили автомобилите си за движение при зимни условия. Промените в Закона за движение по пътищата са само поредното отбиване на номера, категорични са Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка в България и е крайно време този закон да бъде променен изцяло. 

 Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

В Белотинци: И сега земята е плодородна, но хората ги няма...

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за село Белотинци . На мястото на сегашното село е имало селище през последните 500-600 години. Огромният брой от десетина населени места през 4 век говори за значителна популация през този период преди готските нашествия. В началото на века в района на селото, е намерен единият (от два известни)печата на цар..

публикувано на 22.06.18 в 14:18

"Другите са виновни за катастрофите"

Превишаването на позволената скорост , определяно като "неволно", е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на възраст между 18 и 75 г., показва първото издание на изследователския проект Индекс за безопасно шофиране . 71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година...

публикувано на 21.06.18 в 12:36

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23