Готов ли е автомобилът ни за зимния сезон

СБА Видин: Шофьорите стават все по-стриктни при подготовката за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Автомобилите ни са част от нашето ежедневие. За съжаление, подготовката им за зимния сезон все още не се приема от всички водачи като сериозно задължение и първият сняг често ни изненадва. Всяка година още с първите снежинки, проблемите по магистралите и шосетата започват. От една страна, заради стопаните на пътищата, които не ги поддържат. А от друга - заради водачите на леки и тежкотоварни автомобили, които до последно карат с летни гуми, пързалят се, катастрофират и задръстват важни пътни артерии, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА) в България. За да избягат от подобен кошмар, шофьорите, които още не са подготвили колата си за зимата, е добре да го направят веднага. Още повече, че от тази неделя в цялата страна вървят масови хайки на КАТ в рамките на акция "Зима". Униформените проверяват интензивно автомобилите за изправни гуми, чистачки и светлини. От Пътна полиция заявиха, че нарушителите ще бъдат глобявани за най-малката нередност, а за по-сериозни технически неизправности возилата ще се спират временно от движение. Най-важното е водачите да разберат, че добре подготвената кола е в интерес на тяхната собствена сигурност. 

Готови ли са видинчани или по стара традиция ще чакаме последния срок и ще позволим на зимата да ни изненада? 

"Готов съм и вече смених гумите си ... Все още не съм, но съм запознат с новите изисквания и ще се постарая да се подготвя" - казаха шофьори от Видин. 

"Съветваме всички водачи да обърнат сериозно внимание на своя автомобил и да проверят гумите, спирачната система и течностите. През зимния период, от 15 ноември до 1 март, ще бъдат извършвани масови проверки от контролните органи. Видинчани са все по-стриктни напоследък и търсят помощта на нашите пунктове. До 15 ноември напълно безплатно можем да проверим системите по автомобилите и съветвам водачите да ни потърсят по места в страната. Сътрудничим си прекрасно с колегите от цялата страна" - каза Николай Николов, председател на СБА Видин.


15 ноември е крайният срок, до който трябва да сме готови с подготовката на автомобила ни за зимата. След тази дата служителите на сектор "Пътна полиция" ще ни глобяват. 

Прегледът на състоянието на маслото в двигателя на автомобила също е препоръчителна мярка преди началото на зимния сезон. Голяма част от водачите, обаче пренебрегват това свое задължение. Когато маслото е старо, то се сгъстява, вследствие на което се влошават и неговите качества, особено при ниските зимни температури, това каза Никола Жеков, който работи в магазин, предлагащ автомобилни масла и аксесоари.

Не трябва да икономисваме пари от подготовката на нашия автомобил за зимния сезон, каза за радио Видин Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка. 

"Хората не са запознати с новите промени. Те не познават в детайли закона за движение, тъй като той се променя над 70 пъти досега. Охладителната и отоплителната системи са много важни за нормалното шофиране през зимния сезон" - допълни Йонко Иванов. Според Ани Ванков, автомобилен състезател и собственик на автосервиз във Видин, видинчани са станали по- съвестни и тази година има сериозен наплив от желаещи за смяна на летните със зимни гуми в сервизите. Той посъветва шофьорите да потърсят помощ от компетентни автомеханици при подготовката на автомобилите за зимния сезон.

Таксиметровите шофьори ежедневно прекарват по- голямата част от времето си зад волана. В повечето случаи те са потърпевши от разбитите улични настилки или непочистени от сняг пътни участъци. Според анкетираните шофьори, те са запознати с новите промени в Закона за движение по пътищата и са подготвили автомобилите си за движение при зимни условия. Промените в Закона за движение по пътищата са само поредното отбиване на номера, категорични са Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка в България и е крайно време този закон да бъде променен изцяло. 

 Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Видин- безпътният кръстопът (част 3)

В "Посоките на делника" ви представихме третата част от поредицата теми за обезлюдяването на Видинския регион. Потърсихме хора на изкуството, тъй като те са най- уязвими към промените в околния свят. Те усещат по различен начин негативните събития и дори понякога се обиждат… завинаги. Какво се случи с тези хора във Видин през дългите години на..

публикувано на 22.11.17 в 11:00

Как заключенията и препоръките в евродоклада засягат живота на българина?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на юристите Боряна Мусева , Петър Кичашки и Борислав Василев . Преди дни излезе докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. От него става известно, че мониторингът ще продължи и през следващата година, а по 17-те препоръки от последния доклад има..

публикувано на 21.11.17 в 16:29

Как развиваме културния туризъм във Видинско

Културният туризъм е сред най- предпочитаните форми на туризма при по- кратките пътувания, обикновено през почивните дни. През последните години все повече хора комбинират лятната си отпуска с посещение на фестивали, концерти, обекти с историческо значение, археологически разкопки, етнографски музеи и други. Културният туризъм акцентира върху..

публикувано на 20.11.17 в 14:43
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39