Готов ли е автомобилът ни за зимния сезон

СБА Видин: Шофьорите стават все по-стриктни при подготовката за зимата

Снимка: Радио ВИДИН

Автомобилите ни са част от нашето ежедневие. За съжаление, подготовката им за зимния сезон все още не се приема от всички водачи като сериозно задължение и първият сняг често ни изненадва. Всяка година още с първите снежинки, проблемите по магистралите и шосетата започват. От една страна, заради стопаните на пътищата, които не ги поддържат. А от друга - заради водачите на леки и тежкотоварни автомобили, които до последно карат с летни гуми, пързалят се, катастрофират и задръстват важни пътни артерии, съобщават от Съюза на българските автомобилисти (СБА) в България. За да избягат от подобен кошмар, шофьорите, които още не са подготвили колата си за зимата, е добре да го направят веднага. Още повече, че от тази неделя в цялата страна вървят масови хайки на КАТ в рамките на акция "Зима". Униформените проверяват интензивно автомобилите за изправни гуми, чистачки и светлини. От Пътна полиция заявиха, че нарушителите ще бъдат глобявани за най-малката нередност, а за по-сериозни технически неизправности возилата ще се спират временно от движение. Най-важното е водачите да разберат, че добре подготвената кола е в интерес на тяхната собствена сигурност. 

Готови ли са видинчани или по стара традиция ще чакаме последния срок и ще позволим на зимата да ни изненада? 

"Готов съм и вече смених гумите си ... Все още не съм, но съм запознат с новите изисквания и ще се постарая да се подготвя" - казаха шофьори от Видин. 

"Съветваме всички водачи да обърнат сериозно внимание на своя автомобил и да проверят гумите, спирачната система и течностите. През зимния период, от 15 ноември до 1 март, ще бъдат извършвани масови проверки от контролните органи. Видинчани са все по-стриктни напоследък и търсят помощта на нашите пунктове. До 15 ноември напълно безплатно можем да проверим системите по автомобилите и съветвам водачите да ни потърсят по места в страната. Сътрудничим си прекрасно с колегите от цялата страна" - каза Николай Николов, председател на СБА Видин.


15 ноември е крайният срок, до който трябва да сме готови с подготовката на автомобила ни за зимата. След тази дата служителите на сектор "Пътна полиция" ще ни глобяват. 

Прегледът на състоянието на маслото в двигателя на автомобила също е препоръчителна мярка преди началото на зимния сезон. Голяма част от водачите, обаче пренебрегват това свое задължение. Когато маслото е старо, то се сгъстява, вследствие на което се влошават и неговите качества, особено при ниските зимни температури, това каза Никола Жеков, който работи в магазин, предлагащ автомобилни масла и аксесоари.

Не трябва да икономисваме пари от подготовката на нашия автомобил за зимния сезон, каза за радио Видин Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка. 

"Хората не са запознати с новите промени. Те не познават в детайли закона за движение, тъй като той се променя над 70 пъти досега. Охладителната и отоплителната системи са много важни за нормалното шофиране през зимния сезон" - допълни Йонко Иванов. Според Ани Ванков, автомобилен състезател и собственик на автосервиз във Видин, видинчани са станали по- съвестни и тази година има сериозен наплив от желаещи за смяна на летните със зимни гуми в сервизите. Той посъветва шофьорите да потърсят помощ от компетентни автомеханици при подготовката на автомобилите за зимния сезон.

Таксиметровите шофьори ежедневно прекарват по- голямата част от времето си зад волана. В повечето случаи те са потърпевши от разбитите улични настилки или непочистени от сняг пътни участъци. Според анкетираните шофьори, те са запознати с новите промени в Закона за движение по пътищата и са подготвили автомобилите си за движение при зимни условия. Промените в Закона за движение по пътищата са само поредното отбиване на номера, категорични са Асоциацията на преподавателите по автомотоподготовка в България и е крайно време този закон да бъде променен изцяло. 

 Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Колани и видеонаблюдение в автобусите- как се приемат новите мерки?

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за всеки пътник и с устройство за видеонаблюдение. Проверихме как ще се отразят промените в една по- малка община- Белоградчик. "Да, колани има... По някой път ги слагаме...Ще ги слагаме, определено", коментираха пътници. Борис Цветков е превозвач. Смята, че няма как да накара..

публикувано на 24.09.18 в 16:48
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45