Какво е състоянието на язовирите в Северозападна България

Снимка: Радио Видин

Във връзка с промяната на времето и възможността от преливане на язовири и речни корита, си задаваме въпроса - готови ли са общините в Северозапада да гарантират, че няма да има проблеми в това отношение. Всичко това и на фона на трагичните събития от Бургаско, където няколко микроязовира преляха, в резултат на което има и жертви. Ежегодно се прави и проверка по реда на надзора от Върховна административна прокуратура за състоянието на язовирите в България, като Държавната агенция по метрологичен и технически надзор регулярно предоставя информация за тяхното състояние. Отговорността по безопасната експлоатация, техническото състояние и водните нива на язовирите е отговорност на собствениците им, като те следва да изпълняват направените предписания от държавните контролни органи. След последните масови проверки стана ясно, че най-много опасни язовири има в областите Велико Търново, Враца и Плевен- това показа проверката на Върховната административна прокуратура от пролетта. Във връзка с това разпратихме писма до областните администрации във Враца, Монтана и Видин с искане за предоставяне на информация за броя на язовирите на територията на съответната област, вида на собствеността им и какво е хидротехническото им състояние.

В област Монтана по план от 6 до 10 ноември върви технически преглед и проверка на аварийното планиране на язовирните стени и съоръженията към тях- става въпрос общо за 17 язовира. Проверката е започнала от язовир Огоста при Монтана и яз. Маданска бара при село Мадан, община Бойчиновци. Обходите там започнаха на 6 ноември, а ще завършат на 10-ти с язовирите Студен кладенец -село Стубел; Липенска река-с. Липен; яз. Ягодник при с Студено буче и още един язовир там- Долна вода. "Лошото при нас е, че преливникът е в много лошо състояние. Не може да се доближи и да се види. Има кран, чрез който може да се изпусне водата. Миналата година се направиха предписания, но нищо конкретно. Преливникът е готов да се свърже с язовира. Язовирът в момента е общински, но имаше и арендатори през годините. Няма опасност за селото, защото той се намира под селото." - разказа пред Катя Борисова кметът на село Липен- Ванчо Латинов за състоянието на язовир Липенска река.

Язовир Смирненски край едноименното село е третият по големина язовир в област Монтана. Преди година той стана скандално известен с това, че заради дългове съдия -изпълнител продаде част от защитните му съоръжения. Язовирът е собственост на държавното дружество "Напоителни системи" ЕАД. Язовирът е с площ близо 1 000 дка и обем близо 9 млн. кубически метра вода, като на него е построена и ВЕЦ. През 2016 година от "Напоителни системи" алармираха, че специалистите им нямат достъп до съоръженията за контролиране и напътстване на водата и самият язовир бе определн като потенциално опасен. Това бе преди година, да чуем сега какво е състоянието му , както и това на останалите 4 язовира на "Напоителни системи", от Игор Репкин, директор на Хидротехническия район- Монтана към "Напоителни системи" клон "Мизия: "Всички язовири на територията на нашата област са в добро техническо състояние и водата в тях е под средното годишно ниво. Язовир "Огоста" е доста под средната кота и не създава опасност от преливане. В момента имаме сериозно засушаване и съоръженията имат готовност да поемат водите при снеготопенето през пролетта. В момента текат проверки и няма как да бъдат открити нередности, тъй като ние контролираме тяхното състояние." - каза Игор Репкин. Попитахме служителка от кметството в село Смирнески, какво е състоянието на едноименния язовир: "Състоянието доколкото знам е нормално. Нашият язовир е голям и е засега няма опасност от преливане." Държавната агенция за метрологичен и технически надзор изпрати писма до всички общини в България да засилят вниманието си към язовирите, които се намират на тяхна територия. В тях се обръща внимание, че съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасна експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние, в 7 дневен срок след подписване на договор за възлагане функциите на оператор на язовирна стена, собственикът е длъжен да предостави копие в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Това все още е едно от честите нарушения от страна на собствениците, което е много важно за безопасната експлоатация на съоръженията. Глобата при него е между 1 000 и 20 000 лв. Кои са най-опасните язовири, попитахме инж. Игор Репкин - началник на Хидротехнически район Монтана: "Най- опасни за безнадзорните язовири. Имаше процес преди години, когато се прехвърляше собствеността и дори имаше общини, които искаха да се отърват от част от язовирите, защото те им носеха само проблеми по подръжката. В последно време, обаче се наблюдава активизиране по отношение стопанисването на съоръженията, което дава по- голяма сигурност за всички живеещи в населените места."

На територията на община Мездра в момента съществуват 8 язовира. "От тях 5 са общински, 2 на Напоителни системи и 1 на Сдружение за напояване. По данни от Общинска администрация всички те са абсолютно безопасни.Общинската служба за бедствия и аварии и защита на населението следи почти ежедневно нивото на язовирите и състоянието на техните преливници и дава пълна  гаранция за тяхната абсолютна безопасност за населението и земеделските земи около тях." - информира сътрудникът ни Петко Котларски.

Каква е ситуацията във Видинско и има ли опасни язовири тук ? Отговор на въпроса даде зам.областният упарвител, Елка Георгиева: "На територията на видинска област има общо 36 язовира, които са с различен тип собственост. Девет от тях са държавна собственост, като 3 от тях са предоставени на Министерството на земеделието, храните и горите от "Напоителни системи". Останалите язовири са общински, а язовир Скомля е кооперативна собственост. От всичките общини в областта без язовири са общините Видин и Ново село. В Неговановци се намира и един ретензионен язовир или празен язовир, за да може да поема по- големи количества валежи. Той е собственост на Министерството на земеделието, храните и горите." - каза Елка Георгиева. В община Брегово е извършено почистване на стените на язовирите Калина, Елещеф, Ракитница и Делейна. За Елещеф е направено предписание да се възстанови работата на савака на основния изпускател и се възстанови пропускливосттта му. През август е постъпило писмо от кмета на общината, че са извършени всичките необходими ремонтни дейности на съоръжението. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.


 

Вижте още

Паметна плоча на загиналите във войните искат да поставят в Ивановци

Село Ивановци , Видинско, е основано от изселници от западните покрайнини, от село Червена ябълка, Пиротско. Преди 50 години е наброявало 700 души. Днес има около 60-тина души, предимно възрастни хора. Обичайното ежедневие тук е срещата на приказка рано сутрин пред селския магазин, който е със строго фиксирано работно време- от 8 до 10 сутринта...

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16