"Неделник" от 12 ноември 2017 година

Снимка: Красимир Каменов
Хайде. Брой 180- ти на предаването "Неделник" вече е на сайта. Според някои есента била тъжна. Ами!!! В есента всичко избухва в багри и тя природата иска да ни дари с последната си красота. Преди естествено да ни подари и зимния си чар. Какво ли се е случвало през есента на ...например на 1935 година ще разберете от старите вестници, които ще разлистим в съвместната ни с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Така започва "Неделник" брой 180. И продължава с една много интересна история за Фидана Костадинова от село Флорентин. Тя пише поезия от както се помни, но до сега тя не е показвала нито издавала свои стихове. За да се стигне до това лято, когато поезията и бе "открадната" и издадена от нейни близки. След това с представяне на нейната книга бе отбелязан Деня на народните будители в читалището в село Флорентин. Стихосбирката се нарича „Не позволявай небето да падне“ и е нежна и откровена. За историята на издаването ще чуем Борислав Митрашков, който е председател Народно читалище "Пробуда" и основен "виновник" за да се срещна с г-жа Костадинова. От самата нея ще научим за историята на стиховете и за началото. 

В часа на "Ние от Северозапада" ви срещам отново с майстора на миниатюрните музикални инструменти Пламен Герганов от Враца. Преподавател по гъдулка и народно пеене в СУ"Отец Паисий" във Враца, Пламен през свободното си време вае миниатюрни музикални инструменти и сувенири. Изминаха три години от както ви срещнах с него. Това се случи едва във втория брой на едва прохождащото тогава предаване "Неделник"- сега отново ще си поговорим за "майсторлъка", а и за други работи. Само да кажа, че ще има и подаръци за слушатели, които се обадят на ефирния ни телефон. За всичко това ще разберете в неделя. В края на втория час ще чуете и Цветан Дочев- Дедо Скръц за да ни разкаже за участието на врачани в представянето на изданието на Конфедерацията на българските писатели „Под лъчите на слънцето“ - 4 в Бургас. Ще разберем от Дедо СКръц и това- "Дали се къпат врачанье у морето през ноември."

В третия час вни очаква една интересна история, започнала от една художничка и от един писател за да стигна до друг писател....Валентин Попов- Вотан. ...Как стигнах до автора. Ами първо след едно интервю със Стоян Николов- Торлака за "Иваил цар" се запознах с авторката на илюстрацията на корицата на книгата Гергана Грънчарова. След това направих и с нея интервю. Оказа се обаче, че тя е автор и на прекрасната поредна илюстрация на новата книга на Валентин Попов- Вотан, "Ангелите нямат криле". Аз пък съм голям фен на тези хорър и фентъзи книги заради един друг приятел Димитър Цолов- Доктора. И след ред от съвпадения и консултации направих и интервю с Валентин Попов- Вотан. Може да ви звучи объркано, но не е, а е повече от интересно.Приятно слушкане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Църква във Видин храни социално слаби

Във видинския катедрален храм "Св. Димитър" през почивните дни раздават храна на социално слаби хора. Повече за благотворителната инициатива разказа председателят на храма Ставри Велинов : "По инициатива на църковното настоятелство на храм "Св. Димитър", благодарение на "Лайънс клуб", които са дарители на храната, от месец ноември започна даването..

публикувано на 17.11.17 в 17:14

Доброволци от Видин и Монтана научиха как да се предпазят от трафик на хора

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин посетиха град Монтана. Там участваха заедно с местната младежка организация по наркотични вещества в обучение на тема "Трафик на хора". Ето какво разказа доброволецът от Видин Павел Кръстев за гостуването: "Участвахме в обучение за трафик на хора, в което ние научихме нови..

публикувано на 17.11.17 в 15:41
Тържеството през 2016 година

Пенсионери в Ново село ще отбележат юбилей

В навечерието на християнския празник Въведение Богородично, който отбелязваме на 21 ноември, пенсионерите от Ново село празнуват рождените дни на навършилите кръгли годишнини .  И това ще се случи днес, 17 ноември 2017 г. по обяд в стола на Социалния патронаж. 16 членове на Клуба на пенсионера и хората с увреждания в Ново село навършват 70 или 80..

публикувано на 17.11.17 в 10:05

В "Музикална зона" на 16 ноември 2017 слушаме Мануел де Файя

През ноември испанският композитор Мануел де Файя има две годишнини – 141 г. от рождението му /23 ноември/ и 71 г. от смъртта му /15 ноември/. Той е сред ярките индивидуалности от първата половина на миналото столетие, съчетаващи в музиката си богатия фолклор на родната страна с постиженията на западноевропейските култури. Танцовата музика на..

публикувано на 16.11.17 в 09:00
Босилеград

Защо се случи инцидентът с българските лекари в Босилеград

В "Другата истина " днес ще се спрем на инцидента с българските медици в Босилеград, които трябваше да извършат безплатни прегледи на наши сънародници там от района. По думите на Иван Николов, председател на Културно-информационния център /КИЦ / в сръбския град, случаят накратко е следният: По покана на Културно-информационния център на българите..

публикувано на 15.11.17 в 18:15
Радонов детектор

Радонът - невидимият враг в дома ни

Регионалната здравна инспекция във Видин започна анкетно проучване , за да установи каква е информираността на населението за рисковете от радон . Анкетата се провежда посредством сайта на институцията и е във връзка с проучване на Националния център по радиобиология и радиационна защита , което си поставя същата цел. Заимстваме темата,..

обновено на 15.11.17 в 16:05