"Неделник" от 12 ноември 2017 година

Снимка: Красимир Каменов
Хайде. Брой 180- ти на предаването "Неделник" вече е на сайта. Според някои есента била тъжна. Ами!!! В есента всичко избухва в багри и тя природата иска да ни дари с последната си красота. Преди естествено да ни подари и зимния си чар. Какво ли се е случвало през есента на ...например на 1935 година ще разберете от старите вестници, които ще разлистим в съвместната ни с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Така започва "Неделник" брой 180. И продължава с една много интересна история за Фидана Костадинова от село Флорентин. Тя пише поезия от както се помни, но до сега тя не е показвала нито издавала свои стихове. За да се стигне до това лято, когато поезията и бе "открадната" и издадена от нейни близки. След това с представяне на нейната книга бе отбелязан Деня на народните будители в читалището в село Флорентин. Стихосбирката се нарича „Не позволявай небето да падне“ и е нежна и откровена. За историята на издаването ще чуем Борислав Митрашков, който е председател Народно читалище "Пробуда" и основен "виновник" за да се срещна с г-жа Костадинова. От самата нея ще научим за историята на стиховете и за началото. 

В часа на "Ние от Северозапада" ви срещам отново с майстора на миниатюрните музикални инструменти Пламен Герганов от Враца. Преподавател по гъдулка и народно пеене в СУ"Отец Паисий" във Враца, Пламен през свободното си време вае миниатюрни музикални инструменти и сувенири. Изминаха три години от както ви срещнах с него. Това се случи едва във втория брой на едва прохождащото тогава предаване "Неделник"- сега отново ще си поговорим за "майсторлъка", а и за други работи. Само да кажа, че ще има и подаръци за слушатели, които се обадят на ефирния ни телефон. За всичко това ще разберете в неделя. В края на втория час ще чуете и Цветан Дочев- Дедо Скръц за да ни разкаже за участието на врачани в представянето на изданието на Конфедерацията на българските писатели „Под лъчите на слънцето“ - 4 в Бургас. Ще разберем от Дедо СКръц и това- "Дали се къпат врачанье у морето през ноември."

В третия час вни очаква една интересна история, започнала от една художничка и от един писател за да стигна до друг писател....Валентин Попов- Вотан. ...Как стигнах до автора. Ами първо след едно интервю със Стоян Николов- Торлака за "Иваил цар" се запознах с авторката на илюстрацията на корицата на книгата Гергана Грънчарова. След това направих и с нея интервю. Оказа се обаче, че тя е автор и на прекрасната поредна илюстрация на новата книга на Валентин Попов- Вотан, "Ангелите нямат криле". Аз пък съм голям фен на тези хорър и фентъзи книги заради един друг приятел Димитър Цолов- Доктора. И след ред от съвпадения и консултации направих и интервю с Валентин Попов- Вотан. Може да ви звучи объркано, но не е, а е повече от интересно.Приятно слушкане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Какво означава атрактивната дата 18.08.2018

Цифрите са подредени симетрично, но какво означава тази символика, потърсихме мнението на астролога Георги Терзиев , който преди време ни разказа за символиката на комбинацията от цифри на датата 08.08.2018 година. Редуцираното число от сбора на 18.08.2018 е единица. Тя е символ на началото, на старта на нещо, обясни астрологът. Цялото..

публикувано на 18.08.18 в 08:00

Проучват потребностите от кадри в Северозапада

Започна второто за годината проучване на потребностите от работна сила в страната. То се провежда от Агенцията по заетостта с цел да се получи информация за търсените от бизнеса професии. Работодателите могат да посочат и очакванията си за кадрите, които ще са им необходими след 3 години. Проучването се извършва онлайн, но работни групи подпомагат..

публикувано на 17.08.18 в 15:17

89-годишният Вельо Лозанов: "Кой в днешно време защитава българския интерес?!"

В "Думата имат старейшините" среща с 89-годишния Вельо Лозанов от видинското село Жеглица. Понастоящем живее в Ямбол. От пръв поглед си личи, че има много енергия. Намерил е и в какво да я вложи- прави проучване на родовите връзки в селото. Преди да се впусне в разказ за родови истории обаче, си спомня за ученическите години, белязани от Втората..

публикувано на 17.08.18 в 13:29

В Синаговци събират пластмасовите шишета разделно

Във видинското село Синаговци бутилките от пластмаса се събират на четири места в селото, извън контейнерите за отпадъци. Идеята е на кмета Иван Иванов. Преди три години му направило впечатление, че контейнерите се пълнят с пластмасови шишета и заемат много място.  "Засега имаме три места направени, в трите махали и една на центъра, ограждения с..

публикувано на 16.08.18 в 16:53

Видински археолог с книга за необичайни погребални практики

Излезе от печат книгата "Необичайни погребални практики, специални мъртви и опасни мъртви през късния енеолит" на археолога от Регионален исторически музей- Видин Ваня Ставрева . Книгата е адаптиранa за широката публика, вариант на магистърската й теза по археология. В същото време тя е първото подобно изследване в българската археологическа наука,..

публикувано на 15.08.18 в 19:25

120 години Видински панаир

Днес се навършват 120 години от откриването на първия Видински панаир. Първоначално той се провеждал от 15 август, а след въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 година - от 28 август. Началото му е предхождано от селскостопански конкурс. Той бил посрещнат с голям интерес и насърчил местната управа да организира ежегоден видински..

публикувано на 15.08.18 в 10:04