"Неделник" от 12 ноември 2017 година

Снимка: Красимир Каменов
Хайде. Брой 180- ти на предаването "Неделник" вече е на сайта. Според някои есента била тъжна. Ами!!! В есента всичко избухва в багри и тя природата иска да ни дари с последната си красота. Преди естествено да ни подари и зимния си чар. Какво ли се е случвало през есента на ...например на 1935 година ще разберете от старите вестници, които ще разлистим в съвместната ни с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Така започва "Неделник" брой 180. И продължава с една много интересна история за Фидана Костадинова от село Флорентин. Тя пише поезия от както се помни, но до сега тя не е показвала нито издавала свои стихове. За да се стигне до това лято, когато поезията и бе "открадната" и издадена от нейни близки. След това с представяне на нейната книга бе отбелязан Деня на народните будители в читалището в село Флорентин. Стихосбирката се нарича „Не позволявай небето да падне“ и е нежна и откровена. За историята на издаването ще чуем Борислав Митрашков, който е председател Народно читалище "Пробуда" и основен "виновник" за да се срещна с г-жа Костадинова. От самата нея ще научим за историята на стиховете и за началото. 

В часа на "Ние от Северозапада" ви срещам отново с майстора на миниатюрните музикални инструменти Пламен Герганов от Враца. Преподавател по гъдулка и народно пеене в СУ"Отец Паисий" във Враца, Пламен през свободното си време вае миниатюрни музикални инструменти и сувенири. Изминаха три години от както ви срещнах с него. Това се случи едва във втория брой на едва прохождащото тогава предаване "Неделник"- сега отново ще си поговорим за "майсторлъка", а и за други работи. Само да кажа, че ще има и подаръци за слушатели, които се обадят на ефирния ни телефон. За всичко това ще разберете в неделя. В края на втория час ще чуете и Цветан Дочев- Дедо Скръц за да ни разкаже за участието на врачани в представянето на изданието на Конфедерацията на българските писатели „Под лъчите на слънцето“ - 4 в Бургас. Ще разберем от Дедо СКръц и това- "Дали се къпат врачанье у морето през ноември."

В третия час вни очаква една интересна история, започнала от една художничка и от един писател за да стигна до друг писател....Валентин Попов- Вотан. ...Как стигнах до автора. Ами първо след едно интервю със Стоян Николов- Торлака за "Иваил цар" се запознах с авторката на илюстрацията на корицата на книгата Гергана Грънчарова. След това направих и с нея интервю. Оказа се обаче, че тя е автор и на прекрасната поредна илюстрация на новата книга на Валентин Попов- Вотан, "Ангелите нямат криле". Аз пък съм голям фен на тези хорър и фентъзи книги заради един друг приятел Димитър Цолов- Доктора. И след ред от съвпадения и консултации направих и интервю с Валентин Попов- Вотан. Може да ви звучи объркано, но не е, а е повече от интересно.Приятно слушкане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Ден без асансьори

На 25 април отбелязваме Международния ден без асансьори . Инициативата е насочена към хората със слаба физическа активност и цели да привлече вниманието им към движението за здраве, както и да покажа, че то не изисква специално отделяне на време и средства. Млади видинчани посочиха, че инициативата е добра и те биха я подкрепили. Други не си представят..

публикувано на 25.04.18 в 15:10

Златко Ангелов открива изложба с фотоколажи

Изложбата "Колажите на Златко" ще бъде открита във Видин. Тя представя над 50 фотоколажа на известния видински фотограф Златко Ангелов . Повечето от работите му са провокирани от злободневни теми и актуални събития от политическия и обществения живот във Видин, страната и света през периода 1990 - 2011 година. "Винаги ми се е искало да показвам..

публикувано на 25.04.18 в 12:17

Деца показаха знания в Академия по природни науки във Видин

30 участници бяха допуснати до финалния кръг на Пролетната академия "Вселената на природните науки" , която се проведе за четвърта поредна година във Видин . В нея участваха ученици от 5, 6 и 7 клас от Видин, Карлово, Ловеч, Враца, Монтана, Троян и други градове от страната. Идеята за провеждане на състезанието е на екип учители от ПГ "Проф. д-р Асен..

обновено на 24.04.18 в 16:54

За ползата от учебните стажове и програми

Когато става въпрос за добиване на опит как реално се практикува дадена професия, на помощ идват учебните стажове , програми и обучения. Допринасят ли те за професионалното, както и личностното развитие?  Група ученици от ПГ "Асен Златаров" участваха  в международна среща по програма "Еразъм +" в Барейро, Португалия  от 11 до 17 април.  В..

обновено на 24.04.18 в 15:26

Видинчани: Искаме повече стълби за достъп до благоустроената дига

Сигнал за изграждане на допълнителни стълби за достъп до дигата на река Дунав в участъка от Речна гара до Колодрума във Видин , беше подаден от граждани до Общината, чрез платформата "Кмете, виж!". Пристанищната инфраструктура в района беше благоустроена, като бяха поставени предпазен парапет, плочки и пейки за отдих. Според сигнала е допуснат..

публикувано на 24.04.18 в 15:20

Д-р Мая Бориславова: "За" ваксините в Европейската седмица на имунизациите

Често се срещам с пациенти, които не биха се разболели, ако бяха имунизирани. Това каза в предаването "Направление здраве" д-р Мая Бориславова, началник на инфекциозното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Николай Чудотворец" - град Лом. Специалистът се обяви категорично "за" ваксините . Д-р Мая Бориславова обясни, че за 10-та..

публикувано на 23.04.18 в 18:17