"Неделник" от 12 ноември 2017 година

Снимка: Красимир Каменов
Хайде. Брой 180- ти на предаването "Неделник" вече е на сайта. Според някои есента била тъжна. Ами!!! В есента всичко избухва в багри и тя природата иска да ни дари с последната си красота. Преди естествено да ни подари и зимния си чар. Какво ли се е случвало през есента на ...например на 1935 година ще разберете от старите вестници, които ще разлистим в съвместната ни с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Така започва "Неделник" брой 180. И продължава с една много интересна история за Фидана Костадинова от село Флорентин. Тя пише поезия от както се помни, но до сега тя не е показвала нито издавала свои стихове. За да се стигне до това лято, когато поезията и бе "открадната" и издадена от нейни близки. След това с представяне на нейната книга бе отбелязан Деня на народните будители в читалището в село Флорентин. Стихосбирката се нарича „Не позволявай небето да падне“ и е нежна и откровена. За историята на издаването ще чуем Борислав Митрашков, който е председател Народно читалище "Пробуда" и основен "виновник" за да се срещна с г-жа Костадинова. От самата нея ще научим за историята на стиховете и за началото. 

В часа на "Ние от Северозапада" ви срещам отново с майстора на миниатюрните музикални инструменти Пламен Герганов от Враца. Преподавател по гъдулка и народно пеене в СУ"Отец Паисий" във Враца, Пламен през свободното си време вае миниатюрни музикални инструменти и сувенири. Изминаха три години от както ви срещнах с него. Това се случи едва във втория брой на едва прохождащото тогава предаване "Неделник"- сега отново ще си поговорим за "майсторлъка", а и за други работи. Само да кажа, че ще има и подаръци за слушатели, които се обадят на ефирния ни телефон. За всичко това ще разберете в неделя. В края на втория час ще чуете и Цветан Дочев- Дедо Скръц за да ни разкаже за участието на врачани в представянето на изданието на Конфедерацията на българските писатели „Под лъчите на слънцето“ - 4 в Бургас. Ще разберем от Дедо СКръц и това- "Дали се къпат врачанье у морето през ноември."

В третия час вни очаква една интересна история, започнала от една художничка и от един писател за да стигна до друг писател....Валентин Попов- Вотан. ...Как стигнах до автора. Ами първо след едно интервю със Стоян Николов- Торлака за "Иваил цар" се запознах с авторката на илюстрацията на корицата на книгата Гергана Грънчарова. След това направих и с нея интервю. Оказа се обаче, че тя е автор и на прекрасната поредна илюстрация на новата книга на Валентин Попов- Вотан, "Ангелите нямат криле". Аз пък съм голям фен на тези хорър и фентъзи книги заради един друг приятел Димитър Цолов- Доктора. И след ред от съвпадения и консултации направих и интервю с Валентин Попов- Вотан. Може да ви звучи объркано, но не е, а е повече от интересно.Приятно слушкане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Бабинден - преди и сега

Днешният втори епизод от рубриката "Карта на времето" акцентира върху автентичната култура, бит и вярвания за самородният български празник Бабиден . Той се отбелязва на 8 януари или 21 януари по стар стил, а през 1951 година Бабиден е обявен за Ден на родилната помощ, на акушерките и на гинеколозите. Какви са легендите и поверията, свързани с..

публикувано на 19.01.18 в 17:50
Ферман от 1859 година попълни Списъка с уникални и особено ценни документи на

Ценни документи попълниха Видинския архив

Ново попълнение от ценни документи обогати видинския архив през последната година. Част от тях са включени в Списъка от уникални и особено ценни документи, други се очаква да го попълнят. Общата дължина на съхраняваните документи вече е 1 500 линейни метра, каза началникът на отдел "Държавен архив"-Видин Светлана Кръстева. "Фондовата наличност..

публикувано на 18.01.18 в 14:26

Видин избира "Песен на свети Валентин"

За 20-та поредна година Видин ще избере "Песен на св. Валентин" . Една от най-популярните младежки прояви в града ще се проведе на 12 февруари, каза Силвана Сюлейман от отдел "Култура" на Община Видин: "Община Видин ще продължи традицията и за поредна година ще организира този наистина атрактивен за младите видинчани конкурс. Всъщност тази година..

обновено на 18.01.18 в 12:23

В "Музикална зона" на 18 януари 2018 слушаме Дженифър Томас

Дженифър Томас е американска пианистка и цигуларка. Освен това е композитор, активен концертиращ и звукозаписен артист. Класическото образование и помага при написването на композиции в стила класически кросоувър. Създава редица партитури към филми, отличени с различни награди. Изпълнителската и кариера бележи доста върхове, като нейният подход..

публикувано на 18.01.18 в 09:00

Видинският футболист Александър Кирилов: "Ако някой от съотборниците ми посети България, ще забрави за връщане в Исландия"

26-годишният Александър Кирилов попада в Исландия случайно, но не съжалява за решението си. Живее в градче с около 1 500 жители, отстоящо на 200 км от Гренландия и на 500 от столицата Рейкявик. За 4-те месеца, прекарани там, е научил 4 думи от исландския. Казва, че е много труден и е комбинация от английски, немски и шведски думи. Разчита да се..

публикувано на 17.01.18 в 18:25

86 деца са били осиновени за 2017 година в Северозапада

86 деца са осиновени в трите области на Северозападна България през отминалата 2017 година. В област Монтана са осиновени 28 деца, за област Видин осиновените деца са 31, а за област Враца- 27 деца. В област Монтана има 22 национални осиновявания и 6 осиновявания от лица, които са с обичайно местопребиваване в чужбина. За област Видин са 20..

публикувано на 17.01.18 в 16:30