"Неделник" от 12 ноември 2017 година

Снимка: Красимир Каменов
Хайде. Брой 180- ти на предаването "Неделник" вече е на сайта. Според някои есента била тъжна. Ами!!! В есента всичко избухва в багри и тя природата иска да ни дари с последната си красота. Преди естествено да ни подари и зимния си чар. Какво ли се е случвало през есента на ...например на 1935 година ще разберете от старите вестници, които ще разлистим в съвместната ни с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". Така започва "Неделник" брой 180. И продължава с една много интересна история за Фидана Костадинова от село Флорентин. Тя пише поезия от както се помни, но до сега тя не е показвала нито издавала свои стихове. За да се стигне до това лято, когато поезията и бе "открадната" и издадена от нейни близки. След това с представяне на нейната книга бе отбелязан Деня на народните будители в читалището в село Флорентин. Стихосбирката се нарича „Не позволявай небето да падне“ и е нежна и откровена. За историята на издаването ще чуем Борислав Митрашков, който е председател Народно читалище "Пробуда" и основен "виновник" за да се срещна с г-жа Костадинова. От самата нея ще научим за историята на стиховете и за началото. 

В часа на "Ние от Северозапада" ви срещам отново с майстора на миниатюрните музикални инструменти Пламен Герганов от Враца. Преподавател по гъдулка и народно пеене в СУ"Отец Паисий" във Враца, Пламен през свободното си време вае миниатюрни музикални инструменти и сувенири. Изминаха три години от както ви срещнах с него. Това се случи едва във втория брой на едва прохождащото тогава предаване "Неделник"- сега отново ще си поговорим за "майсторлъка", а и за други работи. Само да кажа, че ще има и подаръци за слушатели, които се обадят на ефирния ни телефон. За всичко това ще разберете в неделя. В края на втория час ще чуете и Цветан Дочев- Дедо Скръц за да ни разкаже за участието на врачани в представянето на изданието на Конфедерацията на българските писатели „Под лъчите на слънцето“ - 4 в Бургас. Ще разберем от Дедо СКръц и това- "Дали се къпат врачанье у морето през ноември."

В третия час вни очаква една интересна история, започнала от една художничка и от един писател за да стигна до друг писател....Валентин Попов- Вотан. ...Как стигнах до автора. Ами първо след едно интервю със Стоян Николов- Торлака за "Иваил цар" се запознах с авторката на илюстрацията на корицата на книгата Гергана Грънчарова. След това направих и с нея интервю. Оказа се обаче, че тя е автор и на прекрасната поредна илюстрация на новата книга на Валентин Попов- Вотан, "Ангелите нямат криле". Аз пък съм голям фен на тези хорър и фентъзи книги заради един друг приятел Димитър Цолов- Доктора. И след ред от съвпадения и консултации направих и интервю с Валентин Попов- Вотан. Може да ви звучи объркано, но не е, а е повече от интересно.Приятно слушкане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 18 ноември 2018 година

"Неделник" брой 232 пътува към вас от сайта на Радио ВИДИН. За начало правим преглед на старите вестници в редовната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това автора на "Български народни приказки", Слави Ганев ни разказва за новият си проект. Той е подготвил още една книга за ценители на оригиналното четиво-..

публикувано на 18.11.18 в 14:19

Евангелието ни призовава да бъдем бдителни в нашия социален и духовен живот, а не лекомислени

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да..

публикувано на 18.11.18 в 08:00
В училището в село Селановци се учат на човечност

Денят на толерантността в община Оряхово

С поредица от инициативи в община Оряхово бе отбелязан Денят на толерантността. В дейностите се включиха не само жителите на общинския център, но и хора от малките села- от различни етноси и социални прослойки, с една цел. А именно да покажат на хората, че човещината не се различава по цвят, че различните от нас са еднакви по значимост и че трябва..

публикувано на 16.11.18 в 17:45

Започна петиция отново да се мият улиците в Лом

Жител на Лом инициира онлайн петиция с искане общинската администрация да предприеме мерки за редовно измиване на уличната мрежа в града. Кирил Коцев посочва, че повече от 20-30 години дунавският град не разполага с техника и персонал за измиване на улиците. Дейности по изминаване на уличната мрежа съответно не се провеждат и това крие рискове..

публикувано на 16.11.18 в 16:25

Работи ли приобщаващото образование за децата с увреждания във Видин

Отговор на въпросът - работи ли приобщаващото образование търсим в предаването "Заедно". Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребностите им чрез активиране и включване на ресурси, които да премахнат пречките пред ученето и научаването и към..

публикувано на 16.11.18 в 14:30

Община Ново село има готовност за зимата

Лятото тази година продължи по-дълго и даде възможност на хората да привършат подготовката за зимата . Невралгични за община Ново село са пътищата и по-точно участъците с навявания, които откъсват от околния свят две села – Ясен и Винарово. Ето защо бе обърнато внимание на общинските пътища, за които е осигурено опесъчаване. Изрязани са и..

публикувано на 16.11.18 в 11:36