Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.
Снимка: Светла Бондова

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно оперативните планове, пътищата през зимата трябва да чистят 71 машини, във Враца АПИ иска 178 машини, в Монтана са необходими 108. Част от техниката е заета с дейности по текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа, но още преди да е паднал първият сняг, машините ще бъдат готови за снегопочистване, обясни пред Йорданка Петрова Михаил Рашков:

 

„Според мен имат готовност. Първата демонстрация на готовността беше това, че от страна на Областно пътно управление- Монтана и съответно пътноподдържащата фирма веднага се реагира на снеговалежа, който беше на Петрохан. Мога да кажа, че колегите във Видин, Враца и Монтана имат готовност да посрещнат зимата.“


Пътното управление в Монтана, заедно с горското стопанство извърши и санитарна сеч в района на прохода Петрохан, с цел предотвратяване на ново падане на дървета при снеговалеж, казаха от пътната агенция.


На територията на област Видин община Ново село е сред тези, в които, заради природните условия, през зимата често се образуват снегонавявания.


В общината са пет населени места, разположени в равнинната част на Видинска област. Заради навявания, понякога затрупани пътища откъсват за дни отделни селища, най-често Ясен и Винарово.


За това как се справят с почистването на снега през зимата, съобщи Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия" в Община Ново село. С него разговаря Светла Бондова.


„На 27 октомври се проведе заседание на Общинския щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за готовността за работа при зимни условия. Създадена е организация за действие при усложнена зимна обстановка и е определена и техниката, която ще бъде ангажирана за снегопочистването на четвъртокласната и общинска пътна мрежа. На техниката е извършен преглед за установяване на функционалното ѝ състояние“- каза Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия".


Общината сама осигурява почистването на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа и улиците в населените места с наличната техника, свои работници и членовете на доброволното формирование за защита на населението при пожари и бедствия. При нужда се включват местните земеделски производители с техниката си.

Вижте още

Колани и видеонаблюдение в автобусите- как се приемат новите мерки?

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за всеки пътник и с устройство за видеонаблюдение. Проверихме как ще се отразят промените в една по- малка община- Белоградчик. "Да, колани има... По някой път ги слагаме...Ще ги слагаме, определено", коментираха пътници. Борис Цветков е превозвач. Смята, че няма как да накара..

публикувано на 24.09.18 в 16:48
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45