Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.
Снимка: Светла Бондова

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно оперативните планове, пътищата през зимата трябва да чистят 71 машини, във Враца АПИ иска 178 машини, в Монтана са необходими 108. Част от техниката е заета с дейности по текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа, но още преди да е паднал първият сняг, машините ще бъдат готови за снегопочистване, обясни пред Йорданка Петрова Михаил Рашков:

 

„Според мен имат готовност. Първата демонстрация на готовността беше това, че от страна на Областно пътно управление- Монтана и съответно пътноподдържащата фирма веднага се реагира на снеговалежа, който беше на Петрохан. Мога да кажа, че колегите във Видин, Враца и Монтана имат готовност да посрещнат зимата.“


Пътното управление в Монтана, заедно с горското стопанство извърши и санитарна сеч в района на прохода Петрохан, с цел предотвратяване на ново падане на дървета при снеговалеж, казаха от пътната агенция.


На територията на област Видин община Ново село е сред тези, в които, заради природните условия, през зимата често се образуват снегонавявания.


В общината са пет населени места, разположени в равнинната част на Видинска област. Заради навявания, понякога затрупани пътища откъсват за дни отделни селища, най-често Ясен и Винарово.


За това как се справят с почистването на снега през зимата, съобщи Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия" в Община Ново село. С него разговаря Светла Бондова.


„На 27 октомври се проведе заседание на Общинския щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за готовността за работа при зимни условия. Създадена е организация за действие при усложнена зимна обстановка и е определена и техниката, която ще бъде ангажирана за снегопочистването на четвъртокласната и общинска пътна мрежа. На техниката е извършен преглед за установяване на функционалното ѝ състояние“- каза Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия".


Общината сама осигурява почистването на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа и улиците в населените места с наличната техника, свои работници и членовете на доброволното формирование за защита на населението при пожари и бедствия. При нужда се включват местните земеделски производители с техниката си.

Вижте още

В Белотинци: И сега земята е плодородна, но хората ги няма...

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за село Белотинци . На мястото на сегашното село е имало селище през последните 500-600 години. Огромният брой от десетина населени места през 4 век говори за значителна популация през този период преди готските нашествия. В началото на века в района на селото, е намерен единият (от два известни)печата на цар..

публикувано на 22.06.18 в 14:18

"Другите са виновни за катастрофите"

Превишаването на позволената скорост , определяно като "неволно", е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на възраст между 18 и 75 г., показва първото издание на изследователския проект Индекс за безопасно шофиране . 71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година...

публикувано на 21.06.18 в 12:36

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23