Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.
Снимка: Светла Бондова

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно оперативните планове, пътищата през зимата трябва да чистят 71 машини, във Враца АПИ иска 178 машини, в Монтана са необходими 108. Част от техниката е заета с дейности по текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа, но още преди да е паднал първият сняг, машините ще бъдат готови за снегопочистване, обясни пред Йорданка Петрова Михаил Рашков:

 

„Според мен имат готовност. Първата демонстрация на готовността беше това, че от страна на Областно пътно управление- Монтана и съответно пътноподдържащата фирма веднага се реагира на снеговалежа, който беше на Петрохан. Мога да кажа, че колегите във Видин, Враца и Монтана имат готовност да посрещнат зимата.“


Пътното управление в Монтана, заедно с горското стопанство извърши и санитарна сеч в района на прохода Петрохан, с цел предотвратяване на ново падане на дървета при снеговалеж, казаха от пътната агенция.


На територията на област Видин община Ново село е сред тези, в които, заради природните условия, през зимата често се образуват снегонавявания.


В общината са пет населени места, разположени в равнинната част на Видинска област. Заради навявания, понякога затрупани пътища откъсват за дни отделни селища, най-често Ясен и Винарово.


За това как се справят с почистването на снега през зимата, съобщи Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия" в Община Ново село. С него разговаря Светла Бондова.


„На 27 октомври се проведе заседание на Общинския щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за готовността за работа при зимни условия. Създадена е организация за действие при усложнена зимна обстановка и е определена и техниката, която ще бъде ангажирана за снегопочистването на четвъртокласната и общинска пътна мрежа. На техниката е извършен преглед за установяване на функционалното ѝ състояние“- каза Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия".


Общината сама осигурява почистването на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа и улиците в населените места с наличната техника, свои работници и членовете на доброволното формирование за защита на населението при пожари и бедствия. При нужда се включват местните земеделски производители с техниката си.

Вижте още

В Бутан мечтаят да ги посети европейска делегация

Бутан е част от община Козлодуй. Голямо село, чисто и поддържано, такова впечатление прави на новодошлите. Макар, че е оживено, а жителите му са над 3000, казват, че живеят тихо и спокойно. Това, което не достига са парите и възможностите за развитие на младите хора. Получихме разнопосочни мнения- и оптимистични, и по-негативни. Заедно с Красимир..

публикувано на 23.02.18 в 14:07

Черната страница, наречена "Народен съд"

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили..

обновено на 22.02.18 в 16:52

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03