Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.
Снимка: Светла Бондова

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно оперативните планове, пътищата през зимата трябва да чистят 71 машини, във Враца АПИ иска 178 машини, в Монтана са необходими 108. Част от техниката е заета с дейности по текущ ремонт и поддържане на пътната мрежа, но още преди да е паднал първият сняг, машините ще бъдат готови за снегопочистване, обясни пред Йорданка Петрова Михаил Рашков:

 

„Според мен имат готовност. Първата демонстрация на готовността беше това, че от страна на Областно пътно управление- Монтана и съответно пътноподдържащата фирма веднага се реагира на снеговалежа, който беше на Петрохан. Мога да кажа, че колегите във Видин, Враца и Монтана имат готовност да посрещнат зимата.“


Пътното управление в Монтана, заедно с горското стопанство извърши и санитарна сеч в района на прохода Петрохан, с цел предотвратяване на ново падане на дървета при снеговалеж, казаха от пътната агенция.


На територията на област Видин община Ново село е сред тези, в които, заради природните условия, през зимата често се образуват снегонавявания.


В общината са пет населени места, разположени в равнинната част на Видинска област. Заради навявания, понякога затрупани пътища откъсват за дни отделни селища, най-често Ясен и Винарово.


За това как се справят с почистването на снега през зимата, съобщи Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия" в Община Ново село. С него разговаря Светла Бондова.


„На 27 октомври се проведе заседание на Общинския щаб за координация на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи за готовността за работа при зимни условия. Създадена е организация за действие при усложнена зимна обстановка и е определена и техниката, която ще бъде ангажирана за снегопочистването на четвъртокласната и общинска пътна мрежа. На техниката е извършен преглед за установяване на функционалното ѝ състояние“- каза Лъчезар Кръстев, старши експерт "Защита на населението от пожари и бедствия".


Общината сама осигурява почистването на пътищата от четвъртокласната пътна мрежа и улиците в населените места с наличната техника, свои работници и членовете на доброволното формирование за защита на населението при пожари и бедствия. При нужда се включват местните земеделски производители с техниката си.

Вижте още

Как заключенията и препоръките в евродоклада засягат живота на българина?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на юристите Боряна Мусева , Петър Кичашки и Борислав Василев . Преди дни излезе докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. От него става известно, че мониторингът ще продължи и през следващата година, а по 17-те препоръки от последния доклад има..

публикувано на 21.11.17 в 16:29

Как развиваме културния туризъм във Видинско

Културният туризъм е сред най- предпочитаните форми на туризма при по- кратките пътувания, обикновено през почивните дни. През последните години все повече хора комбинират лятната си отпуска с посещение на фестивали, концерти, обекти с историческо значение, археологически разкопки, етнографски музеи и други. Културният туризъм акцентира върху..

публикувано на 20.11.17 в 14:43
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39

Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов , предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада . На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на..

публикувано на 14.11.17 в 15:23