Село Белимел почита въстаник

Паметникът на Върбан Пенов в село Белимел.
Снимка: Радио ВИДИН

Изложба за Върбан Пенов представят от 10,30 часа в читалище "Пейо Яворов 1926" в монтанското село Белимел. Експозицията е част от тържествата, които са посветени на 180 години от въстанието на предводителя Върбан Пенов и 140 години от освобождението на чипровския край от турско робство. Анюта Каменова- Борин, историк и краeвед обясни още:
"Върбан Пенов, който е родом от Бели мел, където правят тези тържества във връзка с годишнината, правят конференция, ще поднасят цветя на лобната плоча, където той е загинал. Главен организатор е бившата кметица и историк Радка Димитрова, която е успяла да събере абсолютно всичко, което през годините е издавано за Върбан Пенов- статии, книги."

Вижте още

Съмнения за умишлен пожар разследват край рогозенския язовир

Съмнения за умишлен пожар край язовира до село Рогозен , община Хайредин разследва полицията. Снощи са изгорели около 60 метра от отводнителните тръбни сифони на язовирната стена на язовир „Рогозен 1“. Пожарът вчера вечерта е потушен бързо, каза кметът на Рогозен Иван Павлов. "Хората до късно работиха, в момента се прави нов оглед" , обясни кметът...

публикувано на 19.09.18 в 12:48

Спират водата в Лом за подмяна на водопровод

Без вода ще бъдат хората в района на няколко улици в Лом до 16 часа, съобщават от Общината. Причината- ремонтни дейности по полагането на нов водопровод. Преустановено ще бъде водоподаването в района на улиците „Драгоман“ (от ул. „Цар Петър“ до ул. „Димитър Ангелов“), „Хаджи Димитър“ (от ул. „Димитър Ангелов“ до ул. „Хан Омуртаг“), „Димитър..

публикувано на 19.09.18 в 11:03

Млада поетеса представя първа стихосбирка в Берковица

Утре /20.09./ ще се състои премиерата на първата стихосбирка на Ана-Мария Герасимова "Пияните мисли на една трезва глава" . Деветнадесетгодишната берковчанка представя стихове от последните три години.  "Повечето са за любовта - разбираемо е, аз съм млад човек. Корицата е моя лична картина, останалите са на моя вуйчо Валентин Герасимов...

публикувано на 19.09.18 в 09:30

Пътни полицаи в Монтана раздават листовки

Засилен е контролът по пътищата в страна по повод на инициативата на европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ за Ден без жертви на пътя. В Монтана пътни полицаи раздават листовки.   За трета поредна година областната администрация в  Монтана оказа съдействие за провеждането на операцията с изработването на брошури,..

публикувано на 19.09.18 в 08:30
Отборът на СУ

Ученици от Кула представят област Видин на републиканските състезания за млади огнеборци

Отборът на Средно училище „Васил Левски“- Кула   представя област Видин на републиканските състезания „Млад огнеборец“, които са днес и утре в курорта Албена. Отборът спечели областния етап на състезанията във Видин през май. Учениците от Кула са сред най-малките млади огнеборци, каза   директорът на Регионална дирекция „Пожарна..

публикувано на 19.09.18 в 07:50

Снимката на 18 септември 2018 година

Над 300 подписа е събрала Марияна Павлова, майката която протестира от началото на месеца във Видин в подкрепа на националното движение "Системата ни убива" . Можете да се подпишете в подкрепа на каузата на майките на деца с увреждания всеки ден от 10 до 11 часа пред бившия магазин "Валентина" в центъра на Видин. С около 20 лева ще е повишението на..

публикувано на 18.09.18 в 17:50