Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов, предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада.


На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на изследователски център "Тренд". 


"Проблемът е във факта, че през всичките тези години на преход не успяхме, /включвам и себе си в това число, тъй като през една немалка част от времето съм се занимавал с политическа и обществена дейност/ да се създаде т.нар. средна класа или гръбнакът на обществото. Неоспорим факт е, че ножицата между бедни и богати се разтваря и по средата има едно нищо. Няма я тази средна класа, която всъщност навсякъде по света, във всички развити държави е основата на развитите общества. Хора, които не очакват държавата да им даде, да ги образова, да ги облече, да им намери работа, а хора, които са предприемчиви по дух, имат желание да направят нещо за себе си, за фамилията си, за средата, в която работят и живеят. Заради това, според мен е тази прословута разлика и този голям процент на недоверие. Но тук искам да отворя една друга скоба, нека и в световен мащаб, както разбира се и в България да не забравяме, че състоятелните хора са тези, които плащат данъци. Оттам всъщност идват средствата за пенсии, за заплати в публичния сектор и ние на тези хора трябва да гледаме с доверие. Трябва да правим така, че да ги насърчаваме в инициативите им да успяват да генерират печалби и тук отново повтарям заветната дума "данъци", защото през времето, когато бях и народен представител, и преди това, винаги съм бил много настоятелен службите- както правоохранителни, така и правораздавателни, така и данъчните да са изключително наблюдателни и да няма укриване на данъци", коментира юристът Явор Хайтов. 


По думите на предприемача от Лом Жори Алексиев, "може би може да станеш богат по честен път, но трябват много усилия. 26 години вече се занимавам с бизнес и не съм милионер, не гоня такива цели. А защо на богатството в България се гледа с недоверие? Защото излизат такива факти- например за стартове, които са започнали с много високи печалби, с далавери, с използване на държавни, общински, публични средства и може би хората имат основание, че първият милион е натрупан не по бизнес доход, а по някакво друго стечение на обстоятелствата. Също и поради тези примери, които станаха много напоследък или пък по политическо влияние, или политически протекционизъм. Затова хората, може би с основание гледат на многото пари под съмнение и с недоверие, и с едно наум. В днешно време няма морал, няма етика, нещата се диктуват от един човек, каквото той каже, това е. Никой не се съобразява с моралните ценности, с нормите в обществото. Навремето корупцията бе по-скромна."


Още по темата, както и гледната точка на хора от малки населени места в Северозапада, и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В Бутан мечтаят да ги посети европейска делегация

Бутан е част от община Козлодуй. Голямо село, чисто и поддържано, такова впечатление прави на новодошлите. Макар, че е оживено, а жителите му са над 3000, казват, че живеят тихо и спокойно. Това, което не достига са парите и възможностите за развитие на младите хора. Получихме разнопосочни мнения- и оптимистични, и по-негативни. Заедно с Красимир..

публикувано на 23.02.18 в 14:07

Черната страница, наречена "Народен съд"

Сякаш кошмарът от Втората световна война не е достатъчен. В навечерието на края на ужаса, който се вихри из Европа, започват още кървави времена в историята на България. Времената на хаоса, който цари в страната, имат още по-смущаващ епилог: организирането на Народен съд, който не цели просто да потърси отговорност на политици и личности, направили..

обновено на 22.02.18 в 16:52

Ще подменя ли държавата касовите апарати в търговските обекти

Преди дни в общественото пространство се появи информация за необходимост от масова подмяна на касовите апарати у нас. Това стана ясно от скандал в бюджетната комисия в парламента, когато представители на Националната агенция за приходите обявиха пред депутатите, че ще се наложи подмяна на всичките около 400 000 устройства у нас до 31 декември 2018..

публикувано на 21.02.18 в 11:43

Социално справедливи ли сме българите?!

В Световния ден на социалната справедливост- 20 февруари темата коментираме с анализатора Любен Добрев и правозащитника Петър Кичашки . Гледната точка е и на хора от малки населени места в Северозапада . От 2009 г. в списъка с празници влиза и Световният ден на социалната справедливост - 20 февруари. Въведен е съвсем не на майтап с решение на..

публикувано на 20.02.18 в 16:39

Знаят ли родителите какво правят децата им в училище

Доколко родителите познават училището на своите деца? Споделят ли учениците как минава денят им там?  Татяна Николова е майка на третокласник. Казва, че винаги намира време да поговори с детето, съумяла е да научи сина си да разказва какво му се е случило през деня в училище. "Правилният подход на всеки един родител е не да стоиш над главата на..

публикувано на 19.02.18 в 14:06

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03