Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов, предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада.


На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на изследователски център "Тренд". 


"Проблемът е във факта, че през всичките тези години на преход не успяхме, /включвам и себе си в това число, тъй като през една немалка част от времето съм се занимавал с политическа и обществена дейност/ да се създаде т.нар. средна класа или гръбнакът на обществото. Неоспорим факт е, че ножицата между бедни и богати се разтваря и по средата има едно нищо. Няма я тази средна класа, която всъщност навсякъде по света, във всички развити държави е основата на развитите общества. Хора, които не очакват държавата да им даде, да ги образова, да ги облече, да им намери работа, а хора, които са предприемчиви по дух, имат желание да направят нещо за себе си, за фамилията си, за средата, в която работят и живеят. Заради това, според мен е тази прословута разлика и този голям процент на недоверие. Но тук искам да отворя една друга скоба, нека и в световен мащаб, както разбира се и в България да не забравяме, че състоятелните хора са тези, които плащат данъци. Оттам всъщност идват средствата за пенсии, за заплати в публичния сектор и ние на тези хора трябва да гледаме с доверие. Трябва да правим така, че да ги насърчаваме в инициативите им да успяват да генерират печалби и тук отново повтарям заветната дума "данъци", защото през времето, когато бях и народен представител, и преди това, винаги съм бил много настоятелен службите- както правоохранителни, така и правораздавателни, така и данъчните да са изключително наблюдателни и да няма укриване на данъци", коментира юристът Явор Хайтов. 


По думите на предприемача от Лом Жори Алексиев, "може би може да станеш богат по честен път, но трябват много усилия. 26 години вече се занимавам с бизнес и не съм милионер, не гоня такива цели. А защо на богатството в България се гледа с недоверие? Защото излизат такива факти- например за стартове, които са започнали с много високи печалби, с далавери, с използване на държавни, общински, публични средства и може би хората имат основание, че първият милион е натрупан не по бизнес доход, а по някакво друго стечение на обстоятелствата. Също и поради тези примери, които станаха много напоследък или пък по политическо влияние, или политически протекционизъм. Затова хората, може би с основание гледат на многото пари под съмнение и с недоверие, и с едно наум. В днешно време няма морал, няма етика, нещата се диктуват от един човек, каквото той каже, това е. Никой не се съобразява с моралните ценности, с нормите в обществото. Навремето корупцията бе по-скромна."


Още по темата, както и гледната точка на хора от малки населени места в Северозапада, и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В Белотинци: И сега земята е плодородна, но хората ги няма...

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за село Белотинци . На мястото на сегашното село е имало селище през последните 500-600 години. Огромният брой от десетина населени места през 4 век говори за значителна популация през този период преди готските нашествия. В началото на века в района на селото, е намерен единият (от два известни)печата на цар..

публикувано на 22.06.18 в 14:18

"Другите са виновни за катастрофите"

Превишаването на позволената скорост , определяно като "неволно", е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на възраст между 18 и 75 г., показва първото издание на изследователския проект Индекс за безопасно шофиране . 71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година...

публикувано на 21.06.18 в 12:36

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23