Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов, предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада.


На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на изследователски център "Тренд". 


"Проблемът е във факта, че през всичките тези години на преход не успяхме, /включвам и себе си в това число, тъй като през една немалка част от времето съм се занимавал с политическа и обществена дейност/ да се създаде т.нар. средна класа или гръбнакът на обществото. Неоспорим факт е, че ножицата между бедни и богати се разтваря и по средата има едно нищо. Няма я тази средна класа, която всъщност навсякъде по света, във всички развити държави е основата на развитите общества. Хора, които не очакват държавата да им даде, да ги образова, да ги облече, да им намери работа, а хора, които са предприемчиви по дух, имат желание да направят нещо за себе си, за фамилията си, за средата, в която работят и живеят. Заради това, според мен е тази прословута разлика и този голям процент на недоверие. Но тук искам да отворя една друга скоба, нека и в световен мащаб, както разбира се и в България да не забравяме, че състоятелните хора са тези, които плащат данъци. Оттам всъщност идват средствата за пенсии, за заплати в публичния сектор и ние на тези хора трябва да гледаме с доверие. Трябва да правим така, че да ги насърчаваме в инициативите им да успяват да генерират печалби и тук отново повтарям заветната дума "данъци", защото през времето, когато бях и народен представител, и преди това, винаги съм бил много настоятелен службите- както правоохранителни, така и правораздавателни, така и данъчните да са изключително наблюдателни и да няма укриване на данъци", коментира юристът Явор Хайтов. 


По думите на предприемача от Лом Жори Алексиев, "може би може да станеш богат по честен път, но трябват много усилия. 26 години вече се занимавам с бизнес и не съм милионер, не гоня такива цели. А защо на богатството в България се гледа с недоверие? Защото излизат такива факти- например за стартове, които са започнали с много високи печалби, с далавери, с използване на държавни, общински, публични средства и може би хората имат основание, че първият милион е натрупан не по бизнес доход, а по някакво друго стечение на обстоятелствата. Също и поради тези примери, които станаха много напоследък или пък по политическо влияние, или политически протекционизъм. Затова хората, може би с основание гледат на многото пари под съмнение и с недоверие, и с едно наум. В днешно време няма морал, няма етика, нещата се диктуват от един човек, каквото той каже, това е. Никой не се съобразява с моралните ценности, с нормите в обществото. Навремето корупцията бе по-скромна."


Още по темата, както и гледната точка на хора от малки населени места в Северозапада, и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Валентин Колов, кмет на село Вирове

Кметът на Вирове: При нас е като навсякъде другаде

450 души живеят в момента в монтанското село Вирове . Животът в селото е спокоен, отчита кметът трети мандат Валентин Колов. Незаконната сеч на дърва му създава грижи, но пък иначе- посегателства нямат. Кражбите и други сериозни престъпления са непознати тук. Трудно е и с намирането на работа, казва той. Единствените, които осигуряват работа са..

публикувано на 21.09.18 в 14:39

Северозападът: Добро място за живеене ли е?

След като топ футболистът на Ботев/Враца/ Валери Божинов сравни града с Ню Йорк с фразата- "Враца ми е като Ню Йорк", решихме да попитаме:" Дали Северозападът е добро място за живеене?" Теодосия Микова е на 19 години и е избрала да остане във Видин и да учи във филиала на Русенския университет . Тя има надежда, че ситуацията в северозапада..

публикувано на 20.09.18 в 13:16

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11