Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов, предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада.


На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на изследователски център "Тренд". 


"Проблемът е във факта, че през всичките тези години на преход не успяхме, /включвам и себе си в това число, тъй като през една немалка част от времето съм се занимавал с политическа и обществена дейност/ да се създаде т.нар. средна класа или гръбнакът на обществото. Неоспорим факт е, че ножицата между бедни и богати се разтваря и по средата има едно нищо. Няма я тази средна класа, която всъщност навсякъде по света, във всички развити държави е основата на развитите общества. Хора, които не очакват държавата да им даде, да ги образова, да ги облече, да им намери работа, а хора, които са предприемчиви по дух, имат желание да направят нещо за себе си, за фамилията си, за средата, в която работят и живеят. Заради това, според мен е тази прословута разлика и този голям процент на недоверие. Но тук искам да отворя една друга скоба, нека и в световен мащаб, както разбира се и в България да не забравяме, че състоятелните хора са тези, които плащат данъци. Оттам всъщност идват средствата за пенсии, за заплати в публичния сектор и ние на тези хора трябва да гледаме с доверие. Трябва да правим така, че да ги насърчаваме в инициативите им да успяват да генерират печалби и тук отново повтарям заветната дума "данъци", защото през времето, когато бях и народен представител, и преди това, винаги съм бил много настоятелен службите- както правоохранителни, така и правораздавателни, така и данъчните да са изключително наблюдателни и да няма укриване на данъци", коментира юристът Явор Хайтов. 


По думите на предприемача от Лом Жори Алексиев, "може би може да станеш богат по честен път, но трябват много усилия. 26 години вече се занимавам с бизнес и не съм милионер, не гоня такива цели. А защо на богатството в България се гледа с недоверие? Защото излизат такива факти- например за стартове, които са започнали с много високи печалби, с далавери, с използване на държавни, общински, публични средства и може би хората имат основание, че първият милион е натрупан не по бизнес доход, а по някакво друго стечение на обстоятелствата. Също и поради тези примери, които станаха много напоследък или пък по политическо влияние, или политически протекционизъм. Затова хората, може би с основание гледат на многото пари под съмнение и с недоверие, и с едно наум. В днешно време няма морал, няма етика, нещата се диктуват от един човек, каквото той каже, това е. Никой не се съобразява с моралните ценности, с нормите в обществото. Навремето корупцията бе по-скромна."


Още по темата, както и гледната точка на хора от малки населени места в Северозапада, и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Как заключенията и препоръките в евродоклада засягат живота на българина?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на юристите Боряна Мусева , Петър Кичашки и Борислав Василев . Преди дни излезе докладът на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. От него става известно, че мониторингът ще продължи и през следващата година, а по 17-те препоръки от последния доклад има..

публикувано на 21.11.17 в 16:29

Как развиваме културния туризъм във Видинско

Културният туризъм е сред най- предпочитаните форми на туризма при по- кратките пътувания, обикновено през почивните дни. През последните години все повече хора комбинират лятната си отпуска с посещение на фестивали, концерти, обекти с историческо значение, археологически разкопки, етнографски музеи и други. Културният туризъм акцентира върху..

публикувано на 20.11.17 в 14:43
Росен Добрев, кмет на община Оряхово

Росен Добрев: Осигурени са пари за асфалтиране на улиците в Оряхово

В "Посоките на делника" гостуваме на Оряхово с изнесено студио на Радио ВИДИН в галерия "Марин Върбанов". Срещнахме се с ръководството на града и да проверихме какво е мнението на местните жители за живота в този край. Кои са основните проблеми, които трябва да бъдат решени, според хората в Оряхово: "Проблеми много имаме, мнооого. А и с тези..

публикувано на 17.11.17 в 15:20

Не/толерантно ли е българското общество?

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността . През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. "Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия..

публикувано на 16.11.17 в 12:44

Ще повиши ли пенсиите ни допълнителното пенсионно осигуряване

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване е вторият стълб на пенсионната система и дава право на втора допълнителна пенсия на родените след 31 декември 1959 г. и възможност за получаване на пенсия за ранно пенсиониране на работещите при условията на първа и втора категория труд. Този вид осигуряване е регламентиран в Кодекса за социално..

публикувано на 15.11.17 в 11:39
Община Ново село разполага със собствени машини за снегопочистване.

Пътни управления и Общини в готовност за зимата

Областните пътни управления във Видин, Враца и Монтана имат готовност за зимно поддържане на пътищата. Това съобщи директорът на дирекция "Пътно поддържане" в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Михаил Рашков. Пътните управления трябва да са снабдени с материали на 60%, а с машините трябва да са готови на 100%. Във Видин, съгласно..

публикувано на 13.11.17 в 11:01