Може ли в България да станеш богат по честен път?!

В "Посоките на делника" темата коментират юристът Явор Хайтов, предприемачът Жори Алексиев и хора от малки населени места в Северозапада.


На богатството в България се гледа с недоверие. Повече от българите са на мнение, че всички милионери са натрупали богатството си по незаконен път, показва национално представително проучване на изследователски център "Тренд". 


"Проблемът е във факта, че през всичките тези години на преход не успяхме, /включвам и себе си в това число, тъй като през една немалка част от времето съм се занимавал с политическа и обществена дейност/ да се създаде т.нар. средна класа или гръбнакът на обществото. Неоспорим факт е, че ножицата между бедни и богати се разтваря и по средата има едно нищо. Няма я тази средна класа, която всъщност навсякъде по света, във всички развити държави е основата на развитите общества. Хора, които не очакват държавата да им даде, да ги образова, да ги облече, да им намери работа, а хора, които са предприемчиви по дух, имат желание да направят нещо за себе си, за фамилията си, за средата, в която работят и живеят. Заради това, според мен е тази прословута разлика и този голям процент на недоверие. Но тук искам да отворя една друга скоба, нека и в световен мащаб, както разбира се и в България да не забравяме, че състоятелните хора са тези, които плащат данъци. Оттам всъщност идват средствата за пенсии, за заплати в публичния сектор и ние на тези хора трябва да гледаме с доверие. Трябва да правим така, че да ги насърчаваме в инициативите им да успяват да генерират печалби и тук отново повтарям заветната дума "данъци", защото през времето, когато бях и народен представител, и преди това, винаги съм бил много настоятелен службите- както правоохранителни, така и правораздавателни, така и данъчните да са изключително наблюдателни и да няма укриване на данъци", коментира юристът Явор Хайтов. 


По думите на предприемача от Лом Жори Алексиев, "може би може да станеш богат по честен път, но трябват много усилия. 26 години вече се занимавам с бизнес и не съм милионер, не гоня такива цели. А защо на богатството в България се гледа с недоверие? Защото излизат такива факти- например за стартове, които са започнали с много високи печалби, с далавери, с използване на държавни, общински, публични средства и може би хората имат основание, че първият милион е натрупан не по бизнес доход, а по някакво друго стечение на обстоятелствата. Също и поради тези примери, които станаха много напоследък или пък по политическо влияние, или политически протекционизъм. Затова хората, може би с основание гледат на многото пари под съмнение и с недоверие, и с едно наум. В днешно време няма морал, няма етика, нещата се диктуват от един човек, каквото той каже, това е. Никой не се съобразява с моралните ценности, с нормите в обществото. Навремето корупцията бе по-скромна."


Още по темата, както и гледната точка на хора от малки населени места в Северозапада, и на слушатели на Радио ВИДИН чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Не е изпълнен нито един стратегически проект за развитието на област Видин през последните години

Междинната оценка за реализирането на Областната стратегия за развитие в периода 2014-2020 година бе представена пред Областния съвет за регионално развитие във Видин. Стратегията е приета преди пет години и определя средносрочните цели и приоритети за развитие на област Видин. Какво обаче е изпълнено от определените тогава цели? Оценката е направена..

публикувано на 18.12.18 в 14:38

Документална изложба възражда паметта за Виден Табаков- българинът, допринесъл за първия космически полет до Луната

Знаем ли кой е човекът, без откритията на когото през 1969 година американският астронавт Нийл Армстронг надали би кацнал на луната. Кой е българинът, разработил необходимите сплави и дал конструктивните решения, че ракетите да издържат на високите температури при космически полет. Кой е Виден Табаков и знаем ли, че известният учен, променил човешката..

публикувано на 17.12.18 в 18:15

Слатина - селото на изворите, чака ремонт на водопровод

Днес кметската рубрика ни води в берковското село Слатина. То се намира на 10-ина километра от Берковица и на около 7 км от Клисурския манастир. Жителите на Слатина са малко над 200 души, повечето на пенсионна възраст. Младите, които са останали, работят в Берковица, защото в селото няма от какво да се препитават. "Работим в Берковица. Пътуваме..

публикувано на 14.12.18 в 16:03

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49