Снимката на 14 ноември 2017 година

Снимка: АПИ

Над 12 млн. лв. ще се инвестират в рехабилитацията на 20,8 км от второкласния път Бучин проход - Берковица, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Утре – 15 ноември, започва рехабилитацията на участък от път II-35 Плевен - Ловеч. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. основно ще се ремонтират 12 км от второкласния път на територията на област Плевен - основна връзка с фериботния комплект „Никопол - Турну Мъгуреле“ и между градовете Плевен, Ловеч и Троян.


Аварийният ремонт, който беше извършен през почивните дни на моста край врачанското село Краводер, е временна мярка към пътното съоръжение, за да може то да издържи през зимата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се от началото на новия строителен сезон, да бъдат отпуснати необходимите около 700 000 лева, с които да бъде извършена неговата основна рехабилитация. Строителят, спечелил обществената поръчка, е поел ангажимент да извърши дейностите за 3 месеца, а през това време трафикът от и за Дунав мост 2 ще бъде отбиван през Криводол.


Предвижда се в капиталовите разходи за следващата година да бъдат заложени средства за обновяване на стара сграда- бивш склад за боеприпаси до замъка „Баба Вида“, каза кметът Огнян Ценков. Намеренията на Общината са да промени облика на Крайдунавския парк около историческите забележителности, за да бъдат привлечени повече туристи. Според кмета на Видин първите стъпки са направени с откриването на Епиграфския център и инициативата за реставрация и консервация в замъка „Баба Вида“. За целта на Общината е предоставено правото на управление на средновековния замък, а община „Созопол“ дарява проект за реставрация.


Национална кръгла маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“ беше открита във Враца. Срещата се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Ниската раждаемост и високата смъртност през последните години водят до застаряване на населението, а засилването на миграцията е знаковият белег на 21 век, това бяха част от данните, изнесени по време на кръглата маса. Експертите посочиха още, че  най-голям проблем в България е обезлюдяването.


Община Враца организира обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища.С предлаганото изменение на Наредбата се предвижда да се прецизират условията за кандидатстване за общинско жилище и да се определи нов размер на месечния наем за 1 кв.м жилищна площ. Обществената консултация ще се проведе на 14 декември 2017 г., от 17.00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца. На интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане. Предложения и становища могат да бъдат направени и на имейл: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.На над 500 души от региона на Дробета-Турну Севенрин в Румъния, и от Видин ще им бъдат предоставени услуги за повишаване на трудовия капацитет.  250 души ще бъдат включени в различни тренинги и обучения, като част от съвместно сътрудничество - между Сдружение "Активно общество" и община Вънжу Маре. Ще има и електронна платформа, която да бъде комуникацията между работодателите и търсещите работа. Като част от работата се предвиждат съвместни трудови борси в пограничните райони, както и да се открият два регионални Ресурсни центъра за заетост.


Директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца Георги Ганецовски и археологът доц. д-р Нарцис Торбов започнаха спасителни разкопки в Мездра, където бе открита монетната находка. 


Унгарският ултрамаратонец Пал Хидвеги-Ющьош, който стартира пробега си по бреговата ивица на река Дунав от Германия до делтата на Черно море, пристигна във Видин. 


Ново село отпразнува 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз (ЕС). 


Ученици от Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин гостуваха в Радио Видин. Регионалното управление на образованието във Враца и Регионалната библиотека „Христо Ботев” организират 14-ата Регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема „Дунав - път през времето, мост между светове”. Форумът ще се проведе утре, 15 ноември, от 10 ч., в Общата читалня на библиотеката във Враца.


Монтана ще отбележи на 21 ноември 140-ата годишнина от Освобождението на града, съобщиха от местната управа. Пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение в центъра на града ще има възпоменателна церемония и ще бъдат поднесени цветя. За пръв път ще бъде почетена паметта на опълченеца Ангел Анастасов от някогашното селище Кутловица /днес Монтана/, който участва активно в Руско-турската освободителна война и загива в историческата битка при отбраната на връх Шипка. Неговото име ще бъде гравирано допълнително върху паметника на загиналите във войните за национално освобождение в Монтана, тъй като данните за неговото участие във войната стават известни наскоро, при нови исторически проучвания, съобщиха от общината.

Във връзка с изпълнението на дейности по проекта за воден цикъл във Враца, от 16 ноември /четвъртък/ се налага временна организация на движението по ул. „Александър Стамболийски“ в участъка от ул. „Самуил" до бул. „Демокрация“ в града. Фирмата изпълнител на строително-монтажни работи ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение, съобщават от Общината. 
Вижте още

Мъж от Видин е задържан за телефонна измама

Светкавичните действия на служители от Районно управление- Видин и адекватната реакция на местна жителка предотвратиха телефонна измама в града, съобщават от областната дирекция на МВР. Вчера, в 13.00 часа 59-годишна жена съобщила на тел.112, че в момента разговаря по стационарния си телефон с мъж, поискал сумата от 2500 лева за освобождаване на..

публикувано на 22.11.17 в 09:42

100 безработни младежи започват работа по програма в община Ружинци

100 младежи ще бъдат назначени в Ружинци по европейската програмата "Заетост на младежи до 29 години" , по която Общината е кандидатствала. Проектът на местната управа вече е одобрен. Той осигурява заетост по 8 часа на ден. Общинска администрация- Ружинци и Дирекция "Бюро по труда- Белоградчик" започнаха съвместна кампания по провеждане на работни срещи с..

публикувано на 22.11.17 в 08:43
Момичета от 11 клас на СУ „Иван Вазов“ – град Вършец, работещи по Национална програма „Научи се да даряваш“ отбелязаха Деня на християнското семейство като спазиха народните традиции и изпекоха обреден хляб, наречен с пожелания за здраве, късмет и благоденствие за учителите и учениците.

Снимката на 21 ноември 2017 година

Въведение Богородично - празник на Божията майка и Ден на православната християнска младеж и семейство . В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин бе отслужена тържествена света литургия. Деца от детска градина "Арабела" посетиха църквата "Св. Николай", след което гостуваха и на Центъра за социална рехабилитация и интеграция. Вкусна..

публикувано на 21.11.17 в 17:50
Кметът на Мездра Генади Събков подписа договор за финансиране на ремонтните дейности.

Община Мездра ще получи близо 2 милиона лева за ремонт на улици и тротоари

Проектът, разработен и представен пред Държавен фонд земеделие преди повече от година получава финансиране, съобщават от Общината в Мездра .  Близо 2 милиона лева ще получи местната управа за рехабилитация и реконструкция на инфраструктура в града. На 20.11.2017 г. кметът Генади Събков подписа договор с Държавен фонд земеделие за..

публикувано на 21.11.17 в 16:08

Във Враца стартира кампанията "Осинови врачанско семейство"

Уникалната за България инициатива „Осинови врачанско семейство“ започна днес, навръх деня на християнското семейство. Това е 15-ото поредно издание на кампанията, чиято крайна цел е хората с по-големи финансови възможности да зарадват деца от социално слаби семейства за Коледа и Нова година с подаръци. Целта на инициативата припомни Евелина..

публикувано на 21.11.17 в 15:58

Областен щаб провери готовността за зимата в Северозапада

Областният  щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия проведе заседание във Враца , съобщиха от областната администрация в града под Околчица. На него присъстваха и областните управители на Видин и Монтана,   директорите на областните пътни управления на двете области, както и представители на общините, ръководители и служители на..

публикувано на 21.11.17 в 15:35