Снимката на 14 ноември 2017 година

Снимка: АПИ

Над 12 млн. лв. ще се инвестират в рехабилитацията на 20,8 км от второкласния път Бучин проход - Берковица, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Утре – 15 ноември, започва рехабилитацията на участък от път II-35 Плевен - Ловеч. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. основно ще се ремонтират 12 км от второкласния път на територията на област Плевен - основна връзка с фериботния комплект „Никопол - Турну Мъгуреле“ и между градовете Плевен, Ловеч и Троян.


Аварийният ремонт, който беше извършен през почивните дни на моста край врачанското село Краводер, е временна мярка към пътното съоръжение, за да може то да издържи през зимата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се от началото на новия строителен сезон, да бъдат отпуснати необходимите около 700 000 лева, с които да бъде извършена неговата основна рехабилитация. Строителят, спечелил обществената поръчка, е поел ангажимент да извърши дейностите за 3 месеца, а през това време трафикът от и за Дунав мост 2 ще бъде отбиван през Криводол.


Предвижда се в капиталовите разходи за следващата година да бъдат заложени средства за обновяване на стара сграда- бивш склад за боеприпаси до замъка „Баба Вида“, каза кметът Огнян Ценков. Намеренията на Общината са да промени облика на Крайдунавския парк около историческите забележителности, за да бъдат привлечени повече туристи. Според кмета на Видин първите стъпки са направени с откриването на Епиграфския център и инициативата за реставрация и консервация в замъка „Баба Вида“. За целта на Общината е предоставено правото на управление на средновековния замък, а община „Созопол“ дарява проект за реставрация.


Национална кръгла маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“ беше открита във Враца. Срещата се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Ниската раждаемост и високата смъртност през последните години водят до застаряване на населението, а засилването на миграцията е знаковият белег на 21 век, това бяха част от данните, изнесени по време на кръглата маса. Експертите посочиха още, че  най-голям проблем в България е обезлюдяването.


Община Враца организира обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища.С предлаганото изменение на Наредбата се предвижда да се прецизират условията за кандидатстване за общинско жилище и да се определи нов размер на месечния наем за 1 кв.м жилищна площ. Обществената консултация ще се проведе на 14 декември 2017 г., от 17.00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца. На интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане. Предложения и становища могат да бъдат направени и на имейл: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.На над 500 души от региона на Дробета-Турну Севенрин в Румъния, и от Видин ще им бъдат предоставени услуги за повишаване на трудовия капацитет.  250 души ще бъдат включени в различни тренинги и обучения, като част от съвместно сътрудничество - между Сдружение "Активно общество" и община Вънжу Маре. Ще има и електронна платформа, която да бъде комуникацията между работодателите и търсещите работа. Като част от работата се предвиждат съвместни трудови борси в пограничните райони, както и да се открият два регионални Ресурсни центъра за заетост.


Директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца Георги Ганецовски и археологът доц. д-р Нарцис Торбов започнаха спасителни разкопки в Мездра, където бе открита монетната находка. 


Унгарският ултрамаратонец Пал Хидвеги-Ющьош, който стартира пробега си по бреговата ивица на река Дунав от Германия до делтата на Черно море, пристигна във Видин. 


Ново село отпразнува 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз (ЕС). 


Ученици от Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин гостуваха в Радио Видин. Регионалното управление на образованието във Враца и Регионалната библиотека „Христо Ботев” организират 14-ата Регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема „Дунав - път през времето, мост между светове”. Форумът ще се проведе утре, 15 ноември, от 10 ч., в Общата читалня на библиотеката във Враца.


Монтана ще отбележи на 21 ноември 140-ата годишнина от Освобождението на града, съобщиха от местната управа. Пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение в центъра на града ще има възпоменателна церемония и ще бъдат поднесени цветя. За пръв път ще бъде почетена паметта на опълченеца Ангел Анастасов от някогашното селище Кутловица /днес Монтана/, който участва активно в Руско-турската освободителна война и загива в историческата битка при отбраната на връх Шипка. Неговото име ще бъде гравирано допълнително върху паметника на загиналите във войните за национално освобождение в Монтана, тъй като данните за неговото участие във войната стават известни наскоро, при нови исторически проучвания, съобщиха от общината.

Във връзка с изпълнението на дейности по проекта за воден цикъл във Враца, от 16 ноември /четвъртък/ се налага временна организация на движението по ул. „Александър Стамболийски“ в участъка от ул. „Самуил" до бул. „Демокрация“ в града. Фирмата изпълнител на строително-монтажни работи ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение, съобщават от Общината. 
Вижте още

С коледен базар ученици от Вършец събират средства за онкоболна жена

Коледен базар организираха деца от средно училище "Иван Вазов" във Вършец. В изработването на коледни играчки и украса се включва цялото училище, а с продажбата се надяват да съберат средства за лечението на Албена Борисова-Петкова- онкоболна жена, каза единайсетокласникът Доброслав Иванов: "Искаме да помогнем на една жена от село, близо до Монтана,..

публикувано на 13.12.18 в 14:02

„Коледа за всяко дете“ в Лом

Светлините на коледната елха в Лом ще бъдат запалени на 14 декември, петък, в 18,20 часа, на централния площад в града. Същия ден Дядо Коледа ще пристигне на ломската жп гара в 12:38 часа по разписание, за да зарадва с подаръци малчуганите. Над 100 деца в неравностойно положение от социалните домове ще посрещнат белобрадия дядо, който според..

публикувано на 13.12.18 в 13:42

8 опита за телефонни измами във Враца

Осем сигнала за опити за телефонни измами са подадени на телефон 112 от жители на Враца през вчерашния ден. Служителите на реда са консултирали хората и не са допуснали даването на пари на непознати.  В последните дни са зачестили случаите на опитите за телефонни измами от хора, които се представят за полицаи и под предлог за оказване на помощ на..

публикувано на 13.12.18 в 11:32

Благотворителен базар помага на арт клуб във Видин

Благотворителен коледен базар беше открит във Видин . Дванайсет приложници предлагат свои произведения на коледна тематика в ъв фоайето на Симфониетата.  Средствата, събрани от базара, ще бъдат предоставени за закупуване на материали за арт клуб "Българска шевица" към Регионална библиотека "Михалаки Георгиев",  обясни една от участничките  Лилия..

публикувано на 13.12.18 в 11:21

Снимката на 12 декември 2018 година

Лебеди се появиха в река Дунав край видинското село Ново село . Птиците са забелязани преди седмица. Броят им варира от 3 до 24. Лебедите са наблюдавани в реката и друг път, но са предпочитали румънското крайбрежие, разказват новоселяни. От днес започва изплащането на допълнителни 100 лева за 210 хиляди енергийно бедни българи . Парите ще се добавят..

публикувано на 12.12.18 в 18:10

Над 1100 престъпления за 11 месеца във Видинско

Общо 1 104 криминални престъпления са регистрирани за изминалите 11 месеца в област Видин . Това съобщи началникът на отдел „Охранителна полиция“- Видин комисар Петър Петров. Престъпленията за същия период на 2017 година са с 8 повече.  С 11 % е по-висока разкриваемостта на криминалните престъпления. 79 души, извършили престъпления против..

публикувано на 12.12.18 в 17:42