Снимката на 14 ноември 2017 година

Снимка: АПИ

Над 12 млн. лв. ще се инвестират в рехабилитацията на 20,8 км от второкласния път Бучин проход - Берковица, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Утре – 15 ноември, започва рехабилитацията на участък от път II-35 Плевен - Ловеч. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. основно ще се ремонтират 12 км от второкласния път на територията на област Плевен - основна връзка с фериботния комплект „Никопол - Турну Мъгуреле“ и между градовете Плевен, Ловеч и Троян.


Аварийният ремонт, който беше извършен през почивните дни на моста край врачанското село Краводер, е временна мярка към пътното съоръжение, за да може то да издържи през зимата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се от началото на новия строителен сезон, да бъдат отпуснати необходимите около 700 000 лева, с които да бъде извършена неговата основна рехабилитация. Строителят, спечелил обществената поръчка, е поел ангажимент да извърши дейностите за 3 месеца, а през това време трафикът от и за Дунав мост 2 ще бъде отбиван през Криводол.


Предвижда се в капиталовите разходи за следващата година да бъдат заложени средства за обновяване на стара сграда- бивш склад за боеприпаси до замъка „Баба Вида“, каза кметът Огнян Ценков. Намеренията на Общината са да промени облика на Крайдунавския парк около историческите забележителности, за да бъдат привлечени повече туристи. Според кмета на Видин първите стъпки са направени с откриването на Епиграфския център и инициативата за реставрация и консервация в замъка „Баба Вида“. За целта на Общината е предоставено правото на управление на средновековния замък, а община „Созопол“ дарява проект за реставрация.


Национална кръгла маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“ беше открита във Враца. Срещата се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Ниската раждаемост и високата смъртност през последните години водят до застаряване на населението, а засилването на миграцията е знаковият белег на 21 век, това бяха част от данните, изнесени по време на кръглата маса. Експертите посочиха още, че  най-голям проблем в България е обезлюдяването.


Община Враца организира обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища.С предлаганото изменение на Наредбата се предвижда да се прецизират условията за кандидатстване за общинско жилище и да се определи нов размер на месечния наем за 1 кв.м жилищна площ. Обществената консултация ще се проведе на 14 декември 2017 г., от 17.00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца. На интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане. Предложения и становища могат да бъдат направени и на имейл: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.На над 500 души от региона на Дробета-Турну Севенрин в Румъния, и от Видин ще им бъдат предоставени услуги за повишаване на трудовия капацитет.  250 души ще бъдат включени в различни тренинги и обучения, като част от съвместно сътрудничество - между Сдружение "Активно общество" и община Вънжу Маре. Ще има и електронна платформа, която да бъде комуникацията между работодателите и търсещите работа. Като част от работата се предвиждат съвместни трудови борси в пограничните райони, както и да се открият два регионални Ресурсни центъра за заетост.


Директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца Георги Ганецовски и археологът доц. д-р Нарцис Торбов започнаха спасителни разкопки в Мездра, където бе открита монетната находка. 


Унгарският ултрамаратонец Пал Хидвеги-Ющьош, който стартира пробега си по бреговата ивица на река Дунав от Германия до делтата на Черно море, пристигна във Видин. 


Ново село отпразнува 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз (ЕС). 


Ученици от Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин гостуваха в Радио Видин. Регионалното управление на образованието във Враца и Регионалната библиотека „Христо Ботев” организират 14-ата Регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема „Дунав - път през времето, мост между светове”. Форумът ще се проведе утре, 15 ноември, от 10 ч., в Общата читалня на библиотеката във Враца.


Монтана ще отбележи на 21 ноември 140-ата годишнина от Освобождението на града, съобщиха от местната управа. Пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение в центъра на града ще има възпоменателна церемония и ще бъдат поднесени цветя. За пръв път ще бъде почетена паметта на опълченеца Ангел Анастасов от някогашното селище Кутловица /днес Монтана/, който участва активно в Руско-турската освободителна война и загива в историческата битка при отбраната на връх Шипка. Неговото име ще бъде гравирано допълнително върху паметника на загиналите във войните за национално освобождение в Монтана, тъй като данните за неговото участие във войната стават известни наскоро, при нови исторически проучвания, съобщиха от общината.

Във връзка с изпълнението на дейности по проекта за воден цикъл във Враца, от 16 ноември /четвъртък/ се налага временна организация на движението по ул. „Александър Стамболийски“ в участъка от ул. „Самуил" до бул. „Демокрация“ в града. Фирмата изпълнител на строително-монтажни работи ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение, съобщават от Общината. 
Вижте още

230 човека са гласували до момента на изборите в село Градешница

Втори тур на кметските избори се провежда във врачанското село Градешница. Любомир Младенов от ПП ГЕРБ и Борислав Борисов от ПП „Синьо Единство“  се борят на втори тур на кметските избори в селото, което е част от община Криводол, в област Враца. " 230 човека са гласували до 17 часа. Хората от подвижната секция вече са приключили гласуването. Спокойно..

публикувано на 25.02.18 в 17:37

В Мездра ще посрещат тържествено Баба Марта

Двудневна инициатива " Мездра - бяла, румена, засмяна" подготвя община Мездра за посрещане на Баба Марта. На 27 март от 11.00 часа ще започне традиционното украсяване на дърветата на площад "България", в което ще се включат деца от детските градини и училища от Мездра и Зверино. За българите, които уважават празника ще звучи "Моя страна, моя..

публикувано на 25.02.18 в 15:30
бойница

В Бойница отбелязват 10 години Клуб на пенсионера

Гости от шест клуба от други населени места ще посрещнат в Клуба на пенсионера в Бойница на 27 февруари. Поводът е честването на 10 години от създаването му. "Имаме доклад за дейността, който ще изнесем на честването. Ще има поздравления от клубовете и от децата на Бойница от 5 до 18 години, с които работим. Гостите са от Белоградчик, Видин, Димово,..

публикувано на 25.02.18 в 15:10

Белоградчик отбеляза 140 години от освобождението си

С панахида пред паметника на загиналите във войните и полагане на венци и цветя започна тържеството   по повод 140 г. от освобождението на града от османско владичество. Празникът продължи в салона на НЧ „Развтие 1893г.”. Кметът Борис Николов произнесе реч, в която припомни славните дни на Руско – Турската освобидителна война и имената на..

публикувано на 25.02.18 в 14:50

АПИ: Отложете пътуването си в следващите 24 часа, ако то не е спешно

Пътуването по пътищата на страната ще бъде затруднено през следващото денонощие. За това предупреждават от АПИ. През нощта срещу понеделник се очаква рязко влошаване на времето, усилване на валежите и понижение на температурите от силния североизточен вятър. Възможни са виелици и снегонавявания. Прогнозата на метеоролозите е за силен снеговалеж в Западна..

публикувано на 25.02.18 в 13:10

Тодоровден в село Салаш

Село Салаш е единственото село в община Белоградчик, което е запазило обичая надбягване с коне на Тодоровден. И днес то събра любителите на кушиите на мегдана. С празничен водосвет, отслужен от свещеноиконом Рафаил започна празника. В обръщението си към присъстващите отецът поздрави именниците и добави : "Радвам се, че днес въпреки лошото време, пак..

публикувано на 24.02.18 в 16:29