Снимката на 14 ноември 2017 година

Снимка: АПИ

Над 12 млн. лв. ще се инвестират в рехабилитацията на 20,8 км от второкласния път Бучин проход - Берковица, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Утре – 15 ноември, започва рехабилитацията на участък от път II-35 Плевен - Ловеч. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. основно ще се ремонтират 12 км от второкласния път на територията на област Плевен - основна връзка с фериботния комплект „Никопол - Турну Мъгуреле“ и между градовете Плевен, Ловеч и Троян.


Аварийният ремонт, който беше извършен през почивните дни на моста край врачанското село Краводер, е временна мярка към пътното съоръжение, за да може то да издържи през зимата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се от началото на новия строителен сезон, да бъдат отпуснати необходимите около 700 000 лева, с които да бъде извършена неговата основна рехабилитация. Строителят, спечелил обществената поръчка, е поел ангажимент да извърши дейностите за 3 месеца, а през това време трафикът от и за Дунав мост 2 ще бъде отбиван през Криводол.


Предвижда се в капиталовите разходи за следващата година да бъдат заложени средства за обновяване на стара сграда- бивш склад за боеприпаси до замъка „Баба Вида“, каза кметът Огнян Ценков. Намеренията на Общината са да промени облика на Крайдунавския парк около историческите забележителности, за да бъдат привлечени повече туристи. Според кмета на Видин първите стъпки са направени с откриването на Епиграфския център и инициативата за реставрация и консервация в замъка „Баба Вида“. За целта на Общината е предоставено правото на управление на средновековния замък, а община „Созопол“ дарява проект за реставрация.


Национална кръгла маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“ беше открита във Враца. Срещата се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Ниската раждаемост и високата смъртност през последните години водят до застаряване на населението, а засилването на миграцията е знаковият белег на 21 век, това бяха част от данните, изнесени по време на кръглата маса. Експертите посочиха още, че  най-голям проблем в България е обезлюдяването.


Община Враца организира обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища.С предлаганото изменение на Наредбата се предвижда да се прецизират условията за кандидатстване за общинско жилище и да се определи нов размер на месечния наем за 1 кв.м жилищна площ. Обществената консултация ще се проведе на 14 декември 2017 г., от 17.00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца. На интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане. Предложения и становища могат да бъдат направени и на имейл: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.На над 500 души от региона на Дробета-Турну Севенрин в Румъния, и от Видин ще им бъдат предоставени услуги за повишаване на трудовия капацитет.  250 души ще бъдат включени в различни тренинги и обучения, като част от съвместно сътрудничество - между Сдружение "Активно общество" и община Вънжу Маре. Ще има и електронна платформа, която да бъде комуникацията между работодателите и търсещите работа. Като част от работата се предвиждат съвместни трудови борси в пограничните райони, както и да се открият два регионални Ресурсни центъра за заетост.


Директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца Георги Ганецовски и археологът доц. д-р Нарцис Торбов започнаха спасителни разкопки в Мездра, където бе открита монетната находка. 


Унгарският ултрамаратонец Пал Хидвеги-Ющьош, който стартира пробега си по бреговата ивица на река Дунав от Германия до делтата на Черно море, пристигна във Видин. 


Ново село отпразнува 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз (ЕС). 


Ученици от Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин гостуваха в Радио Видин. Регионалното управление на образованието във Враца и Регионалната библиотека „Христо Ботев” организират 14-ата Регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема „Дунав - път през времето, мост между светове”. Форумът ще се проведе утре, 15 ноември, от 10 ч., в Общата читалня на библиотеката във Враца.


Монтана ще отбележи на 21 ноември 140-ата годишнина от Освобождението на града, съобщиха от местната управа. Пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение в центъра на града ще има възпоменателна церемония и ще бъдат поднесени цветя. За пръв път ще бъде почетена паметта на опълченеца Ангел Анастасов от някогашното селище Кутловица /днес Монтана/, който участва активно в Руско-турската освободителна война и загива в историческата битка при отбраната на връх Шипка. Неговото име ще бъде гравирано допълнително върху паметника на загиналите във войните за национално освобождение в Монтана, тъй като данните за неговото участие във войната стават известни наскоро, при нови исторически проучвания, съобщиха от общината.

Във връзка с изпълнението на дейности по проекта за воден цикъл във Враца, от 16 ноември /четвъртък/ се налага временна организация на движението по ул. „Александър Стамболийски“ в участъка от ул. „Самуил" до бул. „Демокрация“ в града. Фирмата изпълнител на строително-монтажни работи ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение, съобщават от Общината. 
Вижте още

Снимката на 20 юни 2018 година

Трети етно фестивал з а хора с увреждания България - Сърбия се проведе във Видин. Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 120,98 лева на 125,58 лева от 1 юли. Това предвижда приетото от Министерския съвет Постановление за определяне на нов размер на този вид пенсия. Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова..

публикувано на 20.06.18 в 18:07

Трети етно фестивал за хора с увреждания във Видин

Трети етно фестивал за хора с увреждания България - Сърбия се проведе във Видин . Организатори на събитието са Фондация "Подкрепа за реализация", Община Видин и Видинска света митрополия. Гостите са от организации на хора с увреждания от област Видин и сръбските градове Зайчар и Княжевац. Събитието откри с благодарности Емилия Йосифова , председател..

публикувано на 20.06.18 в 16:41

Отчетоха резултати от изпити във Врачанско

Четвъртокласниците от врачанска област са показали по-ниски резултати на националното външно оценяване в сравнение с миналата година, това показва анализът на Регионалното управление на образованието. Средният брой точки по български език и литература е 13.42, а по математика - 13.15. По „Човекът и природата“ учениците са постигнали 15.29..

публикувано на 20.06.18 в 16:39

Голям интерес към прегледите за рак на гърдата във Видин

Фондация "Една от 8", със съдействието на Община Видин организира на 25.06 и 26.06 (понеделник и вторник) безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата , за жени на възраст от 20 до 65 години, които не са диагностицирани с това заболяване и не са бременни. Бройката от 130 души вече е попълнена, съобщиха от местната управа.  Прегледите ще се..

обновено на 20.06.18 в 16:28

Спешният център във Видин получава нови помещения

Осигурени са помещения за Центъра по спешна медицинска помощ във Видин , след като Министерството на здравеопазването получава част от самостоятелен обект - публична държавна собственост във връзка с подготвяно проектно предложение по процедурата за регионална здравна инфраструктура по Оперативна програма "Региони в растеж” 2014 - 2020. Това..

публикувано на 20.06.18 в 15:57

Правителството одобри концесии за добив на варовик във Видинско и Врачанско

Варовици от находище, което се намира на територията на общините Ружинци и Димово , област Видин ще добива софийска фирма. Концесията се предоставя за срок от 35 години, като през този период концесионерът ще вложи над 549 хил. лв. за добива. Очакваните концесионни плащания за целия период ще надхвърлят 2.6 млн. лв.  Фирма от Враца, ще добива..

публикувано на 20.06.18 в 15:44