Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 ноември 2017 година

Снимка: АПИ

Над 12 млн. лв. ще се инвестират в рехабилитацията на 20,8 км от второкласния път Бучин проход - Берковица, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Утре – 15 ноември, започва рехабилитацията на участък от път II-35 Плевен - Ловеч. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. основно ще се ремонтират 12 км от второкласния път на територията на област Плевен - основна връзка с фериботния комплект „Никопол - Турну Мъгуреле“ и между градовете Плевен, Ловеч и Троян.


Аварийният ремонт, който беше извършен през почивните дни на моста край врачанското село Краводер, е временна мярка към пътното съоръжение, за да може то да издържи през зимата, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Очаква се от началото на новия строителен сезон, да бъдат отпуснати необходимите около 700 000 лева, с които да бъде извършена неговата основна рехабилитация. Строителят, спечелил обществената поръчка, е поел ангажимент да извърши дейностите за 3 месеца, а през това време трафикът от и за Дунав мост 2 ще бъде отбиван през Криводол.


Предвижда се в капиталовите разходи за следващата година да бъдат заложени средства за обновяване на стара сграда- бивш склад за боеприпаси до замъка „Баба Вида“, каза кметът Огнян Ценков. Намеренията на Общината са да промени облика на Крайдунавския парк около историческите забележителности, за да бъдат привлечени повече туристи. Според кмета на Видин първите стъпки са направени с откриването на Епиграфския център и инициативата за реставрация и консервация в замъка „Баба Вида“. За целта на Общината е предоставено правото на управление на средновековния замък, а община „Созопол“ дарява проект за реставрация.


Национална кръгла маса на тема „Подобряване на демографското състояние на Република България“ беше открита във Враца. Срещата се провежда под патронажа на заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов. Ниската раждаемост и високата смъртност през последните години водят до застаряване на населението, а засилването на миграцията е знаковият белег на 21 век, това бяха част от данните, изнесени по време на кръглата маса. Експертите посочиха още, че  най-голям проблем в България е обезлюдяването.


Община Враца организира обществена консултация във връзка с приемане на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища.С предлаганото изменение на Наредбата се предвижда да се прецизират условията за кандидатстване за общинско жилище и да се определи нов размер на месечния наем за 1 кв.м жилищна площ. Обществената консултация ще се проведе на 14 декември 2017 г., от 17.00 ч., в Конферентната зала на Общински съвет-Враца. На интернет страницата на Община Враца е публикуван проектът, придружен с мотиви за неговото приемане. Предложения и становища могат да бъдат направени и на имейл: obshtinavr@b-trust.org или подавани в писмен вид в Центъра за административно обслужване  на  Община Враца.



На над 500 души от региона на Дробета-Турну Севенрин в Румъния, и от Видин ще им бъдат предоставени услуги за повишаване на трудовия капацитет.  250 души ще бъдат включени в различни тренинги и обучения, като част от съвместно сътрудничество - между Сдружение "Активно общество" и община Вънжу Маре. Ще има и електронна платформа, която да бъде комуникацията между работодателите и търсещите работа. Като част от работата се предвиждат съвместни трудови борси в пограничните райони, както и да се открият два регионални Ресурсни центъра за заетост.


Директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) във Враца Георги Ганецовски и археологът доц. д-р Нарцис Торбов започнаха спасителни разкопки в Мездра, където бе открита монетната находка. 


Унгарският ултрамаратонец Пал Хидвеги-Ющьош, който стартира пробега си по бреговата ивица на река Дунав от Германия до делтата на Черно море, пристигна във Видин. 


Ново село отпразнува 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз (ЕС). 


Ученици от Средно училище "Петко Рачов Славейков" във Видин гостуваха в Радио Видин. 



Регионалното управление на образованието във Враца и Регионалната библиотека „Христо Ботев” организират 14-ата Регионална краеведска конференция „Миналото на родния край - послание към бъдещето” с тема „Дунав - път през времето, мост между светове”. Форумът ще се проведе утре, 15 ноември, от 10 ч., в Общата читалня на библиотеката във Враца.


Монтана ще отбележи на 21 ноември 140-ата годишнина от Освобождението на града, съобщиха от местната управа. Пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение в центъра на града ще има възпоменателна церемония и ще бъдат поднесени цветя. За пръв път ще бъде почетена паметта на опълченеца Ангел Анастасов от някогашното селище Кутловица /днес Монтана/, който участва активно в Руско-турската освободителна война и загива в историческата битка при отбраната на връх Шипка. Неговото име ще бъде гравирано допълнително върху паметника на загиналите във войните за национално освобождение в Монтана, тъй като данните за неговото участие във войната стават известни наскоро, при нови исторически проучвания, съобщиха от общината.

Във връзка с изпълнението на дейности по проекта за воден цикъл във Враца, от 16 ноември /четвъртък/ се налага временна организация на движението по ул. „Александър Стамболийски“ в участъка от ул. „Самуил" до бул. „Демокрация“ в града. Фирмата изпълнител на строително-монтажни работи ще постави съответната вертикална сигнализация за организация на пътното движение, съобщават от Общината. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10