Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не/толерантно ли е българското общество?

Снимка: Радио ВИДИН

16 ноември се отбелязва като Международен ден на толерантността. През 1996 година, Общото събрание на ООН призовава страните членки, да почитат датата за ден на толерантността, като с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите.

"Толерантността е уважение, приемане и оценяване на богатото многообразие на културите на нашия свят, на нашите форми на изразяване и начини на човешкото битие. Тя е синоним на знания, отвореност, общуване и свобода на мисълта, съвестта и убежденията",  се посочва в член първи на декларацията на ЮНЕСКО за принципите на толерантността.

От години битува мнението, че българското общество е изключително толерантно. В "Посоките на делника" потърсихме отговора на въпроса наистина ли е отворено българското общество към различните, към чуждото, към недостатъчно познатото или напротив- българинът е ксенофоб. Толерантен народ ли сме, попитахме видинчани:

"Сега- не. Живели сме и през други години- хората се зачитаха за хора, а сега всеки се е затворил в черупката си. Има причина и най-вероятно е беднотията и злобата... Не, не сме толерантни. Има и толерантни хора, но не могат да бъдат всички такива. По-голямата част от обществото ни вече е не толерантна, защото самият живот такива ни направи... Според мен не сме толерантни, нищо не ни е, както трябва да бъде..."


Асен Митков
е от Видин, от ромски произход, успешно интегрирал се в обществото човек. От десет години работи активно за преодоляване на стереотипите и десегрегация на ромските деца:

Снимка"Българското общество е едно от най-толерантните в Европа, дори е по-толерантно от обществото в САЩ, където имах възможността да отида. Толерантността е двупосочен процес- трябва да има приемане от всички страни. В град Видин ромското малцинство е най-голямо, ситуирано на едно географско място- квартал "Нов път", в който живеят над 17 000 души, и нашият град е доста толерантен, но има още много да се работи в тази посока. Мога да кажа смело, че има признаци на дискриминация и в град Видин, и в малцинствата. За себе си мога да кажа, че съм се сблъсквал многократно с дискриминация. Завърших основното си образование в тогавашното училище "Витко Иванов- Бако"- 7-о Основно училище, което вече не съществува. Тогава между 800 ученици аз бях единственото ромско дете. Бях свидетел на разговорите на учителите с баща ми, които бяха против това аз да бъда записан в това училище, след като в "Боянова махала" има училище, в което се обучаваха циганчетата. Баща ми каза, че няма как да уча там, защото живея на 100 метра от това училище. Бях единственото циганче в 1 "г" клас, бях доста обиждан и въпреки че знаех много повече от други деца, винаги бях оценяван с "добри" резултати. От 2000 година имах удоволствието да съм част от екипа на Сдружение "Организация Дром" по процеса на десегрегация на ромското образование и съм свидетел на много, много такива примери на дискриминация във видинските училища. Но за тези 10 години успяхме да свършим доста огромна работа и в момента жънем нашите успехи. Сред децата, които се включиха в началото на процеса, вече има дипломирани инженери, адвокати, медицински сестри, лекари и т.н. Образованието е ключът за всяко едно начинание. Колкото и да си добре облечен, да караш хубава кола и пр., това по никакъв начин не те интегрира в обществото. Тук важи в пълна сила поговорката "По дрехите посрещат, но по ума изпращат". Ако си образован, винаги ще имаш място на пазара на труда, ще можеш да се реализираш, ще си равнопоставен в обществото. Ромското общество абсолютно е "за" толерантността. През август хора от кв. "Нов път" организирахме шествие под наслов "Не на омразата. Не на агресията", защото сме свидетели в социалните мрежи постоянно на нападки към циганите, дори имаше призив за война и бой между българите и циганите! Не искаме да се етнизира престъпността. Не ние сме виновни за ограбването на КТБ, за корупцията по високите етажи на властта, за всичко. Циганите не са проблемът на България и на Видин. Ние не искаме да бъдем обичани, искаме да бъдем приемани. Може да се направи още от страна на българското общество в тази насока."

Центърът за развитие на общността в Бяла Слатина по традиция отново ще отбелязва 16 септември със собствени инициативи.

Снимка"С младежи и доброволци изработихме поздравителни картички, които бяха раздадени по време на шествие в града. В ПГО "Елисавета Багряна" обсъдихме с ученици толерантността. Според мен обществото ни не е толерантно, има още на какво да се учим. Говорим да бъдем толерантни, но не го правим на дело. Трябва да показваме един към друг толерантност всеки ден, а не само на определена дата. В Бяла Слатина сме на средно ниво по отношение на толерантността. Тук, в Северозапада, хората са малко по-студени, манталитетът е по-различен, хората не са толкова любезни, общителни. Може би високият процент безработица ги е направил такива. Когато хората са бедни, са и озлобени. Но това не е повод и причина да се държим лошо един към друг. Все пак съм оптимист. Вярвам в хората и съм сигурна, че ще има положителен резултат. Имаме много добри практики. Откакто съществува Центърът за развитие на общността и се работи в тази посока, имаме най-висок процент образовани роми в целия северозападен регион- учители, лекари, прависти, икономисти- хора възпитани, образовани, реализирани, достойни граждани на обществото. Гордеем се и че всички деца са на училище, няма отпаднали- учат се, образоват се. Дори и техните родители, които са пропуснали да учат, сега се образоват. Това ни е голяма гордост", обясни Лариса Антонова от Центъра за развитие на общността в Бяла Слатина.

И Центърът за социална рехабилитация и интеграция във Видин, чиито клиенти са хора с физически и здравословни проблеми, също често жертва на дискриминация в българското общество, организира този следобед различни инициативи, с които да почете международния ден на толерантността.

Снимка"Решихме този ден да бъде отбелязан като среща на клиентите на нашия Център с доброволците от младежкия Червен кръст във Видин. От 20 години работя като психолог и мисля, че в положителна посока се променя нагласата на обществото към всички видове различия. Бавно се случва, но със сигурни стъпки върви напред. Няма вече такова отношение към осиновените деца, приемат се вече хората с различна сексуална ориентация, приемат се хората с увреждане и т.н. Все още има и някои предразсъдъци, които трябва да се преодолеят. Трябва повече да се чете и да се говори за това какво представляват различните, за да сме по-толерантни. Когато знаем за какво става въпрос, не се плашим от това, приемаме по-лесно различието и не се страхуваме от него. Тези, които са различни, ни плашат, защото не ги разбираме. Оптимист съм, защото работя с млади хора, а те са много толерантни и гъвкави, приемат всичко. Малко по-трудно е хората, които поради една или друга причина се чувстват дискриминирани, сами да се десегрегират и да станат част от обществото. Тях ги дърпат предразсъдъци и предубеждения, лесно губят самооценка. Трябва да мислят, че ако с нещо са по-различни, то с много повече неща са еднакви с другите, че с тази своя разлика допринасят животът да е красив, цветен и шарен. Хората първо сами трябва да се приемат такива, каквито са. Ако сами не се приемат, много трудно ще ги приемат другите. Важното е човек да е добър, да е честен, справедлив, достоен, да дава своя принос за обществото. Тогава няма от какво да се срамува, че е различен", каза Катя Райчева, психолог в Центъра за социална рехабилитация и интеграция.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13

Ще стане ли Видин енергийно неутрален град

Община Видин има изготвен План за действие за устойчива енергия и климат и дългосрочна визия за енергиен преход . Клъстер "Зелена синергия" от Пловдив е ключов участник в разработването на стратегиите. Стратегическите документи бяха реализирани по инициативата "Мейкинг сити"  с участието на всички партньори.  "Два са стратегическите..

публикувано на 08.04.24 в 14:32