Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древен манастир във Видинско и хората в него се нуждаят от помощ (снимки+видео)

7
Снимка: Кристиян Кирилов

Средновековен манастир във Видинско тъне в нищета, а отскоро в него има и хора в неравностойно положение, които се нуждаят от помощ, за да преживеят през зимата. Манастирът край Добри дол все още привлича много поклонници, въпреки че дори и пътят до него не е ремонтиран. Сега монаси от епархията се опитват да спасят сградите и хората, които са намерили убежище там.  

 

Манастирът „Света Троица“ край Добри дол е още от девети век и на няколко пъти е опожаряван и издиган отново. В сегашния си вид е от близо 170 години, когато за пореден път е възстановен, разказва архимандрит Антим, протосингел на Видинската митрополия:


В 1610 година свети преподобни Пимен Зографски възобновява манастира, Добридолския манастир, но в 1828 година той отново е разрушен. Впоследствие в дните на българското Възраждане градивният български дух не е оставил да отлети в мълчанието на вековете спомена за тази древна светиня и будни българи и духовници са възкресили този манастир от пепелищата.“


За да се стопанисва, са нужни много средства, с които църквата не разполага. Подготвят проект, за да кандидатстват по европейска програма.


„Това в момента се осъществява- прочуването, проектирането, съгласуването на проектните книжа с всички институции“- обяснява архимандрит Антим.


Освен сградата, трябва да бъдат спасени и хората, намерили убежище край Добри дол. От скоро сред тях е архимандрит Харитон, който се грижи и за приютените, и за манастира:


„Всеки един от тях, по един или друг начин, е загубил мястото, където може да живее, дома си. По една или друга причина, прогонен от близки роднини, хора много изстрадали. Хора, за които животът не е майка, а е мащеха. Имаше един такъв момент, когато бяха останали само на четири-пет пакета от помощите с  вафли, с четири-пет пакета от помощите макарони и два-три килограма брашно. Благодаря на хората, които помогнаха, които отделиха от своя залък и помогнаха тези хорица да се почувстват равноправни, да се почувстват отново хора.“


Манастирът е единствен дом за шестима- двама мъже и четири жени, нямащи друга закрила. Трябва им още помощ, за да оцелеят през зимата, казва архимандрит Харитон:


„Ако могат, някой да ни помогне със стотина килограма картофки, с 20-ина килограма леща, 20-ина килограма лук, това са най-необходимите неща, които са ни необходими, за да изкараме зимата.“


Хората, които даряват, върнали вярата в доброто на приютените в светата обител.


„Като дойдох тук, повярвах в чудеса, защото всеки ден Господ изпращаше добри хора и ни помагаха"- казва Калина, която помага за домакинството в манастира.


Трябва помощ, за да не рухне и сградата. Усилията на хората от манастира не стигат, казва архимандрит Харитон.


„Но на първо място трябва ни ремонт на покрива. Започната и недовършена е реконструкцията. Второто нещо, което ми трябва- не на мен, говоря за манастира, ми трябват работна ръка- хора, доброволци, които да дойдат и наистина да ни помогнат.“


В манастира са без всякакъв транспорт, а до тях и пътят е труден, защото никога не е ремонтиран. Въпреки това светата обител продължава да привлича поклонници:


„Очаквах да е по-гостоприемно, сега е тъжно е, тъжно е, че го виждаме в това състояние... Нищо не е същото, е само природата. Тя не се е предала, природата. Тя си е още така.“


Край манастира има извор, за който се смята, че водата е лековита, а в двора са няколко вековни дървета. Преди години в кухината на едно от тях монаси видели образа на свети Йоан Рилски. Поставили там икона на светеца. Храмът към манастира пък е известен с дърворезбата, дело на майстори от Дебърската школа и затова е паметник на културата.


Хората, които желаят да помогнат с продукти или материали за манастира, могат да го направят на място или да потърсят контакт чрез митрополията. В района на Добридолския манастир само на места има покритие на мобилните оператори, затова връзката по телефона е трудна. На светата обител помага и архимандрит Йоан, познат като отец Иван с благотворителната си дейност и приютите в Нови хан и монтанското село Якимово. От година той е и игумен на Добридолския манастир.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44

Административният съд в Монтана отмени решение на ОИК - Вълчедръм

Административният съд в Монтана  отмени решението на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм от 6 април, с което е отказано предсрочно прекратяване на правомощията на кмета на общината Иван Барзин.   Той е уличен от КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество) в конфликт на интереси, за..

публикувано на 25.04.24 в 08:35

Подлагат на обществено обсъждане затварянето за движение на пътя Мездра - Ботевград

На интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура" – www.api.bg, за обществено обсъждане са публикувани проектите на заповеди за временна организация и безопасност на движението при модернизацията на път I-1 Мездра – Ботевград в участъка от 161-ви до 194-ти км. За продължаване изпълнението на проекта и осигуряване безопасността на движение..

публикувано на 25.04.24 в 08:05