Видин е в дъното на класацията за икономическо развитие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Видин е сред областите с най-нисък вътрешен продукт на глава от населението и е областта с най-ниски заплати, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучванията на института са събрани в тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие“. Областта с най-силна икономика остава столицата, а с много добри икономически показатели са Габрово, Стара Загора, Варна и Русе. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали.

Според проучването на Института за пазарна икономика, Видин затвърждава позицията си на областта в страната с най-малко жители и е втората в страната по застаряване на населението. Ниският вътрешен продукт на глава от населението и заплатите, които са най-ниските в страната предопределят и сравнително високите дялове на населението, живеещо с материални лишения, и на това, живеещо в бедност. Бедните достигат близо 50% от населението, сочи анализът за региона. На пазара на труда тенденцията на ръст на заетостта от последните години бележи обрат през 2016 г., а безработицата остава над двойно по-висока от средната за страната. Инвестиционната активност в областта също остава сравнително ниска, макар и да бележи подобрение.

От друга страна, според проучването усреднените ставки на разглежданите местни данъци и такси в общините от региона поставят Видин сред областите с най-ниска данъчна тежест. Положителни тенденции показва образованието. Разкриваемостта на престъпленията във Видинско  рязко се повишава, а сравнително ниската натовареност на съдиите води до по-бързо правораздаване. Театрите и музеите в областта продължават да привличат значителен брой посетители, сочи анализът на икономистите.


Вижте още
Димитър Делчев и Найден Зеленогорски (от дясно наляво)

Министерство за Северозапада предлагат от Реформаторския блок

Отворено писмо озаглавено "Да спасим Северозапада" са изпратили от коалиция "Реформаторски блок“ до министър-председателя Бойко Борисов. "В писмото настояваме за среща с премиера, за да го уведомим какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се повиши благосъстоянието на Северозапада“, съобщи на пресконференция във Видин Найден Зеленогорски,..

публикувано на 21.02.18 в 18:58

Снимката на 21 февруари 2018 година

Във Видин започва кампания по безплатни прегледи и лечение на смущения в стойката, походката и наличие на гръбначни изкривявания при деца в училищна възраст. Те ще бъдат извършвани в Диагностичен център за ортостатични и мускулно-скелетни смущения, оборудван с последно поколение модерна техника. На пореден протест се събраха пред сградата на съда..

публикувано на 21.02.18 в 17:50

Загробени са изгорелите при пожар във Видин животни

Наскоро пожар изпепели постройка на улица "Редута" във Видин. Изгоряха отглежданите там домашни животни и птици, фуражомелка и предната част на лек автомобил. 35-годишен видинчанин - заподозрян в извършването на палеж, бил задържан в полицейския арест. Според полицията палежът е умишлен. Слушател на Радио Видин обаче сигнализира, че мъртвите..

публикувано на 21.02.18 в 17:33

Времето до края на седмицата

Циклон от Средиземно море е причината за валежите от дъжд и сняг в област Монтана тази нощ. Отново най-голяма е снежната покривка в Чипровци, в равнинната част е валял дъжд, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. До края на седмицата времето ще остане облачно, под въздействието на Средиземноморския..

публикувано на 21.02.18 в 17:20

Видински ученици продават мартенички в подкрепа на онкоболни деца

Основно училище "Любен Каравелов"- Видин се включи в националния конкурс "Мартеничка с кауза" , организиран от Националния научен експедиционен клуб "ЮНЕСКО". Мотото на инициативата е "Купи мартеничка - подари здраве на онкоболно дете!". Най- активно в изработването на червено-белите изделия се включили учениците от начален етап. "Каузата е с цел..

публикувано на 21.02.18 в 16:32

Взрив рани работник във Враца

Човек обгоря при трудова злополука в западната промишлена зона на Враца . Инцидентът е станал днес към 13.45 часа, потвърдиха два независими един от друг източника. Според предварителната информация, е имало взрив в леарна на фирма „Вега 03“. Пострадал е един работник, който бил откаран с линейка в спешния център на врачанската болница. От..

публикувано на 21.02.18 в 15:52