Видин е в дъното на класацията за икономическо развитие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Видин е сред областите с най-нисък вътрешен продукт на глава от населението и е областта с най-ниски заплати, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучванията на института са събрани в тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие“. Областта с най-силна икономика остава столицата, а с много добри икономически показатели са Габрово, Стара Загора, Варна и Русе. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали.

Според проучването на Института за пазарна икономика, Видин затвърждава позицията си на областта в страната с най-малко жители и е втората в страната по застаряване на населението. Ниският вътрешен продукт на глава от населението и заплатите, които са най-ниските в страната предопределят и сравнително високите дялове на населението, живеещо с материални лишения, и на това, живеещо в бедност. Бедните достигат близо 50% от населението, сочи анализът за региона. На пазара на труда тенденцията на ръст на заетостта от последните години бележи обрат през 2016 г., а безработицата остава над двойно по-висока от средната за страната. Инвестиционната активност в областта също остава сравнително ниска, макар и да бележи подобрение.

От друга страна, според проучването усреднените ставки на разглежданите местни данъци и такси в общините от региона поставят Видин сред областите с най-ниска данъчна тежест. Положителни тенденции показва образованието. Разкриваемостта на престъпленията във Видинско  рязко се повишава, а сравнително ниската натовареност на съдиите води до по-бързо правораздаване. Театрите и музеите в областта продължават да привличат значителен брой посетители, сочи анализът на икономистите.


Вижте още

Кирил Балдев с поредна благотворителна инициатива в Северозапада

50 пенсионери от Община Ружинци ще получат коледни пакети с хранителни продукти, събрани от благотворителна кампания в помощ на бедните хора. Инициатор на кампанията "Подай ръка на нуждаещия се" е ученикът Кирил Балдев , за който това е поредната благотворителна инициатива.  "Самата инициатива "Подай ръка на нуждаещия се" я стартирах есента-ноември..

публикувано на 09.12.18 в 17:30

Окончателна промяна в Закона за движение по пътищата от 1 януари 2019 година

Депутатите приеха окончателни промени в Закона за движение по пътищата. С въведените промени електронната винетка окончателно влиза в сила от 1 януари 2019 година. Закупените вече хартиени винетки ще могат да се използват от шофьорите до изтичане на срока им. От началото на 2019 година, дали имаме електронна  винетка ще се контролира от специални..

публикувано на 09.12.18 в 13:40

В Зверино редят изложба на гоблени

Днес в Народно читалище "Факел-1926" в най-голямото мездренско село Зверино, ще подредят коледна изложба от гоблени и картини за втора поредна година. В навечерието на най-светлия християнски празник-Рождество Христово, сръчните балканджийки ще покажат на своите съселяни истинските произведения на изкуството, които са се родили от техните ръце. Изложбата..

публикувано на 09.12.18 в 10:20
Празнична програма-Селановци

Грейнаха празничните свелини в Селановци

На 7 декември грейнаха коледните светлини и в Селановци. На тази дата СУ "Никола Вапцаров" в селото традиционно отбелязва своя патронен празник , съпроводен с редица изяви и празнична програма . Учениците почетоха своят патрон с училищен празник, а на сцената се редуваха „месеците” от годината с характерни за селото събития . Танцуваха, пяха и..

публикувано на 09.12.18 в 09:30

Коледен благотворителен концерт ще има в село Зверино

Изявата се прави за втора година и е инициатива на учителя Петя Илиева и приятели . Участие ще вземат местни изпълнители, танцови групи, ученици от СУ ”Св. Климент Охридски” в село Зверино, Български младежки червен кръст, клуб “Приятели на Искърското дефиле” и проект “Научи се да даряваш” . Средствата от концерта ще бъдат дарени на национален..

публикувано на 08.12.18 в 16:09

Ботев /Враца/ посреща Берое в мач от 18-ия кръг на Първа футболна лига

Това е последното домакинство за новака в елита на своя стадион "Христо Ботев" през кампанията. Тъй като срещата започва от 15 часа , тя ще завърши на осветление , а това ще е първият официален мач на врачани пред своя публика на изкуствена светлина . Георги Кабаков е главен съдия на срещата. Домакините не могат да използват в мача..

публикувано на 08.12.18 в 12:57