Видин е в дъното на класацията за икономическо развитие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Видин е сред областите с най-нисък вътрешен продукт на глава от населението и е областта с най-ниски заплати, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучванията на института са събрани в тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие“. Областта с най-силна икономика остава столицата, а с много добри икономически показатели са Габрово, Стара Загора, Варна и Русе. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали.

Според проучването на Института за пазарна икономика, Видин затвърждава позицията си на областта в страната с най-малко жители и е втората в страната по застаряване на населението. Ниският вътрешен продукт на глава от населението и заплатите, които са най-ниските в страната предопределят и сравнително високите дялове на населението, живеещо с материални лишения, и на това, живеещо в бедност. Бедните достигат близо 50% от населението, сочи анализът за региона. На пазара на труда тенденцията на ръст на заетостта от последните години бележи обрат през 2016 г., а безработицата остава над двойно по-висока от средната за страната. Инвестиционната активност в областта също остава сравнително ниска, макар и да бележи подобрение.

От друга страна, според проучването усреднените ставки на разглежданите местни данъци и такси в общините от региона поставят Видин сред областите с най-ниска данъчна тежест. Положителни тенденции показва образованието. Разкриваемостта на престъпленията във Видинско  рязко се повишава, а сравнително ниската натовареност на съдиите води до по-бързо правораздаване. Театрите и музеите в областта продължават да привличат значителен брой посетители, сочи анализът на икономистите.


Вижте още

Ясни са кандидатите за Видински митрополит

Светият Синод определи листата с епископите-кандидати за нов Видински митрополит , съобщават от Патриаршията. Това стана на редовно заседание на Синода. Кандидатите за митрополитския избор във Видинска епархия са: Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия; Белоградчишки епископ Поликарп, трети викарий..

публикувано на 13.12.17 в 15:57

Община Монтана получи близо 2,5 млн. лева за ремонт на улица

Правителството преведе 2 450 000 лева по сметката на Община Монтана целеви средства за реконструкция на улица „Индустриална” , съобщи кметът Златко Живков. Това е един от най-големите инфраструктурни пътни проекти в рамките на града, по които ще се работи следващата година, съобщават от местната управа. В проектирането  му  ще бъдат включени и..

публикувано на 13.12.17 в 15:47

Търговците на риба във Видин са без нарушения, показват проверки около Никулден

Инспекторите по храните са направили   26 проверки на рибата , продавана за Никулден във Видин . Това съобщи началникът на отдел "Контрол на храните" в Областната дирекция по безопасност на храните Красимира Стойкова и уточни: "От проверките 24 бяха на обекти, които предлагат риба и рибни продукти и 2 на общински пазари. Тази година нямаше..

публикувано на 13.12.17 в 14:59

Пазарът за естествени коледни елхички отвори във Видин

Естествени елхички се предлагат от днес в центъра на Видин. Големината е разнообразна, а цената- според джоба. Ако искате истински мирис на борова смола да изпълни дома ви- от днес можете да се снабдите с елхичка от Чупренския балкан. Размерът на дръвчето е по избор - според помещението, където ще краси дома, или пък- според джоба. "Предлагат се два..

публикувано на 13.12.17 в 14:53

Видин получава 3 милиона лева за театъра и английската гимназия

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджетите на министерства и трансфери към общини в размер на над 39 млн. лева, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. По бюджета на община Видин за консервация, реставрация и експониране на Общинския драматичен театър „Вида“ и за строително-монтажни работи на сградата на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ се..

публикувано на 13.12.17 в 14:32

Връчиха приза "Изборът на българите" за крепостта "Баба Вида"

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи специалния приз „Изборът на българите” на тържествената церемония, на която бяха обявени Годишните награди в туризма. Наградата спечели музей-крепост „Баба Вида” – Видин и беше получена от кмета на Видин Огнян Ценков , съобщават от парламента . Председателят на Народното..

публикувано на 13.12.17 в 11:48