Видин е в дъното на класацията за икономическо развитие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Видин е сред областите с най-нисък вътрешен продукт на глава от населението и е областта с най-ниски заплати, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучванията на института са събрани в тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие“. Областта с най-силна икономика остава столицата, а с много добри икономически показатели са Габрово, Стара Загора, Варна и Русе. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали.

Според проучването на Института за пазарна икономика, Видин затвърждава позицията си на областта в страната с най-малко жители и е втората в страната по застаряване на населението. Ниският вътрешен продукт на глава от населението и заплатите, които са най-ниските в страната предопределят и сравнително високите дялове на населението, живеещо с материални лишения, и на това, живеещо в бедност. Бедните достигат близо 50% от населението, сочи анализът за региона. На пазара на труда тенденцията на ръст на заетостта от последните години бележи обрат през 2016 г., а безработицата остава над двойно по-висока от средната за страната. Инвестиционната активност в областта също остава сравнително ниска, макар и да бележи подобрение.

От друга страна, според проучването усреднените ставки на разглежданите местни данъци и такси в общините от региона поставят Видин сред областите с най-ниска данъчна тежест. Положителни тенденции показва образованието. Разкриваемостта на престъпленията във Видинско  рязко се повишава, а сравнително ниската натовареност на съдиите води до по-бързо правораздаване. Театрите и музеите в областта продължават да привличат значителен брой посетители, сочи анализът на икономистите.


Вижте още

Снимката на 21 септември 2018 година

Петима са новите почетни граждани на Видин , реши Общинският съвет . Това са Видинският митрополит и първи български екзарх Антим, д-р Бърни Бончев, кмет на града през 30-е години на миналия век, настоящият ректор на Русенския университет проф. Христо Белоев и предишният проф. Велизара Пенчева, и народният певец Любен Петров. Отличията ще бъдат връчени..

публикувано на 21.09.18 в 17:50

Отворена е офертата за археологически проучвания по трасето на Мездра - Ботевград

В Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) беше отворена постъпилата оферта в откритата процедура за определяне на изпълнител за извършване на археологически проучвания по трасето на път Е-79, участъка Мездра – Ботевград . Индикативната стойност на поръчката е 550 хил. лв. без ДДС. Постъпилата оферта е на Националния археологически институт с..

публикувано на 21.09.18 в 16:59

Започна инициатива за храм в село Владиченци

Започна процедура по изграждане на православен параклис във видинското село Владиченци . Идеята възниква при работата по проект на студенти от Пловдивския университет, обясни техният преподавател по теология Ивелина Николова : "Един от обектите беше село Владиченци, това е моето село. И предвид заглавието на проекта- "Трансформиращото се село",..

публикувано на 21.09.18 в 16:56

Доброволци ще почистват брега на язовир "Кула"

Почистване на язовир "Кула" организира доброволният отряд сътрудници към Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в град Кула. Сборният пункт е на големия мост на съоръжението, в посока село Големаново, в 15.00 часа. "На 22 септември ще направим почистване на язовир "Кула", защото е много замърсен. Това ще е поредното почистване на..

публикувано на 21.09.18 в 15:31

Съветници попитаха за отсечени дървета и зелените площи във Видин

От групата на БСП в Общинския съвет във Видин поискаха отговор защо са отсечени дървета в центъра на града. Питане дали има разрешение за изсичането им и можеха ли да бъдат спасени беше отправено в началото на заседанието. То е след сигнали от граждани, каза Димитър Велков , председател на областната организация на БСП, както и на група в..

публикувано на 21.09.18 в 15:30

Предложение за добив на минерали разтревожи жители на Мало Пещене

Жители на врачанското село Мало Пещене са обезпокоени от инвестиционно намерение за разработване на находището за глауконитови пясъчници, което се намира на 300 метра от населеното място. От какво е породено безпокойството на хората, обясни Милен Стоянов , жител на селото: "Това е добив по открит способ и вероятно, даже е почти сигурно, че ще бъде..

публикувано на 21.09.18 в 15:17