Видин е в дъното на класацията за икономическо развитие

Снимка: РАДИО ВИДИН

Видин е сред областите с най-нисък вътрешен продукт на глава от населението и е областта с най-ниски заплати, сочи анализ на Института за пазарна икономика. Проучванията на института са събрани в тазгодишното издание на „Регионални профили: показатели за развитие“. Областта с най-силна икономика остава столицата, а с много добри икономически показатели са Габрово, Стара Загора, Варна и Русе. Обратно, в дъното по икономическо развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали.

Според проучването на Института за пазарна икономика, Видин затвърждава позицията си на областта в страната с най-малко жители и е втората в страната по застаряване на населението. Ниският вътрешен продукт на глава от населението и заплатите, които са най-ниските в страната предопределят и сравнително високите дялове на населението, живеещо с материални лишения, и на това, живеещо в бедност. Бедните достигат близо 50% от населението, сочи анализът за региона. На пазара на труда тенденцията на ръст на заетостта от последните години бележи обрат през 2016 г., а безработицата остава над двойно по-висока от средната за страната. Инвестиционната активност в областта също остава сравнително ниска, макар и да бележи подобрение.

От друга страна, според проучването усреднените ставки на разглежданите местни данъци и такси в общините от региона поставят Видин сред областите с най-ниска данъчна тежест. Положителни тенденции показва образованието. Разкриваемостта на престъпленията във Видинско  рязко се повишава, а сравнително ниската натовареност на съдиите води до по-бързо правораздаване. Театрите и музеите в областта продължават да привличат значителен брой посетители, сочи анализът на икономистите.


Вижте още

Страхил Стоянов е новият кмет на Галиче

Издигнатият от ГЕРБ Страхил Стоянов е новият кмет на Галиче. Той спечели балотажа на извънредните избори в белослатинското село с 27 гласа преднина пред опонента си от БСП Веселин Тушинов. За победителя са пуснати 497 гласа, според предварителното преброяване. За Тушинов са преброени 470 гласа. Решителен се оказа резултата в секцията в ромската..

публикувано на 28.05.18 в 07:41

Фолклорен фестивал в Монтана ще посрещне групи от 5 държави

Тринадесетият международен фолклорен фестивал - Монтана 2018 , ще започне с националните химни на 6 държави от Европа и Азия, съобщават от Общината. Тържествената церемония по откриването му е в 19,30 ч. на 27 май. За първи път в него ще участват групи от Германия и Корея. Ансамбли от Грузия, Румъния и Сърбия ще допълнят колорита на събитието,..

обновено на 27.05.18 в 16:31

Правят възстановка на слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг

27-ми май е Ден, посветен на годишнината от слизането на Ботевата чета на козлодуйския бряг. Ден, който всички жители очакват с нетърпение и вълнение, посочват от пресслужбата на Община Козлодуй. В Ботев парк от обяд ще се събират от цялата страна участниците в 72-рия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета –..

обновено на 27.05.18 в 16:14

Втори тур на частичните местни избори за кмет се провеждат в Галиче

Резултатите от извънредните кметски избори в село Галиче са непредвидими. Балотажът за мястото е днес, а столът на досегашния управник на белослатинското село Ценко Чоков си оспорват Веселин Тушинов, който е номиниран от БСП, и Страхил Стоянов - кандидатът на ГЕРБ. Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина наложи актове за..

обновено на 27.05.18 в 15:52

Драматично-куклен театър /Враца/ представя ново заглавие

От 19 ч. в неделя в Камерна зала ще се играе предпремиерно постановката „Предградие“ от Ерик Богосян. Режисьор е Евгени Будинов, а сценографията е дело на доц. Мария Диманова. В спектакъла участват актьорите Камелия Лишковска, Калин Костадинов, Георги Грозев, Красен Ханджиев, Емона Илиева, Стефани Ивайло, Милена Иванова, Виктор Ганчев и..

публикувано на 27.05.18 в 15:35

Избират нов кмет в Макреш

Митко Антов от БСП и Веселин Велков от Инициативен комитет участват на балотажа на кметските избори във видинската община Макреш днес. Четирима бяха кандидатите на първия тур. Това са Николай Ненчев от ГЕРБ, който спечели 179 действителни гласа, Митко Антов от БСП с 340 спечелени гласа, Цветомир Николов от инициативен комитет със 129 гласа и Веселин..

обновено на 27.05.18 в 14:33