Табелите от соца до Фейсбук

Липсват ли ни лозунгите от миналото и възпитаваха ли обществото?
Снимка: Радио Видин

Като цяло животът по времето на социализма и днес изглежда коренно различен. Скучните опаковки с надписи само на вида на стоката - ориз, захар, олио и марципан отстъпиха място на лъскави етикети с многобройни търговски марки, търсещи място в джоба на бедния и към ден днешен нашенец. Много колекционери днес събират абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността. За младите хора днес някои от разказите за времето на социализма звучат като виц.

Боян Пищиков е фотограф от Враца, чийто прякор е "Архиватора". Той е запечатал много табелки от времето на соца през обектива на своя фотоапарат и даде своето мнение за тогавашните лозунги:

"Гледам на тези табели като забавен спомен от отминали времена. Според мен те повече предизвикват усмивки днес. Липсват ми, доколкото ми липсват днес и петолъчките- те са част от едно отминало време и на мен лично тези табели не са ми въздействали по никакъв начин. Сега, когато обикалям с детето си по градове и села, тепърва ще му обяснявам за историята и предназначението на тези указателни табели.

Съвременните младежи намират понякога своята реализация като художници в т. нар. "графити". Попитахме Боян Пищиков има ли общо между някогашните табели, които висяха по стените на сградите и улиците и сегашните графити на младите хора. 

"Графити е страхотно визуално изкуство. Аз също съм част от хип-хоп културата и приемам красиво изработените графити за доста сериозно изкуство. Това също е един протест от страна на младото поколение. Мисля, че в известен смисъл може да се прави аналогия между табелите и изкуството "графити". Но като цяло тогавашните табели днес будят усмивки."


Блус музикантът Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката е един от най- големите колекционери на табели у нас от времето на социализма. 

"Аз не събирам каквито и да е табели, а само абсурдни такива. Те са част от едно време, в което не искам да се връщам никога. Мисля, че голяма част от табелките имаха точно обратен ефект и караха хората да стават престъпници" - посочи Васко Кръпката.

Преди години да си художник в предприятие или институция на пръв поглед беше приятно занимание, но това съвсем не е така. Едно от основните задължения на творците по онова време беше да изготвят табели и лозунги най- вече за предстоящите манифестации. Това разказа Георги Маринов, който дълги години е бил художник към видинската болница. Днес той се занимава с дърворезба и продава своите творби на чуждестранните туристи, решили да посетят крайдунавския град. 

"Тогавашните лозунги се изработваха доста по- трудно. Имаше строг контрол върху всичко, което трябваше да бъде написано. Аз лично съм давал обяснения в Централния комитет на партията за това, че съм написал профсъюз с "в", вместо с "ф". Сегашните рекламни надписи заместват предишните табелки според мен, защото тогава тези табелки рекламираха единствено и само социалистическия строй, в който живеехме" - е мнението на Георги Маринов.


Манията с табели, надписи и лозунги да се всява ред и дисциплина сред хората понякога предизвикваше смешни и даже абсурдни ситуации. Някои от надписите звучаха толкова двусмислено, че дори партийците едва сдържаха усмивките си. 

Попитахме и видинчани липсват ли ни табелките днес и възпитаваха ли те обществото ни. 

"Беше по- дисциплинирано преди време, защото самото общество беше такова- не са нужни табели, за да сме дисциплинирани ... Всеки има право на собствено мнение и аз не се влияя от чуждото мнение ... Имаха възпитателна цел, безспорно, тези табели и аз мисля, че специално за нас, българите такива табели са крайно необходими ... Всяко нещо си е за времето ... В момента и в много западни държави има такива табели и хората ги приемат като нещо нормално" - казаха анкетираните по темата.


Напоследък и социалната мрежа Фейсбук предлага опцията "направа на табела" върху различен фон. По този начин всеки потребител може да създава лична табела с произволно подбрани изречения и много хора се възползват от тази възможност. Предупредителни или рекламни, указателни или просто умни мисли, копирани и споделени наново - заместват ли те онези стари табелки, които ни съветваха навсякъде и за всичко? Попитахме Милен Лилков, активен потребител на Фейсбук за ползата от тази опция. 

"Да, днес всеки може да публикува каквото си иска. Аз качвам такива табели, когато искам да поздравя приятел за рождения му ден или пък се възмущавам от нещо. Мисля обаче, че преди време указателните табелки възпитаваха обществото ни и тогава бяхме готови да помогнем на човека до нас, а сега за съжаление не е така." - каза Милен Лилков

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19

Повече пари от ЕС за изоставащите региони, но и по-строг контрол как се харчат

Граждански диалог за бъдещето на кохезионната политика като визия за развитието на област Видин или по-просто казано как и за какво да се използват средствата от Европейския съюз през следващия програмен период за развитието на региона, се състоя в крайдунавския град. Организатор на форума е Областният информационен център. В него се включиха..

публикувано на 11.10.18 в 13:37