Табелите от соца до Фейсбук

Липсват ли ни лозунгите от миналото и възпитаваха ли обществото?
Снимка: Радио Видин

Като цяло животът по времето на социализма и днес изглежда коренно различен. Скучните опаковки с надписи само на вида на стоката - ориз, захар, олио и марципан отстъпиха място на лъскави етикети с многобройни търговски марки, търсещи място в джоба на бедния и към ден днешен нашенец. Много колекционери днес събират абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността. За младите хора днес някои от разказите за времето на социализма звучат като виц.

Боян Пищиков е фотограф от Враца, чийто прякор е "Архиватора". Той е запечатал много табелки от времето на соца през обектива на своя фотоапарат и даде своето мнение за тогавашните лозунги:

"Гледам на тези табели като забавен спомен от отминали времена. Според мен те повече предизвикват усмивки днес. Липсват ми, доколкото ми липсват днес и петолъчките- те са част от едно отминало време и на мен лично тези табели не са ми въздействали по никакъв начин. Сега, когато обикалям с детето си по градове и села, тепърва ще му обяснявам за историята и предназначението на тези указателни табели.

Съвременните младежи намират понякога своята реализация като художници в т. нар. "графити". Попитахме Боян Пищиков има ли общо между някогашните табели, които висяха по стените на сградите и улиците и сегашните графити на младите хора. 

"Графити е страхотно визуално изкуство. Аз също съм част от хип-хоп културата и приемам красиво изработените графити за доста сериозно изкуство. Това също е един протест от страна на младото поколение. Мисля, че в известен смисъл може да се прави аналогия между табелите и изкуството "графити". Но като цяло тогавашните табели днес будят усмивки."


Блус музикантът Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката е един от най- големите колекционери на табели у нас от времето на социализма. 

"Аз не събирам каквито и да е табели, а само абсурдни такива. Те са част от едно време, в което не искам да се връщам никога. Мисля, че голяма част от табелките имаха точно обратен ефект и караха хората да стават престъпници" - посочи Васко Кръпката.

Преди години да си художник в предприятие или институция на пръв поглед беше приятно занимание, но това съвсем не е така. Едно от основните задължения на творците по онова време беше да изготвят табели и лозунги най- вече за предстоящите манифестации. Това разказа Георги Маринов, който дълги години е бил художник към видинската болница. Днес той се занимава с дърворезба и продава своите творби на чуждестранните туристи, решили да посетят крайдунавския град. 

"Тогавашните лозунги се изработваха доста по- трудно. Имаше строг контрол върху всичко, което трябваше да бъде написано. Аз лично съм давал обяснения в Централния комитет на партията за това, че съм написал профсъюз с "в", вместо с "ф". Сегашните рекламни надписи заместват предишните табелки според мен, защото тогава тези табелки рекламираха единствено и само социалистическия строй, в който живеехме" - е мнението на Георги Маринов.


Манията с табели, надписи и лозунги да се всява ред и дисциплина сред хората понякога предизвикваше смешни и даже абсурдни ситуации. Някои от надписите звучаха толкова двусмислено, че дори партийците едва сдържаха усмивките си. 

Попитахме и видинчани липсват ли ни табелките днес и възпитаваха ли те обществото ни. 

"Беше по- дисциплинирано преди време, защото самото общество беше такова- не са нужни табели, за да сме дисциплинирани ... Всеки има право на собствено мнение и аз не се влияя от чуждото мнение ... Имаха възпитателна цел, безспорно, тези табели и аз мисля, че специално за нас, българите такива табели са крайно необходими ... Всяко нещо си е за времето ... В момента и в много западни държави има такива табели и хората ги приемат като нещо нормално" - казаха анкетираните по темата.


Напоследък и социалната мрежа Фейсбук предлага опцията "направа на табела" върху различен фон. По този начин всеки потребител може да създава лична табела с произволно подбрани изречения и много хора се възползват от тази възможност. Предупредителни или рекламни, указателни или просто умни мисли, копирани и споделени наново - заместват ли те онези стари табелки, които ни съветваха навсякъде и за всичко? Попитахме Милен Лилков, активен потребител на Фейсбук за ползата от тази опция. 

"Да, днес всеки може да публикува каквото си иска. Аз качвам такива табели, когато искам да поздравя приятел за рождения му ден или пък се възмущавам от нещо. Мисля обаче, че преди време указателните табелки възпитаваха обществото ни и тогава бяхме готови да помогнем на човека до нас, а сега за съжаление не е така." - каза Милен Лилков

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

За соларните лампи, "Компирите" и храма в село Киселево

Село Киселево се намира в Община Брусарци, област Монтана. Разположено е от двете страни на Киселевската бара сред широката и гъста гора на Киселевското бранище. Край селото има язовир. Екип на Радио Видин посети селцето в късния следобед. Хора на центъра в зимния следобед естествено нямаше, дори единственото кафе и магазин беше затворено. Няколкото..

публикувано на 19.01.18 в 12:29

Професионалните паралелки- панацея срещу "образованите безработни"?

Дискусията за засилване на професионалното обучение в средните училища не е от вчера. От години се говори, че на пазара на труда у нас, въпреки високата безработица, липсват професионално подготвени кадри в редица сфери. В същото време хиляди млади хора стоят без работа, защото нямат нужната квалификация. Не е тайна, че в почти всеки град има така..

публикувано на 18.01.18 в 13:24
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47