Табелите от соца до Фейсбук

Липсват ли ни лозунгите от миналото и възпитаваха ли обществото?
Снимка: Радио Видин

Като цяло животът по времето на социализма и днес изглежда коренно различен. Скучните опаковки с надписи само на вида на стоката - ориз, захар, олио и марципан отстъпиха място на лъскави етикети с многобройни търговски марки, търсещи място в джоба на бедния и към ден днешен нашенец. Много колекционери днес събират абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността. За младите хора днес някои от разказите за времето на социализма звучат като виц.

Боян Пищиков е фотограф от Враца, чийто прякор е "Архиватора". Той е запечатал много табелки от времето на соца през обектива на своя фотоапарат и даде своето мнение за тогавашните лозунги:

"Гледам на тези табели като забавен спомен от отминали времена. Според мен те повече предизвикват усмивки днес. Липсват ми, доколкото ми липсват днес и петолъчките- те са част от едно отминало време и на мен лично тези табели не са ми въздействали по никакъв начин. Сега, когато обикалям с детето си по градове и села, тепърва ще му обяснявам за историята и предназначението на тези указателни табели.

Съвременните младежи намират понякога своята реализация като художници в т. нар. "графити". Попитахме Боян Пищиков има ли общо между някогашните табели, които висяха по стените на сградите и улиците и сегашните графити на младите хора. 

"Графити е страхотно визуално изкуство. Аз също съм част от хип-хоп културата и приемам красиво изработените графити за доста сериозно изкуство. Това също е един протест от страна на младото поколение. Мисля, че в известен смисъл може да се прави аналогия между табелите и изкуството "графити". Но като цяло тогавашните табели днес будят усмивки."


Блус музикантът Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката е един от най- големите колекционери на табели у нас от времето на социализма. 

"Аз не събирам каквито и да е табели, а само абсурдни такива. Те са част от едно време, в което не искам да се връщам никога. Мисля, че голяма част от табелките имаха точно обратен ефект и караха хората да стават престъпници" - посочи Васко Кръпката.

Преди години да си художник в предприятие или институция на пръв поглед беше приятно занимание, но това съвсем не е така. Едно от основните задължения на творците по онова време беше да изготвят табели и лозунги най- вече за предстоящите манифестации. Това разказа Георги Маринов, който дълги години е бил художник към видинската болница. Днес той се занимава с дърворезба и продава своите творби на чуждестранните туристи, решили да посетят крайдунавския град. 

"Тогавашните лозунги се изработваха доста по- трудно. Имаше строг контрол върху всичко, което трябваше да бъде написано. Аз лично съм давал обяснения в Централния комитет на партията за това, че съм написал профсъюз с "в", вместо с "ф". Сегашните рекламни надписи заместват предишните табелки според мен, защото тогава тези табелки рекламираха единствено и само социалистическия строй, в който живеехме" - е мнението на Георги Маринов.


Манията с табели, надписи и лозунги да се всява ред и дисциплина сред хората понякога предизвикваше смешни и даже абсурдни ситуации. Някои от надписите звучаха толкова двусмислено, че дори партийците едва сдържаха усмивките си. 

Попитахме и видинчани липсват ли ни табелките днес и възпитаваха ли те обществото ни. 

"Беше по- дисциплинирано преди време, защото самото общество беше такова- не са нужни табели, за да сме дисциплинирани ... Всеки има право на собствено мнение и аз не се влияя от чуждото мнение ... Имаха възпитателна цел, безспорно, тези табели и аз мисля, че специално за нас, българите такива табели са крайно необходими ... Всяко нещо си е за времето ... В момента и в много западни държави има такива табели и хората ги приемат като нещо нормално" - казаха анкетираните по темата.


Напоследък и социалната мрежа Фейсбук предлага опцията "направа на табела" върху различен фон. По този начин всеки потребител може да създава лична табела с произволно подбрани изречения и много хора се възползват от тази възможност. Предупредителни или рекламни, указателни или просто умни мисли, копирани и споделени наново - заместват ли те онези стари табелки, които ни съветваха навсякъде и за всичко? Попитахме Милен Лилков, активен потребител на Фейсбук за ползата от тази опция. 

"Да, днес всеки може да публикува каквото си иска. Аз качвам такива табели, когато искам да поздравя приятел за рождения му ден или пък се възмущавам от нещо. Мисля обаче, че преди време указателните табелки възпитаваха обществото ни и тогава бяхме готови да помогнем на човека до нас, а сега за съжаление не е така." - каза Милен Лилков

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Да бъде ли намалена депутатската заплата

Може ли депутатската заплата от 3 540 лв. да се намали на 2 976 лв.? Това предложение за промени в правилника за Народното събрание внесоха от БСП в деловодството в парламента. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обясни, че това е заплатата, с която е приключило предишното Народно събрание. Според нея възнаграждението трябва да бъде фиксирана..

публикувано на 25.04.18 в 11:42

Що е солидарност и има ли почва у нас?!

Международният ден на младежката солидарност- 24 април е приет с решение на Световната федерация на демократичната младеж. Първият фестивал е отпразнуван през 1957 година. Този ден е още една причина да се привлече вниманието на обществеността и медиите върху младежта. По повод този ден в "Посоките на делника" питаме: Що е солидарност и има ли почва..

публикувано на 24.04.18 в 17:26

Готови ли сме да посрещнем очакваните по-високи води на Дунав

Междуведомствени комисии извършиха проверки на техническото и експлоатационното състояние на защитните дунавски диги и отводнителни помпени станции към тях. Те са във връзка със заповеди на областните управители в Северозападна България. Целта е да се избегне опасността от очакваните т.нар. "черешови води", които идват при снеготопенето в планините в..

публикувано на 23.04.18 в 17:10

Хората от село Вещица: Името ни е любопитно, търсят ни

Село Вещица е на десетина километра от общинския център Белоградчик. Средната надморска височина достига 311 м. През селото протича река Салашка (Вещицка), четем за селото. Обградено е от красива природа, но поради икономически причини хората избягали от него още преди години и така населението му намаляло десет пъти. В славните си години в селището..

публикувано на 20.04.18 в 13:05
Румен Гълъбинов, финансист и бивш заместник-председател на Комисията за финансов надзор

Финансов анализатор: И след 3 години ще сме последни по заплати и пенсии

На вчерашното си заседание Министерският съвет одобри средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година . С по 50 лева ще се увеличи минималната работна заплата през 2019 и 2020 година. Това е записано в документа. През 2021 година също ще има увеличение, но то ще е от 40 лева. Тогава размерът на минималното възнаграждение ще бъде 650 лева...

публикувано на 19.04.18 в 14:01

Ще караме ли по-изправни и екологично чисти автомобили

До края на месеца готвените промени в Закона за движението по пътищата ще бъдат пуснат за публично обсъждане. Той би трябвало да регламентира дейността на автосервизите и искания от тях регистрационен режим. Готвените промени предвиждат стикерът за годишен технически преглед да съдържа чип с информация за техническото и екологичното състояние на..

публикувано на 18.04.18 в 12:14