Табелите от соца до Фейсбук

Липсват ли ни лозунгите от миналото и възпитаваха ли обществото?
Снимка: Радио Видин

Като цяло животът по времето на социализма и днес изглежда коренно различен. Скучните опаковки с надписи само на вида на стоката - ориз, захар, олио и марципан отстъпиха място на лъскави етикети с многобройни търговски марки, търсещи място в джоба на бедния и към ден днешен нашенец. Много колекционери днес събират абсурдни табелки от годините на НРБ. Те онагледяват наивния опит да се създаде "нов човек", стартирал в СССР и по-късно провалил се в цяла Източна Европа. Табелките, които понякога преследват несъмнено правилни цели, фокусират пропагандния си патос най-вече върху труда, хигиената и безопасността. За младите хора днес някои от разказите за времето на социализма звучат като виц.

Боян Пищиков е фотограф от Враца, чийто прякор е "Архиватора". Той е запечатал много табелки от времето на соца през обектива на своя фотоапарат и даде своето мнение за тогавашните лозунги:

"Гледам на тези табели като забавен спомен от отминали времена. Според мен те повече предизвикват усмивки днес. Липсват ми, доколкото ми липсват днес и петолъчките- те са част от едно отминало време и на мен лично тези табели не са ми въздействали по никакъв начин. Сега, когато обикалям с детето си по градове и села, тепърва ще му обяснявам за историята и предназначението на тези указателни табели.

Съвременните младежи намират понякога своята реализация като художници в т. нар. "графити". Попитахме Боян Пищиков има ли общо между някогашните табели, които висяха по стените на сградите и улиците и сегашните графити на младите хора. 

"Графити е страхотно визуално изкуство. Аз също съм част от хип-хоп културата и приемам красиво изработените графити за доста сериозно изкуство. Това също е един протест от страна на младото поколение. Мисля, че в известен смисъл може да се прави аналогия между табелите и изкуството "графити". Но като цяло тогавашните табели днес будят усмивки."


Блус музикантът Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката е един от най- големите колекционери на табели у нас от времето на социализма. 

"Аз не събирам каквито и да е табели, а само абсурдни такива. Те са част от едно време, в което не искам да се връщам никога. Мисля, че голяма част от табелките имаха точно обратен ефект и караха хората да стават престъпници" - посочи Васко Кръпката.

Преди години да си художник в предприятие или институция на пръв поглед беше приятно занимание, но това съвсем не е така. Едно от основните задължения на творците по онова време беше да изготвят табели и лозунги най- вече за предстоящите манифестации. Това разказа Георги Маринов, който дълги години е бил художник към видинската болница. Днес той се занимава с дърворезба и продава своите творби на чуждестранните туристи, решили да посетят крайдунавския град. 

"Тогавашните лозунги се изработваха доста по- трудно. Имаше строг контрол върху всичко, което трябваше да бъде написано. Аз лично съм давал обяснения в Централния комитет на партията за това, че съм написал профсъюз с "в", вместо с "ф". Сегашните рекламни надписи заместват предишните табелки според мен, защото тогава тези табелки рекламираха единствено и само социалистическия строй, в който живеехме" - е мнението на Георги Маринов.


Манията с табели, надписи и лозунги да се всява ред и дисциплина сред хората понякога предизвикваше смешни и даже абсурдни ситуации. Някои от надписите звучаха толкова двусмислено, че дори партийците едва сдържаха усмивките си. 

Попитахме и видинчани липсват ли ни табелките днес и възпитаваха ли те обществото ни. 

"Беше по- дисциплинирано преди време, защото самото общество беше такова- не са нужни табели, за да сме дисциплинирани ... Всеки има право на собствено мнение и аз не се влияя от чуждото мнение ... Имаха възпитателна цел, безспорно, тези табели и аз мисля, че специално за нас, българите такива табели са крайно необходими ... Всяко нещо си е за времето ... В момента и в много западни държави има такива табели и хората ги приемат като нещо нормално" - казаха анкетираните по темата.


Напоследък и социалната мрежа Фейсбук предлага опцията "направа на табела" върху различен фон. По този начин всеки потребител може да създава лична табела с произволно подбрани изречения и много хора се възползват от тази възможност. Предупредителни или рекламни, указателни или просто умни мисли, копирани и споделени наново - заместват ли те онези стари табелки, които ни съветваха навсякъде и за всичко? Попитахме Милен Лилков, активен потребител на Фейсбук за ползата от тази опция. 

"Да, днес всеки може да публикува каквото си иска. Аз качвам такива табели, когато искам да поздравя приятел за рождения му ден или пък се възмущавам от нещо. Мисля обаче, че преди време указателните табелки възпитаваха обществото ни и тогава бяхме готови да помогнем на човека до нас, а сега за съжаление не е така." - каза Милен Лилков

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17

Ще спре ли да се топи Северозападът

Днешният Световен ден на населението е обявен от ООН за такъв през 1987 г. и се отбелязва в чест на раждането на 5-милиардния жител на планетата . На този ден е време за статистики, тенденции и прогнози. Населението на страната ни може да намалее с около 25 процента до 2040 година, показа в началото на годината анализ на Института за изследване на..

публикувано на 11.07.18 в 13:16