Доволни ли сме от здравеопазването

Снимка: Радио ВИДИН

Според последния доклад на Европейската комисия България е първа по хоспитализации, българинът плаща най-много за здраве, а в същото време нацията ни е най-болна. Страната ни e в дъното на европейската класация по продължителност на живота. Според доклада здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. Подчертава се съществуването на неофициални плащания и трудният достъп до лекар в някои райони на страната.

Доволни ли са от здравеопазването, попитахме видинчани:

"Засега съм доволна, нямам много хронични заболявания и само веднъж месечно ходя на лекар и нямам проблем... С клиничните пътеки стават много злоупотреби... Плащаш всеки месец здравни осигуровки, а когато отидеш на доктор ти казват, че това не се покрива от Здравната каса... Българинът няма как да се излекува при тези условия... Тук  само гледат да ти вземат парите, а едно 50% от лекарите са пълни некадърници. И на всичкото отгоре е супер скъпо..."

СнимкаКонстатираните от Европейската комисия проблеми говорят за много сериозно подценяване на острите проблеми на здравеопазването у нас, заяви бившият здравен министър от Видин д-р Мими Виткова:

"Най-тревожно е подценяването на някои макропоказатели като този, че най-голям дял от плащанията за здравеопазване се дължи на българските пациенти. Това прави непосилно за най-болните хора в страната тяхното лечение. Защо не знаем, когато отидем на лекар, за какво трябва да плащаме и за какво не бива? Защо я няма държавата, когато се взимат безумни пари от пациентите и то най-вече в частните болници, и никой да не контролира това? Няма ли най-сетне да знаем какво покрива клиничната пътека?"

Защо българското здравеопазване не работи добре, въпреки всички реформи, които се извършиха през последните десетилетия, попитахме и д-р Марко Петров- дългогодишен лекар, ръководител на държавни и здравни институции, бивш кмет на град Кула:

Снимка"Първопричината е решението да се направят здравните заведения търговски дружества. Желанието им да осигурят необходимите приходи, ги принуждава да има повече приети пациенти, част от които не отговарят на изискванията да бъдат на стационарно лечение. Вторият проблем е монополът на Здравноосигурителната каса. Германия например има над 10 здравноосигурителни каси, които се конкурират помежду си. В България има само една Каса и в нея е и ножът, и хлябът и тя определя свои критерии за заплащане на отделни клинични пътеки, които в болшинството са недофинансирани. Здравните заведения, за да покрият престоя на болните, се стига до манипулации, надписване, кражба на средства от Здравноосигурителната каса. Във Видинска област закриха кулската болница, пред закриване е белоградчишката, видинската е в недобро финансово състояние. Големият проблем е демографският, а нито едно правителство досега не направи реални действия да се спре този процес. Тук населението е застаряващо и се нуждае от повече здравни грижи. Защо частните структури в здравеопазването никнат като гъби, а се закриват общински болници? Много са сериозни нещата. Не можем да кажем, че всички, които са управлявали държавата до сега, са направили оптимална политика в областта на здравеопазването. За съжаление, до сега нищо не е направено от нито едно правителство по някалкото разработени програми за развитие на Северозападния регион. Поне в обозримо бъдеще не виждам положително развитие. Често казвам на моите приятели, че ако ни бяха поставили задача да объркаме здравеопазването, нямаше да можем да го направим толкова успешно."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Репляна- селото без кражби

Село от Северозапада твърди, че в него няма престъпност и кражби. Селото е Репляна и се намира в община Чупрене. " За три години имаме само една кражба от частен дом, престъпността е нулева ", обяснява кметският наместник, Евгени Еленков. " Репляна е моето родно село, няма как да не го обичам, старая се да се справям добре и със задълженията си. В..

публикувано на 16.11.18 в 17:30

Да направим добро

За повечето хора самата дума "добро" звучи донякъде абстрактно и твърде символично, доколкото е абстрактен и символичен самият живот на отделния човек. Казват, че научиш ли се да правиш добро, значи си се научил на всичко! Правим ли добри дела и склонен ли е българинът на добротворство? Това е темата в "Посоките на делника".  Лео Кадели е..

публикувано на 15.11.18 в 11:53

Младежки ли са младежките домове днес

Младежките домове са създадени като пространства, предназначени за развитие и изява на творческите способности на младите хора, за разпространение на култура и смислен духовен живот. В тези институции се създават условия за занимания по интереси, отдих и младежки контакти. Дейността на младежките домове е съобразена с интересите, индивидуалните..

публикувано на 14.11.18 в 11:44

Още 100 милиона получи Видин от ЕС, има ли ефект?

Видинският бизнес е получил одобрение на 47 проекта на стойност почти 37 милиона лева в настоящия програмен период на Евросъюза, а Община Видин- за 16 европейски проекта на стойност 58 милиона лева или близо 100 милиона лева от ЕС са влезли в града през последните години . Какъв е ефектът от тези средства и направиха ли живота ни по-добър? Отговора..

публикувано на 13.11.18 в 14:02

Реагираме ли адекватно при деца в риск

Хората биха сигнализирали и биха помогнали на дете в нужда , когато живее в нездрава семейна среда или най- общо казано се намира под въздействието на някакви нежелателни фактори, показа анкета сред видинчани. "Бих сигнализирала на 112 или на полицията. Ако не са гледани добре децата, ако имат проблеми, когато родителите не живеят добре... Ако..

публикувано на 12.11.18 в 16:10

За живота в Горни Лом, четири години след взрива в "Миджур"

Въпреки проблемите, Горни Лом е най-хубавото село за мен- това обясни кметът на видинското село Илиян Михайлов. А проблемите тук съвсем не са малко. Името му стана печално известно, когато на първи октомври 2014 година взрив в завода за боеприпаси "Миджур" край селото отне живота на 15 души и рани други двама. За експлозията бяха обвинени четирима..

публикувано на 09.11.18 в 16:55