Доволни ли сме от здравеопазването

Снимка: Радио ВИДИН

Според последния доклад на Европейската комисия България е първа по хоспитализации, българинът плаща най-много за здраве, а в същото време нацията ни е най-болна. Страната ни e в дъното на европейската класация по продължителност на живота. Според доклада здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. Подчертава се съществуването на неофициални плащания и трудният достъп до лекар в някои райони на страната.

Доволни ли са от здравеопазването, попитахме видинчани:

"Засега съм доволна, нямам много хронични заболявания и само веднъж месечно ходя на лекар и нямам проблем... С клиничните пътеки стават много злоупотреби... Плащаш всеки месец здравни осигуровки, а когато отидеш на доктор ти казват, че това не се покрива от Здравната каса... Българинът няма как да се излекува при тези условия... Тук  само гледат да ти вземат парите, а едно 50% от лекарите са пълни некадърници. И на всичкото отгоре е супер скъпо..."

СнимкаКонстатираните от Европейската комисия проблеми говорят за много сериозно подценяване на острите проблеми на здравеопазването у нас, заяви бившият здравен министър от Видин д-р Мими Виткова:

"Най-тревожно е подценяването на някои макропоказатели като този, че най-голям дял от плащанията за здравеопазване се дължи на българските пациенти. Това прави непосилно за най-болните хора в страната тяхното лечение. Защо не знаем, когато отидем на лекар, за какво трябва да плащаме и за какво не бива? Защо я няма държавата, когато се взимат безумни пари от пациентите и то най-вече в частните болници, и никой да не контролира това? Няма ли най-сетне да знаем какво покрива клиничната пътека?"

Защо българското здравеопазване не работи добре, въпреки всички реформи, които се извършиха през последните десетилетия, попитахме и д-р Марко Петров- дългогодишен лекар, ръководител на държавни и здравни институции, бивш кмет на град Кула:

Снимка"Първопричината е решението да се направят здравните заведения търговски дружества. Желанието им да осигурят необходимите приходи, ги принуждава да има повече приети пациенти, част от които не отговарят на изискванията да бъдат на стационарно лечение. Вторият проблем е монополът на Здравноосигурителната каса. Германия например има над 10 здравноосигурителни каси, които се конкурират помежду си. В България има само една Каса и в нея е и ножът, и хлябът и тя определя свои критерии за заплащане на отделни клинични пътеки, които в болшинството са недофинансирани. Здравните заведения, за да покрият престоя на болните, се стига до манипулации, надписване, кражба на средства от Здравноосигурителната каса. Във Видинска област закриха кулската болница, пред закриване е белоградчишката, видинската е в недобро финансово състояние. Големият проблем е демографският, а нито едно правителство досега не направи реални действия да се спре този процес. Тук населението е застаряващо и се нуждае от повече здравни грижи. Защо частните структури в здравеопазването никнат като гъби, а се закриват общински болници? Много са сериозни нещата. Не можем да кажем, че всички, които са управлявали държавата до сега, са направили оптимална политика в областта на здравеопазването. За съжаление, до сега нищо не е направено от нито едно правителство по някалкото разработени програми за развитие на Северозападния регион. Поне в обозримо бъдеще не виждам положително развитие. Често казвам на моите приятели, че ако ни бяха поставили задача да объркаме здравеопазването, нямаше да можем да го направим толкова успешно."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

За обичаите и традициите в Златия

Златия се намира в Северозападна България и е част от община Вълчедръм. Разположено е на десния бряг на река Цибрица, на разстояние около 5 км от река Дунав. Селото се намира в едноименната местност "Златията", известна като една от най-плодородните в България. Преди години селото било многолюдно, над 2300 били жителите му. В избирателните списъци днес..

публикувано на 16.02.18 в 13:03

Ще могат ли завършващите училище във Видин да си намерят лесно работа

Решението да се закриват паралелки в елитните училища за сметка на професионалното обучение предизвика напрежение и дори протести в редица градове, сред които и Враца . Родители, учители и ученици се противопоставят на този план-прием. От друга страна държавата трябва да направи нещо за бизнеса, който изпитва големи затруднения при намирането на..

публикувано на 15.02.18 в 13:53

Вино или любов- какво да изберем на 14 февруари и кой е истинският празник

Всяка година през февруари назряват спорове какво трябва да се чества у нас- Свети Валентин или Трифон Зарезан , по стар стил ? Някои хора твърдят, че българският празник е този на лозарите и на виното. Други пък защитават Деня на влюбените - Свети Валентин. Истината е някъде по средата, а двата празника взаимно се допълват и са прекрасен пример за..

публикувано на 14.02.18 в 12:05

Защо опитите за административна реформа се провалят?!

В "Посоките на делника" темата коментират Зорница Славова , икономист в Института за пазарна икономика и Златко Живков , кмет на Монтана. Темата е чувствителна за нашето общество- администрацията, с която българинът влиза в досег всекидневно и реформите. Къде са проблемните зони между двете?! По думите на Зорница Славова, оптимизирането на..

публикувано на 13.02.18 в 17:07

Хранене и затлъстяване при децата

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем у нас. 5% от децата до 4- годишна възраст вече са затлъстели. При учениците този процент достига до 30. Това съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи. Доколко децата са запознати с правилния режим на хранене и как се хранят? "Взел съм сандвич, защото съм гладен.....

публикувано на 12.02.18 в 14:47

Разград- селото с две църкви

Нашата разходка днес е до село Разград . Вероятно малцина, които не живеят в Монтанско, и по-специално в община Вълчедръм, знаят, че има малко населено място с име, идентично с това на областния град в Североизточна България. Голямо селище, което преди двайсетина години е било около 1500 жители, но днес наброяващо около 700. Впечатлява с просторния си..

публикувано на 09.02.18 в 12:41