Доволни ли сме от здравеопазването

Снимка: Радио ВИДИН

Според последния доклад на Европейската комисия България е първа по хоспитализации, българинът плаща най-много за здраве, а в същото време нацията ни е най-болна. Страната ни e в дъното на европейската класация по продължителност на живота. Според доклада здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. Подчертава се съществуването на неофициални плащания и трудният достъп до лекар в някои райони на страната.

Доволни ли са от здравеопазването, попитахме видинчани:

"Засега съм доволна, нямам много хронични заболявания и само веднъж месечно ходя на лекар и нямам проблем... С клиничните пътеки стават много злоупотреби... Плащаш всеки месец здравни осигуровки, а когато отидеш на доктор ти казват, че това не се покрива от Здравната каса... Българинът няма как да се излекува при тези условия... Тук  само гледат да ти вземат парите, а едно 50% от лекарите са пълни некадърници. И на всичкото отгоре е супер скъпо..."

СнимкаКонстатираните от Европейската комисия проблеми говорят за много сериозно подценяване на острите проблеми на здравеопазването у нас, заяви бившият здравен министър от Видин д-р Мими Виткова:

"Най-тревожно е подценяването на някои макропоказатели като този, че най-голям дял от плащанията за здравеопазване се дължи на българските пациенти. Това прави непосилно за най-болните хора в страната тяхното лечение. Защо не знаем, когато отидем на лекар, за какво трябва да плащаме и за какво не бива? Защо я няма държавата, когато се взимат безумни пари от пациентите и то най-вече в частните болници, и никой да не контролира това? Няма ли най-сетне да знаем какво покрива клиничната пътека?"

Защо българското здравеопазване не работи добре, въпреки всички реформи, които се извършиха през последните десетилетия, попитахме и д-р Марко Петров- дългогодишен лекар, ръководител на държавни и здравни институции, бивш кмет на град Кула:

Снимка"Първопричината е решението да се направят здравните заведения търговски дружества. Желанието им да осигурят необходимите приходи, ги принуждава да има повече приети пациенти, част от които не отговарят на изискванията да бъдат на стационарно лечение. Вторият проблем е монополът на Здравноосигурителната каса. Германия например има над 10 здравноосигурителни каси, които се конкурират помежду си. В България има само една Каса и в нея е и ножът, и хлябът и тя определя свои критерии за заплащане на отделни клинични пътеки, които в болшинството са недофинансирани. Здравните заведения, за да покрият престоя на болните, се стига до манипулации, надписване, кражба на средства от Здравноосигурителната каса. Във Видинска област закриха кулската болница, пред закриване е белоградчишката, видинската е в недобро финансово състояние. Големият проблем е демографският, а нито едно правителство досега не направи реални действия да се спре този процес. Тук населението е застаряващо и се нуждае от повече здравни грижи. Защо частните структури в здравеопазването никнат като гъби, а се закриват общински болници? Много са сериозни нещата. Не можем да кажем, че всички, които са управлявали държавата до сега, са направили оптимална политика в областта на здравеопазването. За съжаление, до сега нищо не е направено от нито едно правителство по някалкото разработени програми за развитие на Северозападния регион. Поне в обозримо бъдеще не виждам положително развитие. Често казвам на моите приятели, че ако ни бяха поставили задача да объркаме здравеопазването, нямаше да можем да го направим толкова успешно."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Паметна плоча на загиналите във войните искат да поставят в Ивановци

Село Ивановци , Видинско, е основано от изселници от западните покрайнини, от село Червена ябълка, Пиротско. Преди 50 години е наброявало 700 души. Днес има около 60-тина души, предимно възрастни хора. Обичайното ежедневие тук е срещата на приказка рано сутрин пред селския магазин, който е със строго фиксирано работно време- от 8 до 10 сутринта...

публикувано на 17.08.18 в 10:07

Професии на бъдещето

За 60% от професиите след 10-15 години ще се изисква висока квалификация, каза проф. Велизара Пенчев, председател на Общото събрание на Русенския университет, по време на кръглата маса във филиала на учебното заведение във Видин . Прогнозата е, че нови професии ще заменят някои от сегашните. Телехирурзи ще извършват операции от разстояние, а..

обновено на 16.08.18 в 14:33

Видин посреща Национален мотосъбор 2018

В края на седмицата, от 17 до 19 август Видин ще посрещне мотористи от цялата страна и чужбина на традиционния национален мотосъбор 2018. Организатор на събитието е видинският мотоклуб "Нордуестмоторс", който отбелязва 11 години от своето създаване. Какви са настроенията, които почитателите на свободния дух създават у жителите на един..

публикувано на 15.08.18 в 11:50

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с народния представител от ВМРО и член на Комисията по култура и медии Красимир Богданов , с адвокат Борислав Василев - гост в студиото на Радио Видин и с журналистката Мариана Асенова . От ВМРО обявиха, че ще предложат свой законопроект за борба с фалшивите новини. Могат ли фалшивите новини да..

публикувано на 14.08.18 в 16:24

Стана ли любимо място за отдих паркът от Речна гара до колодрума

Над пет милиона лева са инвестициите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" във Видин от 2012 година. Обезопасена е кейовата стена в участъка от Речна гара до колодрума, изграден е предпазен метален парапет с дължина 730 метра, пешеходна алея с тротоарна настилка. Видинчани и гости на града могат да се възползват от 8 нови площадки за..

публикувано на 13.08.18 в 14:48

Хората от Горна Вереница: Опустя селото...

Горна Вереница се намира в община Монтана. Разположено е по международния път Е-79, на около 12 км от общинския център и на 2 км от най-близкото село Долна Вереница. Китното село е сгушено сред склоновете на Веренишко бърдо на Предбалкана. Горна Вереница, както и съседното- Долна Вереница, са обградени от живописна природа, с релеф, който е..

публикувано на 10.08.18 в 14:16