Доволни ли сме от здравеопазването

Снимка: Радио ВИДИН

Според последния доклад на Европейската комисия България е първа по хоспитализации, българинът плаща най-много за здраве, а в същото време нацията ни е най-болна. Страната ни e в дъното на европейската класация по продължителност на живота. Според доклада здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. Подчертава се съществуването на неофициални плащания и трудният достъп до лекар в някои райони на страната.

Доволни ли са от здравеопазването, попитахме видинчани:

"Засега съм доволна, нямам много хронични заболявания и само веднъж месечно ходя на лекар и нямам проблем... С клиничните пътеки стават много злоупотреби... Плащаш всеки месец здравни осигуровки, а когато отидеш на доктор ти казват, че това не се покрива от Здравната каса... Българинът няма как да се излекува при тези условия... Тук  само гледат да ти вземат парите, а едно 50% от лекарите са пълни некадърници. И на всичкото отгоре е супер скъпо..."

СнимкаКонстатираните от Европейската комисия проблеми говорят за много сериозно подценяване на острите проблеми на здравеопазването у нас, заяви бившият здравен министър от Видин д-р Мими Виткова:

"Най-тревожно е подценяването на някои макропоказатели като този, че най-голям дял от плащанията за здравеопазване се дължи на българските пациенти. Това прави непосилно за най-болните хора в страната тяхното лечение. Защо не знаем, когато отидем на лекар, за какво трябва да плащаме и за какво не бива? Защо я няма държавата, когато се взимат безумни пари от пациентите и то най-вече в частните болници, и никой да не контролира това? Няма ли най-сетне да знаем какво покрива клиничната пътека?"

Защо българското здравеопазване не работи добре, въпреки всички реформи, които се извършиха през последните десетилетия, попитахме и д-р Марко Петров- дългогодишен лекар, ръководител на държавни и здравни институции, бивш кмет на град Кула:

Снимка"Първопричината е решението да се направят здравните заведения търговски дружества. Желанието им да осигурят необходимите приходи, ги принуждава да има повече приети пациенти, част от които не отговарят на изискванията да бъдат на стационарно лечение. Вторият проблем е монополът на Здравноосигурителната каса. Германия например има над 10 здравноосигурителни каси, които се конкурират помежду си. В България има само една Каса и в нея е и ножът, и хлябът и тя определя свои критерии за заплащане на отделни клинични пътеки, които в болшинството са недофинансирани. Здравните заведения, за да покрият престоя на болните, се стига до манипулации, надписване, кражба на средства от Здравноосигурителната каса. Във Видинска област закриха кулската болница, пред закриване е белоградчишката, видинската е в недобро финансово състояние. Големият проблем е демографският, а нито едно правителство досега не направи реални действия да се спре този процес. Тук населението е застаряващо и се нуждае от повече здравни грижи. Защо частните структури в здравеопазването никнат като гъби, а се закриват общински болници? Много са сериозни нещата. Не можем да кажем, че всички, които са управлявали държавата до сега, са направили оптимална политика в областта на здравеопазването. За съжаление, до сега нищо не е направено от нито едно правителство по някалкото разработени програми за развитие на Северозападния регион. Поне в обозримо бъдеще не виждам положително развитие. Често казвам на моите приятели, че ако ни бяха поставили задача да объркаме здравеопазването, нямаше да можем да го направим толкова успешно."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Дървото, от което извира вода

Село Стубел се намира в центъра на Северозападна България и граничи със землищата на 13 села: Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово, Долно Белотинци, Ерден, Бойчиновци, Охрид, Палилула, Липен, Уровене, Пудрия и Краводер. Селото е с много стара история, многолюдно някога, сега с намаляло население до около 500 души. Това, от което се оплакват е..

публикувано на 25.05.18 в 13:15

Читалищата- културните средища, спасили България

В навечерието на 24 май от Националния статистически институт обявиха резултатите от традиционното си петгодишно изследване на читалищната дейност . Действащите читалища на територията на България са 3 321, от тях 663 са в градовете, а 2 658 в селата. В сравнение с 2012 г. се наблюдава увеличение на броя на читалищата с 246. Членовете на читалищата..

публикувано на 24.05.18 в 11:49

Кога младите българи напускат родния си дом и заживяват самостоятелно

Българският мъж напуска родния си дом на 31 години, а жените у нас на 26.5 години- това стана ясно преди дни от проучване на "Евростат". По подобен начин стоят нещата и в редица страни в Югоизточна Европа. В Хърватия разликите са съответно 33.4 срещу 30.4, за Словакия 32.2 срещу 29.4, Унгария 28.8 срещу 26, Гърция 30.7 срещу 28 и Чехия 27.7 срещу 25.1..

публикувано на 23.05.18 в 12:48

Необходим ли е отново рестарт на АЕЦ- Белене?!

В "Посоките на делника" темата дискутираме с икономическия анализатор Евгений Кънев , Иван Аспарухов , областен председател на АБВ за регион Враца и Атанас Костадинов от БСП, член на парламентарната комисия по енергетика. Атомната централа е замислена още през 80-те години на миналия век, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г. Опитите за..

публикувано на 22.05.18 в 17:19

Недооценени ли са медицинските сестри в България?

Специалисти по здравни грижи от цялата страна се събраха в столицата и поискаха: стартова заплата равна на три минимални работни заплати за страната, диференцирано заплащане, възможности за продължаващо обучение, по- добри условия на труд. Защо медицинските сестри в България се чувстват недооценени? Диана Богомилова е медицинска сестра с..

публикувано на 21.05.18 в 14:34

В дивия пейзаж на село Струиндол

Преди много години над белоградчишките села Вещица и съседното Струиндол в планината е имало манастир и там хората ходели на големите църковни празници. В днешно време останалите да живеят там са малко, обитаемите къщи се броят на пръстите на ръцете, но хората казват, че така им е спокойно, въпреки липсата на съседи. Преди време ви разказахме за живота..

публикувано на 18.05.18 в 13:18