Доволни ли сме от здравеопазването

Снимка: Радио ВИДИН

Според последния доклад на Европейската комисия България е първа по хоспитализации, българинът плаща най-много за здраве, а в същото време нацията ни е най-болна. Страната ни e в дъното на европейската класация по продължителност на живота. Според доклада здравната ни система не е ефективна при намаляването на предотвратимите смъртни случаи. Подчертава се съществуването на неофициални плащания и трудният достъп до лекар в някои райони на страната.

Доволни ли са от здравеопазването, попитахме видинчани:

"Засега съм доволна, нямам много хронични заболявания и само веднъж месечно ходя на лекар и нямам проблем... С клиничните пътеки стават много злоупотреби... Плащаш всеки месец здравни осигуровки, а когато отидеш на доктор ти казват, че това не се покрива от Здравната каса... Българинът няма как да се излекува при тези условия... Тук  само гледат да ти вземат парите, а едно 50% от лекарите са пълни некадърници. И на всичкото отгоре е супер скъпо..."

СнимкаКонстатираните от Европейската комисия проблеми говорят за много сериозно подценяване на острите проблеми на здравеопазването у нас, заяви бившият здравен министър от Видин д-р Мими Виткова:

"Най-тревожно е подценяването на някои макропоказатели като този, че най-голям дял от плащанията за здравеопазване се дължи на българските пациенти. Това прави непосилно за най-болните хора в страната тяхното лечение. Защо не знаем, когато отидем на лекар, за какво трябва да плащаме и за какво не бива? Защо я няма държавата, когато се взимат безумни пари от пациентите и то най-вече в частните болници, и никой да не контролира това? Няма ли най-сетне да знаем какво покрива клиничната пътека?"

Защо българското здравеопазване не работи добре, въпреки всички реформи, които се извършиха през последните десетилетия, попитахме и д-р Марко Петров- дългогодишен лекар, ръководител на държавни и здравни институции, бивш кмет на град Кула:

Снимка"Първопричината е решението да се направят здравните заведения търговски дружества. Желанието им да осигурят необходимите приходи, ги принуждава да има повече приети пациенти, част от които не отговарят на изискванията да бъдат на стационарно лечение. Вторият проблем е монополът на Здравноосигурителната каса. Германия например има над 10 здравноосигурителни каси, които се конкурират помежду си. В България има само една Каса и в нея е и ножът, и хлябът и тя определя свои критерии за заплащане на отделни клинични пътеки, които в болшинството са недофинансирани. Здравните заведения, за да покрият престоя на болните, се стига до манипулации, надписване, кражба на средства от Здравноосигурителната каса. Във Видинска област закриха кулската болница, пред закриване е белоградчишката, видинската е в недобро финансово състояние. Големият проблем е демографският, а нито едно правителство досега не направи реални действия да се спре този процес. Тук населението е застаряващо и се нуждае от повече здравни грижи. Защо частните структури в здравеопазването никнат като гъби, а се закриват общински болници? Много са сериозни нещата. Не можем да кажем, че всички, които са управлявали държавата до сега, са направили оптимална политика в областта на здравеопазването. За съжаление, до сега нищо не е направено от нито едно правителство по някалкото разработени програми за развитие на Северозападния регион. Поне в обозримо бъдеще не виждам положително развитие. Често казвам на моите приятели, че ако ни бяха поставили задача да объркаме здравеопазването, нямаше да можем да го направим толкова успешно."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Станаха ли по-щедри работодателите

Българската търговско-промишлена палата проведе анкета сред членовете си за работния режим около коледно-новогодишните празници и предоставянето на бонуси на служителите. Допитването беше извършено в края на ноември с участие на представители на бизнеса. Резултатите от проучването показват, че при 38% от компаниите дните между Коледа и Нова година ще..

публикувано на 13.12.17 в 11:54

Кои са демотивираните българи?!

И защо над 300 000 души в трудоспособна възраст не си търсят работа? В "Посоките на делника" гост в студиото е социологът Любен Добрев . Темата коментират и Николай Иванов , народен представител и член на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание, и писателят и публицист Мартен Калеев . "Преброяване“ на демотивираните българи...

публикувано на 12.12.17 в 16:57

Защо градски хора сменят дома си с къща на село

20 646 души са се изселили от градовете в селата през 2016 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за вътрешната миграция на населението. 23 696-ма са избрали да сменят селото с града, а 9 073-ма- едно село с друго. Според статистиката 30 570 души през миналата година са се изселили от страната. В градовете живеят 5 204..

публикувано на 11.12.17 в 16:30

За трудолюбивите и борбени хора в село Вълчек

Днес ви представяме малкото и закътано видинско село Вълчек , близо до общинския център Макреш. Толкова закътано, че и табелата при отклонението от главния път към населеното място едва се вижда, обрасла в храстите на банкета. До 1966 г. се е наричало Вълчак. През селището минава река Видбол. Днес жителите там не са много, застаряващо население, но с..

публикувано на 08.12.17 в 12:07

Ще бъде ли ремонтиран покривът на единствената спортна зала във Видин?

В спортната зала във Видин ежедневно тренират и се състезават стотици деца- бъдещето на Видин, както обичаме да казваме. При дъждовно време обаче обстановката става сложна - покривът тече, а настилката става хлъзгава и опасна. Проблемът съвсем не е от вчера. За него сме алармирали нееднократно, последно- в началото на тази година. Тогава от Община..

публикувано на 07.12.17 в 13:44
Свети Николай Чудотворец

Спазваме ли традициите на Никулден

Днес почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец , като пазител на моряците, рибарите и банкерите, и закрилник на семейството, жилището и добротата.  Почитаме светците, защото те, както и ние сме Божии приятели и негови роднини, такъв какъвто е и свети Николай, това каза  архимандрит Самуил , енорийски свещеник към митрополитския храм..

публикувано на 06.12.17 в 11:59