Родители от Видин: Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Надбягване на родители, носещи ученическите раници на децата си се проведе във Видин. Въпреки дъждовната неделя десетина родители дойдоха с децата си на уреченото място в центъра на Видин, пред СУ "Цар Симеон Велики". Състезанието бе в три категории според тежестта на раниците. Събитието бе под наслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" и бе открито от Десислава Петрова:

" Макар и малко, благодарим ви, че дойдохте на днешното събитие. То е в подкрепа на нашите деца. В подкрепа на идеята да се намали теглото на раниците, но това е първата стъпка към по- нататъшни стъпки като цяло за промяна в образователната система, защото много родители в България смятат, че трябва да има такава промяна. И с тази първа стъпка, може би и се надяваме, че тя ще тръгне. Макар и малко, показваме, че все пак сме съпричастни на днешното мероприятие, което ще се проведе в София, Пловдив, Варна и Бургас. И сега да се състезаваме, да видим дали можем да тичаме с тежките раници на децата си, защото аз лично мисля, че няма да се справя, но ще опитам..."

Родителите се включват в своеобразния протест, защото тежестта на раниците се отразява на здравето на децата им:

" Смятам, че трябва да има промяна, но промяната трябва да бъде насочена към съобразяване възрастта на учениците с материята, която изучават... Днес съм тук за да подкрепя най- вече инициативата. Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници. И може би решението е учебниците наистина да се ползват предимно в училище, да се оставят в училище, така или иначе, начален курс особено, седят и на занимални. И да не се налага да носят тежките раници и сутрин, и следобед до вкъщи и обратно. Може би да се намалят самия брой на помагала и т.н. 1-2 учебника по предмет са достатъчни, а не по 4-5 помагала... Всяка година поставям въпроса "Защо детето ми трябва да носи толкова много помагала?". Той е момента е 5 клас, раницата му тежи 7 килограма, но няма разлика и в първи, и във втори, и в трети и четвърти клас раницата му беше 7 килограма. Миналата година по един предмет имаше 10 помагала - тетрадки, учебник. Десет неща трябваше да носи за един учебен час. Защо е нужно това? За мен е абсолютно безсмислено. Разбирам и училищата, които не могат да осигурят шкафчета индивидуално за всяко дете , въпреки че съм сигурна, че ако намалят от други разходи винаги ще намерят средства точно за това - да не ходят децата ни с гръбначни изкривявания..."  

Инициативата, в която се включиха родители от 5 български града цели да се привлече вниманието на образователното министерство и останалите отговорни към проблема институции.

Вижте още
Видин, ремонт на центъра

Снимката на 14 август 2018 година

24-часово видеонаблюдение е осигурено в района на бившето военно поделение във Видин , където се съхраняват годните за употреба материали от демонтираната настилка на площада. Директорът на видинската полиция посети античния град Рациария и проведе среща с археолозите днес, информираха от Областната дирекция на МВР във Видин. 472 нарушения..

публикувано на 14.08.18 в 18:00

12 милиона лева ще бъдат вложени в ремонти на училища в Лом

Пет училища, две детски градини и една детска ясла ще бъдат основно ремонтирани и оборудвани в Лом. Близо 12 млн. лева са предвидени за ремонтните дейности, които се финансират от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020. По време на работна среща, свързана с изпълнението на проект "Модернизирана образователна инфраструктура в град..

публикувано на 14.08.18 в 16:59

Въздушна акробатика ще има по време на средновековния фестивал "БъдинЪ" във Видин

Крепостта "Баба Вида" отново ще бъде естествен декор на средновековния фестивал "БъдинЪ", който се организира от Община Видин. Тази година събитието ще се проведе на 25 и 26 август, уточниха организаторите.  Шестото издание на фестивала е с по-различен характер, като по нетрадиционен начин – чрез въздушна акробатика, ще бъде представена уникалността и..

публикувано на 14.08.18 в 16:02
Видин, обработка срещу гъсеници

Обработка срещу гъсеници направиха във Видин

Масирана обработка срещу второ поколение бяла американска пеперуда бе извършено снощи във Видин, съобщиха от общинския пресцентър. Третирани са над 1000 дървета в най-засегнатите квартали на града: ж.к. „Гео Милев”, ж.к.”Крум Бъчваров”, ж.к.”Вида”, ж.к. „Александър Стамболийски”, ж.к. „Христо Ботев”, както и на бул. „Панония” и ул.”Широка”. От месец..

публикувано на 14.08.18 в 15:50

Намаляват иманярските набези в Рациария

Директорът на видинската полиция посети античния град Рациария и проведе среща с археолозите днес, информираха от Областната дирекция на МВР във Видин. Престъпленията, свързани с посегателства в границите на Рациария запазват тенденция на трайно намаление през последните години. От началото на 2018 г. в РУ-Видин са образувани три досъдебни производства..

публикувано на 14.08.18 в 15:40

820 нарушения на пътя засякоха полицаите във Враца

820 нарушения са установили контролните органи във Враца за периода  5-12 август 2018 г. Съставените актове по Закона за движение по пътищата са 121, съставени са 647 фиша.  Установени са шестима водачи на МПС, употребили алкохол. Засечени са и 10 неправоспособни водачи, информираха от областната дирекция на МВР Враца. За седмица във Враца са станали 5..

публикувано на 14.08.18 в 15:22