Родители от Видин: Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Надбягване на родители, носещи ученическите раници на децата си се проведе във Видин. Въпреки дъждовната неделя десетина родители дойдоха с децата си на уреченото място в центъра на Видин, пред СУ "Цар Симеон Велики". Състезанието бе в три категории според тежестта на раниците. Събитието бе под наслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" и бе открито от Десислава Петрова:

" Макар и малко, благодарим ви, че дойдохте на днешното събитие. То е в подкрепа на нашите деца. В подкрепа на идеята да се намали теглото на раниците, но това е първата стъпка към по- нататъшни стъпки като цяло за промяна в образователната система, защото много родители в България смятат, че трябва да има такава промяна. И с тази първа стъпка, може би и се надяваме, че тя ще тръгне. Макар и малко, показваме, че все пак сме съпричастни на днешното мероприятие, което ще се проведе в София, Пловдив, Варна и Бургас. И сега да се състезаваме, да видим дали можем да тичаме с тежките раници на децата си, защото аз лично мисля, че няма да се справя, но ще опитам..."

Родителите се включват в своеобразния протест, защото тежестта на раниците се отразява на здравето на децата им:

" Смятам, че трябва да има промяна, но промяната трябва да бъде насочена към съобразяване възрастта на учениците с материята, която изучават... Днес съм тук за да подкрепя най- вече инициативата. Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници. И може би решението е учебниците наистина да се ползват предимно в училище, да се оставят в училище, така или иначе, начален курс особено, седят и на занимални. И да не се налага да носят тежките раници и сутрин, и следобед до вкъщи и обратно. Може би да се намалят самия брой на помагала и т.н. 1-2 учебника по предмет са достатъчни, а не по 4-5 помагала... Всяка година поставям въпроса "Защо детето ми трябва да носи толкова много помагала?". Той е момента е 5 клас, раницата му тежи 7 килограма, но няма разлика и в първи, и във втори, и в трети и четвърти клас раницата му беше 7 килограма. Миналата година по един предмет имаше 10 помагала - тетрадки, учебник. Десет неща трябваше да носи за един учебен час. Защо е нужно това? За мен е абсолютно безсмислено. Разбирам и училищата, които не могат да осигурят шкафчета индивидуално за всяко дете , въпреки че съм сигурна, че ако намалят от други разходи винаги ще намерят средства точно за това - да не ходят децата ни с гръбначни изкривявания..."  

Инициативата, в която се включиха родители от 5 български града цели да се привлече вниманието на образователното министерство и останалите отговорни към проблема институции.

Вижте още

Снимката на 11 декември 2017 година

Замъкът "Баба Вида" спечели онлайн гласуването в категорията Изборът на българите във второто издание на Годишните награди на Министерството на туризма. Конкурсът е в 16 категории, които представят постигнатото в областта на българския туризъм през изтеклата година. Видинската крепост е получила над 1000 гласа. Наградите ще бъдат връчени на победителите..

публикувано на 11.12.17 в 17:55

Владимир Тошев: "Състоянието на видинската болница зависи от мениджърския ѝ екип"

Проверките, които текат в областните болници не са без повод. Това заяви народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев: "В идинската болница не е в по-добра кондиция от врачанската, поморийската или някои други болници в страната. Има резон в тази проверка. Знам, че разходите от 2-3 години насам в болницата са доста зле преструктурирани. Със сигурност..

публикувано на 11.12.17 в 16:45

Ветеринар №1 избират в Монтана

Трима ветеринарни лекари са номинирани от Агенцията по безопасност на храните в Монтана . Двама от тях работят в отдел “Здравеопазване на животните”, а един- в отдел “Контрол на храните”.  Специална комисия ще определи ветеринар №1 на Монтана за настоящата година,   съобщи д-р Людмил Антонов , началник отдел “Здравеопазване на животните” и..

публикувано на 11.12.17 в 16:30

Ученичка във Видин получи стипендия от депутат

Ива Георгиева, ученичка от 12 клас на СУ "Цар Симеон Велики" - Видин получи днес от народния представител Владимир Тошев стипендия за високи постижения. Депутатът награждава с пари ученик от Видин за седми път, а тази година носителят на отличието е определен от педагогическия колектив на училището. В актовата зала на гимназията, в присъствието на..

публикувано на 11.12.17 в 14:34

Ремонтират още 22 км от "Петрохан"

По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще се рехабилитират още 22,2 км от прохода „Петрохан“ на територията на Софийска област, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Това е участъкът от второкласния път Костинброд – Бучин проход . В средата на ноември със средства от Европейския фонд за регионално развитие започна..

публикувано на 11.12.17 в 14:31

Библиотеката в Монтана търси дарители на книги

Дарителска кампания за набиране на нови книги започва отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана. Акцията ще продължи от 18 до 22 декември. "Целта на кампанията е попълване фонда на отдела, нека за Коледа да не правим подарък за себе си, а на любимата си библиотека... Ако искаш, излез и купи онази книга, която не..

публикувано на 11.12.17 в 13:25