Родители от Видин: Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Надбягване на родители, носещи ученическите раници на децата си се проведе във Видин. Въпреки дъждовната неделя десетина родители дойдоха с децата си на уреченото място в центъра на Видин, пред СУ "Цар Симеон Велики". Състезанието бе в три категории според тежестта на раниците. Събитието бе под наслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" и бе открито от Десислава Петрова:

" Макар и малко, благодарим ви, че дойдохте на днешното събитие. То е в подкрепа на нашите деца. В подкрепа на идеята да се намали теглото на раниците, но това е първата стъпка към по- нататъшни стъпки като цяло за промяна в образователната система, защото много родители в България смятат, че трябва да има такава промяна. И с тази първа стъпка, може би и се надяваме, че тя ще тръгне. Макар и малко, показваме, че все пак сме съпричастни на днешното мероприятие, което ще се проведе в София, Пловдив, Варна и Бургас. И сега да се състезаваме, да видим дали можем да тичаме с тежките раници на децата си, защото аз лично мисля, че няма да се справя, но ще опитам..."

Родителите се включват в своеобразния протест, защото тежестта на раниците се отразява на здравето на децата им:

" Смятам, че трябва да има промяна, но промяната трябва да бъде насочена към съобразяване възрастта на учениците с материята, която изучават... Днес съм тук за да подкрепя най- вече инициативата. Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници. И може би решението е учебниците наистина да се ползват предимно в училище, да се оставят в училище, така или иначе, начален курс особено, седят и на занимални. И да не се налага да носят тежките раници и сутрин, и следобед до вкъщи и обратно. Може би да се намалят самия брой на помагала и т.н. 1-2 учебника по предмет са достатъчни, а не по 4-5 помагала... Всяка година поставям въпроса "Защо детето ми трябва да носи толкова много помагала?". Той е момента е 5 клас, раницата му тежи 7 килограма, но няма разлика и в първи, и във втори, и в трети и четвърти клас раницата му беше 7 килограма. Миналата година по един предмет имаше 10 помагала - тетрадки, учебник. Десет неща трябваше да носи за един учебен час. Защо е нужно това? За мен е абсолютно безсмислено. Разбирам и училищата, които не могат да осигурят шкафчета индивидуално за всяко дете , въпреки че съм сигурна, че ако намалят от други разходи винаги ще намерят средства точно за това - да не ходят децата ни с гръбначни изкривявания..."  

Инициативата, в която се включиха родители от 5 български града цели да се привлече вниманието на образователното министерство и останалите отговорни към проблема институции.

Вижте още

Снимката на 23 май 2018 година

Над 2 млн. лева ще поиска община Видин от държавния бюджет. Средствата ще бъдат за ремонтиране на улици и междублокови пространства по сигнали на граждани. Всички сигнални писма са разгледани и са направени количествено-стойностни сметки за участъците, описани от гражданите. Най-много сигнали са подадени от видинския квартал "Г. Милев", каза..

публикувано на 23.05.18 в 18:00

Започна ремонтът на околовръстното шосе на Козлодуй

Започнаха дейностите за основния ремонт на околовръстното шосе на Козлодуй. Трасето е част от републикански път с дължина 11 200 метра – от КПП „Хърлец” на АЕЦ „Козлодуй” до изхода за град Лом, като в края на участъка предстои изцяло да бъде изграден приблизително 1 км път,  който досега беше настлан само с каменна фракция. Проектът е на..

публикувано на 23.05.18 в 17:45

Библиотеката в Монтана получи книги на Радичков

Кметът на Монтана Златко Живков дари няколко броя от последните издания на първата детска книжка на Йордан Радичков „Шарена черга”, на сборника „Свирепо настроение” и на романа „Прашка” на библиотеката в Монтана. „Шарена черга“ е първата детска книга на Йордан Радичков. Написана е през 1964 година. Писателят създава приказки от реалността на селския..

публикувано на 23.05.18 в 17:18

Община Монтана връчи стипендии на даровити деца

Анна- Мария Арсенова е носител на специалната стипендия на община Монтана в размер на 5100 лева. Стипендията се предоставя на две плащания и днес кметът Златко Живков връчи втория транш от средствата . Анна-Мария е пианист. Тя е на 16 години и учи в Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски”. Има три първи и едно трето място от национални..

публикувано на 23.05.18 в 17:10

Извеждат половината възпитаници на социален център в Борован

До края на годината поетапно ще бъдат изведени 11 от настанените 23 деца и младежи в Центъра за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в Борован. Това съобщи директорът на регионална дирекция "Социално подпомагане" във Враца Мария Търнавска. Причините за тази мярка са комплексни. Сред тях са лошите битови условия в дома, насилие и неглижиране от страна на..

публикувано на 23.05.18 в 16:49

10% от домакинствата във Видин ще могат да подменят печките на твърдо гориво

Около 1760 домакинства от Видин ще имат възможност да подменят системите си за отопление с твърдо гориво безвъзмездно. Те ще получат от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) 3000 лева по програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух. В проекта на министерството са включени 7 общини, една от които е Видин. За целта за общината ще..

публикувано на 23.05.18 в 16:14