Родители от Видин: Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Надбягване на родители, носещи ученическите раници на децата си се проведе във Видин. Въпреки дъждовната неделя десетина родители дойдоха с децата си на уреченото място в центъра на Видин, пред СУ "Цар Симеон Велики". Състезанието бе в три категории според тежестта на раниците. Събитието бе под наслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" и бе открито от Десислава Петрова:

" Макар и малко, благодарим ви, че дойдохте на днешното събитие. То е в подкрепа на нашите деца. В подкрепа на идеята да се намали теглото на раниците, но това е първата стъпка към по- нататъшни стъпки като цяло за промяна в образователната система, защото много родители в България смятат, че трябва да има такава промяна. И с тази първа стъпка, може би и се надяваме, че тя ще тръгне. Макар и малко, показваме, че все пак сме съпричастни на днешното мероприятие, което ще се проведе в София, Пловдив, Варна и Бургас. И сега да се състезаваме, да видим дали можем да тичаме с тежките раници на децата си, защото аз лично мисля, че няма да се справя, но ще опитам..."

Родителите се включват в своеобразния протест, защото тежестта на раниците се отразява на здравето на децата им:

" Смятам, че трябва да има промяна, но промяната трябва да бъде насочена към съобразяване възрастта на учениците с материята, която изучават... Днес съм тук за да подкрепя най- вече инициативата. Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници. И може би решението е учебниците наистина да се ползват предимно в училище, да се оставят в училище, така или иначе, начален курс особено, седят и на занимални. И да не се налага да носят тежките раници и сутрин, и следобед до вкъщи и обратно. Може би да се намалят самия брой на помагала и т.н. 1-2 учебника по предмет са достатъчни, а не по 4-5 помагала... Всяка година поставям въпроса "Защо детето ми трябва да носи толкова много помагала?". Той е момента е 5 клас, раницата му тежи 7 килограма, но няма разлика и в първи, и във втори, и в трети и четвърти клас раницата му беше 7 килограма. Миналата година по един предмет имаше 10 помагала - тетрадки, учебник. Десет неща трябваше да носи за един учебен час. Защо е нужно това? За мен е абсолютно безсмислено. Разбирам и училищата, които не могат да осигурят шкафчета индивидуално за всяко дете , въпреки че съм сигурна, че ако намалят от други разходи винаги ще намерят средства точно за това - да не ходят децата ни с гръбначни изкривявания..."  

Инициативата, в която се включиха родители от 5 български града цели да се привлече вниманието на образователното министерство и останалите отговорни към проблема институции.

Вижте още
В памет на Апостола, Видин

Снимката на 19 февруари 2018 година

На 19 февруари почетохме паметта на Апостола . Видин отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски. В катедралния храм "Св. Димитър Солунски" бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола на българската свобода. Рецитал, посветен на Васил Левски, представиха деца от едноименната детска градина. Церемонията, по повод почитане паметта на великия..

публикувано на 19.02.18 в 18:00

Дават на съда договор между две болници

МБАЛ „Христо Ботев” е подала искова молба до Окръжен съд във Враца за обявяване на нищожността на сключения анекс към договор за наем от страна на лечебното заведение с частната болница „Вива Медика”, съобщиха от държавната болница. Договорът за наем на сградата, собственост на държавната болница, с частното лечебно заведение е от 18 март..

публикувано на 19.02.18 в 17:02

Оряхово отбеляза годишнината от гибелта на Васил Левски

"Левски! Име - знаме, име - титла! Във всяко българско сърце живее споменът за него - неуловимият Дякон, човекът с най-чиста душа. Личност, която е нравствена мярка за българите и пример за човешко съвършенство." С тези думи в Оряхово започна възпоменателното честване на 145 - ата годишнина от гибелта на Васил Левски, информираха от пресцентъра на Община..

публикувано на 19.02.18 в 13:41

Видински ученици се състезаваха за най-добър млад шофьор

Приключи първата част от училищния кръг на състезанието "Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС" в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин . Съревнованието е част от графика за провеждане на национални състезания по професии за учебната 2017/2018 година.  Ученици се надпреварваха днес за най-добър шофьор. Милен Рачов от 12 клас..

публикувано на 19.02.18 в 13:00

Почетохме паметта на Апостола (видео+снимки)

Видин отбеляза 145 години от гибелта на Васил Левски . В катедралния храм "Св. Димитър Солунски" бе отслужена заупокойна молитва в памет на Апостола на българската свобода.   "Примерът на Дякон Игнатий- Васил Левски и днес ни задължава всички нас. Ако можем поне малко от неговата безкористност и безрезервна отдаденост да приложим в нашия..

публикувано на 19.02.18 в 11:26

Двама влязоха в ареста за незаконни разкопки в Рациария

Двама жители на видинското село Арчар са задържани вчера с полицейска мярка за срок до 24 часа за незаконни разкопки на територията на античен град Рациария . Полицаите предприели заградителни действия на територията на обекта,  след получен сигнал в 12.30 часа . Двамата мъже избягали и се укрили в съседен имот, където били заловени. В мазето на..

публикувано на 19.02.18 в 11:18