Родители от Видин: Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници

Автор:
Снимка: Нора Йоцова

Надбягване на родители, носещи ученическите раници на децата си се проведе във Видин. Въпреки дъждовната неделя десетина родители дойдоха с децата си на уреченото място в центъра на Видин, пред СУ "Цар Симеон Велики". Състезанието бе в три категории според тежестта на раниците. Събитието бе под наслов "На чужд гръб и 10 ученически раници са малко" и бе открито от Десислава Петрова:

" Макар и малко, благодарим ви, че дойдохте на днешното събитие. То е в подкрепа на нашите деца. В подкрепа на идеята да се намали теглото на раниците, но това е първата стъпка към по- нататъшни стъпки като цяло за промяна в образователната система, защото много родители в България смятат, че трябва да има такава промяна. И с тази първа стъпка, може би и се надяваме, че тя ще тръгне. Макар и малко, показваме, че все пак сме съпричастни на днешното мероприятие, което ще се проведе в София, Пловдив, Варна и Бургас. И сега да се състезаваме, да видим дали можем да тичаме с тежките раници на децата си, защото аз лично мисля, че няма да се справя, но ще опитам..."

Родителите се включват в своеобразния протест, защото тежестта на раниците се отразява на здравето на децата им:

" Смятам, че трябва да има промяна, но промяната трябва да бъде насочена към съобразяване възрастта на учениците с материята, която изучават... Днес съм тук за да подкрепя най- вече инициативата. Децата не трябва да получават изкривяване на гръбначния стълб заради тежките раници. И може би решението е учебниците наистина да се ползват предимно в училище, да се оставят в училище, така или иначе, начален курс особено, седят и на занимални. И да не се налага да носят тежките раници и сутрин, и следобед до вкъщи и обратно. Може би да се намалят самия брой на помагала и т.н. 1-2 учебника по предмет са достатъчни, а не по 4-5 помагала... Всяка година поставям въпроса "Защо детето ми трябва да носи толкова много помагала?". Той е момента е 5 клас, раницата му тежи 7 килограма, но няма разлика и в първи, и във втори, и в трети и четвърти клас раницата му беше 7 килограма. Миналата година по един предмет имаше 10 помагала - тетрадки, учебник. Десет неща трябваше да носи за един учебен час. Защо е нужно това? За мен е абсолютно безсмислено. Разбирам и училищата, които не могат да осигурят шкафчета индивидуално за всяко дете , въпреки че съм сигурна, че ако намалят от други разходи винаги ще намерят средства точно за това - да не ходят децата ни с гръбначни изкривявания..."  

Инициативата, в която се включиха родители от 5 български града цели да се привлече вниманието на образователното министерство и останалите отговорни към проблема институции.

Вижте още

Представиха находки от "Археологическо лято 2018 " във Видин

Приключи археологическият сезон във видинското село Майор Узуново . Ръководителят на  археологическите разкопки Георги Ганецовски и неговият екип представиха във Видин резултатите от "Археологическо лято 2018 ". Проучванията са правени съвместно от представители на Врачанския и на Видинския исторически музеи. За първа година е отпуснато държавно..

публикувано на 19.10.18 в 17:25

Монтанските театрали направиха дарение

Театрали се включиха в дарителската акция за възстановяването на статуята на богинята Диана в Монтана .  Директорът на Драматичен театър “Драгомир Асенов” Любомир Бояджиев връчи 550 лева на Община Монтана. 525 лева са събрани от продажбата на билети от играната благотворително комедия “Мистерията Дон Жуан”. 25 лева за каузата дариха и работещите в..

публикувано на 19.10.18 в 17:00

Определиха победителите в конкурса "Яна Язова"

17-годишна ученичка печели първото място в Националния литературен конкурс "Яна Язова" в Лом . Това каза главният библиотекар на Народно читалище "Постоянство 1856" Йорданка Тушанска : "Първо място печели разказът "Защо чорапите са важни" на Мария Сиракова от град Кърджали. Момичето е ученичка в английска гимназия и е на 17 години. Второто място..

публикувано на 19.10.18 в 16:29

Отличиха лекари от Видинско

Шестима видински медици получиха отличия от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз във Видин по повод професионалния си празник - Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври, когато почитаме свети Иван Рилски. Председателят на лекарската колегия във Видин Пламена Вълчева съобщи отличените:  "За млад медик- на..

публикувано на 19.10.18 в 16:09

Затягат контрола срещу неправилното паркиране в Монтана

“Няма да правим компромиси на неправилно спрелите автомобили . В Монтана ще има ред” , категоричен бе кметът Златко Живков . Градоначалникът проведе двучасова среща с ръководството на полицията в града. Общината подготвя специална наредба, за да може да се използва закупеният преди дни специализиран автомобил за вдигане на неправилно спрели..

публикувано на 19.10.18 в 15:35

Пети ден продължава безводието в Арчар

Доставена е вода на Детската градина и социалния патронаж в село Арчар , където водоподаването е спряно от понеделник заради аварията при помпена станция "Добри дол" . Дневно за двете институции се осигуряват по 150-200 литра вода, каза кметът на община Димово Лозан Лозанов: "Ние сме закупили бутилирана вода, за да могат да си свършат работата в..

публикувано на 19.10.18 в 14:19