Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледен подарък или сериозен ангажимент са допълнителните 8.5 млн. за Северозапада

Правителството одобри допълнителни трансфери за изтичащата година по бюджетите на редица общини в общ размер на 46,8 млн. лева. Средствата ще се използват приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа на територията на различни населени места и за реализиране на инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда.

Парите се предоставят за сметка на предвидени средства по централния бюджет за 2017 г. и за сметка на преструктуриране на разходи и/или трансфери по централния бюджет.

Допълнително финансиране за общо 8.5 млн. лева ще получат и 13 общини от Северозападна България.

На община Борован се отпускат 300 000 лева за ремонт и рехабилитация на улици. За същата цел 200 000 лева са разпределени по бюджета на община Хайредин Берковица получава 520 000 лева за изграждане на водопровод за минерална вода от с. Бързия до Берковица. Община Враца ще получи още 300 000 лева за възстановяване на спортна площадка и ремонт на спортна зала в с. Згориград. За ремонт на улици в Бяла Слатина и селата Попица и Търнава се дават 860 000 лв. Две детски градини и улица "Хаджи Димитър" в Козлодуй ще бъдат ремонтирани с 200 000 лв. 600 000 лева са отделени за ремонт на улици в селата на община Криводол. Сериозна допълнителна субсидия получава община Монтана- близо 2.5 млн. лева за ремонт на улица "Индустриална". По 700 000 лева ще вземат общините Брусарци и Чипровци за ремонт на улици, 750 000 са предвидени за реконструкция на водопроводната система и възстановяване на улични настилки във Вършец. По бюджета на община Мездра ще бъдат преведени над 400 000 лв. за ремонт на 14 улици.

Единствената видинска община, която получава допълнителен трансфер, е Бойница- половин милион лева за реконструкция и обновление на площада в общинския център.

Така за област Враца Министерски съвет разпредели малко над 3 300 000 лева на 7 общини в края на месец ноември. Постановление № 260 от 26 ноември понапълни с различни суми общинските бюджети и прилича повече на символични коледни подаръци, отколкото на сериозен финансов ангажимент, коментират местните хора. Според депутати от управляващото мнозинство, средствата показват ангажимента на държавата към Врачанско. Според Земеделски народен съюз обаче, правителството отдавна е загърбило хората от Северозапада. Наскоро ръководството на партията проведе заседание с областните си структури в Монтана, на което напомни, че Министерският съвет обрича хората от региона на геноцид, коментира по темата сътрудникът ни Жоро Александров.

Над 5 милиона лева влизат в четири общини от област Монтана. Най-голяма е сумата за реконструкцията на улица “Индустриална” в областния град. За нея ще се изразходват 2 450 000 лева, поясни пред Любо Андреев народният представител от ГЕРБ, Дилян Димитров.

Каква е ситуацията в област Видин?

Община Бойница получава допълнителен трансфер в размер на 500 000 лв., обясни кметът, Анета Генчева:

"Средствата ще бъдат използвани да оправим центъра на селото. Предвижда се подмяна на тротоарните плочки, освен това една сцена, на която да можем да правим фестивали. Трябва да оправим и прилежащия парк, който е до площада на селото... Парите все още не сме ги получили, но предполагам че това ще стане до края на годината. Но те ще бъдат изразходени чак през следващата година... Освен това с тези пари ще бъде подменен и водопроводът, който минава под площада, за да спрат авариите..."

"Това е едно от важните пера, с които правителството подпомага общините, които са в по-тежко финансово състояние", каза за Радио ВИДИН Владимир Тошев, народен представител от ПП ГЕРБ и допълни:

"Директно бяха отпуснати половин милион лева на община Бойница, за да може да се направи необходимият ремонт на площада на селото. Отделно са отпуснати 350 хиляди лева за преоборудване на математическата гимназия във Видин. Повече от 200 хиляди лева ще бъдат дадени и за ремонта на видинското училище "Отец Паисий". Бяха отпуснати още 4 милиона лева за ремонти. В това отношение добре се справиха общините Кула и Ружинци. Заради процедурни проблеми малко позакъсняха ремонтите в Димово и във Видин, но общо взето кметовете се справят добре... Важно е да се каже също, че Северозападът бе избран за старта на пилотна програма за създаване на работни места. И тук искам да опровергая широко ширещата се теза, че средства се отпускат само на "гербаджийски" общини. От работните места, които бяха разпределени в пилотните общини във Видинска област, две са "гербаджийски" и четири не са. Бяха дадени възможности на кметовете в Ружинци и Димово, които са с кметове от ПП ГЕРБ и в още 4 общини, които трудно бихме ги определили като наши. Това са Чупрене, Макреш, Грамада и Брегово. Това е нагледен пример за това, че правителството на Бойко Борисов отделя внимание на всички, които имат нужда..."

Кога се очаква да стартира процедурата за подаване на проектни предложения от общините за безплатен Интернет, трябва ли да са по-активни общинските администрации по места, за да се включат адекватно в надпреварата и бъдат избрани, как това ще помогне за развитието на региона, остана ли нещо скрито от работата и решенията на Националното отчетно-изборно събрание на ПП ГЕРБ, както и отговорите на други актуални въпроси по темата, можете да чуете в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00