Спазваме ли традициите на Никулден

Свети Николай Чудотворец

Днес почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, и закрилник на семейството, жилището и добротата. Почитаме светците, защото те, както и ние сме Божии приятели и негови роднини, такъв какъвто е и свети Николай, това каза архимандрит Самуил, енорийски свещеник към митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" в крайдунавския град. С него разговаря Стефка Павлова. 

"Свети Николай е личност, известна със своята мъдрост и милостиня към всички, които са се обръщали към него за помощ. Светиите са личности, приятели на Бога и наши духовни майки и бащи, които ни помагат всеки ден. Има книга как свети Николай е помагал по чуден начин на бедстващите моряци. Не случайно той се почита в целия православен свят. И до днес помага на всички, които се обръщат с молитва към него" - каза архимандрит Самуил и допълни: 

"Митрополитският храм във Видин носи името на свети Николай Чудотворец. Храмът е сравнително нов. Той е изграден по време на митрополит Неофит, около 1937 година. Храмът е построен с помощта на дарители и е построен толкова голям, защото е имало много хора, които са желаели той да бъде построен. Корабът е символичен образ на църквата, която сме всички ние. Когато знаем, че това е нашият духовен дом той ще бъде и подреден." 


Готови ли са видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата: 

"Подготвихме се, разбира се. Купих си толстолоб и ще го приготвя пържен- така правя всяка година ... За съжаление, съм сама и няма да празнувам Никулден ... Ще спазим традицията и за целта съм купила шаран. Ще го напълня с орехи и ориз и ще се съберем с децата. Имаме и именик днес, така че ще празнуваме както трябва." 

Кметът на видинското село Кошава Венелин Венелинов е страстен риболовец и даде няколко съвета за празничната трапеза на Никулден. С него разговаря Йорданка Петрова

"Хубаво е на Никулден да се приготви шаран. Заради традицията в нашия регион се приготвя и качамак. По- голямата риба е по- скъпа, но и по- тлъста. У дома рибата я чисти съпругата ми и тя се съобразява с народното поверие, като внимава да не падне люспа на земята. Извън кметската си работа практикувам и стопански риболов с още няколко момчета и снощи имахме добър улов на распер. Всяка година се събираме приятели, като очакваме гости и от Румъния. Те са много вярващи християни и днес отново се събираме на вкусна рибена чорба" - разказа Венелин Венелинов.


Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на "шарани". 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го станали ли са по-пестеливи видинчани и имат ли доверие в представляваната от него институция. 

"Мисля, че хората имат доверие в банковата система след трусовете с КТБ и влагат своите пари без да се притесняват. Работим усилено за създаването на нови услуги, които да улеснят нашите клиенти допълнително. Надявам се, че новата 2018 година ще бъде успешна за всички българи и парите им ще бъдат гарантирани." 

А ние желаем честит имен ден и наздраве на имениците, които днес са наистина много! И не забравяйте, че на този ден се украсяват коледните елхи. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия.

Вижте още

От Баново до Студено буче

Днес гостуваме на хората от монтанското село Студено буче . Там продължава мащабната рехабилитация на част от третокласния път, основна връзка на селата Студено буче, Доктор Йосифово, Смирненски, Славотин и Дъбова махала с Монтана, Лом и Видин. Ремонтът създава неудобства за пътуващите от селото, но е намалял трафикът от тежкотоварни автомобили, които..

публикувано на 19.10.18 в 13:52

Какво се случва с обещания нов път Видин-Ботевград?

След няколокоседмичните протести на жители на Северозападна България в началото на тази година, на свое заседание Правителството прие решение за изгражадне на модерен четирилентов път от Видин до Ботевград, като разписа конкретни срокове за изпълнението. Още през март трябваше да бъдат отворени обществените поръчки за два от участъците Мездра-Ботевград..

публикувано на 18.10.18 в 13:26

Пазим ли направеното от Общините в зоните за отдих и спорт

Местата, където живеем, се променят с годините, малко или много. Редица от нас ги напускаха, други пък се завръщаха. Едни бяха доволни от облика на родните си места, а други - не. Бяха открити някои придобивки, а други пък бяха заличени и премахнати. Каква е ролята на всички нас при опазването на направеното от общинска и централна власт през..

публикувано на 17.10.18 в 12:15

Спазват ли работното си време кметските наместници

Грижат ли се назначените кметски наместници за хората в малките населени места, спазват ли работното си време, знаят ли какви нужди има преобладаващото там възрастно население? Защо голяма част от кметските наместници са пенсионери и може ли да се каже, че младите пък нямат достатъчно опит и познания да се справят с работата? Помагат ли те при решаването..

публикувано на 16.10.18 в 13:57

Как е най-изгодно да се отопляваме

Въпреки че все още се радваме на топло време през деня, вечерите са хладни. И все по-често поглеждаме към отоплителните уреди. Сезонът на "топлото" наближава, затова и решихме да попитаме кой е най-изгодния начин за отопление- хем да е по-евтино, хем да е топло? Анкетата сред видинчани показва, че през студените месеци всеки се отоплява според..

публикувано на 15.10.18 в 17:25

Паметна плоча на писателя Емил Коралов откриват в село Славотин

Днес разказваме за монтанското село Славотин , намиращо се на около 20 км от Монтана. Там е роден писателят Емил Коралов. Кметската управа е заета с организацията на голямо събитие- отбелязване на 90 години от основаването на читалище "Просвета" и поставянето на паметна плоча с името на българския писател, дебютирал с драматични романи през 30-те..

публикувано на 12.10.18 в 13:19