Спазваме ли традициите на Никулден

Свети Николай Чудотворец

Днес почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, и закрилник на семейството, жилището и добротата. Почитаме светците, защото те, както и ние сме Божии приятели и негови роднини, такъв какъвто е и свети Николай, това каза архимандрит Самуил, енорийски свещеник към митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" в крайдунавския град. С него разговаря Стефка Павлова. 

"Свети Николай е личност, известна със своята мъдрост и милостиня към всички, които са се обръщали към него за помощ. Светиите са личности, приятели на Бога и наши духовни майки и бащи, които ни помагат всеки ден. Има книга как свети Николай е помагал по чуден начин на бедстващите моряци. Не случайно той се почита в целия православен свят. И до днес помага на всички, които се обръщат с молитва към него" - каза архимандрит Самуил и допълни: 

"Митрополитският храм във Видин носи името на свети Николай Чудотворец. Храмът е сравнително нов. Той е изграден по време на митрополит Неофит, около 1937 година. Храмът е построен с помощта на дарители и е построен толкова голям, защото е имало много хора, които са желаели той да бъде построен. Корабът е символичен образ на църквата, която сме всички ние. Когато знаем, че това е нашият духовен дом той ще бъде и подреден." 


Готови ли са видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата: 

"Подготвихме се, разбира се. Купих си толстолоб и ще го приготвя пържен- така правя всяка година ... За съжаление, съм сама и няма да празнувам Никулден ... Ще спазим традицията и за целта съм купила шаран. Ще го напълня с орехи и ориз и ще се съберем с децата. Имаме и именик днес, така че ще празнуваме както трябва." 

Кметът на видинското село Кошава Венелин Венелинов е страстен риболовец и даде няколко съвета за празничната трапеза на Никулден. С него разговаря Йорданка Петрова

"Хубаво е на Никулден да се приготви шаран. Заради традицията в нашия регион се приготвя и качамак. По- голямата риба е по- скъпа, но и по- тлъста. У дома рибата я чисти съпругата ми и тя се съобразява с народното поверие, като внимава да не падне люспа на земята. Извън кметската си работа практикувам и стопански риболов с още няколко момчета и снощи имахме добър улов на распер. Всяка година се събираме приятели, като очакваме гости и от Румъния. Те са много вярващи християни и днес отново се събираме на вкусна рибена чорба" - разказа Венелин Венелинов.


Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на "шарани". 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го станали ли са по-пестеливи видинчани и имат ли доверие в представляваната от него институция. 

"Мисля, че хората имат доверие в банковата система след трусовете с КТБ и влагат своите пари без да се притесняват. Работим усилено за създаването на нови услуги, които да улеснят нашите клиенти допълнително. Надявам се, че новата 2018 година ще бъде успешна за всички българи и парите им ще бъдат гарантирани." 

А ние желаем честит имен ден и наздраве на имениците, които днес са наистина много! И не забравяйте, че на този ден се украсяват коледните елхи. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия.

Вижте още

Младите в България- мързеливи и апатични или лишени от възможности?

По време на летните ваканции и почивки винаги става актуален въпросът за свободното време на младите хора. Българските младежи обаче са първенци в региона на Балканите по използване на свободното време за почивка и са на последно място по използване на свободното време за самоусъвършенстване. Изводите са малка част от мащабно социологическо..

публикувано на 19.07.18 в 13:38
Главен инспектор Стилиян Пешев, началник сектор

Гл. инспектор Стилиян Пешев: Пожарът не е единственото и най-страшно бедствие

На 18 юли отбелязваме Деня на Гражданската защита, професионален празник на служителите от Гражданската отбрана. Началото на традицията е поставено през 1936 година със специален указ на цар Борис III за учредяването на "Наредба-закон за противовъздушната и химическа защита на населението в Царството". Гражданска защита е държавна служба за защита на..

публикувано на 18.07.18 в 12:25

Докога демографската криза у нас ще се задълбочава?!

Дискутираме тази тема в "Посоките на делника" с икономическия анализатор Евгений Кънев , с Николай Иванов , член на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание и с журналиста Христо Казашки , автор на книгата "България умира тихо".  Вече много години се говори за т. нар. демографска криза в България. Тази криза,..

публикувано на 17.07.18 в 16:42

Видинчани искат пейки в парк "Владикина бахча"

Кой е виновен за сегашното състояние на видинския парк "Владикина бахча"- Общината, че не го поддържа във вида, в който са Крайдунавският парк и парк Рова, или гражданите, че не пазят това, което се направи и замърсяват? Темата, която избрахме, накара хората, които най-често са в парка, да си спомнят, че още през 2016 година са написали писмо до..

публикувано на 16.07.18 в 13:33

Безработицата и лошите пътища са най-големият проблем в Макреш

Днес сме гости на Макреш . Предполага се, че името на селото произлиза от латинската дума "macro" - голям. Носи се легенда, че това име е дадено на селото от италиански изследовател, преминал по тези земи: харесал селото и отседнал в него, нарекъл го "Макрес" - дълго, голямо село. През Втората световна война Макреш, заедно със съседното село..

публикувано на 13.07.18 в 13:18

Възвръща ли се престижът на учителската професия?

Подписан е новият колективен трудов договор между министъра на образованието и синдикатите. Като най- важна точка от него в публичното пространство бе разпространена  информацията, че началната учителска заплата от 1 януари догодина става 920 лева , а ако има възможност в бюджета, това може да стане още от новата учебна година. "Аз съм изключително..

публикувано на 12.07.18 в 14:17