Спазваме ли традициите на Никулден

Свети Николай Чудотворец

Днес почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, и закрилник на семейството, жилището и добротата. Почитаме светците, защото те, както и ние сме Божии приятели и негови роднини, такъв какъвто е и свети Николай, това каза архимандрит Самуил, енорийски свещеник към митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" в крайдунавския град. С него разговаря Стефка Павлова. 

"Свети Николай е личност, известна със своята мъдрост и милостиня към всички, които са се обръщали към него за помощ. Светиите са личности, приятели на Бога и наши духовни майки и бащи, които ни помагат всеки ден. Има книга как свети Николай е помагал по чуден начин на бедстващите моряци. Не случайно той се почита в целия православен свят. И до днес помага на всички, които се обръщат с молитва към него" - каза архимандрит Самуил и допълни: 

"Митрополитският храм във Видин носи името на свети Николай Чудотворец. Храмът е сравнително нов. Той е изграден по време на митрополит Неофит, около 1937 година. Храмът е построен с помощта на дарители и е построен толкова голям, защото е имало много хора, които са желаели той да бъде построен. Корабът е символичен образ на църквата, която сме всички ние. Когато знаем, че това е нашият духовен дом той ще бъде и подреден." 


Готови ли са видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата: 

"Подготвихме се, разбира се. Купих си толстолоб и ще го приготвя пържен- така правя всяка година ... За съжаление, съм сама и няма да празнувам Никулден ... Ще спазим традицията и за целта съм купила шаран. Ще го напълня с орехи и ориз и ще се съберем с децата. Имаме и именик днес, така че ще празнуваме както трябва." 

Кметът на видинското село Кошава Венелин Венелинов е страстен риболовец и даде няколко съвета за празничната трапеза на Никулден. С него разговаря Йорданка Петрова

"Хубаво е на Никулден да се приготви шаран. Заради традицията в нашия регион се приготвя и качамак. По- голямата риба е по- скъпа, но и по- тлъста. У дома рибата я чисти съпругата ми и тя се съобразява с народното поверие, като внимава да не падне люспа на земята. Извън кметската си работа практикувам и стопански риболов с още няколко момчета и снощи имахме добър улов на распер. Всяка година се събираме приятели, като очакваме гости и от Румъния. Те са много вярващи християни и днес отново се събираме на вкусна рибена чорба" - разказа Венелин Венелинов.


Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на "шарани". 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го станали ли са по-пестеливи видинчани и имат ли доверие в представляваната от него институция. 

"Мисля, че хората имат доверие в банковата система след трусовете с КТБ и влагат своите пари без да се притесняват. Работим усилено за създаването на нови услуги, които да улеснят нашите клиенти допълнително. Надявам се, че новата 2018 година ще бъде успешна за всички българи и парите им ще бъдат гарантирани." 

А ние желаем честит имен ден и наздраве на имениците, които днес са наистина много! И не забравяйте, че на този ден се украсяват коледните елхи. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия.

Вижте още

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно..

публикувано на 21.03.18 в 12:23

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33