Спазваме ли традициите на Никулден

Свети Николай Чудотворец

Днес почитаме паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, и закрилник на семейството, жилището и добротата. Почитаме светците, защото те, както и ние сме Божии приятели и негови роднини, такъв какъвто е и свети Николай, това каза архимандрит Самуил, енорийски свещеник към митрополитския храм "Св. Николай Чудотворец" в крайдунавския град. С него разговаря Стефка Павлова. 

"Свети Николай е личност, известна със своята мъдрост и милостиня към всички, които са се обръщали към него за помощ. Светиите са личности, приятели на Бога и наши духовни майки и бащи, които ни помагат всеки ден. Има книга как свети Николай е помагал по чуден начин на бедстващите моряци. Не случайно той се почита в целия православен свят. И до днес помага на всички, които се обръщат с молитва към него" - каза архимандрит Самуил и допълни: 

"Митрополитският храм във Видин носи името на свети Николай Чудотворец. Храмът е сравнително нов. Той е изграден по време на митрополит Неофит, около 1937 година. Храмът е построен с помощта на дарители и е построен толкова голям, защото е имало много хора, които са желаели той да бъде построен. Корабът е символичен образ на църквата, която сме всички ние. Когато знаем, че това е нашият духовен дом той ще бъде и подреден." 


Готови ли са видинчани за днешния празник и ще приготвят ли риба за празничната си трапеза? Това ги попитахме в анкетата по темата: 

"Подготвихме се, разбира се. Купих си толстолоб и ще го приготвя пържен- така правя всяка година ... За съжаление, съм сама и няма да празнувам Никулден ... Ще спазим традицията и за целта съм купила шаран. Ще го напълня с орехи и ориз и ще се съберем с децата. Имаме и именик днес, така че ще празнуваме както трябва." 

Кметът на видинското село Кошава Венелин Венелинов е страстен риболовец и даде няколко съвета за празничната трапеза на Никулден. С него разговаря Йорданка Петрова

"Хубаво е на Никулден да се приготви шаран. Заради традицията в нашия регион се приготвя и качамак. По- голямата риба е по- скъпа, но и по- тлъста. У дома рибата я чисти съпругата ми и тя се съобразява с народното поверие, като внимава да не падне люспа на земята. Извън кметската си работа практикувам и стопански риболов с още няколко момчета и снощи имахме добър улов на распер. Всяка година се събираме приятели, като очакваме гости и от Румъния. Те са много вярващи християни и днес отново се събираме на вкусна рибена чорба" - разказа Венелин Венелинов.


Днешният Никулден е празник на рибарите, моряците, но и на банкерите. Според един от вицовете банкерите празнуват на Никулден, защото и те се изхранват именно с лов на "шарани". 

Владимир Георгиев е директор на видински клон на известна банка. Попитахме го станали ли са по-пестеливи видинчани и имат ли доверие в представляваната от него институция. 

"Мисля, че хората имат доверие в банковата система след трусовете с КТБ и влагат своите пари без да се притесняват. Работим усилено за създаването на нови услуги, които да улеснят нашите клиенти допълнително. Надявам се, че новата 2018 година ще бъде успешна за всички българи и парите им ще бъдат гарантирани." 

А ние желаем честит имен ден и наздраве на имениците, които днес са наистина много! И не забравяйте, че на този ден се украсяват коледните елхи. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия.

Вижте още

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47

Вредна за българското общество ли е Истанбулската конвенция?

Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие , т. нар. Истанбулска конвенция. В същото време министри, политици, медии и организации реагираха остро срещу присъединяването към Конвенцията с мотива, че така..

публикувано на 11.01.18 в 13:35

Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна..

публикувано на 10.01.18 в 12:25

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев , Боряна Мусева и Явор Хайтов . Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде..

публикувано на 09.01.18 в 18:08