Най-голямата дунавска риба е уловена край видинското село Връв

Снимка: Колаж: Радио ВИДИН


Най-голямата риба, доказано уловена в българския участък на река Дунав, е извадена от рибар във видинското село Връв. Сведения за това се пазят в Музея на дунавския риболов и лодкостроене в Тутракан, съобщи главният уредник Величко Атанасов:

"Нашият музей от доста години събира информация за големите улови, които са случват в Дунав. В реката живеят големи сомове, но най-големите риби, които са улавяни са есетровите риби и по-конкретно- моруната. Най-голямата, която е доказано уловена по поречието на реката в нашия участък, е  моруна, тежаща 393 кг,  дълга 4,80 метра. Уловена е 1942 година от Иван Николов от село Връв, Видинско."


Най-добрите места за улов на моруна са във видинския регион, затова в този участък на Дунав са хващани и други гигантски риби, обясни Величко Атанасов:

"Дунав при вас е доста каменист. "Железни врати" препречват пътя на тези риби да продължат своята миграция и те започнат да се въртят в кръг и най-добрите места за улов на есетрови риби са точно край Видин. За съжаление са почти на изчезване и са забранени за улов, така че само фотосите при нас мога да покажат славната история на рибарите от миналото."


Снимки на най-голямата моруна и на други гигантски риби, уловени от местните рибари, могат да се видят и в музей "Кръстата казарма" във Видин. Там е подредена изложбата "Властелините на Дунав", която представя рибарството като основен поминък на населението. Риболовът не е бил само мъжка професия, на риба са излизали и много жени, обясни уредникът Марио Пантев:

"Интересно е, че са се занимавали с професионален риболов и много жени. Това е много ясно указано след приемане през 1885 година на Закона за риболовството. Според данни от преброяването през 1893 година с професионален риболов се занимават 5571 души, като техният брой се увеличава до 6181, от които 3306 мъже и 2875 жени. Причините жени да се занимават с риболов може би са от битов характер, вероятно са вдовици, които трябвало да изхранват семейството си. Така или иначе, риболовът се превръща в едно препитание и поминък. Тогава тук са хващани много големи риби. Рибата се е продавала на брега на Дунав, имало е рибно тържище, където се е предлагала, или в рибни дюкяни през 20-30 години. След 1944 година се създават т.нар. риболовни кооперации."

В "Кръстата казарма" са показани и традиционните пособия, използвани при риболов от древността до наши дни. Това са част от експонатите, с които музеят разполага, и които ще станат част от една постоянна експозиция, посветена на "Властелините на Дунав", обясни уредникът.

Вижте още

Ученичка от Видин мери сили в състезание за шофьори

В началото на този месец Съюзът на българските автомобилисти започна кампанията "Най- добър млад шофьор на България". Млада дама от Видин е сред първите, които решават да кандидатстват. Теодосия Микова е ученичка от Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин. Когато разбира за кампанията, решава да се включи и да провери своите..

публикувано на 19.02.18 в 15:21

По време на Великденския пост яжте по малко, но често, съветва специалист

По своята същност Великденският пост е вегетарианско хранене и при него не се консумират никакви храни от животински произход, тоест ограничават се месото, яйцата, рибата. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН доц. д-р Лалка Рангелова от Националния център за обществено здраве и анализи. Тя обясни, че постите не са за всички и..

публикувано на 19.02.18 в 15:13

В «Музикална зона» днес: Животът е по- лесен с любовен филм и нежна песен

Днес ще бъдем на тема: любов, музика и филми ;) Най- добрите песни от най- добрите любовни филми на едно място. Защото има толкова много филми за любов; герои, истории, жанрове  и най- вече песни- въобще любовта е най- голямото вдъхновение не само в живота, но и в изкуството. Песни от романтични филми ще слушаме, ще се чувстваме…малко като..

публикувано на 19.02.18 в 09:46

"Неделник" от 18 февруари 2018 година

Простете ми и бъдете простени! Господ да прощава на всички ни! Е, "Неделник" брой 195-ти вече е на сайта. Какво ви предлагам днес: Връщаме се години на зад за да проверим какво пишат старите вестници съвместната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". В рамките на петнайсет дни от 20 февруари до 6 март почитателите на..

публикувано на 18.02.18 в 14:08

Днес да простим прегрешенията на хората, за да ни бъде простено и на нас от Бога

Неделята, в която се намираме днес се нарича Неделя Сиропустна . Неделя, в която за последно консумираме млечни хранителни продукти, както и става взаимно всеопрощение между християните. Денят преди Великия пост е широко известен като "неделя на всеопрощението". На този ден се четат Христовите думи : "Ако не простите на..

публикувано на 18.02.18 в 08:00

Сериозна връзка = напълняване? ("Пица на парче")

Съботен привет от Нора и Гери : ) Така изглеждахме преди години (когато бяхме абитуриентки в „Пица на парче“)- млади, стройни и почти синеоки. После … после малко понаедряхме, позакръглихме и години, и килограми,  но вие пак си ни харесвате, нали! Темата днес е: Променя ли се отношението към жената/ мъжа, ако напълнее или не изглежда така, както в..

публикувано на 17.02.18 в 12:29