Поздрави от Шарана

Снимка: Красимир Каменов
Здравейте! Нека ви се представя кой съм аз. Приятно ми е, аз съм Cyprinus carpio- така се казвам на латински. Да, имам си и латинско име, а иначе съм бате ви Шаран. Но не прибързвайте да си мислите, че ме познавате добре. С повечето от вас се срещаме само по Никулден, и то в доста гореща обстановка- аз във фурната, а вие на трапезата, очаквайки ме позапечен и зачервен. Но, все пак мисля, че не е лошо да се опознаем малко по-добре и без това сме трапезни приятели от години. Нали!
За мен казват, че съм  силен, умен, предпазлив и борбен. Да, такъв съм си аз, но голямото ми нещастие е, че съм и вкусен. Поради този кулинарен факт, аз съм на първо място като риболовен обект в света. Е, донякъде деля трона си със сьомгата, но понеже в България сьомга не вирее, за вас си оставам номер 1 и съм обект на най-страстните риболовни сънища не на един рибар. Поради изключителната ми адаптивност и устойчивост, съм най- разпространеният рибен вид в света. Няма майтап, така е. Дал съм и името си на голямо рибно семейство, много рибоци са от семейство шаранови. Не, не съм проста риба аз. Знаете ли, че след близо 5 века селекция съществуват безброй раси и породи шарани. Чува ли сте за това, че от японския многоцветен вид „Хай гой”,  най-скъпият екземпляр е продаден на колекционер през 1997 година за умопомрачителните 300 хиляди долара. Какво ще кажете? Нямате думи, нали! Е, вярно, този който вие купувате за Никулден от кварталната рибарница е на поносима цена, но все пак подхождайте с нужното уважение към мен. 300 хиляди долара си е яка цена, този мой събрат си е като цял кадилак. 
В ихтиологията е прието да се говори за три основни раси шарани: диви, които са изцяло люспести, с удължено тяло, огледални – по-малобройни, с много едри люспи и прочутият гол шаран, който направо е покрит с кожа, по която само инцидентно може да има няколко много големи люспи. Исторически са възникнали два центъра за създаване на културни шаранови раси – далекоизточната – Китай и Япония, и средноевропейската – Чехия, Унгария, Италия, Германия и Австрия. Интересно е да се знае, че в Далечния изток аз съм селекциониран главно по естетически и философски подбуди. И до ден днешен, когато в Китай и Япония се роди момче, близките му пожелават да расте здраво, силно и умно... като ШАРАН. Умно като шаран, а? А, Вие тук какво – „Лапни шаран!”, „Мълчи като шаран!” и така нататък. Ала не сте прави, виждате ли. 
Европейският подход към моето отглеждане обаче е далеч по-прагматичен от азиатския – още от древния Рим, когато първите мои събратя  са били донесени от Азия, към мен са се отнасяли като към изискан и невиждан кулинарен деликатес. После, вече през Средните векове, католическата църква ме е извадила от списъка с блажните храни. Така при многобройните пости в календара, монасите от ордените в Средна Европа започнали да си отглеждат мои събратя шарани за собствената трапеза в изкуствени водоеми. С течение на времето, като най-добри селекционери на тлъсти породи шарани, се очертали монасите от областта Бохемия в Чехия. Там именно търпеливо са били обособени новите породи шарани, които все повече отговаряли на кулинарните изисквания и очакванията на готвача. Най-напред тялото на тези мои роднини било силно увеличено във височина, като в същото време главата си останала малка. Така било увеличено и количеството месо в една риба. После дошъл ред да се премахнат и досадните за чистене люспи и се появили голите шаранови раси. Днес Чехия продължава да е най-големият световен износител на жив шаран. 
Сравнително късно обаче аз открих Америка. През 1876 година чешките, унгарските и немските емигранти пренасят моего брата в Америка. А последният континент, покорен от мен е Австралия. Моите дебели и вкусни роднини пристигат там в началото на 20 век. 
Общо взето, всеки рибар може да си фантазира за моите размери колкото си иска, но малцина допускат, че аз мога да достигна до 120 сантиметра дължина и тегло 30–35 кг. От миналото достигат сведения и за двойно по-големи парчета, но изглежда, че времето на тези мои прадядовци е отминало безвъзвратно. Все пак през 1998 година риболовната гилдия дочака изключителен съвременен световен рекорд. Австрийският майстор Кристиян Балдеман улови на протеиново топче в арендния водоем на Робърт Радута в съседна Румъния мой събрат исполин с тегло 37,3 кг и дължина 115 см. 
И още нещо, аз спадам към изключително бързо растящите риби. Причината е в моя постоянен и ненаситен апетит. Аз спирам да се храня само през най-горещите летни дни, но и тогава всъщност чакам хладните вечерни часове, за да си наваксам пропуснатото. Да, лаком съм и там, където ме отглеждат изкуствено, съм нещо като рибния вариант на бройлера. Е, надявам се, вече ме опознахте по- добре и виждате, че не съм толкова обикновена риба. И сега, покрай Никулден, съм готов да ви погостувам и заедно с вас да участвам на празничната трапеза. И не забравяйте да си запазите люспа от мен, за да ви е пълна кесията през годината. Запасете се добре и с напитки,  защото съм перфектен и печен, и пълнен, и пържен. Честит празник, а с рибарите ще се срещнем като се позатопли.   


Вижте още

Ученици от Видин обмениха опит с връстници от Евроклубове

Ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин се срещнаха в Правец със свои връстници от Евроклубове в страната. Разказаха им за за участието си в Европейска младежка среща в Европарламента в Страсбург, а те самите научиха още за държавите от Съюза от европеиста проф. Ингрид Шикова и разговаряха с евродепутата..

публикувано на 20.11.18 в 16:30

Да платиш цената на празника

Надали има някой, който да не обича празниците. Наближава най-хубавото време от годината, а именно коледните и новогодишни празници , а тогава знаем, че всеки обича да прекалява… и то не само с хапването, ами и с разходите. Стига ли ни обаче семейният бюджет за украси, подаръци и подготовка на трапезата и колко отделят хората във Видин по..

публикувано на 20.11.18 в 15:34

Младежи ще учат графичен дизайн в Монтана

Фондация „Северозападен институт за младежки политики“ организира уъркшоп на тема „Графичен дизайн, анимация и фотография“, който ще се проведе на 22-ри и 23-ти ноември от 10 до 16 ч. в Регионална библиотека „Гео Милев“- Монтана.  Искаме да покажем важността на графичния дизайн, каза Сибил Бойчев , един от организаторите на обучението:..

публикувано на 20.11.18 в 11:09

В Международния ден на мъжа: Мъжкото присъствие на българската музикална сцена

Къща без мъж- ще запустее! Радио без песен- ще онемее : ))) Песни, изпълнени от мъже ще слушаме в „Музикална зона“. Гласовити при това! Днес е Международен ден на мъжа- мъжете да почерпят! Аз съм Нора и ще ви черпя с музика. Надявам се, няма да ми откажете. Още повече като разберете кои ще са изпълнителите в днешната „Музикална зона“. Певци и..

публикувано на 19.11.18 в 09:30

"Неделник" от 18 ноември 2018 година

"Неделник" брой 232 пътува към вас от сайта на Радио ВИДИН. За начало правим преглед на старите вестници в редовната ни рубрика с Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". След това автора на "Български народни приказки", Слави Ганев ни разказва за новият си проект. Той е подготвил още една книга за ценители на оригиналното четиво-..

публикувано на 18.11.18 в 14:19

Евангелието ни призовава да бъдем бдителни в нашия социален и духовен живот, а не лекомислени

Девета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Господ Иисус Христос ни напомня, че нашата грижа не трябва да бъде да събираме богатства на земята, чрез които да живеем доволно и охолно, и далеч от Твореца, а преди всичко да се развиваме, да изграждаме себе си, да печелим, разбира се, но чрез всичко да..

публикувано на 18.11.18 в 08:00