Коледни картички отпреди век показват във Враца

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"-Враца

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца избра Никулден за представянето на изложбата "Коледата и Новата година на ХХ век в пощенски картички". Денят има специално място в празничния календар на врачани, тъй като в миналото от него е започвал т.нар. увеселителен сезон. Освен това на 6 декември започвало разпродаването на поздравителните празнични честитки. А какви са били те - посетителите ще видят в експозицията, която съдържа 133 картички от различни периоди на столетието. Изложбата е под наслов "Коледните послания" и е обособена в три подтеми. Първата връща публиката в началото на миналия век, обясни завеждащата отдел "Краезнание" Калина Тодорова:

"Първата тематична група са пощенски картички на 100 години. Това са картички от първата половина на 20 век, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно Австрия и Германия. Те се отличават със стил и деликатност, внасят европейската мода и традиции, целия набор от коледни атрибути - коледна елха, ангелчета... 20 пощенски картички дари Красимир Цанкулов на библиотеката дни преди изложбата. Те са от началото на 20 век. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Костуркова миниатюрни пощенски картички. Те са характерни за т.нар. "сиромашко време" след Втората световна война..."

Вторият период е наречен "Дядо Мраз, Снежанка и новогодишния миг". В основата е дарение на учителката Бойка Лозанска, което представлява колекция от пощенски картички от 60- и 70-те години на 20 век.

"Рисувани и допълнително украсени със златен прах, брокат, заменен по-късно с натрошени коледни играчки. Появяват се рисуваните картички на "Български художник". Снимките са черно-бели и цветни на коледни макети и кукли, хит са натюрмортите в битов стил. Голяма част от представените картички, носещи новогодишните послания, са на руски."

Третата подтема е наречена "Работилницата за щастие". Тя обхваща края на 20-ти и началото на 21 век.

"Ръчно изработената картичка навлиза не само като част от дарената радост на близките по празниците, но става и задължителен елемент от предпразничната еуфория днес... Сами по себе си те представляват своеобразен празник, където правенето на магия не е просто задължително коледно шаблонче. Децата го правят с най-голямо удоволствие... Не е важно дали посланието е на електронен носител, дали е по пощата или изписано върху снега и няма да го има след миг, просто важно е посланието, любовта, с която го изпращаме..."


Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.Вижте още

Полицай- чучело и кукла-полицайка регулират скоростта на движение в Северозападна България

В село Протопопинци, община Чупрене борят високата скорост на автомобилите с полицай-чучело. Инициативата е на кметския наместник на селото Ваньо Боянов и вече получи одобрението на местните жители. Чучелото стана атракция и може да бъде видяно на различни снимки в социалните мрежи. За съчетанието на полезното с атрактивното, разказа кметският..

публикувано на 21.08.18 в 15:50

Петко Илиев- живот, посветен на развитието на Видин

Петко Илиев - име, което и днес се помни, но не толкова, колкото заслужава личността, дала голяма част от живота си, за да превърне Видин в един от водещите български градове. Как се оказва Петко Илиев в политиката? Пътят му ни разказва неговият син Владимир Илиев , който разяснява, че "през онези години в политиката те вкарват събитията" и че..

публикувано на 21.08.18 в 15:34

Местят от паркингите във Видин изоставените автомобили

Десетки автомобили, които от години не са в движение, са изоставени на паркингите във Видин . Вече два месеца от общината са ангажирани с премахването на старите коли. Със стикери обозначават излезлите от употреба превозни средства. На улица в центъра на града, където от години микробус, не е местен от мястото си пред жилищен блок на..

публикувано на 21.08.18 в 14:29

Онлайн пазаруване: предимства и недостатъци

Не само днес, но и в днешната епоха, онлайн пазаруването е неизменна част от ежедневието. Повечето хора го предпочитат, най-малкото защото спестява време: с един клик е бързо и лесно. Какви са предимствата и недостатъците обаче? Богат асортимент, понякога опция за връщане и съпоставка на избраната от нас стока в различни магазини онлайн,..

публикувано на 21.08.18 в 14:05

Как да се предпазим от домова кражба?

Лятото е повод да пътуваме далеч от дома си. Случва се обаче, когато се приберем, да намерим вратата разбита. Когато не сме вкъщи, нашият дом е потенциална цел на крадците. Независимо дали става въпрос за отсъствие от няколко часа или за дълга ваканция, понякога и най-сериозните мерки за сигурност не са пречка за престъпниците. Въпреки това, ние..

публикувано на 21.08.18 в 12:43

Зачестяват ужилванията от стършели във Видинско

Много са случаите на ужилвания от стършели това лято във Видинско. Времето благоприятства тяхното размножаване и разпространение, обясни в предаването "Направление здраве" завеждащият филиала на Центъра за спешна медицинска помощ във Видин д-р Любомир Виденов : "Особено в Кулския район, във Видин, в Белоградчик... почти навсякъде, има много..

публикувано на 20.08.18 в 17:06