Коледни картички отпреди век показват във Враца

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"-Враца

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца избра Никулден за представянето на изложбата "Коледата и Новата година на ХХ век в пощенски картички". Денят има специално място в празничния календар на врачани, тъй като в миналото от него е започвал т.нар. увеселителен сезон. Освен това на 6 декември започвало разпродаването на поздравителните празнични честитки. А какви са били те - посетителите ще видят в експозицията, която съдържа 133 картички от различни периоди на столетието. Изложбата е под наслов "Коледните послания" и е обособена в три подтеми. Първата връща публиката в началото на миналия век, обясни завеждащата отдел "Краезнание" Калина Тодорова:

"Първата тематична група са пощенски картички на 100 години. Това са картички от първата половина на 20 век, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно Австрия и Германия. Те се отличават със стил и деликатност, внасят европейската мода и традиции, целия набор от коледни атрибути - коледна елха, ангелчета... 20 пощенски картички дари Красимир Цанкулов на библиотеката дни преди изложбата. Те са от началото на 20 век. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Костуркова миниатюрни пощенски картички. Те са характерни за т.нар. "сиромашко време" след Втората световна война..."

Вторият период е наречен "Дядо Мраз, Снежанка и новогодишния миг". В основата е дарение на учителката Бойка Лозанска, което представлява колекция от пощенски картички от 60- и 70-те години на 20 век.

"Рисувани и допълнително украсени със златен прах, брокат, заменен по-късно с натрошени коледни играчки. Появяват се рисуваните картички на "Български художник". Снимките са черно-бели и цветни на коледни макети и кукли, хит са натюрмортите в битов стил. Голяма част от представените картички, носещи новогодишните послания, са на руски."

Третата подтема е наречена "Работилницата за щастие". Тя обхваща края на 20-ти и началото на 21 век.

"Ръчно изработената картичка навлиза не само като част от дарената радост на близките по празниците, но става и задължителен елемент от предпразничната еуфория днес... Сами по себе си те представляват своеобразен празник, където правенето на магия не е просто задължително коледно шаблонче. Децата го правят с най-голямо удоволствие... Не е важно дали посланието е на електронен носител, дали е по пощата или изписано върху снега и няма да го има след миг, просто важно е посланието, любовта, с която го изпращаме..."


Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.Вижте още

Училище "Иван Вазов" в Мездра ще празнува годишнина

СУ "Иван Вазов" в Мездра ще отбележи тази година своята 95-годишнина. Началото е положено с откриването на реална гимназия през учебната 1923/1924 година, като за първи директор е назначен Никола Алипиев от Долна Кремена. До 1942/43 година има само 4 и 5 клас, а от следващата има вече и 6 клас. От началото на учебната 1944/45 година в Мездра..

публикувано на 20.02.18 в 09:46
Видин, протест 17.02.2018

Защо "Северозападът отказва да умре"

В минутите на редактора днес говорихме за протестите в Северозапада и за нуждата от изграждането на скоростен път до София. Тежък трафик и катастрофи, това са последствията след построяването и пускането в експлоатация на Дунав мост-2. Четвърти пореден път този уикенд "Северозападът отказа да умре". Това беше лозунгът, под който протестиращи във..

публикувано на 19.02.18 в 17:50

Как да предпазим ценностите от бабината ракла?

Какво да направим, ако съхраняваме ценни предмети, с историческа стойност, и искаме те да си останат семейна собственост? Търсенето на отговор на този въпрос започна с обаждане на наш слушател, който след акция на полицията по подаден сигнал е подсъдим за незаконно притежание на културни ценности. "Хванаха ме тука с десет изгнили железа и пет..

публикувано на 19.02.18 в 17:45
Паметникът на Апостола във Видин

80 години от откриването на паметника на Левски във Видин

Днес се навършват 80 години /1938г./ от откриването на паметника на Васил Левски във Видин. Това е първият монумент, издигнат по волята и с усилията на учители, ученици и родители. Идеята идва през 1937 година от главния учител в училище "Васил Левски"  Христо Тричков. Той иска по случай 65-годишнината от смъртта на Левски пред училището да..

публикувано на 19.02.18 в 16:30

Ученичка от Видин мери сили в състезание за шофьори

В началото на този месец Съюзът на българските автомобилисти започна кампанията "Най- добър млад шофьор на България". Млада дама от Видин е сред първите, които решават да кандидатстват. Теодосия Микова е ученичка от Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин. Когато разбира за кампанията, решава да се включи и да провери своите..

публикувано на 19.02.18 в 15:21

По време на Великденския пост яжте по малко, но често, съветва специалист

По своята същност Великденският пост е вегетарианско хранене и при него не се консумират никакви храни от животински произход, тоест ограничават се месото, яйцата, рибата. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН доц. д-р Лалка Рангелова от Националния център за обществено здраве и анализи. Тя обясни, че постите не са за всички и..

публикувано на 19.02.18 в 15:13