Коледни картички отпреди век показват във Враца

4
Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"-Враца

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца избра Никулден за представянето на изложбата "Коледата и Новата година на ХХ век в пощенски картички". Денят има специално място в празничния календар на врачани, тъй като в миналото от него е започвал т.нар. увеселителен сезон. Освен това на 6 декември започвало разпродаването на поздравителните празнични честитки. А какви са били те - посетителите ще видят в експозицията, която съдържа 133 картички от различни периоди на столетието. Изложбата е под наслов "Коледните послания" и е обособена в три подтеми. Първата връща публиката в началото на миналия век, обясни завеждащата отдел "Краезнание" Калина Тодорова:

"Първата тематична група са пощенски картички на 100 години. Това са картички от първата половина на 20 век, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно Австрия и Германия. Те се отличават със стил и деликатност, внасят европейската мода и традиции, целия набор от коледни атрибути - коледна елха, ангелчета... 20 пощенски картички дари Красимир Цанкулов на библиотеката дни преди изложбата. Те са от началото на 20 век. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Костуркова миниатюрни пощенски картички. Те са характерни за т.нар. "сиромашко време" след Втората световна война..."

Вторият период е наречен "Дядо Мраз, Снежанка и новогодишния миг". В основата е дарение на учителката Бойка Лозанска, което представлява колекция от пощенски картички от 60- и 70-те години на 20 век.

"Рисувани и допълнително украсени със златен прах, брокат, заменен по-късно с натрошени коледни играчки. Появяват се рисуваните картички на "Български художник". Снимките са черно-бели и цветни на коледни макети и кукли, хит са натюрмортите в битов стил. Голяма част от представените картички, носещи новогодишните послания, са на руски."

Третата подтема е наречена "Работилницата за щастие". Тя обхваща края на 20-ти и началото на 21 век.

"Ръчно изработената картичка навлиза не само като част от дарената радост на близките по празниците, но става и задължителен елемент от предпразничната еуфория днес... Сами по себе си те представляват своеобразен празник, където правенето на магия не е просто задължително коледно шаблонче. Децата го правят с най-голямо удоволствие... Не е важно дали посланието е на електронен носител, дали е по пощата или изписано върху снега и няма да го има след миг, просто важно е посланието, любовта, с която го изпращаме..."


Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.Галерия

Вижте още

В „Музикална зона” слушаме български снежни песни за зимата

Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек! Или просто една пъртина в снега, по която да се разходиш, докато снежинките се сипят над главата ти! Точно това ще направим днес- музикална зимна разходка по снега с най- хубавите български песни за зимата.    Зима е, студено е, не е от най-приятните дни... Но, защо трябва да звучи негативно и..

публикувано на 17.12.18 в 09:56

"Неделник" от 16 декември 2018 година

"Неделник" брой 236- ти вече е на сайта.   За начало преглеждам отново старите вестници в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев"- Видин. След това ще си поговорим за "Таласъмски истории” - вълшебната приказка-игра, която завладява малки и големи. Това е един материал на колегата от Радио България Десислава Семковска . Ще чуете..

публикувано на 16.12.18 в 12:44

Господ ни кани на Неговата трапеза, нека не отхвърляме поканата Му

В Единадесета неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към познанието, че Господ отправя Своята покана към нас да седнем на Неговата трапеза, като Негови деца и приятели . Той е казал: " Който иска да върви след Мене… ", затова никой никога не насилва да седне на тази трапеза, тя е доброволна,..

публикувано на 16.12.18 в 08:00
Благотворителен коктейл

Обществен дарителски фонд събра близо 3 хиляди лева за зони за четене във Враца

Общо 2 823 лева са събрани на благотворителна вечер, организирана от Обществен дарителски фонд за Враца. Със средствата ще бъдат обособени зони за четене във всяко училище от общината. Това е и първата дарителска акция на Обществения дарителски Фонд за Враца, каза за Радио Видин Емилиян Кадийски от организаторите. "Това е първата ни инициатива и..

публикувано на 14.12.18 в 15:00

Актьори от „Момчето си отива" идват във Враца

Преди прожекцията четиримата участници в емблематичния филм, сниман в града под Околчица през 1972-а година , ще разкажат интересни моменти от знаковите киноснимки и ще споделят спомени от престоя си в града. Филмът ще бъде излъчен от 17:30 часа, днес, в Кино „Метропол“ , когато е рождената дата на режисьра Людмил Кирков, а входът е свободен ...

публикувано на 14.12.18 в 13:58

Семейна среща на ловците в Ново село

Не знам откога е започнала тази традиция. Може би от социалистическо време, когато не се празнуваха светците и именните дни, а хората правеха празници на професията и хобитата. Оттогава датира спортният празник на общината, но вечерта на спортиста отмря, поради липса на такива. Ловците в Ново село, обаче, са жилав народ, пък и..

публикувано на 14.12.18 в 12:09