Коледни картички отпреди век показват във Враца

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"-Враца

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца избра Никулден за представянето на изложбата "Коледата и Новата година на ХХ век в пощенски картички". Денят има специално място в празничния календар на врачани, тъй като в миналото от него е започвал т.нар. увеселителен сезон. Освен това на 6 декември започвало разпродаването на поздравителните празнични честитки. А какви са били те - посетителите ще видят в експозицията, която съдържа 133 картички от различни периоди на столетието. Изложбата е под наслов "Коледните послания" и е обособена в три подтеми. Първата връща публиката в началото на миналия век, обясни завеждащата отдел "Краезнание" Калина Тодорова:

"Първата тематична група са пощенски картички на 100 години. Това са картички от първата половина на 20 век, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно Австрия и Германия. Те се отличават със стил и деликатност, внасят европейската мода и традиции, целия набор от коледни атрибути - коледна елха, ангелчета... 20 пощенски картички дари Красимир Цанкулов на библиотеката дни преди изложбата. Те са от началото на 20 век. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Костуркова миниатюрни пощенски картички. Те са характерни за т.нар. "сиромашко време" след Втората световна война..."

Вторият период е наречен "Дядо Мраз, Снежанка и новогодишния миг". В основата е дарение на учителката Бойка Лозанска, което представлява колекция от пощенски картички от 60- и 70-те години на 20 век.

"Рисувани и допълнително украсени със златен прах, брокат, заменен по-късно с натрошени коледни играчки. Появяват се рисуваните картички на "Български художник". Снимките са черно-бели и цветни на коледни макети и кукли, хит са натюрмортите в битов стил. Голяма част от представените картички, носещи новогодишните послания, са на руски."

Третата подтема е наречена "Работилницата за щастие". Тя обхваща края на 20-ти и началото на 21 век.

"Ръчно изработената картичка навлиза не само като част от дарената радост на близките по празниците, но става и задължителен елемент от предпразничната еуфория днес... Сами по себе си те представляват своеобразен празник, където правенето на магия не е просто задължително коледно шаблонче. Децата го правят с най-голямо удоволствие... Не е важно дали посланието е на електронен носител, дали е по пощата или изписано върху снега и няма да го има след миг, просто важно е посланието, любовта, с която го изпращаме..."


Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.Вижте още

Дамската чанта и женското сърце сравняваме в "Пица на парче"

Привет от Нора и Гери! За начало да направим един малък експеримент. Отворете чантата си и погледнете какво има вътре. Какво ли не?! Ако в дамската чанта не се събира трилитрова туба вино, то егати тъпата дамска чанта :) Този аксесоар  е един от най-големите мъжки страхове: неизчерпаем източник на сила и най-голямата тайна за тях. Какво ли не побира..

публикувано на 26.05.18 в 12:30

Празни бутилки и ненужни опаковки в ръцете на Роми Гергова стават уникати

Празни бутилки и опаковки, чието съдържание отдавна го няма и дори консервени кутии, в ръцете на видинчанката Роми Гергова се превръщат в изящни сувенири и предмети с ново приложение. За нея това е хоби едва от няколко месеца. Връща я към рисуването, което за Роми е любимо занимание преди години: „Винаги съм била човек на изкуството...

публикувано на 25.05.18 в 16:55

Фондация помага на онкоболните и техните семейства

Фондация "Победи рака" работи в помощ на онкоболните в България и техните близки. Работещите там специалисти предоставят достоверна информация за онкологичните заболявания, съгласувана с водещи специалисти в страната, оказват подкрепа на пациентите и семействата им чрез организиране на събития, в които да се обсъждат не само важните въпроси за..

публикувано на 25.05.18 в 16:38
Нинко Кирилов, Снимка: Ваня Минева

Курс по творческо писане с Нинко Кирилов

Кратък курс по творческо писане ще се проведе на 28-и, 30-и и 31-и май във видинската библиотека "Михалаки Георгиев“ . Ще се води от писателя Нинко Кирилов . "Курсът е ориентиран основно към ученици и с туденти във Видин. Това, разбира се, изобщо не пречи на останалите да присъстват, да дискутираме и да сме си полезни взаимно.“ ,..

публикувано на 24.05.18 в 17:31

Фестивал на спомените в Горна Бела речка

Преосмисляне на личната история е основната тема на 15 - тия фестивал на спомените. " От старта си през 2004-та Goatmilk / Козе мляко, следва много проста философия - да даде глас на хората, чиито личен разказ никога не е бил смятан за част от историята. Бела речка беше нашето начало, нашият личен опит да създадем сигурно място за..

публикувано на 24.05.18 в 16:57

В "Музикална зона" на 24 май 2018 слушаме български, сръбски композитори, както и Enya – 2 част

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост е сред любимите ми празници. Припомняме си факти от историята, слушайки патриарха на българското композиторско творчество Петко Стайнов със симфоничната поема "Тракия" . Тази година 24 май за пръв път се празнува като ден на славянската писменост и в западната ни съседка..

публикувано на 24.05.18 в 09:00