Коледни картички отпреди век показват във Враца

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев"-Враца

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца избра Никулден за представянето на изложбата "Коледата и Новата година на ХХ век в пощенски картички". Денят има специално място в празничния календар на врачани, тъй като в миналото от него е започвал т.нар. увеселителен сезон. Освен това на 6 декември започвало разпродаването на поздравителните празнични честитки. А какви са били те - посетителите ще видят в експозицията, която съдържа 133 картички от различни периоди на столетието. Изложбата е под наслов "Коледните послания" и е обособена в три подтеми. Първата връща публиката в началото на миналия век, обясни завеждащата отдел "Краезнание" Калина Тодорова:

"Първата тематична група са пощенски картички на 100 години. Това са картички от първата половина на 20 век, произведени за българския пазар в Западна Европа, предимно Австрия и Германия. Те се отличават със стил и деликатност, внасят европейската мода и традиции, целия набор от коледни атрибути - коледна елха, ангелчета... 20 пощенски картички дари Красимир Цанкулов на библиотеката дни преди изложбата. Те са от началото на 20 век. Интерес представляват получените като дарение от Радосвета Костуркова миниатюрни пощенски картички. Те са характерни за т.нар. "сиромашко време" след Втората световна война..."

Вторият период е наречен "Дядо Мраз, Снежанка и новогодишния миг". В основата е дарение на учителката Бойка Лозанска, което представлява колекция от пощенски картички от 60- и 70-те години на 20 век.

"Рисувани и допълнително украсени със златен прах, брокат, заменен по-късно с натрошени коледни играчки. Появяват се рисуваните картички на "Български художник". Снимките са черно-бели и цветни на коледни макети и кукли, хит са натюрмортите в битов стил. Голяма част от представените картички, носещи новогодишните послания, са на руски."

Третата подтема е наречена "Работилницата за щастие". Тя обхваща края на 20-ти и началото на 21 век.

"Ръчно изработената картичка навлиза не само като част от дарената радост на близките по празниците, но става и задължителен елемент от предпразничната еуфория днес... Сами по себе си те представляват своеобразен празник, където правенето на магия не е просто задължително коледно шаблонче. Децата го правят с най-голямо удоволствие... Не е важно дали посланието е на електронен носител, дали е по пощата или изписано върху снега и няма да го има след миг, просто важно е посланието, любовта, с която го изпращаме..."


Изложбата може да бъде разгледана до края на годината.Вижте още

"Деца помагат на деца" в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин

Коледен благотворителен базар под наслов "Деца помагат на деца" организира Професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Той ще се проведе по традиция в навечерието на най-светлите празници, на 19 декември от 11:30 ч. на първия етаж на училищната сграда, до учебния ресторант. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати социално..

публикувано на 12.12.17 в 17:05

ОУ "Иван Вазов" Видин ще подреди коледен базар

Традиционен коледен базар ще се проведе в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Той ще продължи три дни- на 13,14 и 15 декември. Основната част от събраната сума всяка година училището дарява за благотворителната инициатива "Българската Коледа", а останалите средства остават за подпомагане на класовете, каза началният учител Вили Миладинова :..

публикувано на 12.12.17 в 16:37

Ваньо Бечев: "Всеки часовник е специфичен за себе си"

На 12 декември Църквата почита паметта на свети Спиридон . Смята се, че каквото е времето през 12-те дни след свети Спиридон, такова ще е през съответните месеци през следващата година. На първия ден съответства януари, на втория - февруари и т.н. Това е част от двата цикъла 12-дневни прогнози, които се правят от 1 до 12 декември и от 12 до 24..

обновено на 12.12.17 в 16:33

Спомен за Невена Коканова

На днешния ден през 1938 година е родена голямата българска актриса Невена Коканова , наричана "първата дама на българското кино". Актрисата е позната на поколения българи с ролите си на Ирина от "Тютюн", Лиза от "Крадецът на праскови", Тинка от "Момчето си отива" и Невена от "Спомен за близначката". Има и повече от 50 роли в театъра. Невена..

публикувано на 12.12.17 в 16:29

Драго от "Тоника СВ" - северозападната нота в групата

В днешното издание на Калейдоскоп   ви срещаме с един човек на изкуството, музикант и по-точно много известен певец, когото познаваме като част от  любима българска група. Това е Драгомир Димитров от "Тоника СВ" или както го знаем Драго.  Той е земен, човечен, приемащ нещата в живота спокойно, притежава младежки дух и ентусиазъм,  гледа на..

публикувано на 11.12.17 в 18:44

Александър Димитров: Плуване и йога пазят децата от гръбначни изкривявания

Гръбначните изкривявания в детска възраст могат да бъдат предизвикани от плоскостъпие, от носене на тежка чанта, както и от неправилна стойка при работа с таблет или компютър. Това каза в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН рехабилитаторът от МБАЛ "Св. Петка" - Видин Александър Димитров. Той обясни, че в началото гръбначните..

публикувано на 11.12.17 в 17:41