За големите дарители на Видин

Автор:
Една от сградите във Видин, дарени от Тома Лозанов.
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев

Днешният ден 6 декември, освен че е Никулден, е и Ден на дарителя. Нанчо Попович, български емигрант, дарява 20 000 наполеона за своя град - Шумен, за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната. В негова чест и по идея на Илия Блъсков 6 декември е определен през 1937 г. като Ден на дарителя - за благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността.


Главният експерт в Държавния архив Мария Новакова разказа за по-големите дарители на Видин:

"Разказвайки за нашите, видински дарители, бих искала да започна с първия български екзарх и видински митрополит Антим I, който дарява терен и средства за построяване на девическо училище. То е построено след неговата смърт. Известно е сред видинчани като "Зеленото училище". Той е един от основните дарители за изграждането на храма "Св. Димитър". Неговият наследник на митрополитското кресло- митрополит Кирил Видински дарява 10 000 лева за построяването на сграда на читалище "Цвят". Митрополит Неофит, който е заемал митрополитското кресло от 1914 до смъртта си през 1971 година е един от най- крупните дарители. По негово време във Видинската епархия се създават няколко благотворителни фонда, благодарение на които са изградени сградата на Видинската света митрополия, построен е мавзолеят- паметник на Антим I. С негово лично дарение е изграден и детският дом "Желязко Попниколов". 

Друг крупен дарител е Тома Лозанов. Благодарение на дарените от него суми е построен Търговският дом, сградата на Българска земеделска и кооперативна банка, стопанското девическо училище. Той предоставя на Общината 2 милиона лева. Неговата воля е те да бъдат употребени за направата на модерна баня за гражданите на града. Ценно дарение за града прави и търговецът Йоница Николов. Семейство Николови даряват сумата от 500 000 лева за довършване на започнатата от Общината сграда, предназначена за приют за недъгави старци. Една особеност на видинските дарители е, че те представят всички етнически групи, които са живели в нашия град."

Попитахме видинчани дали сме се научили на благотворителност:

"Повечето хора се научиха, защото времената са трудни и ако никой не ти подаде ръка, трудно се оцелява. Струва ми се, че сме благотворители само по празниците... Ами да, все повече хора участват в благотворителни кампании, което е много добре... Сещаме се за тези неща само, когато наближават такива празници, тогава ставаме по- добри. През останалото време забравяме за тази благотворителност... Аз мога да говоря лично за себе си и моето семейство. Ние помагаме на хора през цялата година, участваме в различни кампании и се стремим да участваме в лични кампании. Виждаме човек, свързваме се с неговото семейство или лично с него, не искаме нещата, които правим, другите да знаят за тях... Зависи какво се има предвид под благотворителност, защото според мен и една малка усмивка на един намръщен човек също е благотворителност.... В последно време мисля, че да. Предвид зачестилите бедствия и т.н. мисля, че хората помагат все повече и повече, кой с есемеси или както е обявено, но мисля, че народът е по- състрадателен в последно време..."


Вижте още

Даниела Колова и нейното приключение, наречено Мозамбик

Какво е да живееш от другата страна на екватора, да се събуждаш от шума на на вълните на Индийския океан, да си потопен в друга реалност, да споделяш съвсем различна култура и бит, да обърнеш живота и навиците си на 180 градуса - за това разказва в "Другата истина" Даниела Колова от Видин, която четири години е живяла в Мозамбик. "Младостта ми мина..

публикувано на 17.10.18 в 19:05

Проф. Димитър Стоянов представя книга във Видин

Проф. Димитър Стоянов ще представи книгата си "Алтернативата. Защо трябва да променим света, в който живеем?" на среща с читатели от Видин. Дългогодишният преподавател в Техническия университет - София пише книгата си, подтикнат от някои от най-наболелите проблеми на нашето съвремие. Те не са само български, а на целия съвременен свят, обясни..

публикувано на 17.10.18 в 17:04

Разпределиха строителни материали от ремонта на центъра във Видин

Кметове от община Видин получиха заявените от тях количества годни строителни материали, съхранени при демонтажните работи по централната пешеходна зона във Видин. Кметът на общината  Огнян Ценков се срещна с тях в бившето военно поделение, където материалите бяха разпределени:  "В началото на проекта, казахме, че тези материали ще бъдат..

публикувано на 17.10.18 в 17:04

180 години Пристанище Лом

С обновена визия най-старото българско пристанище- пристанището в Лом, посреща 180-годишнината си. Новоизграденият товарен автоподход ще бъде открит с тържествен водосвет. Модерни настилки, нови паркоместа, високотехнологично енергоспестяващо осветление и масивна стоманобетонна ограда са само част от новите придобивки на порта...

обновено на 17.10.18 в 15:51

Млади творци от Северозапада се състезават за Детска мелодия на годината

Млади творци ще представят Българския Северозапад на финала на конкурса "Детска мелодия на годината". Второкласничката от училище "Иван Вазов"-Монтана Ивет Румянова е избрана да изпълни песента "Опит" ,   заедно с момичета от Лом и Шумен-  Ралица Младенова и Виктория Пощарова . Песента е по текст на Дарина Цветкова, музика на Даниела Владимирова..

публикувано на 17.10.18 в 14:33

Санирането във Видин- похвали и оплаквания

Продължава работата по санирането на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във Видин. На пет обекта тече усилена работа.  Какви са очакванията на хората, след приключване на дейностите, както и доволни ли са от текущия резултат, това попитахме живущите в блок 3 в жилищен комплекс "Вида" : "Така,..

публикувано на 17.10.18 в 11:09