За големите дарители на Видин

Автор:
Една от сградите във Видин, дарени от Тома Лозанов.
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев

Днешният ден 6 декември, освен че е Никулден, е и Ден на дарителя. Нанчо Попович, български емигрант, дарява 20 000 наполеона за своя град - Шумен, за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната. В негова чест и по идея на Илия Блъсков 6 декември е определен през 1937 г. като Ден на дарителя - за благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността.


Главният експерт в Държавния архив Мария Новакова разказа за по-големите дарители на Видин:

"Разказвайки за нашите, видински дарители, бих искала да започна с първия български екзарх и видински митрополит Антим I, който дарява терен и средства за построяване на девическо училище. То е построено след неговата смърт. Известно е сред видинчани като "Зеленото училище". Той е един от основните дарители за изграждането на храма "Св. Димитър". Неговият наследник на митрополитското кресло- митрополит Кирил Видински дарява 10 000 лева за построяването на сграда на читалище "Цвят". Митрополит Неофит, който е заемал митрополитското кресло от 1914 до смъртта си през 1971 година е един от най- крупните дарители. По негово време във Видинската епархия се създават няколко благотворителни фонда, благодарение на които са изградени сградата на Видинската света митрополия, построен е мавзолеят- паметник на Антим I. С негово лично дарение е изграден и детският дом "Желязко Попниколов". 

Друг крупен дарител е Тома Лозанов. Благодарение на дарените от него суми е построен Търговският дом, сградата на Българска земеделска и кооперативна банка, стопанското девическо училище. Той предоставя на Общината 2 милиона лева. Неговата воля е те да бъдат употребени за направата на модерна баня за гражданите на града. Ценно дарение за града прави и търговецът Йоница Николов. Семейство Николови даряват сумата от 500 000 лева за довършване на започнатата от Общината сграда, предназначена за приют за недъгави старци. Една особеност на видинските дарители е, че те представят всички етнически групи, които са живели в нашия град."

Попитахме видинчани дали сме се научили на благотворителност:

"Повечето хора се научиха, защото времената са трудни и ако никой не ти подаде ръка, трудно се оцелява. Струва ми се, че сме благотворители само по празниците... Ами да, все повече хора участват в благотворителни кампании, което е много добре... Сещаме се за тези неща само, когато наближават такива празници, тогава ставаме по- добри. През останалото време забравяме за тази благотворителност... Аз мога да говоря лично за себе си и моето семейство. Ние помагаме на хора през цялата година, участваме в различни кампании и се стремим да участваме в лични кампании. Виждаме човек, свързваме се с неговото семейство или лично с него, не искаме нещата, които правим, другите да знаят за тях... Зависи какво се има предвид под благотворителност, защото според мен и една малка усмивка на един намръщен човек също е благотворителност.... В последно време мисля, че да. Предвид зачестилите бедствия и т.н. мисля, че хората помагат все повече и повече, кой с есемеси или както е обявено, но мисля, че народът е по- състрадателен в последно време..."


Вижте още

В "Музикална зона" на 19 юли 2018 слушаме японската джаз пианистка Хироми Уехара – 2 част

Навлизаме по-надълбоко в музиката на Хироми, разяснявайки от къде идват идеите за заглавия на албумите и пиесите в репертоара на известното и трио. За нея гласът и движението са основни човешки настройки, които са с приложение не само в ежедневието, но имат израз и в инструменталната "безгласова" музиката. Авторката е гладна да се учи, като за..

публикувано на 19.07.18 в 09:00

Кавалджията Живко Василев: Носим в нас българското и то живее най-добре в България

Един от популярните кавалджии у нас - Живко Василев , проведе уъркшоп с участниците в младежкия фестивал на изкуствата "The Bridge" във Видин. Младият музикант представи възможностите на традиционния български инструмент и обясни, че той по нищо не отстъпва на тези, които са популярни на Запад. За да потвърди думите си, Живко Василев изпълни българска..

публикувано на 18.07.18 в 16:42

Най-дългата картина на река Дунав показват във Видин

Картина на река Дунав , дълга около километър, ще бъде показана във Видин . Представянето ѝ ще се състои в рамките на Седмото издание на фестивала на изкуствата "Дунавски вълни" , който ще се проведе в последната седмица на юли, обясни Силвана Сюлейман , главен експерт "Култура и изкуство“ в Община Видин: "Това е картина на художничката Анна Тудор,..

публикувано на 18.07.18 в 14:28
Иконата с вградената частица от мощите на свети Герман.

Видин прие частица от мощите на свети Герман, Чудотворец на цяла Америка

Частица от мощите на свети Герман Аляскински , Чудотворец на цяла Америка, беше посрещната тържествено тази сутрин в катедралния храм "Свети Димитър" във Видин . Дарението е от епископа на Ситка и Аляска- Негово Преосвещенство Дейвид, който лично донесе светинята. Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил прие светинята, вградена..

публикувано на 18.07.18 в 14:00

Фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка" започва край Враца

Коване на монети, приготвяне на храни и напитки по рецепти от древността са част от новите моменти в програмата на Фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка" . Петото издание на единственото по рода си у нас събитие започва утре, 19 юли, край археологическия обект в местността "Валога" при врачанското село Оходен , обясни директорът на..

публикувано на 18.07.18 в 13:53

Готова е програмата за панаира в Кула

Община Кула се подготвя за отбелязването на 102-рия традиционен панаир , който ще се проведе от 13 до 19 август тази година. Готова е културната програма, която включва много събития, забавления и тържества. Панаирът официално ще се открие в 20 часа на 13 август, понеделник, с  концерт, в който ще вземат участие съставите за народни и спортни..

публикувано на 18.07.18 в 11:04