За големите дарители на Видин

Автор:
Една от сградите във Видин, дарени от Тома Лозанов.
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев

Днешният ден 6 декември, освен че е Никулден, е и Ден на дарителя. Нанчо Попович, български емигрант, дарява 20 000 наполеона за своя град - Шумен, за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната. В негова чест и по идея на Илия Блъсков 6 декември е определен през 1937 г. като Ден на дарителя - за благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността.


Главният експерт в Държавния архив Мария Новакова разказа за по-големите дарители на Видин:

"Разказвайки за нашите, видински дарители, бих искала да започна с първия български екзарх и видински митрополит Антим I, който дарява терен и средства за построяване на девическо училище. То е построено след неговата смърт. Известно е сред видинчани като "Зеленото училище". Той е един от основните дарители за изграждането на храма "Св. Димитър". Неговият наследник на митрополитското кресло- митрополит Кирил Видински дарява 10 000 лева за построяването на сграда на читалище "Цвят". Митрополит Неофит, който е заемал митрополитското кресло от 1914 до смъртта си през 1971 година е един от най- крупните дарители. По негово време във Видинската епархия се създават няколко благотворителни фонда, благодарение на които са изградени сградата на Видинската света митрополия, построен е мавзолеят- паметник на Антим I. С негово лично дарение е изграден и детският дом "Желязко Попниколов". 

Друг крупен дарител е Тома Лозанов. Благодарение на дарените от него суми е построен Търговският дом, сградата на Българска земеделска и кооперативна банка, стопанското девическо училище. Той предоставя на Общината 2 милиона лева. Неговата воля е те да бъдат употребени за направата на модерна баня за гражданите на града. Ценно дарение за града прави и търговецът Йоница Николов. Семейство Николови даряват сумата от 500 000 лева за довършване на започнатата от Общината сграда, предназначена за приют за недъгави старци. Една особеност на видинските дарители е, че те представят всички етнически групи, които са живели в нашия град."

Попитахме видинчани дали сме се научили на благотворителност:

"Повечето хора се научиха, защото времената са трудни и ако никой не ти подаде ръка, трудно се оцелява. Струва ми се, че сме благотворители само по празниците... Ами да, все повече хора участват в благотворителни кампании, което е много добре... Сещаме се за тези неща само, когато наближават такива празници, тогава ставаме по- добри. През останалото време забравяме за тази благотворителност... Аз мога да говоря лично за себе си и моето семейство. Ние помагаме на хора през цялата година, участваме в различни кампании и се стремим да участваме в лични кампании. Виждаме човек, свързваме се с неговото семейство или лично с него, не искаме нещата, които правим, другите да знаят за тях... Зависи какво се има предвид под благотворителност, защото според мен и една малка усмивка на един намръщен човек също е благотворителност.... В последно време мисля, че да. Предвид зачестилите бедствия и т.н. мисля, че хората помагат все повече и повече, кой с есемеси или както е обявено, но мисля, че народът е по- състрадателен в последно време..."


Вижте още
професор Стефка Петрова

Проф. Стефка Петрова: Е-номер получават добавките, оценени като безопасни

Всички промишлено произведени храни съдържат определени добавки, предназначени да ги запазят безопасни, да подобрят тяхната структура и вид за пред купувачите. Това обясни в предаването "Направление здраве" по Радио ВИДИН  проф. Стефка Петрова , специалист по хранене и диететика при Националния център по обществено здраве и анализи . Тя разясни,..

обновено на 16.01.18 в 17:22

Четат ли младите

Не е тайна, че младите хора днес прекарват по-голямата част от времето си пред компютъра, а не над книгите. Според изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение, едва 9.7% от младежите четат книги (не учебници) в свободното си време. "Децата четат много. Всяка година все повече и повече деца стават наши читатели. Когато децата..

публикувано на 16.01.18 в 16:46

Селановското училище стана на 60 години, но не е ретро

Училището в Оряховското село Селановци навърши 60 години. През 1958 година, на 12 януари, част от децата от училище "Христо Ботев" в средата на зимата се преместват за втория срок в новоизградената сграда на Основно училище "Н. Й. Вапцаров". Тогава започват занятията за една голяма част от селановските деца, които тогава за радост, а сега за..

публикувано на 16.01.18 в 16:45

16 януари- Световният ден на "Бийтълс"

16 януари е Световният ден на "Бийтълс". Денят се чества от 16 януари 2001 г., като е обявен от Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата /ЮНЕСКО/. Популярната поп/рок група е създадена през 1960 г. В нея влизат Джон Ленън, Пол Маккартни, Джордж Харисън и барабанистът Пийт Бест, заменен през 1962 г. от Ринго Стар. В..

публикувано на 16.01.18 в 15:45

Общинската болница в Белоградчик сред протестиращите в страната

На протеста, организиран от Сдружението на общинските болници, в Белоградчик излезе целият колектив, подкрепен от граждани и местната управа. Настояват за промени в здравното законодателство, за да може болници като тази в града да оцелеят. 600 000 лева са задълженията на здравното заведение към доставчиците и медицинския персонал...

публикувано на 15.01.18 в 15:20

Мадлен Аспарухова: "Има защо да се завърнеш в град, от който всички бягат"

В предаването "Калейдоскоп" представяме една светла, лъчезарна, усмихната млада дама - Мадлен Аспарухова . Тя е родена в София на 24 април 1993 година, но както тя казва, има щастието първите десет години от живота си да прекара на село, в Гъмзово. Там живее при баба и дядо и учи до трети клас. Средното си образование завършва в град..

публикувано на 15.01.18 в 13:04