За големите дарители на Видин

Автор:
Една от сградите във Видин, дарени от Тома Лозанов.
Снимка: Картичка от колекцията на Митко Лачев

Днешният ден 6 декември, освен че е Никулден, е и Ден на дарителя. Нанчо Попович, български емигрант, дарява 20 000 наполеона за своя град - Шумен, за построяването на сграда за едно от първите девически училища в страната. В негова чест и по идея на Илия Блъсков 6 декември е определен през 1937 г. като Ден на дарителя - за благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността.


Главният експерт в Държавния архив Мария Новакова разказа за по-големите дарители на Видин:

"Разказвайки за нашите, видински дарители, бих искала да започна с първия български екзарх и видински митрополит Антим I, който дарява терен и средства за построяване на девическо училище. То е построено след неговата смърт. Известно е сред видинчани като "Зеленото училище". Той е един от основните дарители за изграждането на храма "Св. Димитър". Неговият наследник на митрополитското кресло- митрополит Кирил Видински дарява 10 000 лева за построяването на сграда на читалище "Цвят". Митрополит Неофит, който е заемал митрополитското кресло от 1914 до смъртта си през 1971 година е един от най- крупните дарители. По негово време във Видинската епархия се създават няколко благотворителни фонда, благодарение на които са изградени сградата на Видинската света митрополия, построен е мавзолеят- паметник на Антим I. С негово лично дарение е изграден и детският дом "Желязко Попниколов". 

Друг крупен дарител е Тома Лозанов. Благодарение на дарените от него суми е построен Търговският дом, сградата на Българска земеделска и кооперативна банка, стопанското девическо училище. Той предоставя на Общината 2 милиона лева. Неговата воля е те да бъдат употребени за направата на модерна баня за гражданите на града. Ценно дарение за града прави и търговецът Йоница Николов. Семейство Николови даряват сумата от 500 000 лева за довършване на започнатата от Общината сграда, предназначена за приют за недъгави старци. Една особеност на видинските дарители е, че те представят всички етнически групи, които са живели в нашия град."

Попитахме видинчани дали сме се научили на благотворителност:

"Повечето хора се научиха, защото времената са трудни и ако никой не ти подаде ръка, трудно се оцелява. Струва ми се, че сме благотворители само по празниците... Ами да, все повече хора участват в благотворителни кампании, което е много добре... Сещаме се за тези неща само, когато наближават такива празници, тогава ставаме по- добри. През останалото време забравяме за тази благотворителност... Аз мога да говоря лично за себе си и моето семейство. Ние помагаме на хора през цялата година, участваме в различни кампании и се стремим да участваме в лични кампании. Виждаме човек, свързваме се с неговото семейство или лично с него, не искаме нещата, които правим, другите да знаят за тях... Зависи какво се има предвид под благотворителност, защото според мен и една малка усмивка на един намръщен човек също е благотворителност.... В последно време мисля, че да. Предвид зачестилите бедствия и т.н. мисля, че хората помагат все повече и повече, кой с есемеси или както е обявено, но мисля, че народът е по- състрадателен в последно време..."


Вижте още

Туроператори ще посетят Видинско

„Туризъм на две граници - от Торлашко, та до Влашко” - под този наслов ще премине тази година информационното пътуване, което Община Белоградчик организира чрез Асоциацията на екскурзоводите в България. По традиция то се провежда в началото на активния туристически сезон. Обиколката е тридневна- от утре, 23-ти март и ще премине по маршрут през..

публикувано на 22.03.18 в 09:43

В "Музикална зона" на 22 март 2018 слушаме Андрю Лойд Уебър, Горан Брегович и Влатко Стефановски

Днес британският композитор Андрю Лойд Уебър става на 70 г. Кой не е чувал за мюзикълите му "Евита", "Котките", "Фантомът от операта" , "Исус Христос суперзвезда" ? Песни от тях стават особено популярни, като са кавърирани от редица изпълнители. Ще чуем най-известните от тях. На 22 март музикантът от Босна и Херцеговина – Горан Брегович..

публикувано на 22.03.18 в 09:00

"Фолклорна плетеница" за 6-ия рожден ден на "Северняци" във Видин (видео)

Фолклорна студия "Северняци" ще отбележи шестия си рожден ден с голям концерт "Фолклорна плетеница" във Видин. Над 80 танцьори ще излязат на сцената във видинската спортна зала, за да представят танци от различни фолкорни области в страната, обясни ръководителят на "Северняци" Ерик Петров: "Решихме да отпразнуваме този рожден ден с един голям..

публикувано на 21.03.18 в 15:08
Поети от различни поколения отбелязаха Световния ден на поезията във Видин.

Във Видин отбелязаха Световния ден на поезията

Световният ден на поезията - 21 март, беше отбелязан с Поетично матине във Военния клуб във Видин. Представиха се творци от няколко поколения, сред които членове на Дружеството на писателите, Литературен клуб "Иван Деспотов", Детска творческа група "Жар" и Военния клуб. Програмата беше открита със стихотворения на Сашо Лазаров , бивш военен, който пише..

обновено на 21.03.18 в 15:06

Международния ден на франкофонията отбелязаха във Видин

По повод Международния ден на франкофонията, който се отбелязва на 20 март в над 70 страни по света, Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" съвместно с ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин организира "Поетически Хайку-пикник" - музикално-поетичен спектакъл, с произведения на ученици от гимназията.  Хайку стиховете, изработени в ателие по писане,..

публикувано на 20.03.18 в 17:45

Предстои ретрограден Меркурий

Днес, 20 март, отбелязваме Международния ден на астрологията. Този ден се отбелязва от 1993 г. по инициатива на Асоциацията на астролозите в Деня на пролетното равноденствие, когато започва астрологическата година. За 2018 г. денят е 20 март в 18:15 ч. Първоначално се е отбелязвал през един от почивните дни, преди Слънцето да навлезе в..

публикувано на 20.03.18 в 16:59