Депутат с питане до регионалния министър за поскъпването на вода в мездренските села

Снимка: Борис Радославов

Въпрос за драстичното увеличение на цената на водата в шест села от община Мездра отправи народният представител Красимир Богданов до министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Жителите на селата Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин дол, Зли дол и Оселна в края на ноември се вдигнаха на протест срещу предлаганото повишение на цената на водата, което е с близо лев за кубик. Те са отправили въпрос до регионалното министерство, но до сега няма отговор, каза Богданов. Той допълни, че при него е постъпила жалба, която е придружена с подписите на 1300 души от шестте села:

"Несъгласието на хората от въпросните населени места е свързано с това, че няма причина, която да поражда увеличение на цената на водата. Тези села са в планински район. Водата се придвижва по гравитачен път. Няма помпи, не се използва електроенергия. Не са правени и някакви съществени подобрения, още повече, че самият водопровод е изграден със средства на хората от тези населени места. Те са закупили материали. С доброволен труд са положени тръбите навремето, може би преди 50-60 години, така че няма нещо, което да е променило ситуацията, за да се налага увеличение на водата"-
каза Богданов, който е народен представител от групата на „Обединени патриоти“ от област Враца.

Писмото от жителите на селата е отправено и до Комисията за енергийно и водно регулиране, където предлаганата цена ще се разглежда утре. Това не отменя ангажимента на регионалното министерство, коментира Богданов. Според него твърденията на ВиК- Враца не са подкрепени от конкретна програма, която по срокове и по дейности да показва какво точно ще се извърши.


Вижте още

Продължава санирането на блокове във Видин

Продължава санирането на блокове от определените  5 обекта  по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради във Видин. Националната програма за енергийна ефективност е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради с основна цел да се осигурят по-добри условия на живот на гражданите, топлинен комфорт и по-високо..

публикувано на 26.05.18 в 14:57

Разнообразен асортимент от гозби на кулинарния фестивал в Монтана

Каша от коприва, боб с джанки, баш врачанска лютика,  кълцаници  с пиле, с патладжан, баници и питки са сред гозбите, които човек може да опита на кулинарния фестивал  „ Бабина душица ” в центъра на Монтана.  "Днес готвим всичко, което го има в градината. Каша от коприва, няколко вида боб, лютика с патладжан, баници ще има, пилешка лютика..

публикувано на 26.05.18 в 14:42

Откриха "Мото-рок уикенд" във Враца

След 9-годишно прекъсване Враца отново събра стотици рокери - любители на двуколестните моторни превозни средства. Събитието „Мото-рок уикенд" се провежда в местността „Леденика“ и бе открито от кмета на Община Враца, който поздрави участниците и им пожела всяка следваща година,„рокерският уикенд" в града да се разраства. Проявата започна с..

публикувано на 26.05.18 в 13:30

Фолклорната занаятчийска алея в Монтана събра около 50 занаятчии

В Монтана се провежда шестото издание на Алея на изкуството и занаятите - част от честванията на празника на Монтана " Свети дух ".  Около 40 майстори на народни занаяти от цялата стана са подредили своите произведения на площад "Жеравица" към момента, като се очакват още 10, каза Лидия Костова - инициатор за създаване на творческото място. "Има..

публикувано на 26.05.18 в 13:04

Днес в Монтана се открива фестивал на народната кухня

Шестото издание на фестивала на народната кухня " Бабина душица " започва днес в Монтана. Домакин е Община Монтана, заедно с Клуб на любителите на кафе и дебели книги. Фестивалът е част от програмата за празника на Монтана " Свети Дух ".  "Тази година ще готвим неща, които до този момент не сме представяли. Групата е силна, има и интересни гости -..

публикувано на 26.05.18 в 10:47

Концерт ще озвучи пещера "Леденика" днес

Уникален концерт в пещерата Леденика ще предложат музиканти от Симфониета Враца и Дамски хор "Враца" на меломаните. Културната проява е в рамките на „ Ботеви дни 2018 “ и е с начален час 11.30 часа, каза за Радио Видин диригентът на концерта Момчил Томов : "Концертната програма ще включва произведения от жанра на ортодокса, като Дмитрий..

публикувано на 26.05.18 в 08:32