Депутат с питане до регионалния министър за поскъпването на вода в мездренските села

Снимка: Борис Радославов

Въпрос за драстичното увеличение на цената на водата в шест села от община Мездра отправи народният представител Красимир Богданов до министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Жителите на селата Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин дол, Зли дол и Оселна в края на ноември се вдигнаха на протест срещу предлаганото повишение на цената на водата, което е с близо лев за кубик. Те са отправили въпрос до регионалното министерство, но до сега няма отговор, каза Богданов. Той допълни, че при него е постъпила жалба, която е придружена с подписите на 1300 души от шестте села:

"Несъгласието на хората от въпросните населени места е свързано с това, че няма причина, която да поражда увеличение на цената на водата. Тези села са в планински район. Водата се придвижва по гравитачен път. Няма помпи, не се използва електроенергия. Не са правени и някакви съществени подобрения, още повече, че самият водопровод е изграден със средства на хората от тези населени места. Те са закупили материали. С доброволен труд са положени тръбите навремето, може би преди 50-60 години, така че няма нещо, което да е променило ситуацията, за да се налага увеличение на водата"-
каза Богданов, който е народен представител от групата на „Обединени патриоти“ от област Враца.

Писмото от жителите на селата е отправено и до Комисията за енергийно и водно регулиране, където предлаганата цена ще се разглежда утре. Това не отменя ангажимента на регионалното министерство, коментира Богданов. Според него твърденията на ВиК- Враца не са подкрепени от конкретна програма, която по срокове и по дейности да показва какво точно ще се извърши.


Вижте още

Мъжът, прегазил непълнолетния си брат в Камено поле, е бил в нетрезво състояние

Полицията във Враца излезе с подробности за фаталните инциденти , станали само за ден в региона. Малко след полунощ в неделя на улица  в село Камено поле, колесен  трактор, управляван от 38-годишен мъж от същото село с инициали М. Г., неправоспособен водач , блъснал 13-годишния си брат, който починал. Пробата за алкохол на М.Г. е положителна - 0,72..

публикувано на 21.08.18 в 09:31

Реновираха сградата на полицейското управление в Берковица

Реновираха сградата на полицейското управление в Берковица. От там съобщиха, че са усвоени близо 234 000 лв., от които европейското финансиране е в размер на 203 000 лева, и национално съфинансиране. Проектът е изпълнен за 24 месеца. Главната цел на проекта е повишаване енергийната ефективност на сградата на РУП Берковица. Очаква се след ремонтните..

публикувано на 21.08.18 в 09:06

С два трупа започна седмицата във Врачанско

Два трагични инцидента белязаха началото на седмицата във Врачанско, като и двата случая не бяха описани в бюлетина на областната дирекция на МВР. Вероятно днес ще има повече информация. В първите часове на понеделник 38-годишният Мирослав Г. е прегазил смъртоносно брат си при скандал в село Камено поле, което се намира в община Роман...

публикувано на 21.08.18 в 09:00

Снимката на 20 август 2018 година

С празнично шествие, поднасяне на венци и цветя пред паметника на Никола Войводов, във Враца бяха отбелязани 176 години от рождението и 151 години от неговата гибел. Ученици от СУ „Никола Войводов“ преминаха по алеята, започваща от пл. „Македония“, за да стигнат до гаровия площад, където се състоя възпоменателното тържество. По време на..

публикувано на 20.08.18 в 18:10

Община Берковица гласува концесия за добив на индустриални минерали

Със свое решение Общински съвет – Берковица даде съгласие находище "Дуката" в землището на село Бързия да се даде на концесия за добив на неметални полезни изкопаеми – индустриални минерали – пегматоидни левкократни гранити. Става въпрос за пет имота в местностите "Станково ливаге" и "Докин шек", които се отдават за десет години...

публикувано на 20.08.18 в 16:28

Кампанията "Търсим цветята" направи дарение за децата във Вършец

В последните дни на отиващата си вече лятна ваканция, доброволките на СУ „Иван Вазов“ – град Вършец успяха да зарадват с хубави дрехи и обувки съучениците си в неравностойно положение – сираци и от социално слаби семейства , съобщават от учебното заведение. Даренията се получават в училището за трета поредна година, благодарение на английското семейство..

публикувано на 20.08.18 в 16:04