Депутат с питане до регионалния министър за поскъпването на вода в мездренските села

Снимка: Борис Радославов

Въпрос за драстичното увеличение на цената на водата в шест села от община Мездра отправи народният представител Красимир Богданов до министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Жителите на селата Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин дол, Зли дол и Оселна в края на ноември се вдигнаха на протест срещу предлаганото повишение на цената на водата, което е с близо лев за кубик. Те са отправили въпрос до регионалното министерство, но до сега няма отговор, каза Богданов. Той допълни, че при него е постъпила жалба, която е придружена с подписите на 1300 души от шестте села:

"Несъгласието на хората от въпросните населени места е свързано с това, че няма причина, която да поражда увеличение на цената на водата. Тези села са в планински район. Водата се придвижва по гравитачен път. Няма помпи, не се използва електроенергия. Не са правени и някакви съществени подобрения, още повече, че самият водопровод е изграден със средства на хората от тези населени места. Те са закупили материали. С доброволен труд са положени тръбите навремето, може би преди 50-60 години, така че няма нещо, което да е променило ситуацията, за да се налага увеличение на водата"-
каза Богданов, който е народен представител от групата на „Обединени патриоти“ от област Враца.

Писмото от жителите на селата е отправено и до Комисията за енергийно и водно регулиране, където предлаганата цена ще се разглежда утре. Това не отменя ангажимента на регионалното министерство, коментира Богданов. Според него твърденията на ВиК- Враца не са подкрепени от конкретна програма, която по срокове и по дейности да показва какво точно ще се извърши.


Вижте още

Граждански протести в Лом и Козлодуй, а утре и във Видин

Жители на град Лом излязоха на протест днес срещу високите цени на горивата, високите данъци и цялостната политика на правителството. "Всичко мина нормално", каза за Радио ВИДИН един от организаторите на недоволството  Анатоли Цветанов :  "Протестът премина без инциденти...Блокирахме за малко, но пропускахме коли с възрастни хора и..

публикувано на 17.11.18 в 16:57

АПИ предупреждава: Утре шофирайте с автомобили подготвени за зимата

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия , предупреждават от АПИ. Прогнозата на метеоролозите за неделя и понеделник е за застудяване и в Северозападна и Северна България дъждът ще преминава в сняг. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват..

публикувано на 17.11.18 в 14:50

Детско полицейско управление създадоха в Бойчиновци

Детско полицейско управление създадоха в училище „Васил Левски” в Бойчиновци. 20 деца от трети и четвърти клас, с ръководители Диана Николова и Красимира Илиева, повтаряха клетвените слова изречени от мл. полицейски инспектори Елена Андреева и Данаил Николов. Тържествената клетва уважиха кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев, заместник кмета..

публикувано на 17.11.18 в 12:35

Състезанието "Мама, татко и аз" се проведе във Враца

За седма поредна година, Община Враца и екипът "СТИМУЛ за ранно детско развитие", организираха спортния турнир "Мама, татко и аз". Събитието бе открито от кмета Калин Каменов с думите: "В днешното забързано ежедневие, ние много често сме ангажирани с проблеми и не успяваме да отделим достатъчно внимание на близките ни хора, на нашите деца. Щастлив..

публикувано на 17.11.18 в 12:03

В община Ружинци ще има обществен транспорт

В община Ружинци, където поне от 15 години са без обществен транспорт, са на път да решат проблема. Тъй като линиите не са рентабилни, превозвачи отказват да пътуват. Затова обществен превоз ще извършва автобусът, който извозва учителите на работа. Готова е транспортната схема и предстои да бъде утвърдена, каза кметът на община Ружинци Александър..

публикувано на 17.11.18 в 10:56

Доброволци ремонтират къщата на самотна майка от Бело поле

Лео Кадели и доброволци от фейсбук платформата "Приятели, Помагайте!" започнаха ремонт на къщата на 26- годишна майка от видинското село Бело поле, която гледа двете си деца без доходи в полуразрушена къща. "Започнахме рано ремонта. Повечето материали закупих с мои средства...За два дни ще успеем да направим ремонта...Очаквам още доброволци да се..

публикувано на 17.11.18 в 08:54