Депутат с питане до регионалния министър за поскъпването на вода в мездренските села

Снимка: Борис Радославов

Въпрос за драстичното увеличение на цената на водата в шест села от община Мездра отправи народният представител Красимир Богданов до министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Жителите на селата Зверино, Игнатица, Елисейна, Очин дол, Зли дол и Оселна в края на ноември се вдигнаха на протест срещу предлаганото повишение на цената на водата, което е с близо лев за кубик. Те са отправили въпрос до регионалното министерство, но до сега няма отговор, каза Богданов. Той допълни, че при него е постъпила жалба, която е придружена с подписите на 1300 души от шестте села:

"Несъгласието на хората от въпросните населени места е свързано с това, че няма причина, която да поражда увеличение на цената на водата. Тези села са в планински район. Водата се придвижва по гравитачен път. Няма помпи, не се използва електроенергия. Не са правени и някакви съществени подобрения, още повече, че самият водопровод е изграден със средства на хората от тези населени места. Те са закупили материали. С доброволен труд са положени тръбите навремето, може би преди 50-60 години, така че няма нещо, което да е променило ситуацията, за да се налага увеличение на водата"-
каза Богданов, който е народен представител от групата на „Обединени патриоти“ от област Враца.

Писмото от жителите на селата е отправено и до Комисията за енергийно и водно регулиране, където предлаганата цена ще се разглежда утре. Това не отменя ангажимента на регионалното министерство, коментира Богданов. Според него твърденията на ВиК- Враца не са подкрепени от конкретна програма, която по срокове и по дейности да показва какво точно ще се извърши.


Вижте още

Катастрофа затвори за час Е-79

Катастрофа затвори движението по международен път Е79 между Мездра и Ботевград, за час. Тежкото произшествие е станало малко преди 18 часа в местността "Копяновец", край Ботевград, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ударът е между "Форд" с видинска регистрация и камион с пазарджишки номера, в лентата за движение в посока към Враца. Има..

публикувано на 12.12.17 в 19:31

Снимката на 12 декември 2017

Още улици ще бъдат асфалтирани до края на годината във Враца, съобщават от Общината.   В момента се извършват подготвителни дейности за асфалтиране на улиците, компрометирани от Водния цикъл – Етап 1 и Етап 2 -  „Борис I“, „Георги Апостолов“,  „Подбалканска“, както и ул. „Свети Мина“ в жилищен комплекс „Дъбника“ и ул. „Герена“ в кв. Кулата...

публикувано на 12.12.17 в 17:41

Сборник ще включи творби на млади писатели в Монтана

Инициативата е на Младежка банка - Монтана .  В Регионална библиотека “Гео Милев” бяха обявени победителите от конкурса за младежка авторска творба, организиран от младежкия екип. 10 автори представиха 45 творби. Отличени са 19 произведения, съобщи Сибил Бойчев координатор в Младежка банка: "Журито беше от 5 души, от 3 различни организации.....

публикувано на 12.12.17 в 17:33

Нов протест готвят срещу цената на водата

От 1 януари в 14 области в страната, сред които Враца и Монтана, поскъпват цените на ВиК-услугите. Във Вършец, където тази година се проведоха протести срещу цената на водата, която плащат в момента, е планирано ново увеличение- 2.89 за кубик. Подготвя се нов протест. "За нас е изключително неприятна новина. Знаете, след двата протеста, които..

публикувано на 12.12.17 в 17:20

Проблемно кръстовище във Враца вече е с осветление

Кръстовището с кръгово движение на обходния път на Враца вече е осветено. 24 прожектора, като всеки от тях е с LED-светлини и мощност 100 вата, обливат района, като помагат на шофьорите в тъмното да се ориентират най-правилно. В понеделник беше пуснато пробно осветлението, но се оказа, че има още подробности за доизпипване. От вторник обаче..

публикувано на 12.12.17 в 17:10

Обществен съвет във Враца отчете резултатите от борбата с корупцията

Заместник областният управител на Враца Мирослав Комитски председателства последното за годината заседание на Областния обществен съвет по превенция и противодействие на корупцията , съобщават от областната администрация. На срещата бяха представени реализираните от териториалните звена на изпълнителната власт и представителите на местната власт..

публикувано на 12.12.17 в 16:29