Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 декември 2017

Снимка: Община Враца

Още улици ще бъдат асфалтирани до края на годината във Враца, съобщават от Общината. В момента се извършват подготвителни дейности за асфалтиране на улиците, компрометирани от Водния цикъл – Етап 1 и Етап 2 -  „Борис I“, „Георги Апостолов“,  „Подбалканска“, както и ул. „Свети Мина“ в жилищен комплекс „Дъбника“ и ул. „Герена“ в кв. Кулата.

Кръстовището с кръгово движение на обходния път на Враца вече е осветено. 24 прожектора, като всеки от тях е с LED-светлини и мощност 100 вата, обливат района, като помагат на шофьорите в тъмното да се ориентират най-правилно.

От 1 януари в 14 области в страната, сред които Враца и Монтана, се вдигат цените на ВиК-услугите. Във Вършец, където тази година се проведоха два протеста срещу поскъпването на водата, която плащат в момента, е планирано ново увеличение- 2.89 за кубик, каза общинският съветник Георги Найденов. Жителите на Вършец са се свързали с хора от селата от община Мездра, които недоволстват срещу повишението и готвят общ протест. 2.20 е цената на водата в момента във Вършец. Последното увеличение е от 1 септември тази година.

Обмисля се преструктуриране на болницата в Белоградчик, където целият персонал в началото на декември беше в готовност да напусне, заради неизплатени задължения. Проведена е среща със заместник- министъра на здравеопазването Жени Начева, предстоят и разговори с представители на Здравната каса и Регионалната здравна инспекция, за да се обсъди как точно ще стане това, каза управителят на болницата Лилия Трифонова. Варианти за преструктуриране са намаляване на болничните легла и сливане на отделения.

Обществен съвет във Враца отчете резултатите от борбата с корупцията. На срещата бяха представени реализираните от териториалните звена на изпълнителната власт и представителите на местната власт антикорупционни мерки и добри практики през изминалата година. 

Резултатите от Третия годишен Индекс на Местната система за почтеност - 2017 на Асоциация „Прозрачност без граници“ показват, че кметската институция във Видин се подрежда на 13 място и се изкачва в сравнение с 2016 г. с 1 позиция, а в сравнение с 2015 г. покачването е с 11. За първа година секторът, отчитащ най-висока стойност на индекса от 3.89 точки са кметските екипи, следвани от традиционно силния индекс за дейността на общинската администрация с 3.79 точки и съдилищата с 3.53 точки.

Област Видин ще участва в международна туристическа борсаНа нея ще се представят на отделен щанд, от 9 кв.м, четири общини от област Видин - Белоградчик, Видин, Кула и Чупрене. Борсата ще се проведе от 14 до 16 февруари следващата година в столицата.

Заявките за доставка на мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, картофи и кореноплодни, варива, плодове, зеленчуци и готови за консумация храни в консервиран, замразен, концентриран или изсушен вид в детските и социални заведения на територията на община Мездра ще се подават по електронен път. Това заявиха на работна среща от фирмата, класирала се на първо място в обществена поръчка за доставка на хранителни продукти.

Пет училища и две детски градини в Лом ще бъдат ремонтирани основно за близо 12 млн. лева от Оперативна програма "Региони в растеж", съобщи кметът на града Пенка Пенкова. Ще бъдат обновени и оборудвани Професионална гимназия "Найден Геров", малката сграда на СУ "Димитър Маринов", Първо ОУ "Никола Първанов", Второ ОУ "Константин Фотинов", СУ "Отец Паисий" и детските градини "Снежанка" и "Калинка". 

Благотворителен базар помага на талантливо дете във Видин. Изявата на видинското сдружение "Арт Базар" се прави за четвърта година, като за втори път ръчно правените бижута, сувенири, бродерии, свещници от полимерна глина, гел свещи, дръвчета от мъниста и много други, предимно от естествени материали, могат да се закупят във фоайето на Видинската симфониета. 

Традиционен коледен базар ще се проведе в Основно училище "Иван Вазов" във Видин. Той ще продължи три дни- на 13,14 и 15 декември. Основната част от събраната сума всяка година училището дарява за благотворителната инициатива "Българската Коледа.

За първи път във Враца се организира Празник на местните вина, ракии и мезета. Атрактивното кулинарно събитие ще се проведе на 16 декември, от 12:00 ч., на площад „Христо Ботев“. До този момент са подадените над 50 заявления от местни майстори на огнени питиета и изкусни мезета.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 17 април 2024 година

12 състезатели на видинските клубове по бокс, самбо и джудо, лека атлетика, ММА и кану-каяк бяха наградени от кмета на Общината д-р Цветан Ценков и заместник-кмета Борислава Борисова с грамоти за високи спортни постижения от началото на годината.  Предстои изграждането на още един паркинг във Враца , съобщиха от общинската управа...

публикувано на 17.04.24 в 18:00

Две общински избирателни комисии в Монтанско са с нови председатели

Смениха председателя на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм . Промени има и в избирателната комисия в Бойчиновци . Валери Димитров е новият председател на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм, реши Централната избирателна комисия. Промяната е направена след постъпило заявление до ЦИК от областния координатор на ГЕРБ – СДС в..

публикувано на 17.04.24 в 17:12

Дискусия за отношението към уязвимите общности се състоя във Видин

Дискусия за ролята на гражданските организации на уязвими общности за противодействие на дискриминацията се проведе във Видин . Инициатор е сдружение „Организация Дром“. Представени са резултатите от проучване за образа на малцинствените и уязвимите групи в българските медии, каза Таня Кълцева от организацията. "Днешната среща е част от..

публикувано на 17.04.24 в 16:28

Експерт по кариерно ориентиране се срещна с ученици в Мездра

Експерт от Центъра за кариерно ориентиране във Враца  гостува на СУ „Иван Вазов” в Мездра .   Ерика Йончовска представи пред седмокласници полезна информация за предстоящите изпити и в какви паралелки могат да продължат образованието си. Темата на срещата беше ''А сега накъде? Какво трябва да зная за себе си преди да взема решение?”. Учениците се..

публикувано на 17.04.24 в 15:55

Ясна е програмата за великденските празници във Видин

Община Видин обяви програмата за предстоящите великденски празници . Проявите започват от 22 април и продължават до 6 май, включително. Програмата включва: 22 април (понеделник) 17:30 ч. - Музикален салон, НЧ „Цвят- 1870“ гр. Видин  22 април (понеделник) до 26 април (петък) 14:00 - 16:00 ч. - Изработване на 3D великденска украса,..

публикувано на 17.04.24 в 15:29

Липсват работници за отварянето на шивашки цех в Дреновец

Има проблем с набирането на работници за шивашката фирма от София, която прави предварителни проучвания за възможностите за откриване на производство в село Дреновец в община Ружинци.  "След много разговори и писмени въпроси относно дейността на бъдещата шивашка фирма в общината, има подредени само 6 автобиографии, за да бъда полезен ще ми..

публикувано на 17.04.24 в 15:14

Информационна среща за болестта на Бехтерев ще се проведе във Видин

Ден на информираност относно симптомите и начините на лечение на болестта на Бехтерев ще се състои на 20 април (събота) във Видин . Събитието е част от информационна кампания за хората, които имат ставни проблеми, обясни Боряна Първанова от Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев: "Целта на нашето сдружение е да се подпомагат..

публикувано на 17.04.24 в 14:36