Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тревожни тенденции при нарушенията на пътя (видео)

Снимка: Радио ВИДИН

Мерките, които взима Пътна полиция, дават положителен резултат. Това отчете по време на работен семинар с журналисти началникът на отдел "Пътна полиция" в Главната дирекция "Национална полиция" комисар Бойко Рановски. Той представи данни за пътнотранспортните произшествия от първите 10 месеца на тази и миналата година. През ноември станаха необичайно много тежки катастрофи, а 70 души загинаха по българските пътища, подчерта комисар Рановски:

"От януари до ноември са станали 6422 тежки пътни инцидента- за сравнение, за същия период на миналата година те са били 518 повече. Загиналите за тази година до края на октомври са 622, с 42 по-малко от тези през 2016 г., а ранените - 8082 или с 667 по-малко за същия период от 2016 г. По отношение на контролната дейност през първите 10 месеца на тази година са издадени 306 911 фиша, 322 324 електронни фиша и 192 258 акта, а през миналата-  с 50 259 фиша повече, с 35 397 електронни фиша повече  и с 22 745 актове повече. България е на първо място в Европа по брой загинали в катастрофи на 1 млн. жители- ."

Инспектор Илия Георгиев съобщи, че във всички областни структури вече има патрулки, оборудвани с камери, които могат да заснемат нарушения и през нощта. Той представи най-новите технически средства, с които работят пътните полицаи.

Като тревожна тенденция комисар Рановски определи растящия брой на заловените шофьори, управлявали моторни превозни средства след употреба на наркотици. За периода те са общо 2 559. Все повече проби за потвърждение се изпращат и в специализираната лаборатория на Военно-медицинска академия, обясни съдебният токсиколог доц. Васил Атанасов:

Снимка"Тази година изпратените при нас проби са двойно повече в сравнение с миналата. Това е категорична тенденция, за която не мога да кажа дали се дължи на засилен контрол или на зловещо състояние на употребата на наркотични вещества сред шофьорите. От 2015 година имаме изключително широко разпространена употреба на амфетамин и метамфетамин. Това липсваше през 2013 година, а в момента се нарежда на второ място след употребата на марихуана. Втори важен момент е запазването на голяма група комбинирана употреба на наркотични вещества. В повечето случаи в кръвните проби на водачите, които са изпратени за експертиза при нас, показват наличие на повече от едно наркотично вещество- обикновено марихуана и амфетамин или марихуана с кокаин. Тенденцията за комбинирана употреба на наркотични вещества нараства. Другата тенденция е, че в последните години хероинът почти изчезна като уличен наркотик заради метадоновите програми. Много голям проблем за страната ни в момента са ненаркотичните психоактивни вещества, които оказват влияние върху психиката на човека, върху способността му да управлява автомобил. Това са най-често лекарства, на листовките на които пише "да не се шофира след употребата им". Такива например са лекарствата против алергии. Те имат успокояващ ефект и тяхната употреба от шофьори е безумно опасна."

През последните месеци заради засиления трафик на тежкотоварни автомобили от и за Дунав мост 2 зачестиха и катастрофите по главния път Е-79 на територията на областите Видин, Враца и Монтана.

Снимка"Явно е, че решението е разширяване и изграждане на магистрален участък, а дотогава просто трябва да се впишем в потока и да не се нервираме. Спокойно да караме, да не бързаме, да се пазим, да спазваме дистанция, защото тежкотоварният трафик е доста опасен, сблъсъкът е фатален за леките автомобили. Дистанция, по-ниска скорост и да не предприемаме изпреварване на всяка цена. Да не се нервираме, ще пристигнем 20 минути по-късно, но ако направим пет неправилни изпреварвания или на границата на възможното, нещата може да се объркат тотално. Най-важното на всяко пътуване е да стигнем до там, за където сме тръгнали и да превозим хората, които са си поверили живота, безопасно", каза за Радио ВИДИН Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

Ако все пак станете свидетел на катастрофа с пострадали, окажете първа помощ, съветва д-р Марчо Марков от болница "Пирогов", лекувал десетки жертви на пътно-транспортни произшествия:

"Има неща, които задължително трябва да направим, за да помогнем на тези хора да живеят. Първото нещо е да се извадят от колата, ако е възможно. Второто- да сме сигурни, че има добро дишане, ако няма- да се търси причината и да се направи опит да се освободят дихателните пътища. Третото нещо- дали има пулс. Четвърто- има ли външно кървене, ако има кървяща рана, трябва да се направи опит за спиране на кървенето. Следващата стъпка е да се установи има ли вътрешно кървене, тогава трябва да се закара до най-близката болница. Но преди да тръгнете да го транспортирате, трябва да се ориентирате тазовият му пръстен има ли нестабилност или не. Дори и да няма, сложете един чаршаф, шал или колан, който да стяга тазовия пръстен. Това може да спаси живота на този човек и да промени съдбата му."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21