Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изхвърляме ли храна след празниците и повиши ли се хранителната ни култура

Снимка: Радио Видин

По традиция по време на коледните и новогодишни празници пируваме богато с приятели и семейство. Затова и често остава неизядена храна след празничната вечеря. Но какво да правим с останките от новогодишната трапеза? Един от вариантите е да се съберем отново и да доизядем това, което е останало от официалния повод. Ако това е непосилна задача, може просто да замразим храната, за да не я изхвърляме. Как постъпваме обаче всъщност?

Преди няколко месеца стана ясно, че около 700 000 тона храни се унищожават годишно в страната ни. Ако те се включат в употреба, в България няма да има гладни хора. Фондация "Българска хранителна банка" е институция, създадена с цел да спасява храна с изтекъл срок на годност или такава, произведена в по- големи количества. Разговаряхме с изпълнителния директор на организацията Цанка Миланова

"Статистиката ясно показва, че ние продължаваме да изхвърляме храна и до днес. Домакинствата притежават почти половината дял от изхвърлената храна. Всеки един от нас с начина си на хранене, пазаруване и потребяването на ресурса даваме пример за това. Храната е основен ресурс и ние трябва да приемем, че имаме нужда да направим промяна в хранителната си култура" - каза Цанка Миланова и допълни:

"Нашата институция прави именно това, тя е посредник в процеса на споделяне на храната, която за бизнеса вече е загуба, но има хора, които се нуждаят от нея. А голямото пазаруване по време на празниците е част от нашата народопсихология и по време на новогодишните празници тази народопсихология избуява." 

Служителите на Фондация "Българска хранителна банка" предстои да отпразнуват шестия рожден ден на институцията в края на този месец. 

"През изминалата 2017 година наблюдавахме промяната в Закона за ДДС и сме благодарни на Министерството на финансите, че прояви мъдрост и прие готвената промяна. Така данъкът добавена стойност върху дарените храни, с изтичащ срок на годност ще бъде премахнат и те влизат в хранителни банки, а не отиват директно на боклука. През 2018 година възнамеряваме да имаме по- активно присъствие и да създадем склад за храни и в Северозападна България. Знаем, че това е икономически по- изостанал регион и хората в него имат огромна нужда от точно такъв тип помощ" - каза още Цанка Миланова.


Потърсихме и търговец на хранителни продукти във Видин. Попитахме го как пазаруваха по празниците видинчани и има ли практика за даряване на хранителни продукти в неговата фирма, когато се появи излишък от такива, особено след празнични дни. Разговаряхме с Илко Йончев, собственик и управител на фирма, предлагаща пилешки продукти във Видин. 

"Видинчани пазаруват изключително по празниците, но като цяло потреблението е спаднало чувствително. В големите търговски вериги храната може и да не е толкова качествена, но е по- удобно да се пазарува и хората го предпочитат. Видинчани като цяло предпочитат продуктите, които са по- удобни за джоба им. Даряваме храна не само след празници, правим го целогодишно" - каза Илко Йончев.


Видинчани признават, че им се случва да изхвърлят хранителни продукти, особено след празниците, а причините за това са различни.

"Мисля, че ние сме генетично бедни и това ни кара да се презапасяваме с огромни количества храна. Колкото човек е по- богат, толкова повече той не се притеснява. По същия начин човешкият организъм трупа тлъстини и ние се чудим след това откъде са те... Разбира се, че ми се случва да изхвърлям храна, но няма как, това е общонационална черта- да пазаруваме като за последно... Много ядене, много готвене и много обичаи гледаме да спазим и храната ни идва в повече" - казаха жители на крайдунавския град. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30