Снимката на 4 януари 2018 година

Снимка: Любо Андреев

Паметник на един от заслужилите кметове на Фердинанд - Гоцо Митов откриха в Монтана. Барелефът е поставен в Градската градина, която е била открита по негово време. Гоцо Митов е управлявал общината през периодите 1934 - 1937 и 1937 - 1938 г. 


Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди за Българското национално радио Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.


Броят на безработните у нас е спаднал с над 45% за последните 13 години -  от 449, 1 хил. души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016 г., показва анализ на Българската търговско-промишлената палата. Коефициентът на безработица е намалял от 13,7% през 2003 г. до 7,6 % за 2016 г., а за третото тримесечие на 2017 г. е достигнал нива от 5,8%  по данни на Националния статистически институт и съответно 200,2 хил. безработни хора.


Всички отложени плащания на Здравната каса към аптеките за миналата година ще бъдат изплатени, увериха от институцията. Отложените плащания за първата половина на ноември са около 31 милиона лева. Същата е сумата и за втората половина. На последното си за миналата година заседание Надзорният съвет на касата освободи 53 милиона лева от резерва си, които също са предвидени за лекарства.


В община Видин бяха подписани договори с изпълнители на обекти по националната програма за енергийна ефективност. Договорите са за саниране на блок 3 в ж.к."Вида", блок 5 в ж.к. "Вида", вход А, Б и В; блок 6 в същия комплекс с входове А ,Б и В и в ж.к "Крум Бъчваров", блок 5. Обществените поръчки са с предмет "Изпълнение на инженеринг, проектиране, упражняване на надзор и изпълнение на строително- монтажни работи", каза кметът на Общината Огнян Ценков. 


Видин, Враца и Монтана да се отделят от България и да се присъединят към Румъния, такава подписка се събира за независимост на Северозапада. Предстои и протест в Монтана на 21 януари от 11.00 часа, каза организаторът на протеста и инициатор на подписката Борислав Каменов.


Пет милиона лева ще бъде бюджетът на Община Мездра за 2018 година. Проектът на бюджета е разгледан на обществено обсъждане в края на декември. Обсъдени са цифри, които са определени със Закона за държавния бюджет, каза кметът Милчо Лалов.


Нов център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства се предвижда да бъде разкрит в Бойница. Нуждата от тази услуга е много голяма, каза кметът Анета Генчева и обясни, че Общината ще кандидатства за съфинансиране на строителните работи по програма "Красива България".


Регионалната здравна инспекция в Монтана затвори магазин за продажба на козметика в Лом. Собственикът е предлагал продукти без информация на български език. Акт е съставен и на магазин за втора употреба в Монтана, предлагал обувки, съобщи Тихомир Макариев, началник отдел “Държавен здравен контрол”.


Студенти от Франция гостуват на потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и хора с увреждания в Мездра. 12-те младежи, които членуват в Асоциация “Солидарност Франция - България“ организират и подкрепят множество хуманитарни акции и инициативи. В Мездра те са по проекта  „Коледа в България“, по който младежи от асоциацията посещават различни градове в страната и помагат за грижите за деца в неравностойно положение. 


Няма желаещи да започнат работа като лесничеи в община Макреш. Причината е, че Общината не може да им осигури желаното от тях заплащане, обясни заместник кметът Митко Антов. 


„Доброволно формирование - Мездра“ набира членове до края на месец януари. Доброволците ще участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. 


Започна почистването на крайдунавския парк във Видин, където ще премине шествието по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Дунав на Йорданодвен в събота, 6 януари. Това обясни управителят на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова.


Към 30 души са заявили желание да участват в ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден във Видин, 5 от тях са жени. Записването продължава на партерния етаж в общината. В събота на Богоявление ритуалът ще се извърши на плажа на крепостта „Баба Вида“, около 11 часа. Ще бъдат връчени парични награди на победителя и на първите записали се десет души.


На Богоявление, на централния площад в Монтана, Ели Лозанова от сдружение "Бабина душица" ще приготви над 200 порции супа. "Този път аз само съм проводник на идеята, а дарители на продуктите са семейство от Монтана", коментира за Радио ВИДИН Ели Лозанова. Приготвянето на супата ще започне рано сутринта, а раздаването е предвидено за около обяд.


В Стакевска река край село Горни Чифлик в община Белоградчик ще бъде хвърлен кръстът на Богоявление. Тези, които желаят, вече могат да се запишат за участие в ритуала. Тържеството по повод Богоявление се организира от Видинска света митрополия и Община Белоградчик.

Вижте още

Третокласничка обединява врачани

Третокласничката от Начално училище „Св. Софроний Врачански“ Никол Илиева е на път да обедини врачани с благородна кауза. Талантливата математичка спечели златен медал от национална олимпиада и се класира за международната олимпиада в тайландската столица Банкок. Финансовите възможности на семейството на Никол обаче не ѝ позволяват сама..

публикувано на 24.01.18 в 12:20

Дядо във Враца сигнализира за опит за телефонна измама

72-годишен жител на Враца съобщил вчера, 23 януари, в полицията, че неизвестен се обадил на домашния му телефон и се представил за лекар. Мнимият медик казал, че дъщерята на възрастния човек е претърпяла животоспасяваща операция, за която трябва да заплати сумата от 4000 лв. Сигналът е посетен от служители на Районно управление-Враца, които..

публикувано на 24.01.18 в 11:19

Петима са кандидатите за кмет на Градешница

Петима са кандидатите да седнат на стола на Магдалин Сълков в кметството на Градешница . Извънредните избори за управник на криводолското село ще се проведат на 18 февруари. Единственото място си оспорват четирима мъже и една дама - Цветана Божинова, която е номинирана от БСП, Емил Петров, издигнат от ВМРО, Любомир Младенов от ГЕРБ, Ивайло..

публикувано на 24.01.18 в 10:25

Общинският съвет в Кула ще гласува бюджета в петък

Редовно заседание на Общинския съвет в Кула ще се проведе в петък, 26 януари.  Особено важен акцент на него е приемането на бюджета, който бе публично обсъден в началото на месеца и разгледан от комисиите към местния парламент. 3 800 000 лева е проектобюджетът на община Кула за настоящата година.  Редица отчети и доклади по общински  програми..

публикувано на 24.01.18 в 09:56

Поредна жертва на телефонна измама във Видин

76-годишна видинчанка съобщила в районното управление вчера, 23 януари, че е станала жертва на телефонна измама . Жената се разделила със сумата от 2500 лева, след като в 12.00 часа получила обаждане на домашния си телефон. В разговорите била убедена, че помага на полицията за залавяне на измамници. По случая работи РУ- Видин , образувано е..

публикувано на 24.01.18 в 09:36

Заседават акционерите на врачанската болница

Общинският съвет във Враца се събра извънредно във вторник вечерта, за да избере свой представител, който да участва в заседание на акционерите на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца днес. Кметът Калин Каменов ще представя интересите на градската управа, решиха съветниците. Форумът на най-голямото лечебно заведение се свиква, за да може да..

публикувано на 24.01.18 в 08:13