Снимката на 4 януари 2018 година

Снимка: Любо Андреев

Паметник на един от заслужилите кметове на Фердинанд - Гоцо Митов откриха в Монтана. Барелефът е поставен в Градската градина, която е била открита по негово време. Гоцо Митов е управлявал общината през периодите 1934 - 1937 и 1937 - 1938 г. 


Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди за Българското национално радио Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.


Броят на безработните у нас е спаднал с над 45% за последните 13 години -  от 449, 1 хил. души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016 г., показва анализ на Българската търговско-промишлената палата. Коефициентът на безработица е намалял от 13,7% през 2003 г. до 7,6 % за 2016 г., а за третото тримесечие на 2017 г. е достигнал нива от 5,8%  по данни на Националния статистически институт и съответно 200,2 хил. безработни хора.


Всички отложени плащания на Здравната каса към аптеките за миналата година ще бъдат изплатени, увериха от институцията. Отложените плащания за първата половина на ноември са около 31 милиона лева. Същата е сумата и за втората половина. На последното си за миналата година заседание Надзорният съвет на касата освободи 53 милиона лева от резерва си, които също са предвидени за лекарства.


В община Видин бяха подписани договори с изпълнители на обекти по националната програма за енергийна ефективност. Договорите са за саниране на блок 3 в ж.к."Вида", блок 5 в ж.к. "Вида", вход А, Б и В; блок 6 в същия комплекс с входове А ,Б и В и в ж.к "Крум Бъчваров", блок 5. Обществените поръчки са с предмет "Изпълнение на инженеринг, проектиране, упражняване на надзор и изпълнение на строително- монтажни работи", каза кметът на Общината Огнян Ценков. 


Видин, Враца и Монтана да се отделят от България и да се присъединят към Румъния, такава подписка се събира за независимост на Северозапада. Предстои и протест в Монтана на 21 януари от 11.00 часа, каза организаторът на протеста и инициатор на подписката Борислав Каменов.


Пет милиона лева ще бъде бюджетът на Община Мездра за 2018 година. Проектът на бюджета е разгледан на обществено обсъждане в края на декември. Обсъдени са цифри, които са определени със Закона за държавния бюджет, каза кметът Милчо Лалов.


Нов център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства се предвижда да бъде разкрит в Бойница. Нуждата от тази услуга е много голяма, каза кметът Анета Генчева и обясни, че Общината ще кандидатства за съфинансиране на строителните работи по програма "Красива България".


Регионалната здравна инспекция в Монтана затвори магазин за продажба на козметика в Лом. Собственикът е предлагал продукти без информация на български език. Акт е съставен и на магазин за втора употреба в Монтана, предлагал обувки, съобщи Тихомир Макариев, началник отдел “Държавен здравен контрол”.


Студенти от Франция гостуват на потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и хора с увреждания в Мездра. 12-те младежи, които членуват в Асоциация “Солидарност Франция - България“ организират и подкрепят множество хуманитарни акции и инициативи. В Мездра те са по проекта  „Коледа в България“, по който младежи от асоциацията посещават различни градове в страната и помагат за грижите за деца в неравностойно положение. 


Няма желаещи да започнат работа като лесничеи в община Макреш. Причината е, че Общината не може да им осигури желаното от тях заплащане, обясни заместник кметът Митко Антов. 


„Доброволно формирование - Мездра“ набира членове до края на месец януари. Доброволците ще участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. 


Започна почистването на крайдунавския парк във Видин, където ще премине шествието по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Дунав на Йорданодвен в събота, 6 януари. Това обясни управителят на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова.


Към 30 души са заявили желание да участват в ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден във Видин, 5 от тях са жени. Записването продължава на партерния етаж в общината. В събота на Богоявление ритуалът ще се извърши на плажа на крепостта „Баба Вида“, около 11 часа. Ще бъдат връчени парични награди на победителя и на първите записали се десет души.


На Богоявление, на централния площад в Монтана, Ели Лозанова от сдружение "Бабина душица" ще приготви над 200 порции супа. "Този път аз само съм проводник на идеята, а дарители на продуктите са семейство от Монтана", коментира за Радио ВИДИН Ели Лозанова. Приготвянето на супата ще започне рано сутринта, а раздаването е предвидено за около обяд.


В Стакевска река край село Горни Чифлик в община Белоградчик ще бъде хвърлен кръстът на Богоявление. Тези, които желаят, вече могат да се запишат за участие в ритуала. Тържеството по повод Богоявление се организира от Видинска света митрополия и Община Белоградчик.

Вижте още

Снимката на 18 октомври 2018 година

Нов вход на пристанище Лом бе открит днес. Най-старият български порт, който чества 180 години, вече има нов товарен автоподход. Той е предназначен за леки и товарни автомобили, освен него е изграден голям паркинг. Инвестицията от страна на държавата чрез предприятието "Пристанищна инфраструктура" е на стойност 2,3 милиона лева.  Жителите на..

публикувано на 18.10.18 в 18:00

Нов товарен автоподход откриха на пристанището в Лом

Нов вход на пристанище Лом бе открит днес. Най-старият български порт, който чества 180 години, вече има нов товарен автоподход. Той е предназначен за леки и товарни автомобили, освен него е изграден голям паркинг, ограда, портал, КПП, монтирано е енергоспестяващо осветление. Инвестицията от страна на държавата чрез предприятието "Пристанищна..

публикувано на 18.10.18 в 17:57

Обучават преподаватели от Монтанско в цифровите технологии

Началните учители от региона ще придобият дигитални умения до края на годината. Обученията са част от проекта на Дигиталната национална коалиция, който предвижда към края на тази година 450 учители от Северозападна България да боравят с компютри, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова . От..

публикувано на 18.10.18 в 16:38

Деца от първи клас говориха за здравословния начин на живот

С децата от първи клас на ОУ „Васил Левски” в Белоградчик се срещнаха обществените възпитатели от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Белоградчик. Те разговаряха с малките ученици за здравословния начин на живот. Разговорът започна с обсъждане на хранителната пирамида и какво е полезно..

публикувано на 18.10.18 в 16:24

Деца от Белоградчик ще участват в "Поход на свободата"

Днес се отбелязва Международният ден за борба с трафика на хора. По този повод за пета поредна година фондация „А21” заедно с доброволци и партньори от цял свят ще предприемат градски поход в името на свободата. Той ще се състои на 20. октомври. В него ще се включи и Местната комисия за БППМН към община Белоградчик. Под ръководството на..

публикувано на 18.10.18 в 16:02

Правят паметник на режисьора Людмил Кирков във Враца

Враца ще почете един от най-известните кинаджии - операторът Людмил Кирков. В деня на народните будители ще бъде направена първа копка на паметник-чешма, посветена на твореца. Монументът ще е в градинката пред дома на науката и техника. Бележитият врачанин е автор на 16 знакови за българското кино филми, сред които „Момчето си отива“, „Оркестър без..

публикувано на 18.10.18 в 15:58