Снимката на 4 януари 2018 година

Снимка: Любо Андреев

Паметник на един от заслужилите кметове на Фердинанд - Гоцо Митов откриха в Монтана. Барелефът е поставен в Градската градина, която е била открита по негово време. Гоцо Митов е управлявал общината през периодите 1934 - 1937 и 1937 - 1938 г. 


Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди за Българското национално радио Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.


Броят на безработните у нас е спаднал с над 45% за последните 13 години -  от 449, 1 хил. души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016 г., показва анализ на Българската търговско-промишлената палата. Коефициентът на безработица е намалял от 13,7% през 2003 г. до 7,6 % за 2016 г., а за третото тримесечие на 2017 г. е достигнал нива от 5,8%  по данни на Националния статистически институт и съответно 200,2 хил. безработни хора.


Всички отложени плащания на Здравната каса към аптеките за миналата година ще бъдат изплатени, увериха от институцията. Отложените плащания за първата половина на ноември са около 31 милиона лева. Същата е сумата и за втората половина. На последното си за миналата година заседание Надзорният съвет на касата освободи 53 милиона лева от резерва си, които също са предвидени за лекарства.


В община Видин бяха подписани договори с изпълнители на обекти по националната програма за енергийна ефективност. Договорите са за саниране на блок 3 в ж.к."Вида", блок 5 в ж.к. "Вида", вход А, Б и В; блок 6 в същия комплекс с входове А ,Б и В и в ж.к "Крум Бъчваров", блок 5. Обществените поръчки са с предмет "Изпълнение на инженеринг, проектиране, упражняване на надзор и изпълнение на строително- монтажни работи", каза кметът на Общината Огнян Ценков. 


Видин, Враца и Монтана да се отделят от България и да се присъединят към Румъния, такава подписка се събира за независимост на Северозапада. Предстои и протест в Монтана на 21 януари от 11.00 часа, каза организаторът на протеста и инициатор на подписката Борислав Каменов.


Пет милиона лева ще бъде бюджетът на Община Мездра за 2018 година. Проектът на бюджета е разгледан на обществено обсъждане в края на декември. Обсъдени са цифри, които са определени със Закона за държавния бюджет, каза кметът Милчо Лалов.


Нов център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства се предвижда да бъде разкрит в Бойница. Нуждата от тази услуга е много голяма, каза кметът Анета Генчева и обясни, че Общината ще кандидатства за съфинансиране на строителните работи по програма "Красива България".


Регионалната здравна инспекция в Монтана затвори магазин за продажба на козметика в Лом. Собственикът е предлагал продукти без информация на български език. Акт е съставен и на магазин за втора употреба в Монтана, предлагал обувки, съобщи Тихомир Макариев, началник отдел “Държавен здравен контрол”.


Студенти от Франция гостуват на потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и хора с увреждания в Мездра. 12-те младежи, които членуват в Асоциация “Солидарност Франция - България“ организират и подкрепят множество хуманитарни акции и инициативи. В Мездра те са по проекта  „Коледа в България“, по който младежи от асоциацията посещават различни градове в страната и помагат за грижите за деца в неравностойно положение. 


Няма желаещи да започнат работа като лесничеи в община Макреш. Причината е, че Общината не може да им осигури желаното от тях заплащане, обясни заместник кметът Митко Антов. 


„Доброволно формирование - Мездра“ набира членове до края на месец януари. Доброволците ще участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. 


Започна почистването на крайдунавския парк във Видин, където ще премине шествието по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Дунав на Йорданодвен в събота, 6 януари. Това обясни управителят на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова.


Към 30 души са заявили желание да участват в ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден във Видин, 5 от тях са жени. Записването продължава на партерния етаж в общината. В събота на Богоявление ритуалът ще се извърши на плажа на крепостта „Баба Вида“, около 11 часа. Ще бъдат връчени парични награди на победителя и на първите записали се десет души.


На Богоявление, на централния площад в Монтана, Ели Лозанова от сдружение "Бабина душица" ще приготви над 200 порции супа. "Този път аз само съм проводник на идеята, а дарители на продуктите са семейство от Монтана", коментира за Радио ВИДИН Ели Лозанова. Приготвянето на супата ще започне рано сутринта, а раздаването е предвидено за около обяд.


В Стакевска река край село Горни Чифлик в община Белоградчик ще бъде хвърлен кръстът на Богоявление. Тези, които желаят, вече могат да се запишат за участие в ритуала. Тържеството по повод Богоявление се организира от Видинска света митрополия и Община Белоградчик.

Вижте още

Снимката на 20 април 2018 година

Президентът Румен Радев бе на посещение в Монтана днес. Държавният глава разговаря на четири очи с кмета Златко Живков. След това държавният глава отиде при семейството на Иво Богданов, който беше осъден несправедливо за убийство в Гърция и освободен от затвора със съдействието именно на Румен Радев. Президентът коментира и някои от актуалните..

публикувано на 20.04.18 в 18:10

Книги на френски език дариха ученици на видинската библиотека

Дарение от книги направиха ученици от ГПЧЕ " Йордан Радичков" на видинската библиотека. Това стана след като младежите организираха музикално-поетичен спектакъл „Поетически Хайку-пикник“, проведен по повод Международния ден на Франкофонията, на който събираха средства за дарението. " По време на седмицата на франкофонията имахме различни изяви -..

публикувано на 20.04.18 в 17:52

През спешна помощ пациенти заобикалят системата за здравно осигуряване

Значително увеличение на пациентите, преминали през болницата в Белоградчик и спешното отделение във Видин , е установено при проверки на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за миналата година. В многопрофилната болница Професор д-р Георги Златарски“ в Белоградчик броят на извършените прегледи през третото тримесечие на 2107 година е с..

публикувано на 20.04.18 в 17:25

Два инициативни комитета и три политически партии с кандидати за кмет в Макреш

Два инициативни комитета и три политически партии ще участват със свои кандидати на изборите в Макреш на 20.05. 2018г. Това съобщи председателя на Общинската избирателна комисия Петър Тодоров и уточни: " Вчера беше последния срок за регистрация на политическите партии за изборите, както и на инициативните комитети. Регистрирахме два инициативни..

публикувано на 20.04.18 в 17:08

Намаляват ПТП-тата във Видинско

Първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе във Видин. На заседанието, председателствано от областния управител Албена Георгиева, бе представена информация за извършените дейности през 2017 г. по републиканските и общински пътища в област Видин, водещи до подобряване безопасността на..

публикувано на 20.04.18 в 16:32

Румен Радев: "Държавата и всички ние трябва да повишим стандарта на Северозапада"

Президентът Румен Радев бе на посещение в Монтана днес. Държавният глава разговаря на четири очи с кмета Златко Живков. "Много приятна и важна среща. Искам да поздравя г-н Живков за това, че работи вече 5-и мандат. Това означава огромно доверие на гражданите. Трябва да спрем да казваме, че това е най-бедният край на Европа и България...

публикувано на 20.04.18 в 16:07