Снимката на 4 януари 2018 година

Снимка: Любо Андреев

Паметник на един от заслужилите кметове на Фердинанд - Гоцо Митов откриха в Монтана. Барелефът е поставен в Градската градина, която е била открита по негово време. Гоцо Митов е управлявал общината през периодите 1934 - 1937 и 1937 - 1938 г. 


Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди за Българското национално радио Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.


Броят на безработните у нас е спаднал с над 45% за последните 13 години -  от 449, 1 хил. души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016 г., показва анализ на Българската търговско-промишлената палата. Коефициентът на безработица е намалял от 13,7% през 2003 г. до 7,6 % за 2016 г., а за третото тримесечие на 2017 г. е достигнал нива от 5,8%  по данни на Националния статистически институт и съответно 200,2 хил. безработни хора.


Всички отложени плащания на Здравната каса към аптеките за миналата година ще бъдат изплатени, увериха от институцията. Отложените плащания за първата половина на ноември са около 31 милиона лева. Същата е сумата и за втората половина. На последното си за миналата година заседание Надзорният съвет на касата освободи 53 милиона лева от резерва си, които също са предвидени за лекарства.


В община Видин бяха подписани договори с изпълнители на обекти по националната програма за енергийна ефективност. Договорите са за саниране на блок 3 в ж.к."Вида", блок 5 в ж.к. "Вида", вход А, Б и В; блок 6 в същия комплекс с входове А ,Б и В и в ж.к "Крум Бъчваров", блок 5. Обществените поръчки са с предмет "Изпълнение на инженеринг, проектиране, упражняване на надзор и изпълнение на строително- монтажни работи", каза кметът на Общината Огнян Ценков. 


Видин, Враца и Монтана да се отделят от България и да се присъединят към Румъния, такава подписка се събира за независимост на Северозапада. Предстои и протест в Монтана на 21 януари от 11.00 часа, каза организаторът на протеста и инициатор на подписката Борислав Каменов.


Пет милиона лева ще бъде бюджетът на Община Мездра за 2018 година. Проектът на бюджета е разгледан на обществено обсъждане в края на декември. Обсъдени са цифри, които са определени със Закона за държавния бюджет, каза кметът Милчо Лалов.


Нов център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства се предвижда да бъде разкрит в Бойница. Нуждата от тази услуга е много голяма, каза кметът Анета Генчева и обясни, че Общината ще кандидатства за съфинансиране на строителните работи по програма "Красива България".


Регионалната здравна инспекция в Монтана затвори магазин за продажба на козметика в Лом. Собственикът е предлагал продукти без информация на български език. Акт е съставен и на магазин за втора употреба в Монтана, предлагал обувки, съобщи Тихомир Макариев, началник отдел “Държавен здравен контрол”.


Студенти от Франция гостуват на потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и хора с увреждания в Мездра. 12-те младежи, които членуват в Асоциация “Солидарност Франция - България“ организират и подкрепят множество хуманитарни акции и инициативи. В Мездра те са по проекта  „Коледа в България“, по който младежи от асоциацията посещават различни градове в страната и помагат за грижите за деца в неравностойно положение. 


Няма желаещи да започнат работа като лесничеи в община Макреш. Причината е, че Общината не може да им осигури желаното от тях заплащане, обясни заместник кметът Митко Антов. 


„Доброволно формирование - Мездра“ набира членове до края на месец януари. Доброволците ще участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. 


Започна почистването на крайдунавския парк във Видин, където ще премине шествието по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Дунав на Йорданодвен в събота, 6 януари. Това обясни управителят на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова.


Към 30 души са заявили желание да участват в ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден във Видин, 5 от тях са жени. Записването продължава на партерния етаж в общината. В събота на Богоявление ритуалът ще се извърши на плажа на крепостта „Баба Вида“, около 11 часа. Ще бъдат връчени парични награди на победителя и на първите записали се десет души.


На Богоявление, на централния площад в Монтана, Ели Лозанова от сдружение "Бабина душица" ще приготви над 200 порции супа. "Този път аз само съм проводник на идеята, а дарители на продуктите са семейство от Монтана", коментира за Радио ВИДИН Ели Лозанова. Приготвянето на супата ще започне рано сутринта, а раздаването е предвидено за около обяд.


В Стакевска река край село Горни Чифлик в община Белоградчик ще бъде хвърлен кръстът на Богоявление. Тези, които желаят, вече могат да се запишат за участие в ритуала. Тържеството по повод Богоявление се организира от Видинска света митрополия и Община Белоградчик.

Вижте още

Снимката на 22 януари 2019 година

Хемодиализното отделение на МБАЛ "Св. Петка" – Видин ще получи седем нови апарата за хемодиализа и шест диализни кресла. Обществената поръчка вече е приключила, има избран изпълнител и предстои сключването на договора за доставка. Прокуратурата готви обвинения за лица, източвали Националния осигурителен институт с фалшиви удостоверения за..

публикувано на 22.01.19 в 18:00

В Монатана подпомагат с хранителни продукти социално слаби

Хранителни продукти раздават в клуба на Гражданска защита на площад "Славейков" в град Монтана от 9.30 до 14 часа през делничните дни до 15 февруари. Помощите се отпускат по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. За град Монтана от хранителните стоки ще се възползват 1200..

публикувано на 22.01.19 в 17:57

Дарение за Дома за възрастни хора в село Горна Вереница

Дарение от постелъчно бельо, завивки и дрехи получи Домът за възрастни хора в село Горна Вереница, община Монтана. Инициативата е на Бойка Серафимова - координатор на проекта за малки граждански инициативи, който се финансира от платформа Агора и Община Монтана, която в края на миналата година подарява на обитателите концерт на певческа група..

публикувано на 22.01.19 в 16:39
По Програмата е открита нова площадка в Детска градина

Програма за малки проекти помага на местни инициативи в Бяла Слатина

Стартира трети етап на Програмата за малки проекти “Аз дарявам, за да правя промяната”. Финансира се от Фондация "Америка за България" и подпомага местни инициативи в общините Бяла Слатина, Оряхово и Козлодуй. Създадена е от Сдружение "Първи юни" и осигурява средства да решаване на локални проблеми от социален, културен и..

публикувано на 22.01.19 в 15:44

Обраха склад на БЧК в Лом

Близо един тон хранителни продукти са откраднати от склад на Българския червен кръст в Лом. Най-голямо е количеството на изчезналата захар. Откраднатите храни са били доставени по Оперативната програма за материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Европейския съюз. Те са били складирани в помещение, предоставено от община Лом..

публикувано на 22.01.19 в 14:54
Здравка Гергова /в средата/ и членове на Приятелски клуб

Мотористи събраха средства за двойка с репродуктивни проблеми от Козлодуй

Приятелски клуб "Choppers Kozloduy" събра средства за двойка с репродуктивни проблеми от града. 900 лева са постъпили от  коледната акция, с която мотористите решиха да подкрепят кампанията на фондация "Искам бебе" за повече деца на България. Средствата вече са по сметката на фондация "Искам бебе" , обясни координаторът на организацията за..

публикувано на 22.01.19 в 14:02