Снимката на 4 януари 2018 година

Снимка: Любо Андреев

Паметник на един от заслужилите кметове на Фердинанд - Гоцо Митов откриха в Монтана. Барелефът е поставен в Градската градина, която е била открита по негово време. Гоцо Митов е управлявал общината през периодите 1934 - 1937 и 1937 - 1938 г. 


Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди за Българското национално радио Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.


Броят на безработните у нас е спаднал с над 45% за последните 13 години -  от 449, 1 хил. души до 247,2 хил. души за периода 2003-2016 г., показва анализ на Българската търговско-промишлената палата. Коефициентът на безработица е намалял от 13,7% през 2003 г. до 7,6 % за 2016 г., а за третото тримесечие на 2017 г. е достигнал нива от 5,8%  по данни на Националния статистически институт и съответно 200,2 хил. безработни хора.


Всички отложени плащания на Здравната каса към аптеките за миналата година ще бъдат изплатени, увериха от институцията. Отложените плащания за първата половина на ноември са около 31 милиона лева. Същата е сумата и за втората половина. На последното си за миналата година заседание Надзорният съвет на касата освободи 53 милиона лева от резерва си, които също са предвидени за лекарства.


В община Видин бяха подписани договори с изпълнители на обекти по националната програма за енергийна ефективност. Договорите са за саниране на блок 3 в ж.к."Вида", блок 5 в ж.к. "Вида", вход А, Б и В; блок 6 в същия комплекс с входове А ,Б и В и в ж.к "Крум Бъчваров", блок 5. Обществените поръчки са с предмет "Изпълнение на инженеринг, проектиране, упражняване на надзор и изпълнение на строително- монтажни работи", каза кметът на Общината Огнян Ценков. 


Видин, Враца и Монтана да се отделят от България и да се присъединят към Румъния, такава подписка се събира за независимост на Северозапада. Предстои и протест в Монтана на 21 януари от 11.00 часа, каза организаторът на протеста и инициатор на подписката Борислав Каменов.


Пет милиона лева ще бъде бюджетът на Община Мездра за 2018 година. Проектът на бюджета е разгледан на обществено обсъждане в края на декември. Обсъдени са цифри, които са определени със Закона за държавния бюджет, каза кметът Милчо Лалов.


Нов център за настаняване от семеен тип за хора с психични разстройства се предвижда да бъде разкрит в Бойница. Нуждата от тази услуга е много голяма, каза кметът Анета Генчева и обясни, че Общината ще кандидатства за съфинансиране на строителните работи по програма "Красива България".


Регионалната здравна инспекция в Монтана затвори магазин за продажба на козметика в Лом. Собственикът е предлагал продукти без информация на български език. Акт е съставен и на магазин за втора употреба в Монтана, предлагал обувки, съобщи Тихомир Макариев, началник отдел “Държавен здравен контрол”.


Студенти от Франция гостуват на потребителите на Комплекса за социални услуги за деца и хора с увреждания в Мездра. 12-те младежи, които членуват в Асоциация “Солидарност Франция - България“ организират и подкрепят множество хуманитарни акции и инициативи. В Мездра те са по проекта  „Коледа в България“, по който младежи от асоциацията посещават различни градове в страната и помагат за грижите за деца в неравностойно положение. 


Няма желаещи да започнат работа като лесничеи в община Макреш. Причината е, че Общината не може да им осигури желаното от тях заплащане, обясни заместник кметът Митко Антов. 


„Доброволно формирование - Мездра“ набира членове до края на месец януари. Доброволците ще участват в предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. 


Започна почистването на крайдунавския парк във Видин, където ще премине шествието по хвърлянето на Богоявленския кръст във водите на река Дунав на Йорданодвен в събота, 6 януари. Това обясни управителят на фирмата по озеленяване Даниела Димитрова.


Към 30 души са заявили желание да участват в ритуала по хвърлянето на кръста на Йордановден във Видин, 5 от тях са жени. Записването продължава на партерния етаж в общината. В събота на Богоявление ритуалът ще се извърши на плажа на крепостта „Баба Вида“, около 11 часа. Ще бъдат връчени парични награди на победителя и на първите записали се десет души.


На Богоявление, на централния площад в Монтана, Ели Лозанова от сдружение "Бабина душица" ще приготви над 200 порции супа. "Този път аз само съм проводник на идеята, а дарители на продуктите са семейство от Монтана", коментира за Радио ВИДИН Ели Лозанова. Приготвянето на супата ще започне рано сутринта, а раздаването е предвидено за около обяд.


В Стакевска река край село Горни Чифлик в община Белоградчик ще бъде хвърлен кръстът на Богоявление. Тези, които желаят, вече могат да се запишат за участие в ритуала. Тържеството по повод Богоявление се организира от Видинска света митрополия и Община Белоградчик.

Вижте още

Градушка удари Мездра

Градушка се изсипа над Мездра и района , като заради стихията беше спряно движението по международния път Е79 между железничарския град и Враца. Малко след 17 часа трафикът беше възобновен, но преди това се образуваха задръствания. Според очевидци, ледените топчета са били с размера на лешник. Те са се изсипали над селата край Мездра. Суха..

публикувано на 22.07.18 в 18:06

Обявиха жълт код за валежи в почти цялата страна утре

Код жълто за обилни валежи е обявен за утре за почти цялата страна. Изключение правят най-източните области - Бургас, Варна и Добрич, както и най-западните - Благоевград. Кюстендил, Видин и Монтана . Враца е сред областите, за които жълтият код е в действие. В районите с жълт код се очакват количества до 25 литра на квадратен метър..

публикувано на 22.07.18 в 16:26

Фолклорни състави от Монтана с участие в Международен фестивал в Сърбия

Певческа група „Пъстренец Junior” и танцов ансамбъл „Младост” към Общинския младежки дом в Монтана, ще вземат участие днес в дванадесетото издание на международния фолклорен фестивал във Валаконье-Буково - Сърбия. За изявата съобщи директорът на Младежкия дом в Монтана Асен Асенов . "Тази година за първи път ни поканиха да участваме. В самия фестивал..

публикувано на 22.07.18 в 16:15

Столични медици се борят за живота на млада лекарка от Враца

Лекарите в клиниката по спешна медицина „Пирогов“ продължават битката за живота на д-р Ирена Иванова. Младата лекарка от Враца, която в петък падна от 7-ия етаж на блок 302 в ж.к. „Люлин“ в София, е претърпяла няколко операции. Тя е в тежко състояние в реанимацията на „Пирогов“. В социалните мрежи Мария Николаева, която вчера публикува зов..

публикувано на 22.07.18 в 15:47

Продължава предоставянето на услугата „Домашен помощник“ във Вършец

Ще продължи предоставянето на услугата „домашен помощник“ във Вършец. „Социалната услуга се предоставя вече 22 месеца, а потребителите – болни и хора над 65 годишна възраст, са много доволни...", каза за Радио ВИДИН зам. кметът на Вършец Петър Стефанов . "Услугата е необходима и това го виждам лично от разговорите си и посещенията при..

публикувано на 22.07.18 в 14:49

Мездренчанин с опасност за живота, след нанесен побой

Полицията разследва инцидент, при който е бил пребит 42-годишен мъж от Мездра, съобщават от ОД на МВР във Враца. Сигнал за инцидента е подаден малко след 9.20 часа в събота. На тел.112 се обадил човек, който съобщил, че е открил безпомощен мъж в частен двор в железничарския град. Така полицаите открили 42-годишния Е.И. от Мездра. Той бил..

публикувано на 22.07.18 в 13:01