Часовникова кула в село Винище отмерва еврочленството ни

Автор:
Часовниковата кула в село Винище
Снимка: Радио Видин
Разходката ни през ефира на Радио ВИДИН днес е до монтанското село Винище. То е само на 16 км от областния град. Винище се намира в пределите на някогашната римска провинция Горна Мизия, близо до границата с Долна Мизия. Селото се споменава за първи път в османски регистри от 1450 г. Предполага се, че името произлиза от факта, че районът благоприятства лозарството и винарството.

Първото нещо, което посреща новопристигналия във Винище е 11- метровата часовникова кула, построена по повод присъединяването ни към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Съоръжението е проектирано от архитект Пенка Господинова, а построяването е станало благодарение на дарителя с местни корени Кирил Маринов.

"Аз съм единственият кмет в България, който е направил след влизането на България в Европейския съюз часовникова кула- символ. Имаме я благодарение на Кирил Маринов", разказа кметът на селото Алексей Александров.

Паметникът на помирениетоГордо до часовниковата кула се извисява и Мемориалът на жертвите от Винище. Наричат го "Паметник на помирението".  

"Паметникът е отпреди демокрацията. Не си позволих да го съборя, защото е уникален- 13 тона месинг. Кръстихме го "Да тачим паметта на предците ни", без да има каквито и да е политически послания, или накратко "Паметник на помирението"." 
 

В днешни дни населеното място остава едно от "живите" в региона, жителите му са над 250. За разлика от другите села, тук имат положителен прираст на населението, раждат се деца, работи и детската градина. В нея има 15 деца, а разходите за градината се поемат от германския предприемач Кирил Маринов. И до ден-днешен, родителите не плащат такса за детското заведение. В ученическа възраст имат 23 деца, 44-ма са младежите до 29 години.  

С кмета на Винище разговаряме още за подмяната на ВиК-инфраструктурата, при което старите етернитови тръби се подменят с нови. Имат и идеи за изграждане на младежки клуб и спортно съоръжение.

Снимка"ВиК-Монтана е осигурила около 800 метра подмяна на водопроводни тръби в централната част на селото. Ще искам съдействие от Община Монтана после да преасфалтираме и оправим тротоарите след това. Работим и зимно време"
, обясни кметът. Разказа и за ремонта на кметството, което сега има модерен европейски вид.

Във Винище работят два цеха- за месопреработка и дървообработка. И макар, че тежката техника нанася поражения на инфраструктурата, осигуряват заетост на хората. В колбасарския цех работят 15 души, а в другия- около 30. Обещано е увредените от ТИР-ове улици поетапно да се оправят, отчита със задоволство кметът.

Даниела Василева
, която е старшина от запаса и съпругът ѝ- полковник от запаса Никифор Василев се връщат преди години в родното ѝ село Винище. Те правят опит за някои нововъведения в културния живот на населеното място, но не срещат подкрепа, разказаха пред Красимир Каменов:

"Дойдохме обратно в селото с много голяма кошница с идеи и хъс за работа, за принос към обществения живот в селото. Но вече съм разочарована, първо- от вида на селото. Всичко продължава да се руши, нищо не се случва. Като решиш нещо да направиш, започват съмненията у околните- ти имаш задни мисли, решил си някого да смениш... Някак си не се получава. Реших за децата нещо да направя, първата Нова година им уредих посещение от Дядо Коледа. После исках куклен театър да им направя, каквото съм правила в София. И тук се опитах, но с кмета не можахме да намерим общ език."


Църквата Св. Йоан КръстителМестна забележителност е храмът "Св. Йоан Кръстител", напълно ремонтиран преди години с помощта на емигранта с корени от селото Кирил Маринов. Инвентарът е събиран през годините, дарение са правили десетки хора. 

В църквата има огромна сила, в която хората вярват, казва кметът Алексей Александров. Дава и пример с наркоман, който се отървал от зависимостта си след посещение в храма. Историята за църквата, която кметът ни разказа е следната: през 50-те години на миналия век тя била поругана от тогавашния кмет. Хората разказват, че вътре в храма било играно неприлично хоро с местни девойки. Поетапно се извършва реставрацията на църквата, казва Алексей Александров. Изградена е подпорна стена на храма, която да пази святото място от минаващата на метри река:


"За нея са използвани 740 тона камък. Рекичката, която сега е като поточе, достига до втория ред камък. Огромна по обем работа."

СнимкаМаргарита Николова е жената, която се грижи църковната врата да е отворена. Казва, че храмът се посещава често и от хора от други държави. Вярващите палят свещ и се молят- предимно за здраве.

"Всичко е добре сега, свети. Който външен е идвал, и той така казва, харесват нашата черква. Нищо, че е малка, но цветовете ми се вижда, че са по-ярки, затова е такава хубава. Идват хората, молят се, палят свещ за здраве. Службите води поп от Монтана", разказа леля Маргарита.

Големият празник на Винище е на Св. Йоан Кръстител, в края на лятото, когато се прави курбан за здраве.

Още за живота и забележителностите на село Винище може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

В Белотинци: И сега земята е плодородна, но хората ги няма...

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за село Белотинци . На мястото на сегашното село е имало селище през последните 500-600 години. Огромният брой от десетина населени места през 4 век говори за значителна популация през този период преди готските нашествия. В началото на века в района на селото, е намерен единият (от два известни)печата на цар..

публикувано на 22.06.18 в 14:18

"Другите са виновни за катастрофите"

Превишаването на позволената скорост , определяно като "неволно", е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на възраст между 18 и 75 г., показва първото издание на изследователския проект Индекс за безопасно шофиране . 71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година...

публикувано на 21.06.18 в 12:36

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23