Часовникова кула в село Винище отмерва еврочленството ни

Автор:
Часовниковата кула в село Винище
Снимка: Радио Видин
Разходката ни през ефира на Радио ВИДИН днес е до монтанското село Винище. То е само на 16 км от областния град. Винище се намира в пределите на някогашната римска провинция Горна Мизия, близо до границата с Долна Мизия. Селото се споменава за първи път в османски регистри от 1450 г. Предполага се, че името произлиза от факта, че районът благоприятства лозарството и винарството.

Първото нещо, което посреща новопристигналия във Винище е 11- метровата часовникова кула, построена по повод присъединяването ни към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Съоръжението е проектирано от архитект Пенка Господинова, а построяването е станало благодарение на дарителя с местни корени Кирил Маринов.

"Аз съм единственият кмет в България, който е направил след влизането на България в Европейския съюз часовникова кула- символ. Имаме я благодарение на Кирил Маринов", разказа кметът на селото Алексей Александров.

Паметникът на помирениетоГордо до часовниковата кула се извисява и Мемориалът на жертвите от Винище. Наричат го "Паметник на помирението".  

"Паметникът е отпреди демокрацията. Не си позволих да го съборя, защото е уникален- 13 тона месинг. Кръстихме го "Да тачим паметта на предците ни", без да има каквито и да е политически послания, или накратко "Паметник на помирението"." 
 

В днешни дни населеното място остава едно от "живите" в региона, жителите му са над 250. За разлика от другите села, тук имат положителен прираст на населението, раждат се деца, работи и детската градина. В нея има 15 деца, а разходите за градината се поемат от германския предприемач Кирил Маринов. И до ден-днешен, родителите не плащат такса за детското заведение. В ученическа възраст имат 23 деца, 44-ма са младежите до 29 години.  

С кмета на Винище разговаряме още за подмяната на ВиК-инфраструктурата, при което старите етернитови тръби се подменят с нови. Имат и идеи за изграждане на младежки клуб и спортно съоръжение.

Снимка"ВиК-Монтана е осигурила около 800 метра подмяна на водопроводни тръби в централната част на селото. Ще искам съдействие от Община Монтана после да преасфалтираме и оправим тротоарите след това. Работим и зимно време"
, обясни кметът. Разказа и за ремонта на кметството, което сега има модерен европейски вид.

Във Винище работят два цеха- за месопреработка и дървообработка. И макар, че тежката техника нанася поражения на инфраструктурата, осигуряват заетост на хората. В колбасарския цех работят 15 души, а в другия- около 30. Обещано е увредените от ТИР-ове улици поетапно да се оправят, отчита със задоволство кметът.

Даниела Василева
, която е старшина от запаса и съпругът ѝ- полковник от запаса Никифор Василев се връщат преди години в родното ѝ село Винище. Те правят опит за някои нововъведения в културния живот на населеното място, но не срещат подкрепа, разказаха пред Красимир Каменов:

"Дойдохме обратно в селото с много голяма кошница с идеи и хъс за работа, за принос към обществения живот в селото. Но вече съм разочарована, първо- от вида на селото. Всичко продължава да се руши, нищо не се случва. Като решиш нещо да направиш, започват съмненията у околните- ти имаш задни мисли, решил си някого да смениш... Някак си не се получава. Реших за децата нещо да направя, първата Нова година им уредих посещение от Дядо Коледа. После исках куклен театър да им направя, каквото съм правила в София. И тук се опитах, но с кмета не можахме да намерим общ език."


Църквата Св. Йоан КръстителМестна забележителност е храмът "Св. Йоан Кръстител", напълно ремонтиран преди години с помощта на емигранта с корени от селото Кирил Маринов. Инвентарът е събиран през годините, дарение са правили десетки хора. 

В църквата има огромна сила, в която хората вярват, казва кметът Алексей Александров. Дава и пример с наркоман, който се отървал от зависимостта си след посещение в храма. Историята за църквата, която кметът ни разказа е следната: през 50-те години на миналия век тя била поругана от тогавашния кмет. Хората разказват, че вътре в храма било играно неприлично хоро с местни девойки. Поетапно се извършва реставрацията на църквата, казва Алексей Александров. Изградена е подпорна стена на храма, която да пази святото място от минаващата на метри река:


"За нея са използвани 740 тона камък. Рекичката, която сега е като поточе, достига до втория ред камък. Огромна по обем работа."

СнимкаМаргарита Николова е жената, която се грижи църковната врата да е отворена. Казва, че храмът се посещава често и от хора от други държави. Вярващите палят свещ и се молят- предимно за здраве.

"Всичко е добре сега, свети. Който външен е идвал, и той така казва, харесват нашата черква. Нищо, че е малка, но цветовете ми се вижда, че са по-ярки, затова е такава хубава. Идват хората, молят се, палят свещ за здраве. Службите води поп от Монтана", разказа леля Маргарита.

Големият празник на Винище е на Св. Йоан Кръстител, в края на лятото, когато се прави курбан за здраве.

Още за живота и забележителностите на село Винище може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47

Вредна за българското общество ли е Истанбулската конвенция?

Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие , т. нар. Истанбулска конвенция. В същото време министри, политици, медии и организации реагираха остро срещу присъединяването към Конвенцията с мотива, че така..

публикувано на 11.01.18 в 13:35

Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна..

публикувано на 10.01.18 в 12:25

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев , Боряна Мусева и Явор Хайтов . Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде..

публикувано на 09.01.18 в 18:08