Часовникова кула в село Винище отмерва еврочленството ни

Автор:
Часовниковата кула в село Винище
Снимка: Радио Видин
Разходката ни през ефира на Радио ВИДИН днес е до монтанското село Винище. То е само на 16 км от областния град. Винище се намира в пределите на някогашната римска провинция Горна Мизия, близо до границата с Долна Мизия. Селото се споменава за първи път в османски регистри от 1450 г. Предполага се, че името произлиза от факта, че районът благоприятства лозарството и винарството.

Първото нещо, което посреща новопристигналия във Винище е 11- метровата часовникова кула, построена по повод присъединяването ни към Европейския съюз от 1 януари 2007 г. Съоръжението е проектирано от архитект Пенка Господинова, а построяването е станало благодарение на дарителя с местни корени Кирил Маринов.

"Аз съм единственият кмет в България, който е направил след влизането на България в Европейския съюз часовникова кула- символ. Имаме я благодарение на Кирил Маринов", разказа кметът на селото Алексей Александров.

Паметникът на помирениетоГордо до часовниковата кула се извисява и Мемориалът на жертвите от Винище. Наричат го "Паметник на помирението".  

"Паметникът е отпреди демокрацията. Не си позволих да го съборя, защото е уникален- 13 тона месинг. Кръстихме го "Да тачим паметта на предците ни", без да има каквито и да е политически послания, или накратко "Паметник на помирението"." 
 

В днешни дни населеното място остава едно от "живите" в региона, жителите му са над 250. За разлика от другите села, тук имат положителен прираст на населението, раждат се деца, работи и детската градина. В нея има 15 деца, а разходите за градината се поемат от германския предприемач Кирил Маринов. И до ден-днешен, родителите не плащат такса за детското заведение. В ученическа възраст имат 23 деца, 44-ма са младежите до 29 години.  

С кмета на Винище разговаряме още за подмяната на ВиК-инфраструктурата, при което старите етернитови тръби се подменят с нови. Имат и идеи за изграждане на младежки клуб и спортно съоръжение.

Снимка"ВиК-Монтана е осигурила около 800 метра подмяна на водопроводни тръби в централната част на селото. Ще искам съдействие от Община Монтана после да преасфалтираме и оправим тротоарите след това. Работим и зимно време"
, обясни кметът. Разказа и за ремонта на кметството, което сега има модерен европейски вид.

Във Винище работят два цеха- за месопреработка и дървообработка. И макар, че тежката техника нанася поражения на инфраструктурата, осигуряват заетост на хората. В колбасарския цех работят 15 души, а в другия- около 30. Обещано е увредените от ТИР-ове улици поетапно да се оправят, отчита със задоволство кметът.

Даниела Василева
, която е старшина от запаса и съпругът ѝ- полковник от запаса Никифор Василев се връщат преди години в родното ѝ село Винище. Те правят опит за някои нововъведения в културния живот на населеното място, но не срещат подкрепа, разказаха пред Красимир Каменов:

"Дойдохме обратно в селото с много голяма кошница с идеи и хъс за работа, за принос към обществения живот в селото. Но вече съм разочарована, първо- от вида на селото. Всичко продължава да се руши, нищо не се случва. Като решиш нещо да направиш, започват съмненията у околните- ти имаш задни мисли, решил си някого да смениш... Някак си не се получава. Реших за децата нещо да направя, първата Нова година им уредих посещение от Дядо Коледа. После исках куклен театър да им направя, каквото съм правила в София. И тук се опитах, но с кмета не можахме да намерим общ език."


Църквата Св. Йоан КръстителМестна забележителност е храмът "Св. Йоан Кръстител", напълно ремонтиран преди години с помощта на емигранта с корени от селото Кирил Маринов. Инвентарът е събиран през годините, дарение са правили десетки хора. 

В църквата има огромна сила, в която хората вярват, казва кметът Алексей Александров. Дава и пример с наркоман, който се отървал от зависимостта си след посещение в храма. Историята за църквата, която кметът ни разказа е следната: през 50-те години на миналия век тя била поругана от тогавашния кмет. Хората разказват, че вътре в храма било играно неприлично хоро с местни девойки. Поетапно се извършва реставрацията на църквата, казва Алексей Александров. Изградена е подпорна стена на храма, която да пази святото място от минаващата на метри река:


"За нея са използвани 740 тона камък. Рекичката, която сега е като поточе, достига до втория ред камък. Огромна по обем работа."

СнимкаМаргарита Николова е жената, която се грижи църковната врата да е отворена. Казва, че храмът се посещава често и от хора от други държави. Вярващите палят свещ и се молят- предимно за здраве.

"Всичко е добре сега, свети. Който външен е идвал, и той така казва, харесват нашата черква. Нищо, че е малка, но цветовете ми се вижда, че са по-ярки, затова е такава хубава. Идват хората, молят се, палят свещ за здраве. Службите води поп от Монтана", разказа леля Маргарита.

Големият празник на Винище е на Св. Йоан Кръстител, в края на лятото, когато се прави курбан за здраве.

Още за живота и забележителностите на село Винище може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Застраховаме ли жилищата си срещу природните стихии

Поставихме днешната тема, дни след като поредица от природни стихии сполетяха Северозападна България в началото на месеца. Бурен вятър с пориви до 120 км в час, премина през почивните дни над Враца и околните села. Над 30 са били подадените сигнали на дежурния телефон по общински съвет за сигурност, като съобщенията на гражданите са били предимно..

публикувано на 21.03.18 в 12:23

Раждането на много деца - средство за оцеляване?

Раждането на много деца- доходен бизнес ли е за някои, или средство за оцеляване и какви са причините за процеса? Ще ви разкажем за жена- инвалид, която роди десетото си дете преди дни. За Асенка от село Върбово, община Чупрене ви разказахме преди малко повече от две години, когато на път беше деветото ѝ отроче. Асенка и Пламен живеят на съпружески..

публикувано на 20.03.18 в 14:41

Полиция или частна охрана да следи за реда в населените места

Да бъдат обявени за противоконституционни разпоредби от Закона за частната охранителна дейност поиска от Конституционния съд главният прокурор Сотир Цацаров. В чл.5 за първи път като вид охранителна дейност е предвидена охраната на урбанизирана територия. Главният прокурор счита, че с въвеждането на частна дейност за охрана на урбанизирана територия..

публикувано на 19.03.18 в 15:53

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33