Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да помогнем на талантливи младежи от Видин

Снимка: Операция "Плюшено мече"
В предаването "Заедно" говорим за млади хора от Видин, които имат нужда от подкрепа. Това са тризнаци, които са отглеждани само от единия си родител. Семейството изпитва затруднения във финансово отношение и издръжката за тримата десетокласници често е непосилна за бащата. Ето защо добри хора им помагат, с каквото могат, а момчетата са включени в благотворителна програма.

За да ви запозная с Александър, Илия и Лазар реших да разговарям с човек, който добре ги познава. Все пак това са младежи, които се притесняват да говорят за себе си. Избрах за събеседник треньора им в Спортен клуб по кану-каяк "Ванто Видин" Стефан Илиев.

"Те са при нас четвърта година. Чудесни деца са. Попаднаха, поне ние за себе си смятаме, че са в добри ръце. Трудно беше отначало много с тях, защото координатите, с които разполагаха, двигателната култура беше леко занемарена, но видяхме, че имат потенциал и още повече видяхме състоянието им, разбрахме всичко за тях и се взехме в ръце, с всички сили и възможности, да помагаме и да ги приютим при нас, за да може да вървят в правилна посока и по правилния път. Те са чудесни деца, много дисциплинирани. Добре се справят с всичко. Казвам "добре", защото може да се справят и отлично, но в крайна сметка и те като всички останали тийнейджъри си имат своите виждания и т.н. Миналата година, така се случи, че научихме за едно сдружение, с което да направим контакт и да направим всичко възможно да им се помага в отношение социално, битово и т.н. Получиха се нещата много добре. Те се свързаха с нас, видяха, снимаха, в лодките, отвън, поканиха ги в София. Надариха им хиляди неща - анцузи, гуменки, якета. В това отношение мога да кажа, че за първи път срещам такива благородни, добри хора, които искат да помагат. Купиха им три гребла за 2600 лева. Нашите гребла са скъпи, защото са карбонови. И тримата сега имат нови гребла. Не очаквах, че това е възможно, но те го направиха, за което много им благодаря - аз, клубът, момчетата", разказва Стефан Илиев.  


Менторската програма "Скритите таланти на България", в която са включени тризнаците, цели всяка година да избира деца и младежи, лишени от родителска грижа, с изявен талант и с помощта на ментори, частни учители, семинари, работилници, състезания и нужните материали да се развият уменията на бенефициентите в избраната от тях сфера. Осем талантливи деца, лишени от родителска грижа и от социално слаби семейства бяха избрани от екипа на неправителствената организация „Операция Плюшено Мече“ през месец май 2017 година. С помощта на ментори, учители, експерти и успели известни личности ще се създаде един инкубатор за техните дарби, за да се сбъднат мечтите им.

Бенефициентите са от Бургас, Варна, Видин и София, а техните таланти са в сферата на: музика (цигулка), народно пеене, народни танци, рисуване, кану-каяк спорт и футбол.

"Менторската програма стартира октомври 2017 година, като първата година от програмата подпомагаме осем деца, три от които са във Видин. Занимаваме се с талантливи деца и младежи в неравностойно положение, като тази година пет са лишени от родителска грижа и три са от социално слабо семейство. Подпомагаме развитието на техния талант, като целта е те да имат достъп до всички нужни ресурси и учители, за да могат да развият тяхната дарба. Ние им намираме частни учители, оборудваме ги, взимаме им всичко, от което имат нужда - пособия, материали. Създаваме система за учебната година, по която работят заедно с учителите. За момчетата от Видин е по малко по-различен начин, понеже те си ходят така или иначе безплатно да тренират на базата. Така че, тях ги подпомагаме най- вече финансово, като за сега сме им закупили учебници за тази учебна година и на тримата, зимна екипировка, наложи се веднъж и храна да купуваме за тях за две седмици, и също така купихме наскоро и три гребла, които те да могат да ползват, професионално да се развиват в спорта", обяснява Михаела Стойкова, основател и координатор на Операция "Плюшено мече".


Цялото предаване чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50