Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 януари 2018 година

| обновено на 05.01.18 в 17:33
Снимка: Жоро Александров

Народният представител от ПП ГЕРБ във Враца Петя Аврамова обяви, че в началото на тази година ще бъде обявена обществена поръчка за пътя между Ботевград и Мездра.


В болницата в Белоградчик, където преди месец целият персонал беше готов да напусне, заради неизплатени  заплати, все още чакат да ги получат. Забавени са парите по кредита, с част от който Общината трябваше да покрие и задължения на лечебното заведение. Парите ще бъдат преведени, но това е временно решение, каза кметът Борис Николов. Настоява за намеса на държавата и промяна на медицинските стандарти за малките общински болници.


Договор за изграждане на три нови социални услуги по проект„Нова възможност за деца и младежи в община Враца - проект 1“, на стойност 815 049,67 лв. подписа кметът Калин Каменов. Обхватът на социалните услуги на територията на община Враца ще се разшири чрез извършване на реконструкция, ремонт, обзавеждане и оборудване на сгради за създаване на новите социални услуги: Преходно жилище за деца, чийто капацитет е 8 места и Наблюдавано жилище с капацитет 6 места, както и изграждане, обзавеждане и оборудване на Център за настаняване от семеен тип за деца с капацитет 12 места.  


Кметът на Враца Калин Каменов поздрави две малки госпожици в Акушеро-гинекологичното отделение в града, които се родиха на 3 януари и имат привилегията да са първите за годината бебета. Малката Даная проплака в 01.48 часа. Бебето тежи 3.400 и е с ръст 50 см. Малката Елена пък проплакала в 12.51 часа. Тя е с тегло 3.600 кг. и ръст 51 см. 


Блок 8 в жилищен комплекс "Панония" във Видин ще бъде саниран по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Кметът Огнян Ценков и представител на фирмата-изпълнител подписаха договор по обществена поръчка. 


Изграждането на карго летище за товарни пратки, предназначени за превоз по въздух или съхранение, и хеликоптерна площадка, е една от идеите, които ще бъдат включени в проекта за видинската „Перла на Балканите“. Това обяви председателят на създадения Инициативен комитет, Николай Цветков. Презентацията на проекта трябва да е готова до края на февруари. След това с него ще се кандидатства за финансиране на дейностите. Целта на мащабния туристически проект е за цялостно развитие на област Видин. 


Козлодуй е един от седемте града в страната, в които ще се проведат официални събития в програмата на българското европредседателство. На 20 и 21 юни в АЕЦ "Козлодуй“ ще има изнесено заседание на работната група по атомни въпроси към Съвета на Европейския съюз. Работната група ще посети единствения в страната плаващ кораб-музей „Радецки“.


Към 4 януари в Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин са депозирани общо 1 030 заявления за получаване на безплатни винетки. Приемът започна от декември 2017 година и касае определени групи хора. 


Мобилна, фотодокументална изложба на Национален музей „Христо Ботев” в Калофер „Христо Ботев. Живот и дело” беше открита във фоайето на Държавен архив- Монтана. Поводът е 170 години от рождението на революционера, които се навършват утре, 6 януари. Изложбата се състои от 17 информационни табла, които проследяват хронологично живота на Ботев.


Деян Славчев е новият художествен ръководител на видинския Ансамбъл за народни песни и танци "Дунав". Той е избран с конкурс, проведен от Община Видин, след като в началото на октомври почина дългогодишният ръководител на формацията - Генчо Генчев.


Феновете на футболния „Ботев“ /Враца/ се стягат да проведат за поредна година факелно шествие по централните улици на града. Събитието е планирано за 6 януари и е посветено на 170 г. от рождението на поета-революционер.


За втора поредна година в мездренското село Зверино утре, на Йордановден ще се играе мъжко ледено хоро във водите на река Златица и ще бъде извършен ритуалът по хвърляне на кръста.


Северозападът ще отбележи Богоявление (Йордановден) с богата програма.


Общинското ръководство и жителите на Брегово искат задържаните за стрелбата и побоя преди Нова година роми, да останат в ареста до приключване на делото. В града се събира и подписка за изселване на ромското семейство, чиито членове тероризират града. Това каза кметът на общината, Милчо Лалов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 28 март 2024 година

България отива на предсрочни парламентарни избори , след като и третият проучвателен мандат за съставяне на правителство, връчен на ИТН, няма да бъде реализиран. Президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебно правителство, но този път това ще стане по нови правила, според които има право да избира за министър-председател от няколко личности. Още..

публикувано на 28.03.24 в 18:00

Връчиха отличията от зимния кръг на "Математика без граници"

Връчиха медалите и грамотите на видински ученици, участвали в зимния кръг на състезанието "Математика без граници" . В математическата надпревара се включиха 54 деца, които спечелиха общо 16 медала, каза в началото на награждаването Камелия Иванова , председател на Съюза на математиците - Секция Видин: "Крачката между "не мога" и "мога" е една -..

публикувано на 28.03.24 в 16:29

Продължава акцията "Зелена Враца"

Продължава кампанията "Зелена Враца" , съобщиха от общинската управа. През изминалите две седмици в центъра на града и някои квартали бяха засадени около 1 000 нови дървета и храсти. Тази събота (30 март) ще се проведе третата инициатива от кампанията "Зелена Враца". В шест района ще бъдат засадени над 100 дървета от вида - розов кестен,..

публикувано на 28.03.24 в 16:00

Селскостопанската гимназия в Георги Дамяново посреща 17 училища в състезанието „Млад фермер“

За втора поредна година Професионалната гимназия по селско стопанство "Марко Марков" в монтанското село Георги Дамяново  е домакин на Национално състезание "Млад фермер". Днес и утре 48 ученици от 17 училища от страната ще премерят своите знания и умения в едно от най-престижните състезания по професиите, включено в националния календар на..

публикувано на 28.03.24 в 15:47

Започва кампания за безплатни тестове за рак на дебелото черво

Национална скринингова кампания за рак на дебелото черво започва от днес в цялата страна. Програмата предоставя възможност за напълно безплатно лабораторно изследване, което може своевременно да сигнализира за коварното заболяване, обясни Елена Джамбазова от фондация "Лъчезар Цоцорков", която е организатор на кампанията.  "Ракът на дебелото..

публикувано на 28.03.24 в 15:14

Хора в неравностойно положение в Кула получиха дарения

Сдружение "Северозапазване" за поредна година направи дарение на Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства в град Кула . Инициативата се осъществява благодарение на Петя Гулева от София. Дарението е нов дюшек против декубитални рани от залежаване и лакомства за всички 18 потребители.  Миналата година..

публикувано на 28.03.24 в 14:54

Община Монтана организира фермерски пазар

Произведено в България масло от бял трън, зеленчукови разядки, шафран и още много други продукти ще има на фермерския пазар в Монтана , организиран на 1 април, понеделник, съобщават от Общината. Тридесет шатри ще бъдат опънати на центъра на града, за да посрещнат производители от близо и далеч. На щандовете ще предлагат различни видове брашно,..

публикувано на 28.03.24 в 14:30