Чува ли властта гражданите

Снимка: Радио ВИДИН
Гражданското общество в Северозапада през миналата година застана зад различни каузи и поиска от местната и държавна власт да предприеме конкретни мерки. Родители от Видин се надбягваха с ученически раници в опит да привлекат вниманието на образователното министерство към проблема с тежките ученически раници; Патриотичен клуб "Бдинци"-Видин поиска от Общинския съвет възстановяването на Паметник- чешма "Чеган" в Крайдунавския парк; с искания за по-високи доходи, преизчисляване на размера на пенсиите им и закон за възрастните хора, група от около 100 пенсионери протестираха пред областната управа във Видин; срещу закриване на участъка на пожарната в Брусарци се обявиха 1200 жители на общината и се събраха на протест; жители на Вършец два пъти излязоха на протест срещу увеличението на цената на водата. Това са само част от исканията, които хората в Северозапада отправиха към властта и поискаха да бъдат чути.


"Будни граждани, които реагират на неправдите в страната, има навсякъде. Няма кой да ги чуе тези хора. Това е тежкият проблем на обществото. И е обяснимо. Държава, която е на 109 място по свобода на словото, обяснява всичко. Хората реагират, преодоляват страха си, просто защото няма какво да губят, особено в нашия регион. Загубиха децата си, масово младите напуснаха региона, загубиха земята си, работата си, парите си. Хората няма какво да губят вече, така че страха го преодоляват, изразяват своите проблеми, но няма кой да ги чуе. Свободата на словото е да говориш истината без страх и да бъдеш чут", каза видинчанинът Георги Георгиев, председател на гражданско движение "БОЕЦ".

СнимкаСпоред председателя на гражданското движение основният проблем на региона е тоталното обезлюдяване:

"Хората не вярват на управляващите и затова не искат нищо от тях. Специално във Видин нас са ни управлявали всички, говоря за местна власт и то по няколко пъти. И какво от това? Т.е. решение не е да сменим тези с другите, това доказано не работи. Решение е да се смени моделът на управление и да дадем властта на истински чисти и честни хора, които да почнат да решават проблемите на обществото."

В Оряхово миналата година гражданите се обединиха в социалните мрежи и излязоха на протест срещу лошото състояние на пътищата в общината, неремонтирани с години. Министърът на регионалното развитие по време на посещение във Враца обеща средства, близо 440 хиляди лева, за пътни ремонти. Георги Николов е организатор на протеста. Обясни, че с отпуснатите средства е извършен ремонт на входната артерия на град Оряхово в посока Кнежа, в село Галово- посока село Лесковец, отводняване в село Лесковец.

"След този протест се отпуснаха така чаканите пари за рехабилитация на пътищата. Започна ремонт на пътищата, да, видимо е, но тези пари не стигнаха. Свършиха за половината част от тези пътища, които трябваше да бъдат ремонтирани."

СнимкаВ лошо състояние е пътят Оряхово- Лесковец, участък от един километър е в критично състояние. Другият опасен участък е от Остров до селата Горни и Долни Вадин.

"Не намирам дума, с която да обясня това състояние на пътя."

Чуват ли институциите какви са проблемите на хората?

"Не знам как гледат на нас тук в Северозападна България. Може би на хора втора ръка. Дори и да чуват нашите искания, не ни обръщат внимание."

Планираното двойно поскъпване на водата стана причина жителите на 6 села в община Мездра да излязат на протест. След народното недоволство цената беше намалена, но това е неприемливо за хората.

Снимка: Борислав Радославов"Ние няма да спрем да протестираме и ще се борим докрай. Няма как са стоим мълчаливи и да чакаме следващото увеличение на цената, следващата новост, която бъде въдена като такса, като данък, като винетка, а пътищата ни са все така разбити.", каза Борислав Радославов, член на инициативния комитет от мездренското село Зверино.

Хората не вярват на обещания, които не са върху лист хартия.

"Ще следим за всяка обещана дума. Ще се обединяваме и ще сезираме всички институции, когато и както се налага. Постоянен граждански контрол, законово, разбира се, не желаем и една стотинка да се вдига."

Борислав Радославов казва, че настъпват нови времена, има много хора, които са будни, съвестни, безкористни, които са бъдещето и които, ако се обединят, няма кой и какво да ги спре.

СнимкаКирил Коцев е администратор на фейсбук групата "Всички ломчани, обединени около една идея", в която гражданите могат свободно да изказват идеи и да предлагат решения. От време на време ги канят в Общината за обсъждане на различни местни проблеми.

"Имаме амбиции да си партнираме. Ако има някакъв проблем, много по- лесен вариант е да се сигнализира в групата и до ден- два, максимум три Общината реагира доста адекватно и се обявява с обратна връзка, че е решен проблемът", каза Кирил Коцев.

По- активно ли е гражданското общество?

"Виждам вече, че действително обществото се формира като единно, когато става въпрос за зависещи от него маневри. Да, има някакъв процент чуваемост, който към този момент не е на най- задоволително ниво, по пък в крайна сметка е нещо, т.е. достатъчен мотив хората и обществото да повярват, че, ако си партнират, повече проблеми могат да бъдат решавани по- адекватно и по- бързо. В малка община, както е град Лом, общественото мнение и обединяването около определени идеи, мисля, че е на добро ниво."


Вижте още

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41

Готов ли е Северозападът за новата учебна година

На прага сме на откриването на новата учебна 2018/2019 година . Дните преди това обикновено са изпълнени с трепети и вълнение, особено за малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на родното школо. Време е и за нови предизвикателства. Готови ли са училищата в българския Северозапад да посрещнат своите ученици и ще могат ли да им..

публикувано на 12.09.18 в 11:00