Чува ли властта гражданите

Снимка: Радио ВИДИН
Гражданското общество в Северозапада през миналата година застана зад различни каузи и поиска от местната и държавна власт да предприеме конкретни мерки. Родители от Видин се надбягваха с ученически раници в опит да привлекат вниманието на образователното министерство към проблема с тежките ученически раници; Патриотичен клуб "Бдинци"-Видин поиска от Общинския съвет възстановяването на Паметник- чешма "Чеган" в Крайдунавския парк; с искания за по-високи доходи, преизчисляване на размера на пенсиите им и закон за възрастните хора, група от около 100 пенсионери протестираха пред областната управа във Видин; срещу закриване на участъка на пожарната в Брусарци се обявиха 1200 жители на общината и се събраха на протест; жители на Вършец два пъти излязоха на протест срещу увеличението на цената на водата. Това са само част от исканията, които хората в Северозапада отправиха към властта и поискаха да бъдат чути.


"Будни граждани, които реагират на неправдите в страната, има навсякъде. Няма кой да ги чуе тези хора. Това е тежкият проблем на обществото. И е обяснимо. Държава, която е на 109 място по свобода на словото, обяснява всичко. Хората реагират, преодоляват страха си, просто защото няма какво да губят, особено в нашия регион. Загубиха децата си, масово младите напуснаха региона, загубиха земята си, работата си, парите си. Хората няма какво да губят вече, така че страха го преодоляват, изразяват своите проблеми, но няма кой да ги чуе. Свободата на словото е да говориш истината без страх и да бъдеш чут", каза видинчанинът Георги Георгиев, председател на гражданско движение "БОЕЦ".

СнимкаСпоред председателя на гражданското движение основният проблем на региона е тоталното обезлюдяване:

"Хората не вярват на управляващите и затова не искат нищо от тях. Специално във Видин нас са ни управлявали всички, говоря за местна власт и то по няколко пъти. И какво от това? Т.е. решение не е да сменим тези с другите, това доказано не работи. Решение е да се смени моделът на управление и да дадем властта на истински чисти и честни хора, които да почнат да решават проблемите на обществото."

В Оряхово миналата година гражданите се обединиха в социалните мрежи и излязоха на протест срещу лошото състояние на пътищата в общината, неремонтирани с години. Министърът на регионалното развитие по време на посещение във Враца обеща средства, близо 440 хиляди лева, за пътни ремонти. Георги Николов е организатор на протеста. Обясни, че с отпуснатите средства е извършен ремонт на входната артерия на град Оряхово в посока Кнежа, в село Галово- посока село Лесковец, отводняване в село Лесковец.

"След този протест се отпуснаха така чаканите пари за рехабилитация на пътищата. Започна ремонт на пътищата, да, видимо е, но тези пари не стигнаха. Свършиха за половината част от тези пътища, които трябваше да бъдат ремонтирани."

СнимкаВ лошо състояние е пътят Оряхово- Лесковец, участък от един километър е в критично състояние. Другият опасен участък е от Остров до селата Горни и Долни Вадин.

"Не намирам дума, с която да обясня това състояние на пътя."

Чуват ли институциите какви са проблемите на хората?

"Не знам как гледат на нас тук в Северозападна България. Може би на хора втора ръка. Дори и да чуват нашите искания, не ни обръщат внимание."

Планираното двойно поскъпване на водата стана причина жителите на 6 села в община Мездра да излязат на протест. След народното недоволство цената беше намалена, но това е неприемливо за хората.

Снимка: Борислав Радославов"Ние няма да спрем да протестираме и ще се борим докрай. Няма как са стоим мълчаливи и да чакаме следващото увеличение на цената, следващата новост, която бъде въдена като такса, като данък, като винетка, а пътищата ни са все така разбити.", каза Борислав Радославов, член на инициативния комитет от мездренското село Зверино.

Хората не вярват на обещания, които не са върху лист хартия.

"Ще следим за всяка обещана дума. Ще се обединяваме и ще сезираме всички институции, когато и както се налага. Постоянен граждански контрол, законово, разбира се, не желаем и една стотинка да се вдига."

Борислав Радославов казва, че настъпват нови времена, има много хора, които са будни, съвестни, безкористни, които са бъдещето и които, ако се обединят, няма кой и какво да ги спре.

СнимкаКирил Коцев е администратор на фейсбук групата "Всички ломчани, обединени около една идея", в която гражданите могат свободно да изказват идеи и да предлагат решения. От време на време ги канят в Общината за обсъждане на различни местни проблеми.

"Имаме амбиции да си партнираме. Ако има някакъв проблем, много по- лесен вариант е да се сигнализира в групата и до ден- два, максимум три Общината реагира доста адекватно и се обявява с обратна връзка, че е решен проблемът", каза Кирил Коцев.

По- активно ли е гражданското общество?

"Виждам вече, че действително обществото се формира като единно, когато става въпрос за зависещи от него маневри. Да, има някакъв процент чуваемост, който към този момент не е на най- задоволително ниво, по пък в крайна сметка е нещо, т.е. достатъчен мотив хората и обществото да повярват, че, ако си партнират, повече проблеми могат да бъдат решавани по- адекватно и по- бързо. В малка община, както е град Лом, общественото мнение и обединяването около определени идеи, мисля, че е на добро ниво."


Вижте още

В Белотинци: И сега земята е плодородна, но хората ги няма...

В "Добро утро, кмете!" днес разказваме за село Белотинци . На мястото на сегашното село е имало селище през последните 500-600 години. Огромният брой от десетина населени места през 4 век говори за значителна популация през този период преди готските нашествия. В началото на века в района на селото, е намерен единият (от два известни)печата на цар..

публикувано на 22.06.18 в 14:18

"Другите са виновни за катастрофите"

Превишаването на позволената скорост , определяно като "неволно", е най-разпространеното рисково действие сред българските шофьори на възраст между 18 и 75 г., показва първото издание на изследователския проект Индекс за безопасно шофиране . 71% от запитаните 1000 водачи отговарят, че това им се е случило поне веднъж през последната година...

публикувано на 21.06.18 в 12:36

Как да изберем училище за детето си?

В живота на всеки родител идва онзи важен момент - денят, в който рожбата за пръв път минава прага на училището . Това трепетно мигновение обикновено е предшествано от дълъг процес- избирането на подходящото учебно заведение за детето.  Всяка година на 15-ти септември започва новата учебна година, но родителите на първокласници отдавна са избрали..

публикувано на 20.06.18 в 14:12

Какъв шанс има вотът на недоверие към кабинета „Борисов 3“?!

В "Посоките на делника" гледната точка е на Красимир Богданов от управляващата коалиция и на Филип Попов от опозицията. Темата коментира и Явор Хайтов , бивш народен представител и бивш заместник министър на вътрешните работи. По думите на Филип Попов от БСП:  "Категорично ще има вот на недоверие, тази седмица ще го внесем. Темата на вота..

публикувано на 19.06.18 в 16:04

Паркирането- на късмет

Паркирани автомобили на пешеходната пътека пред офисите на мобилните оператори в началото на ул. "Железничарска" във Видин има всеки ден. "Не е редно, въобще. В България всичко може. Има закони, но никой не ги спазва. Те извинение нямат, но си мислят, че са безнаказани... Аз и да нямам книжка е неправилно- 5 метра от пешеходната пътека е..

публикувано на 18.06.18 в 16:11
Автобуска спирка в село Търнава

В Търнава: "Тука няма добри или лоши. Само село е... То е Обичане!"

Село Търнава се намира в община Бяла Слатина. То е едно от най-старите села в този район. Името му е славянско, произлязло от наименованието на храста "трън". Габриела Раловска е кмет на Търнава вече 7 години. Отговорно подхожда към проблемите на всеки един свой съжител и никога не обещава помощ, ако не може да изпълни обещаното. Обичта към родното..

публикувано на 15.06.18 в 14:23