Чува ли властта гражданите

Снимка: Радио ВИДИН
Гражданското общество в Северозапада през миналата година застана зад различни каузи и поиска от местната и държавна власт да предприеме конкретни мерки. Родители от Видин се надбягваха с ученически раници в опит да привлекат вниманието на образователното министерство към проблема с тежките ученически раници; Патриотичен клуб "Бдинци"-Видин поиска от Общинския съвет възстановяването на Паметник- чешма "Чеган" в Крайдунавския парк; с искания за по-високи доходи, преизчисляване на размера на пенсиите им и закон за възрастните хора, група от около 100 пенсионери протестираха пред областната управа във Видин; срещу закриване на участъка на пожарната в Брусарци се обявиха 1200 жители на общината и се събраха на протест; жители на Вършец два пъти излязоха на протест срещу увеличението на цената на водата. Това са само част от исканията, които хората в Северозапада отправиха към властта и поискаха да бъдат чути.


"Будни граждани, които реагират на неправдите в страната, има навсякъде. Няма кой да ги чуе тези хора. Това е тежкият проблем на обществото. И е обяснимо. Държава, която е на 109 място по свобода на словото, обяснява всичко. Хората реагират, преодоляват страха си, просто защото няма какво да губят, особено в нашия регион. Загубиха децата си, масово младите напуснаха региона, загубиха земята си, работата си, парите си. Хората няма какво да губят вече, така че страха го преодоляват, изразяват своите проблеми, но няма кой да ги чуе. Свободата на словото е да говориш истината без страх и да бъдеш чут", каза видинчанинът Георги Георгиев, председател на гражданско движение "БОЕЦ".

СнимкаСпоред председателя на гражданското движение основният проблем на региона е тоталното обезлюдяване:

"Хората не вярват на управляващите и затова не искат нищо от тях. Специално във Видин нас са ни управлявали всички, говоря за местна власт и то по няколко пъти. И какво от това? Т.е. решение не е да сменим тези с другите, това доказано не работи. Решение е да се смени моделът на управление и да дадем властта на истински чисти и честни хора, които да почнат да решават проблемите на обществото."

В Оряхово миналата година гражданите се обединиха в социалните мрежи и излязоха на протест срещу лошото състояние на пътищата в общината, неремонтирани с години. Министърът на регионалното развитие по време на посещение във Враца обеща средства, близо 440 хиляди лева, за пътни ремонти. Георги Николов е организатор на протеста. Обясни, че с отпуснатите средства е извършен ремонт на входната артерия на град Оряхово в посока Кнежа, в село Галово- посока село Лесковец, отводняване в село Лесковец.

"След този протест се отпуснаха така чаканите пари за рехабилитация на пътищата. Започна ремонт на пътищата, да, видимо е, но тези пари не стигнаха. Свършиха за половината част от тези пътища, които трябваше да бъдат ремонтирани."

СнимкаВ лошо състояние е пътят Оряхово- Лесковец, участък от един километър е в критично състояние. Другият опасен участък е от Остров до селата Горни и Долни Вадин.

"Не намирам дума, с която да обясня това състояние на пътя."

Чуват ли институциите какви са проблемите на хората?

"Не знам как гледат на нас тук в Северозападна България. Може би на хора втора ръка. Дори и да чуват нашите искания, не ни обръщат внимание."

Планираното двойно поскъпване на водата стана причина жителите на 6 села в община Мездра да излязат на протест. След народното недоволство цената беше намалена, но това е неприемливо за хората.

Снимка: Борислав Радославов"Ние няма да спрем да протестираме и ще се борим докрай. Няма как са стоим мълчаливи и да чакаме следващото увеличение на цената, следващата новост, която бъде въдена като такса, като данък, като винетка, а пътищата ни са все така разбити.", каза Борислав Радославов, член на инициативния комитет от мездренското село Зверино.

Хората не вярват на обещания, които не са върху лист хартия.

"Ще следим за всяка обещана дума. Ще се обединяваме и ще сезираме всички институции, когато и както се налага. Постоянен граждански контрол, законово, разбира се, не желаем и една стотинка да се вдига."

Борислав Радославов казва, че настъпват нови времена, има много хора, които са будни, съвестни, безкористни, които са бъдещето и които, ако се обединят, няма кой и какво да ги спре.

СнимкаКирил Коцев е администратор на фейсбук групата "Всички ломчани, обединени около една идея", в която гражданите могат свободно да изказват идеи и да предлагат решения. От време на време ги канят в Общината за обсъждане на различни местни проблеми.

"Имаме амбиции да си партнираме. Ако има някакъв проблем, много по- лесен вариант е да се сигнализира в групата и до ден- два, максимум три Общината реагира доста адекватно и се обявява с обратна връзка, че е решен проблемът", каза Кирил Коцев.

По- активно ли е гражданското общество?

"Виждам вече, че действително обществото се формира като единно, когато става въпрос за зависещи от него маневри. Да, има някакъв процент чуваемост, който към този момент не е на най- задоволително ниво, по пък в крайна сметка е нещо, т.е. достатъчен мотив хората и обществото да повярват, че, ако си партнират, повече проблеми могат да бъдат решавани по- адекватно и по- бързо. В малка община, както е град Лом, общественото мнение и обединяването около определени идеи, мисля, че е на добро ниво."


Вижте още

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33

Ще има ли модерен път до София или прибързано свихме знамената?

Шест поредни седмици видинчани и жители на други северозападни градове и селища протестираха всяка събота за изграждането на магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан". В крайна сметка инициатори на протеста се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който обеща исканията да бъдат изпълнени. Миналата седмица Министерският съвет прие и решение за..

публикувано на 13.03.18 в 13:28

Имотът или животът

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. От тях близо 175 хиляди са собственост на ловци, а за самоотбрана са регистрирани 124 хиляди. Колко са незаконно притежаваните оръжия никой не знае. Точно с такъв незаконно притежаван пистолет д-р Иван Димитров-лекар от Пловдив, се опита да преустанови кражба от имота си и застреля..

публикувано на 12.03.18 в 16:10

Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за..

публикувано на 09.03.18 в 14:48