Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чува ли властта гражданите

Снимка: Радио ВИДИН
Гражданското общество в Северозапада през миналата година застана зад различни каузи и поиска от местната и държавна власт да предприеме конкретни мерки. Родители от Видин се надбягваха с ученически раници в опит да привлекат вниманието на образователното министерство към проблема с тежките ученически раници; Патриотичен клуб "Бдинци"-Видин поиска от Общинския съвет възстановяването на Паметник- чешма "Чеган" в Крайдунавския парк; с искания за по-високи доходи, преизчисляване на размера на пенсиите им и закон за възрастните хора, група от около 100 пенсионери протестираха пред областната управа във Видин; срещу закриване на участъка на пожарната в Брусарци се обявиха 1200 жители на общината и се събраха на протест; жители на Вършец два пъти излязоха на протест срещу увеличението на цената на водата. Това са само част от исканията, които хората в Северозапада отправиха към властта и поискаха да бъдат чути.


"Будни граждани, които реагират на неправдите в страната, има навсякъде. Няма кой да ги чуе тези хора. Това е тежкият проблем на обществото. И е обяснимо. Държава, която е на 109 място по свобода на словото, обяснява всичко. Хората реагират, преодоляват страха си, просто защото няма какво да губят, особено в нашия регион. Загубиха децата си, масово младите напуснаха региона, загубиха земята си, работата си, парите си. Хората няма какво да губят вече, така че страха го преодоляват, изразяват своите проблеми, но няма кой да ги чуе. Свободата на словото е да говориш истината без страх и да бъдеш чут", каза видинчанинът Георги Георгиев, председател на гражданско движение "БОЕЦ".

СнимкаСпоред председателя на гражданското движение основният проблем на региона е тоталното обезлюдяване:

"Хората не вярват на управляващите и затова не искат нищо от тях. Специално във Видин нас са ни управлявали всички, говоря за местна власт и то по няколко пъти. И какво от това? Т.е. решение не е да сменим тези с другите, това доказано не работи. Решение е да се смени моделът на управление и да дадем властта на истински чисти и честни хора, които да почнат да решават проблемите на обществото."

В Оряхово миналата година гражданите се обединиха в социалните мрежи и излязоха на протест срещу лошото състояние на пътищата в общината, неремонтирани с години. Министърът на регионалното развитие по време на посещение във Враца обеща средства, близо 440 хиляди лева, за пътни ремонти. Георги Николов е организатор на протеста. Обясни, че с отпуснатите средства е извършен ремонт на входната артерия на град Оряхово в посока Кнежа, в село Галово- посока село Лесковец, отводняване в село Лесковец.

"След този протест се отпуснаха така чаканите пари за рехабилитация на пътищата. Започна ремонт на пътищата, да, видимо е, но тези пари не стигнаха. Свършиха за половината част от тези пътища, които трябваше да бъдат ремонтирани."

СнимкаВ лошо състояние е пътят Оряхово- Лесковец, участък от един километър е в критично състояние. Другият опасен участък е от Остров до селата Горни и Долни Вадин.

"Не намирам дума, с която да обясня това състояние на пътя."

Чуват ли институциите какви са проблемите на хората?

"Не знам как гледат на нас тук в Северозападна България. Може би на хора втора ръка. Дори и да чуват нашите искания, не ни обръщат внимание."

Планираното двойно поскъпване на водата стана причина жителите на 6 села в община Мездра да излязат на протест. След народното недоволство цената беше намалена, но това е неприемливо за хората.

Снимка: Борислав Радославов"Ние няма да спрем да протестираме и ще се борим докрай. Няма как са стоим мълчаливи и да чакаме следващото увеличение на цената, следващата новост, която бъде въдена като такса, като данък, като винетка, а пътищата ни са все така разбити.", каза Борислав Радославов, член на инициативния комитет от мездренското село Зверино.

Хората не вярват на обещания, които не са върху лист хартия.

"Ще следим за всяка обещана дума. Ще се обединяваме и ще сезираме всички институции, когато и както се налага. Постоянен граждански контрол, законово, разбира се, не желаем и една стотинка да се вдига."

Борислав Радославов казва, че настъпват нови времена, има много хора, които са будни, съвестни, безкористни, които са бъдещето и които, ако се обединят, няма кой и какво да ги спре.

СнимкаКирил Коцев е администратор на фейсбук групата "Всички ломчани, обединени около една идея", в която гражданите могат свободно да изказват идеи и да предлагат решения. От време на време ги канят в Общината за обсъждане на различни местни проблеми.

"Имаме амбиции да си партнираме. Ако има някакъв проблем, много по- лесен вариант е да се сигнализира в групата и до ден- два, максимум три Общината реагира доста адекватно и се обявява с обратна връзка, че е решен проблемът", каза Кирил Коцев.

По- активно ли е гражданското общество?

"Виждам вече, че действително обществото се формира като единно, когато става въпрос за зависещи от него маневри. Да, има някакъв процент чуваемост, който към този момент не е на най- задоволително ниво, по пък в крайна сметка е нещо, т.е. достатъчен мотив хората и обществото да повярват, че, ако си партнират, повече проблеми могат да бъдат решавани по- адекватно и по- бързо. В малка община, както е град Лом, общественото мнение и обединяването около определени идеи, мисля, че е на добро ниво."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00