Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикалистът от ГПУ Брегово Деян Дочев: "Готовността за протестни действия за граничните полицаи остава"

10
Снимка: Личен архив Деян Дочев

Това обяви в "Актуално" по Радио Видин председателят на синдикалната организация към Граничен полицейски участък Брегово, Деян Дочев. Той поясни, че ако не бъдат взети адекватни мерки за техническата обезпеченост и условията на труд и на граничните полицаи от Северозападна България, недоволството в сектора ще продължи.

"Готовността за подновяване на протестните действия остава. Вярно е, че в края на миналата година бяха намерени пари и за допълнително материално стимулиране, но успокоението бе за кратко. Това е само една еднократна и откъслечна мярка. Ние приветстваме такива мерки, но не това е основната идея на нашия диалог с ръководството. Основното е да се търси дългосрочно решение и на финансовото обезпечаване, и на условията на труд във всеки един аспект... Основната причина за нашите проблеми е несполучливата Снимкареформа, защото като всяка промяна в нормативната база води до забавяне и затормозяване на процесите, а не обратното- улесняване на ежедневната дейност. А това рефлектира и върху заплащането, в което последната година дисбалансът стана наистина много сериозен. Основното, което ние искаме, е да се спазва съотношението на трудовото възнаграждение спрямо равнището на цените. Ние не сме фиксирали заплатите като някаква абсолютна стойност, а като съотношение. От 2009 година до настоящия момент, увеличение е имало само през 2014 година с 10 %, което съпоставено с инфлацията, още към онзи момент беше изконсумирано, образно казано... Да, винаги ни изслушват внимателно, обещават да се намери ресурс, но се оказва че такъв няма и едва ли не едно увеличение на заплатата би затормозило същинската дейност на МВР, което пък показва, че има някакъв проблем с изразходването на разполагаемите средства.   

Сега, освен за турската граница, в медийното пространство почти нищо не се говори и за останалите граници, а има много какво да се каже. При нас техниката отдавна е на 100 % амортизирана. СнимкаБроят на автомобилите, с които разполагаме е достатъчен, но повечето са технически неизправни... За последните три години, когато се утежни обстановката по границата във връзка с емигрантската криза, по отношение на автопарка не сме получили нищо, по отношение на дрехи и обувки- пак нищо... Шеста година ние нямаме служебни униформи... 

Що се отнася до Европредседателството на България, то ние го приемаме и като една възможност да видят нашите европейски партньори, какви са реалните ни проблеми, а не това, което им се съобщава по дипломатическите канали. Къде са тези 162 млн. евро, които бяха отпуснати на България за охрана на границите, защото при нас по нищо не личи, че са дадени такива пари?.."


Каква е фактическата обстановка по западната ни граница в региона; каква е техническата обезпеченост по границата; в какви условия работят граничните полицаи; какви средства от европейските субсидии получи Северозападът за опазване на границите; колко души са подали документи за гранични полицаи в конкурса от началото на тази година; каква е средната работна заплата в сектора, има ли хора в администрацията, които получават повече от служител на терен с висше образование, полицейски правомощия и който реално се сблъсква с хорските проблеми; кое води до демотивацията на граничните полицаи- отговори на тези и други въпроси - в звуковия файл.

На снимките са показани автомобили на граничните полицаи от област Видин и на колегите им от съседна Румъния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50