Антикорупционният закон е вече факт, дори и с президентско вето. А сега накъде?

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

Снимка: Архив


В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев, Боряна Мусева и Явор Хайтов.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде отхвърлено подобно на предходните?!

По думите на Борислав Василев: "Хората, по отношение на борбата с корупцията са до такава степен обезверени, че какъвто и да беше този законопроект, надали би отговорил на обществените очаквания. Относно ветото на президента, при връщането на законопроекта в пленарна зала също няма да има сериозен дебат по отношение на този закон и по отношение на мотивите за връщането му и той ще бъде приет. Липсва политическа воля за борба с корупцията. До момента, в който самосъзнанието на тези, които кандидатстват и които биват избирани, поставени на определени отговорни и управленски постове не достигне тази точка, че е там, за да служи на хората, а не за свое собствено лично обогатяване, дотогава политическа воля за борбата с това негативно явление, което разлага обществото ни в максимална степен няма да има".

Според Явор Хайтов: "Има нужда от такъв закон, защото няма спор по една теза и то е, че България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. За съжаление, в навечерието на официалното откриване на българското европредседателство това е лайтмотивът, който се чува и се чете в европейската преса и европейските медии тръбят за това. Този закон трябваше да бъде приет много по-рано. Аз съм длъжен да дам отговор на въпроса, защо не се случи в 43-тото НС, на което бях член. Тогава, за съжаление управляващите предвиждаха като основа, като база за дейността на тази комисия да служат и т.нар. анонимни сигнали. Според нас това беше една подготовка за политическа репресия, неоправдан акт, който ни връща в мрачните сталинови или гьобелсови времена, когато по донос можеше да бъде съсипан живота на един човек. Е, в новия закон това отпадна и лош или добър, той вече е факт. Президентското вето освен по определени текстове от закона е и върху цялостния закон и аз мисля, че това е излишно, защото този закон е разчетен така, че са спазени всички разпоредби в закона за нормативните актове, имало е необходимото обществено изслушване, обществена подготовка и с някои детайли, с някои уточнения, които би следвало да се направят при преразглеждането се надявам, че този закон трябва да проработи. Нагласата и очакванията в обществото са, че този закон ще бъде насочен към лицата, които заемат висши държавни постове, а не спрямо отделния гражданин или да пази Бог, спрямо някои бизнесмени с порочната цел или задна мисъл да бъде погубен бизнес, да бъде иззет бизнес, да бъде ограбен бизнесмен, защото, нека не си заравяме главата в пясъка, това е абсолютно възможно и ние сме длъжни да го предвидим, че е възможно да се случи."

"Мотивите в това вето са в голямата част състоятелни. Действително в цялост този закон в крайна сметка няма да постигне резултата към който всъщност всички ние се стремиме, именно България да бъде една държава в която да се установи законност и този, който извършва престъпление да бъде наказан по начина, по който това е предвидено, включително това да доведе и до отнемане на негово имущество и ограничаване на негови права, които са свързани с негова собственост. Големият проблем е, че твърде вероятно законът ще бъде преразгледан в НС при сравнително вяло обсъждане и твърде вероятно законът ще бъде прегласуван такъв, какъвто е, просто защото от една страна няма законодателна воля да се промени основно този закон, така че той да бъде работещ, а от друга, защото този закон цели да замаже очи, както в рамките на държавата ни, така и на България пред нейните пртньори от ЕС.", е гледната точка на Боряна Мусева, доцент по международно частно право.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Бедни сме, но защо

България е последна в класацията по материален жизнен стандарт в Европейския съюз показва изследване на икономистите на Българската академия на науките. Те са проучили и териториалните различия в страната, където водещ е Югозападният район.  За 7 години- от 2010 г. до 2017 г., оценките за България спрямо ЕС са 4-6 пъти по-ниски, с тенденция на..

публикувано на 13.12.18 в 14:11

Коледните бонуси в частния сектор- мит или реалност

Отминават последните дни на 2018 година и сякаш отново настъпи и времето за равносметки и... още нещо. По Коледа обикновено стават чудеса и всеки се надява, че чудото ще споходи него и семейството му. Безспорно всеки човек в България се нуждае от повече средства около празниците и малко такива отгоре няма да са му никак излишни. Ще бъде ли..

публикувано на 12.12.18 в 13:56

Можем ли да помогнем на бездомните животни през зимата

Проблемът с бездомните животни по улиците на градове и села продължава да вълнува много хора. Някои са негативно настроени, но има и такива, които биха помогнали на животно, особено в студените зимни дни. За тях говорихме днес в "Посоките на делника"- за тези, които другите определят, като "леко встрани". Но нека оставим и тази оценка настрана,..

публикувано на 10.12.18 в 12:49

Големаново- селото, където разрушаването на къщи е най-печелившият бизнес

Днес казваме "Добро утро" на кметския наместник и жителите на село Големаново- малко село в Северозападна България, на границата ни със Сърбия. В близост до населеното място има два язовира, които са били подходящи за риболов, няма канализация, но пък има пет паметника на загинали във войните, две училища, читалище и църква, построена през 1886 г...

публикувано на 07.12.18 в 17:35

Никулден е- ще спазим ли традициите на празника

Днес почитаме паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, като пазител на моряците, рибарите и банкерите, закрилник на семейството, жилището и добротата. Никулден е един от важните православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и..

публикувано на 06.12.18 в 13:00

Ще се завърнат ли ИТ-специалистите от чужбина

Около 31% от българите, които живеят и работят в чужбина, биха се върнали, а други 21% се колебаят- това показва анкета, проведена от Българската асоциация на софтуерните компании сред повече от 4 000 наши сънародници в над 70 държави. Българският софтуерен бизнес твърди, че може да наеме поне 25% повече специалисти в сектора. Представителите на..

публикувано на 05.12.18 в 12:22