Антикорупционният закон е вече факт, дори и с президентско вето. А сега накъде?

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

Снимка: Архив


В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев, Боряна Мусева и Явор Хайтов.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде отхвърлено подобно на предходните?!

По думите на Борислав Василев: "Хората, по отношение на борбата с корупцията са до такава степен обезверени, че какъвто и да беше този законопроект, надали би отговорил на обществените очаквания. Относно ветото на президента, при връщането на законопроекта в пленарна зала също няма да има сериозен дебат по отношение на този закон и по отношение на мотивите за връщането му и той ще бъде приет. Липсва политическа воля за борба с корупцията. До момента, в който самосъзнанието на тези, които кандидатстват и които биват избирани, поставени на определени отговорни и управленски постове не достигне тази точка, че е там, за да служи на хората, а не за свое собствено лично обогатяване, дотогава политическа воля за борбата с това негативно явление, което разлага обществото ни в максимална степен няма да има".

Според Явор Хайтов: "Има нужда от такъв закон, защото няма спор по една теза и то е, че България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. За съжаление, в навечерието на официалното откриване на българското европредседателство това е лайтмотивът, който се чува и се чете в европейската преса и европейските медии тръбят за това. Този закон трябваше да бъде приет много по-рано. Аз съм длъжен да дам отговор на въпроса, защо не се случи в 43-тото НС, на което бях член. Тогава, за съжаление управляващите предвиждаха като основа, като база за дейността на тази комисия да служат и т.нар. анонимни сигнали. Според нас това беше една подготовка за политическа репресия, неоправдан акт, който ни връща в мрачните сталинови или гьобелсови времена, когато по донос можеше да бъде съсипан живота на един човек. Е, в новия закон това отпадна и лош или добър, той вече е факт. Президентското вето освен по определени текстове от закона е и върху цялостния закон и аз мисля, че това е излишно, защото този закон е разчетен така, че са спазени всички разпоредби в закона за нормативните актове, имало е необходимото обществено изслушване, обществена подготовка и с някои детайли, с някои уточнения, които би следвало да се направят при преразглеждането се надявам, че този закон трябва да проработи. Нагласата и очакванията в обществото са, че този закон ще бъде насочен към лицата, които заемат висши държавни постове, а не спрямо отделния гражданин или да пази Бог, спрямо някои бизнесмени с порочната цел или задна мисъл да бъде погубен бизнес, да бъде иззет бизнес, да бъде ограбен бизнесмен, защото, нека не си заравяме главата в пясъка, това е абсолютно възможно и ние сме длъжни да го предвидим, че е възможно да се случи."

"Мотивите в това вето са в голямата част състоятелни. Действително в цялост този закон в крайна сметка няма да постигне резултата към който всъщност всички ние се стремиме, именно България да бъде една държава в която да се установи законност и този, който извършва престъпление да бъде наказан по начина, по който това е предвидено, включително това да доведе и до отнемане на негово имущество и ограничаване на негови права, които са свързани с негова собственост. Големият проблем е, че твърде вероятно законът ще бъде преразгледан в НС при сравнително вяло обсъждане и твърде вероятно законът ще бъде прегласуван такъв, какъвто е, просто защото от една страна няма законодателна воля да се промени основно този закон, така че той да бъде работещ, а от друга, защото този закон цели да замаже очи, както в рамките на държавата ни, така и на България пред нейните пртньори от ЕС.", е гледната точка на Боряна Мусева, доцент по международно частно право.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

В "ромския Кеймбридж" имат 32-ма студенти

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в Община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица. Селото днес е пълно с живот, наричат го още "ромския Кеймбридж". Защото там всички обичат да учат - и малки, и големи, имат висшисти, които..

публикувано на 16.03.18 в 15:01

Ave Ratiaria!*

Защо Рациария, смятана от археолозите за един от най-големите римски градове на Балканския полуостров, вече десетилетия е оставена на произвола на съдбата и... иманярите? Кой има полза от това и защо никой не предприема сериозни мерки за спасяването ѝ? Отговорите потърсихме в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН. Рациария е столицата на..

публикувано на 15.03.18 в 13:49
Свлачище при село Ц. Симеоново

Колко са свлачищата в Северозапада

В какво състояние се намират свлачищата , регистрирани в Северозапада? В община Видин има в пет селища, три от които са по поречието на Дунав. Под наблюдение на "Геозащита Плевен" ЕООД е свличането на земни маса в селата Ботево, Буковец, Жеглица, Цар Симеоново и град Дунавци. За област Видин свлачищата са 82, като от тях 55 са периодично активни, 24-..

публикувано на 14.03.18 в 12:33

Ще има ли модерен път до София или прибързано свихме знамената?

Шест поредни седмици видинчани и жители на други северозападни градове и селища протестираха всяка събота за изграждането на магистрала до София и тунел под прохода "Петрохан". В крайна сметка инициатори на протеста се срещнаха с премиера Бойко Борисов, който обеща исканията да бъдат изпълнени. Миналата седмица Министерският съвет прие и решение за..

публикувано на 13.03.18 в 13:28

Имотът или животът

358 хиляди са огнестрелните оръжия у нас, собственост на граждани. От тях близо 175 хиляди са собственост на ловци, а за самоотбрана са регистрирани 124 хиляди. Колко са незаконно притежаваните оръжия никой не знае. Точно с такъв незаконно притежаван пистолет д-р Иван Димитров-лекар от Пловдив, се опита да преустанови кражба от имота си и застреля..

публикувано на 12.03.18 в 16:10

Държавата да се погрижи за язовирите си, искат хората от село Бързина

В "Добро утро, кмете!" днес сме заедно с хората от Община Хайредин, където от вчера обявиха частично бедствено положение заради усложнената метеорологична обстановка и обилното снеготопене, вследствие на което каскадно разположените язовири започнаха да изпускат големи количества вода. Въведен е общинският план за защита при бедствия в частта за..

публикувано на 09.03.18 в 14:48