Антикорупционният закон е вече факт, дори и с президентско вето. А сега накъде?

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

Снимка: Архив


В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев, Боряна Мусева и Явор Хайтов.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде отхвърлено подобно на предходните?!

По думите на Борислав Василев: "Хората, по отношение на борбата с корупцията са до такава степен обезверени, че какъвто и да беше този законопроект, надали би отговорил на обществените очаквания. Относно ветото на президента, при връщането на законопроекта в пленарна зала също няма да има сериозен дебат по отношение на този закон и по отношение на мотивите за връщането му и той ще бъде приет. Липсва политическа воля за борба с корупцията. До момента, в който самосъзнанието на тези, които кандидатстват и които биват избирани, поставени на определени отговорни и управленски постове не достигне тази точка, че е там, за да служи на хората, а не за свое собствено лично обогатяване, дотогава политическа воля за борбата с това негативно явление, което разлага обществото ни в максимална степен няма да има".

Според Явор Хайтов: "Има нужда от такъв закон, защото няма спор по една теза и то е, че България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. За съжаление, в навечерието на официалното откриване на българското европредседателство това е лайтмотивът, който се чува и се чете в европейската преса и европейските медии тръбят за това. Този закон трябваше да бъде приет много по-рано. Аз съм длъжен да дам отговор на въпроса, защо не се случи в 43-тото НС, на което бях член. Тогава, за съжаление управляващите предвиждаха като основа, като база за дейността на тази комисия да служат и т.нар. анонимни сигнали. Според нас това беше една подготовка за политическа репресия, неоправдан акт, който ни връща в мрачните сталинови или гьобелсови времена, когато по донос можеше да бъде съсипан живота на един човек. Е, в новия закон това отпадна и лош или добър, той вече е факт. Президентското вето освен по определени текстове от закона е и върху цялостния закон и аз мисля, че това е излишно, защото този закон е разчетен така, че са спазени всички разпоредби в закона за нормативните актове, имало е необходимото обществено изслушване, обществена подготовка и с някои детайли, с някои уточнения, които би следвало да се направят при преразглеждането се надявам, че този закон трябва да проработи. Нагласата и очакванията в обществото са, че този закон ще бъде насочен към лицата, които заемат висши държавни постове, а не спрямо отделния гражданин или да пази Бог, спрямо някои бизнесмени с порочната цел или задна мисъл да бъде погубен бизнес, да бъде иззет бизнес, да бъде ограбен бизнесмен, защото, нека не си заравяме главата в пясъка, това е абсолютно възможно и ние сме длъжни да го предвидим, че е възможно да се случи."

"Мотивите в това вето са в голямата част състоятелни. Действително в цялост този закон в крайна сметка няма да постигне резултата към който всъщност всички ние се стремиме, именно България да бъде една държава в която да се установи законност и този, който извършва престъпление да бъде наказан по начина, по който това е предвидено, включително това да доведе и до отнемане на негово имущество и ограничаване на негови права, които са свързани с негова собственост. Големият проблем е, че твърде вероятно законът ще бъде преразгледан в НС при сравнително вяло обсъждане и твърде вероятно законът ще бъде прегласуван такъв, какъвто е, просто защото от една страна няма законодателна воля да се промени основно този закон, така че той да бъде работещ, а от друга, защото този закон цели да замаже очи, както в рамките на държавата ни, така и на България пред нейните пртньори от ЕС.", е гледната точка на Боряна Мусева, доцент по международно частно право.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още
Петър Иванов, ковач

Изчезват ли занаятите днес

Занаятите са дейности, свързани с ръчното изготвяне на предмети. Някои от тях се практикуват от векове, а други са съвременно изобретение или са резултат от популяризирането на занаяти, първоначално практикувани в много ограничен географски район. В миналото повечето занаяти са практикувани професионално. Днес индустриалната революция постепенно е..

публикувано на 17.01.18 в 11:54

Подготвени ли сме за първия сняг

Първият сняг дойде в Северозапада, не че е нормално да вали през зимата, но понякога сме изненадани и неподготвени именно за него. Готови ли са общините за зимата, кой чисти снега този сезон и очакват ли се изненади? Опитахме се да направим обзор на обстановката в трите области Видин, Враца и Монтана. В планинската община Чупрене се радват на..

публикувано на 16.01.18 в 13:14

Проверки на пътя за вредни емисии - мисия не/възможна

Седем газ-анализатора са предоставени на "Пътна полиция" към Столичната дирекция на вътрешните работи за проверка на превозните средства. Новите уреди са закупени от Столична община във връзка с покриването на техническите изисквания за замърсяване на въздуха. Проверките с новите газ-анализатори на столичната пътна полиция са крачка в посока на..

публикувано на 15.01.18 в 14:16

Смирненски - селото със самолета

Село Смирненски, или селото с многото завои, както е известно сред шофьорите от Северозапада, които често преминават маршрута. Населеното място е част от Община Брусарци. Обединило е някогашните села Гайтанци и Луковица с население от над 1500 жители. Демографските процеси намаляват хората до около 400 днес. Повече от десетина години нямат училище, преди..

публикувано на 12.01.18 в 12:47

Вредна за българското общество ли е Истанбулската конвенция?

Министерският съвет прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие , т. нар. Истанбулска конвенция. В същото време министри, политици, медии и организации реагираха остро срещу присъединяването към Конвенцията с мотива, че така..

публикувано на 11.01.18 в 13:35

Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна..

публикувано на 10.01.18 в 12:25