Антикорупционният закон е вече факт, дори и с президентско вето. А сега накъде?

Ще пречупи ли корупцията новия закон и отговаря ли той на очакванията на обществото?!

Снимка: Архив


В "Посоките на делника" с коментар по темата- юристите Борислав Василев, Боряна Мусева и Явор Хайтов.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Оспорва го по принцип и в неговата цялост. Въпросът е ще постигне ли това вето целта си или ще бъде отхвърлено подобно на предходните?!

По думите на Борислав Василев: "Хората, по отношение на борбата с корупцията са до такава степен обезверени, че какъвто и да беше този законопроект, надали би отговорил на обществените очаквания. Относно ветото на президента, при връщането на законопроекта в пленарна зала също няма да има сериозен дебат по отношение на този закон и по отношение на мотивите за връщането му и той ще бъде приет. Липсва политическа воля за борба с корупцията. До момента, в който самосъзнанието на тези, които кандидатстват и които биват избирани, поставени на определени отговорни и управленски постове не достигне тази точка, че е там, за да служи на хората, а не за свое собствено лично обогатяване, дотогава политическа воля за борбата с това негативно явление, което разлага обществото ни в максимална степен няма да има".

Според Явор Хайтов: "Има нужда от такъв закон, защото няма спор по една теза и то е, че България е най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. За съжаление, в навечерието на официалното откриване на българското европредседателство това е лайтмотивът, който се чува и се чете в европейската преса и европейските медии тръбят за това. Този закон трябваше да бъде приет много по-рано. Аз съм длъжен да дам отговор на въпроса, защо не се случи в 43-тото НС, на което бях член. Тогава, за съжаление управляващите предвиждаха като основа, като база за дейността на тази комисия да служат и т.нар. анонимни сигнали. Според нас това беше една подготовка за политическа репресия, неоправдан акт, който ни връща в мрачните сталинови или гьобелсови времена, когато по донос можеше да бъде съсипан живота на един човек. Е, в новия закон това отпадна и лош или добър, той вече е факт. Президентското вето освен по определени текстове от закона е и върху цялостния закон и аз мисля, че това е излишно, защото този закон е разчетен така, че са спазени всички разпоредби в закона за нормативните актове, имало е необходимото обществено изслушване, обществена подготовка и с някои детайли, с някои уточнения, които би следвало да се направят при преразглеждането се надявам, че този закон трябва да проработи. Нагласата и очакванията в обществото са, че този закон ще бъде насочен към лицата, които заемат висши държавни постове, а не спрямо отделния гражданин или да пази Бог, спрямо някои бизнесмени с порочната цел или задна мисъл да бъде погубен бизнес, да бъде иззет бизнес, да бъде ограбен бизнесмен, защото, нека не си заравяме главата в пясъка, това е абсолютно възможно и ние сме длъжни да го предвидим, че е възможно да се случи."

"Мотивите в това вето са в голямата част състоятелни. Действително в цялост този закон в крайна сметка няма да постигне резултата към който всъщност всички ние се стремиме, именно България да бъде една държава в която да се установи законност и този, който извършва престъпление да бъде наказан по начина, по който това е предвидено, включително това да доведе и до отнемане на негово имущество и ограничаване на негови права, които са свързани с негова собственост. Големият проблем е, че твърде вероятно законът ще бъде преразгледан в НС при сравнително вяло обсъждане и твърде вероятно законът ще бъде прегласуван такъв, какъвто е, просто защото от една страна няма законодателна воля да се промени основно този закон, така че той да бъде работещ, а от друга, защото този закон цели да замаже очи, както в рамките на държавата ни, така и на България пред нейните пртньори от ЕС.", е гледната точка на Боряна Мусева, доцент по международно частно право.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Ще ни изненада ли есенното поскъпване на стоки и услуги

През последните дни сякаш неусетно и съвсем естествено цените тръгнаха отново нагоре. Някои финансисти прогнозираха верижно поскъпване на основните стоки и услуги, което ще удари по джоба българите в следващите месеци. Увеличението предстои да засегне почти всичко - от природния газ и парното до водата, хляба, автозастраховките и дори бездимните..

публикувано на 19.09.18 в 12:34

Перспективно ли е професионалното образование в Северозапада

Училищата, които предоставят професионално образование , са професионалните гимназии или бившите техникуми. Те са специализирани в технологиите, строителството, икономическите професии, хранително-вкусовата промишленост, модата. Повечето от тях провеждат 5 - годишен курс на обучение. Приемът в тях се осъществява след завършен 7 клас. През новата..

публикувано на 18.09.18 в 14:55

Добродетелите днес

На 17 септември църквата почита паметта на трите сестри- Вяра, Надежда, Любов и на тяхната майка София. Днес отдаваме почит на тези добродетели и разказваме четири истории, в които се преплитат вярата, надеждата, любовта и мъдростта. 26-годишната Евелина Тодорова от Видин случайно попада на зов за помощ за събиране на средства за 11- месечната..

публикувано на 17.09.18 в 16:45

Облагородяват рибарското селище до село Ясен

Дестинацията ни днес е село Ясен , разположено на река Дунав. То е част от общинския център Ново село. Землището му граничи със селата Флорентин, Неговановци, Гомотарци, а на север граничи с река Дунав. На 1,5 км в източна посока се намира остров Ясен, който се появява само при маловодие. Именно там, край брега на величествената река, кметската управа..

публикувано на 14.09.18 в 11:11

Д-р Юлиян Петров: Всички заедно трябва да възвърнем уважението към учителската професия

В навечерието на новата учебна година все повече се заговори за недостиг на учители в българската образователна система . В следващите между 5 и 15 години се очаква проблемът още повече да се задълбочи, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той посочи, че през тази година най-дефицитни са учителите по математика, природни науки,..

публикувано на 13.09.18 в 13:41

Готов ли е Северозападът за новата учебна година

На прага сме на откриването на новата учебна 2018/2019 година . Дните преди това обикновено са изпълнени с трепети и вълнение, особено за малките първокласници, които за първи път ще прекрачат прага на родното школо. Време е и за нови предизвикателства. Готови ли са училищата в българския Северозапад да посрещнат своите ученици и ще могат ли да им..

публикувано на 12.09.18 в 11:00