Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще наема ли нови кадри бизнесът в Северозапада

5
Снимка: Община Видин

Според прогнозите за първото тримесечие на 2018-а, все повече собственици и директори не могат да намерят качествени кадри за предприятията си. Строители, техници и продавачи ще са най-търсените професии на пазара на труда през първите три месеца на 2018 г. 14% от работодателите смятат да наемат нови служители, показва проучване на водеща световна компания, занимаваща се с човешкия капитал, с представителство и у нас, за намеренията на 621 фирми да наемат нови кадри. Шефовете, които ще съкращават персонал, са около 5%, докато без промяна в работните места ще са около 81% от фирмите.

"Очакванията на работодателите са изключително оптимистични. Те определено имат нужда да назначават нови хора, защото работната сила в България и населението у нас непрекъснато намалява." - заяви управляващият директор на компания за България Надя Василева. Тя обясни, че според проучванията, 50% от работодателите продължават да изпитват проблем с наемането на кадри и допълни:

"Гладът за квалифицирани служители е в почти всички сектори, като най-засегнати са производството, строителството и търговията на едро и дребно. Най-оптимистични прогнози за пазара на труда споделят работодателите в София и Варна. Изненадващо за зимните месеци, работодателите ще търсят най-много служители в сектор "Строителство", като всеки трети шеф там иска да наеме нов работник. Раздвижване се очаква и в секторите "Производство" и "Търговия на едро и дребно", където се очаква ръст в назначаването на нови хора."

Какво предстои да се случи, обаче в българския Северозапад, който отново не попада в списъка на изследваните региони- това попитахме още Надя Василева:

 "При всички случаи би било добре да имаме пълна картина за състоянието на бизнеса в цялата страна, но за съжаление това е свързано с необходимия брой работодатели в съответния регион. Съветвам младите хора да се насочат към специалностите, които са изброени в изследването, за да могат да намерят подходяща реализация в региона, в който биха искали да живеят след време" - каза за Радио Видин Надя Василева.

В "Посоките на делника" се отправихме към берковското село Замфирово. Рецептата, по която вече над 20 години се приготвя бозата тук, е предадена от дядо на внук, който и до днес следи безкомпромисно всяка тънкост при производството на напитката. Първият цех е построен в село Замфирово. След присъединяването на България към ЕС се налага построяването на нов - по - голям и модерен цех, отговарящ на нарастващия брой потребители и на европейските изисквания за безопасност при производство на храните. Срещнахме ви със собственика на цеха Евгени Генов:

 "Трудно се намират хора, които имат представа какво точно трябва да се върши. До края на март предстои пускането на нови автоматични линии и като цяло при мен предстои съкращение на около 50% от персонала. Трудно се случват нещата тук, в Северозападна България и инвестицията в новите линии е за сметката на сериозен финансов кредит, така че аз съм принуден да направя съкращенията" - каза Евгени Генов.

СнимкаКакво е да осигуряваш заетост на 25 души на село, да си жена,  да работиш в мъжкия сектор и да мечтаеш да се разрастваш още? В дървопреработващия цех в монтанското село Винище- Ани Цекова се срещна с ръководителя на семейната фирма Йорданка Костова:


"Имаме много машини във фирмата, които много ни улесняват. Произвеждаме палета и непрекъснато пристигат нови и нови поръчки от нашите клиенти. Работим със сериозни фирми и имаме доста работа, но младите хора не са постоянни в работата.

СнимкаНазначаваме и хора по различни програми от Бюрото по труда, но те са несериозни и бързо напускат"
- сподели Йорданка Костова.  

И през тази година най-търсените на пазара на труда ще са специалисти, които владеят два западни езика, IT специалисти и инженери. Фирма за електроника, произвеждаща стоки за битови и индустриални нужди разширява производството си за Видин и обяви търсенето на още работници в края на миналата година. Предприятието е дъщерна фирма на германска компания и в момента работните места са над сто, каза за радио Видин директорът Мартин Петров и допълни:

"В последните месеци индустриалните сектори у нас и в чужбина отбелязват ръст, което е благоприятен фактор и за развитието на нашата компания. До края на 2017-та година назначихме нови около 70 души и през тази година ще имаме нужда от още около 50 души. Работим и с много ученически и студентски практики и се надяваме това да е допълнителен инструмент при намирането на квалифициран персонал за нашия бизнес."


Бизнесът вече изпитва глад и за общи работници в строителството и заводите. Това стана ясно от статистиката на Агенцията по заетостта за развитието на трудовия пазар през ноември. Видинчани са оптимисти за разкриването на нови работни места от бизнеса в региона през новата 2018-та година. Според данни на агенцията по заетостта през ноември най-търсени са били работници в преработващата промишленост, готвачи, сервитьори и бармани, шофьори на тежкотоварни автомобили и автобуси и машинни оператори. При висшистите продължават да се търсят най-много медици, инженери и учители.

Бизнесът във Враца не може да намери кадри, на които предлага месечни заплати от 1 000 - 1 500 лева, това стана ясно на среща за определяне на план приема в общината. Форумът беше определен от кмета Калин Каменов като "историческа среща", на която повече от 3 часа говориха представители на местна управа и областна администрация, директори на училища и регионалното управление по образование, търговско-промишлената палата и бюрото по труда, бизнеса и съветници. "Шест фирми с различна дейност обявиха, че нямат кадри. Ако искаме да го има този град, трябва да помислим за бъдещето." - призова кметът Калин Каменов, според когото глад за IT специалисти винаги ще има, но е важно да има и подготвени кадри, които да работят като стругари, фрезисти и строители. Областният управител Малина Николова обобщи, че поисканите 29 паралелки за прием след VІІ клас трябва да бъдат намалени на 26. Срещу това решение скочиха част от директорите на училища. Най-остро изказване направи директорът на езиковата гимназия Валентина Михайлова:

"В момента имаме 6 паралелки, вие искате намаляване наполовина. Това означава да бъде доведена езиковата гимназия да невъзможност да се издържа. Аз плащам по 14 000 лева за парно всеки месец."

Илияна Филипова
, изпълнителен директор на Търговско-промишлена палата предупреди, че ако план-приемът не е съгласуван с бизнеса, организацията й няма да го подпише. Според предложението, което беше гласувано, приемът за ученици след VІІ клас ще е в 26 паралелки, като 16 от тях ще готвят професионални кадри.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00