Публично обсъждане на проекта за бюджет 2018 бе проведено в Белоградчик

В Белоградчик бе проведено публично обсъждане на проекта за бюджета за 2018 година. На него присъстваха кметът на общината, Борис Николов, Мирослава Чавдарова, председател на Общинския съвет, граждани и представители на медиите, посочват от общинската администрация.

"Предложеният тазгодишен бюджет е със заложени реално изпълними приходи от местна дейност", каза в началото на представянето Николов.

Главният счетоводител на община Белоградчик, Мариана Маринова, представи бюджетната рамка на проекта за бюджет на общината за 2018 година, който е в размер на 7 415 165 лв. Бе отбелязано, че проектобюджета е разработен съгласно разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България, Закона за публичните финанси и Постановление №332 на Министерството на финансите от 2017г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България. Основната му цел е запазването на финансовата стабилност на общината и недопускане на рискове.

Приходите за финансиране на делегираните държавни дейности са субсидии от държавния бюджет. Приходите за местни дейности включват собствени приходи, изравнителна субсидия, целева субсидия за капиталови разходи и целева субсидия за зимно поддържане и снегопочистване.
При разработването на разходната част на проектобюджета, средствата за финансиране се определят по функции, дейности и параметри, съгласно единната бюджетна класификация.

Приходите и разходите за делегираните държавни дейности са 3 987 699 лв., приходите от местни дейности са 3 427 466 лв. Налице е разлика спрямо бюджета от 2017 г., който беше близо 10 милиона и тя е, че в настоящия бюджет са заложени реално изпълними приходи.

Петя Тонкова, главен експерт бюджет и финансов контрол, представи поименния списък за капиталовите разходи през 2018г., които са в размер на 8 112 777лв., от тях 4 203 000лв, субсидии от държавния бюджет, 54 178лв., са преходен остатък и 50 000 собствени приходи, а останалата част от средствата са от мерки по енергийна ефективност на европрограми.

В разискването на бюджета бяха поставени въпроси и дадени предложения, свързани със засипването на отсечка от ул. "Миджур", уточнения по някои параметри, касаещи здравеопазването, болницата и размера на лихвите върху запорите и кредитите поиска председателят на ОбС, Мирослава Чавдарова. Петдесет хиляди лева ще е капиталовият трансфер за болницата.

След проведеното публично обсъждане на бюджета на общината за 2018г., предстои проекта за бюджет да бъде внесен за разглеждане в Общинския бюджет на следващото заседание, допълват от Община Белоградчик.

Вижте още

Третокласничка обединява врачани

Третокласничката от Начално училище „Св. Софроний Врачански“ Никол Илиева е на път да обедини врачани с благородна кауза. Талантливата математичка спечели златен медал от национална олимпиада и се класира за международната олимпиада в тайландската столица Банкок. Финансовите възможности на семейството на Никол обаче не ѝ позволяват сама..

публикувано на 24.01.18 в 12:20

Дядо във Враца сигнализира за опит за телефонна измама

72-годишен жител на Враца съобщил вчера, 23 януари, в полицията, че неизвестен се обадил на домашния му телефон и се представил за лекар. Мнимият медик казал, че дъщерята на възрастния човек е претърпяла животоспасяваща операция, за която трябва да заплати сумата от 4000 лв. Сигналът е посетен от служители на Районно управление-Враца, които..

публикувано на 24.01.18 в 11:19

Петима са кандидатите за кмет на Градешница

Петима са кандидатите да седнат на стола на Магдалин Сълков в кметството на Градешница . Извънредните избори за управник на криводолското село ще се проведат на 18 февруари. Единственото място си оспорват четирима мъже и една дама - Цветана Божинова, която е номинирана от БСП, Емил Петров, издигнат от ВМРО, Любомир Младенов от ГЕРБ, Ивайло..

публикувано на 24.01.18 в 10:25

Общинският съвет в Кула ще гласува бюджета в петък

Редовно заседание на Общинския съвет в Кула ще се проведе в петък, 26 януари.  Особено важен акцент на него е приемането на бюджета, който бе публично обсъден в началото на месеца и разгледан от комисиите към местния парламент. 3 800 000 лева е проектобюджетът на община Кула за настоящата година.  Редица отчети и доклади по общински  програми..

публикувано на 24.01.18 в 09:56

Поредна жертва на телефонна измама във Видин

76-годишна видинчанка съобщила в районното управление вчера, 23 януари, че е станала жертва на телефонна измама . Жената се разделила със сумата от 2500 лева, след като в 12.00 часа получила обаждане на домашния си телефон. В разговорите била убедена, че помага на полицията за залавяне на измамници. По случая работи РУ- Видин , образувано е..

публикувано на 24.01.18 в 09:36

Заседават акционерите на врачанската болница

Общинският съвет във Враца се събра извънредно във вторник вечерта, за да избере свой представител, който да участва в заседание на акционерите на МБАЛ "Христо Ботев" във Враца днес. Кметът Калин Каменов ще представя интересите на градската управа, решиха съветниците. Форумът на най-голямото лечебно заведение се свиква, за да може да..

публикувано на 24.01.18 в 08:13