Публично обсъждане на проекта за бюджет 2018 бе проведено в Белоградчик

В Белоградчик бе проведено публично обсъждане на проекта за бюджета за 2018 година. На него присъстваха кметът на общината, Борис Николов, Мирослава Чавдарова, председател на Общинския съвет, граждани и представители на медиите, посочват от общинската администрация.

"Предложеният тазгодишен бюджет е със заложени реално изпълними приходи от местна дейност", каза в началото на представянето Николов.

Главният счетоводител на община Белоградчик, Мариана Маринова, представи бюджетната рамка на проекта за бюджет на общината за 2018 година, който е в размер на 7 415 165 лв. Бе отбелязано, че проектобюджета е разработен съгласно разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България, Закона за публичните финанси и Постановление №332 на Министерството на финансите от 2017г. за изпълнение на държавния бюджет на Република България. Основната му цел е запазването на финансовата стабилност на общината и недопускане на рискове.

Приходите за финансиране на делегираните държавни дейности са субсидии от държавния бюджет. Приходите за местни дейности включват собствени приходи, изравнителна субсидия, целева субсидия за капиталови разходи и целева субсидия за зимно поддържане и снегопочистване.
При разработването на разходната част на проектобюджета, средствата за финансиране се определят по функции, дейности и параметри, съгласно единната бюджетна класификация.

Приходите и разходите за делегираните държавни дейности са 3 987 699 лв., приходите от местни дейности са 3 427 466 лв. Налице е разлика спрямо бюджета от 2017 г., който беше близо 10 милиона и тя е, че в настоящия бюджет са заложени реално изпълними приходи.

Петя Тонкова, главен експерт бюджет и финансов контрол, представи поименния списък за капиталовите разходи през 2018г., които са в размер на 8 112 777лв., от тях 4 203 000лв, субсидии от държавния бюджет, 54 178лв., са преходен остатък и 50 000 собствени приходи, а останалата част от средствата са от мерки по енергийна ефективност на европрограми.

В разискването на бюджета бяха поставени въпроси и дадени предложения, свързани със засипването на отсечка от ул. "Миджур", уточнения по някои параметри, касаещи здравеопазването, болницата и размера на лихвите върху запорите и кредитите поиска председателят на ОбС, Мирослава Чавдарова. Петдесет хиляди лева ще е капиталовият трансфер за болницата.

След проведеното публично обсъждане на бюджета на общината за 2018г., предстои проекта за бюджет да бъде внесен за разглеждане в Общинския бюджет на следващото заседание, допълват от Община Белоградчик.

Вижте още

Снимката на 20 април 2018 година

Президентът Румен Радев бе на посещение в Монтана днес. Държавният глава разговаря на четири очи с кмета Златко Живков. След това държавният глава отиде при семейството на Иво Богданов, който беше осъден несправедливо за убийство в Гърция и освободен от затвора със съдействието именно на Румен Радев. Президентът коментира и някои от актуалните..

публикувано на 20.04.18 в 18:10

Книги на френски език дариха ученици на видинската библиотека

Дарение от книги направиха ученици от ГПЧЕ " Йордан Радичков" на видинската библиотека. Това стана след като младежите организираха музикално-поетичен спектакъл „Поетически Хайку-пикник“, проведен по повод Международния ден на Франкофонията, на който събираха средства за дарението. " По време на седмицата на франкофонията имахме различни изяви -..

публикувано на 20.04.18 в 17:52

През спешна помощ пациенти заобикалят системата за здравно осигуряване

Значително увеличение на пациентите, преминали през болницата в Белоградчик и спешното отделение във Видин , е установено при проверки на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ за миналата година. В многопрофилната болница Професор д-р Георги Златарски“ в Белоградчик броят на извършените прегледи през третото тримесечие на 2107 година е с..

публикувано на 20.04.18 в 17:25

Два инициативни комитета и три политически партии с кандидати за кмет в Макреш

Два инициативни комитета и три политически партии ще участват със свои кандидати на изборите в Макреш на 20.05. 2018г. Това съобщи председателя на Общинската избирателна комисия Петър Тодоров и уточни: " Вчера беше последния срок за регистрация на политическите партии за изборите, както и на инициативните комитети. Регистрирахме два инициативни..

публикувано на 20.04.18 в 17:08

Намаляват ПТП-тата във Видинско

Първото за годината заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата се проведе във Видин. На заседанието, председателствано от областния управител Албена Георгиева, бе представена информация за извършените дейности през 2017 г. по републиканските и общински пътища в област Видин, водещи до подобряване безопасността на..

публикувано на 20.04.18 в 16:32

Румен Радев: "Държавата и всички ние трябва да повишим стандарта на Северозапада"

Президентът Румен Радев бе на посещение в Монтана днес. Държавният глава разговаря на четири очи с кмета Златко Живков. "Много приятна и важна среща. Искам да поздравя г-н Живков за това, че работи вече 5-и мандат. Това означава огромно доверие на гражданите. Трябва да спрем да казваме, че това е най-бедният край на Европа и България...

публикувано на 20.04.18 в 16:07